Työhaastattelun syvin olemus

  • 523 879
  • 1 707

Saint

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Vitun rekrytoijat/rekryfirmat. Todella ärsyttävää, kun puuttuvat kaikki noihin kahteen samaan asiaan - eli pienikin pätkä töistä pois ja opiskelu ilman työssäkäyntiä johtaa siihen, ettei mitään töitä voi saada. Ihan sama kuinka pätevä olet ja vaikka tiedät, että hanskaat homman leikiten niin edes haastatteluun ei tule kutsua. Hyvä, jos viitsivät kuitata, että hakemus on tullut perille. Ja valtiolle ei voi päästä, ellei ole niiden mukaan virallisesti työtön. Ihme touhua..

Ja sitten vielä väittävät, että maassa on työvoimapula. Just joo, niin varmaan. Lisää vaan virolaisia tänne, että saadaan halpatyövoimaa.

Kannatti lähteä uudelleen opiskelemaan.. Töitä perkele!!!
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Vitun rekrytoijat/rekryfirmat. Todella ärsyttävää, kun puuttuvat kaikki noihin kahteen samaan asiaan - eli pienikin pätkä töistä pois ja opiskelu ilman työssäkäyntiä johtaa siihen, ettei mitään töitä voi saada. Ihan sama kuinka pätevä olet ja vaikka tiedät, että hanskaat homman leikiten niin edes haastatteluun ei tule kutsua

Ihan mielenkiinnosta, mistä tiedät ym. syiden olevan syitä siihen ettei haastatteluihin pääse?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Vitun rekrytoijat/rekryfirmat. Todella ärsyttävää, kun puuttuvat kaikki noihin kahteen samaan asiaan - eli pienikin pätkä töistä pois ja opiskelu ilman työssäkäyntiä johtaa siihen, ettei mitään töitä voi saada. Ihan sama kuinka pätevä olet ja vaikka tiedät, että hanskaat homman leikiten niin edes haastatteluun ei tule kutsua. Hyvä, jos viitsivät kuitata, että hakemus on tullut perille. Ja valtiolle ei voi päästä, ellei ole niiden mukaan virallisesti työtön. Ihme touhua..
Niitä paikkoja on ihan oikeasti olemassa joihin haetaan työttömiä, lomautettuja tai työttömyysuhan alla olevia. Nämä ovat asia erikseen. Muilta osin kertomasi kuulostaa oudolta. Osaava ja fiksu kaveri saa töitä ennemmin tai myöhemmin, ja piste. Kannattaa miettiä ihan kiihkottomasti omia vahvuuksia ja heikkouksia, ynnä mahdollisia menneitä töppäilyjä työnhakutilanteissa.

Mitä hommia olet hakenut ja mitä koulutusta/kokemusta sinulla itselläsi on?
 

Saint

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mitä hommia olet hakenut ja mitä koulutusta/kokemusta sinulla itselläsi on?

Olen hakenut vain sellaisiin työtehtäviin, joissa tiedän menestyväni tai jotka kiinnostavat (eli myös niihin, joista osaamisen ja kovan työnteon avulla voi edetä parempiin tehtäviin). Pääasiassa kuitenkin erilaisiin palvelualojen työnjohtotehtäviin, kuten palvelukoordinaattorin, -logistikon tai -operaattorin toimiin, mutta myös palveluesimieheksi, account manageriksi, team leaderiksi, ajojärjerjestelijäksi jne. Valtion eri tehtäviin (ostajaksi, tarkastajaksi, työvoimaneuvojaksi) ehdin laittaa toistakymmentä hakemusta ennen kuin kuulin, etten voi virallisesti opiskelijana edes päästä hakemiini virkoihin (vaikka pätevyys onkin).

Tässäpä tiivistettynä koulutus- ja työhistoriani:

Omaan amk-koulutuksen palvelutuotannon ja -johtamisen koulutusohjelmasta vuodelta 2003, jonka jälkeen olin erään globaalin yrityksen palveluksessa esimiesasemassa (eri tehtävänkuvilla) noin kuusi vuotta. Vastaten mm. palvelu- ja kalustologistiikasta eli käytännössä henkilöresursseista (enimmäkseen niiden koordinoinnista, mutta myös rekrytoinneista) ja palvelutuotannon organisoinnista sekä sen laadusta. Operatiivisen toiminnan ja -johtamisen lisäksi osallistuin myös osto- ja myyntisuunnitelmien valmistukseen, toteutukseen ja valvontaan. Seurasin kulu-/tuottobudjettia ja laadin tarvittaessa säästöohjelmia, mutta ideoin myös lisämyyntiä. Viimeisenä työtehtävänä toteutin projektimuotoisesti liiketoiminnan alueellisen siirron yrittäjältä A yrittäjälle B. Tämän valmistuttua totesin, että ko. yrityksellä ei ole minulle juuri annettavaa ja päätin jatkaa opintojani (halusin siis itse sellaisen työsopimuksen, joka päättyy, kun toiminta pyörii kitkattomasti ja on vain ilmoitusluontoinen asia jäädä sivuun). Nyt tuosta ilmoituksesta/päätöksestä on kulunut reilu 1,5 vuotta ja olen saamassa palveluliiketoiminnan maisterin (YAMK) paperit käteen. Pro gradu on sillä mallilla, että voin etsiä jo täysipainoisesti töitä. Päättötyötä kun voin tehdä työn ohellakin (kuten myös suorittaa kurssimuotoisesti niitä oikeustieteellisen opintoja, joiden olen ajatellut tukevan koulutustani/osaamistani ja edistävän työnsaantimahdollisuuksia jatkossa).

Tapanani on olla työnantajalleni todella lojaali (jotkut ovat todenneet, että jopa liian) ja ajattelen aina yrityksen etua. Olen vain huomannut, että kun suhtautuu kaikkeen tekemiseensä siten kuin olisi yrittäjä, niin päätökset ovat yleensä oikeita (kannattavuutta voi sitten puntaroida eri tavoin). Pidän itseäni kohtalaisen sosiaalisena tyyppinä ja tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Huumorintajua on sen verran, että osaan nauraa itselleni, vaikka joku asia menisikin "vihkoon". Näistä on vain opittava.

Niin, ja sen verran pitää vielä lisätä, että annan mieluummin työn jäljen puhua puolestani kuin verbaliikan (ko. tyyppejä en arvosta sitten yhtään). En siis halua valehdella hakiessani töitä, kuten osa tuntuu tekevän. Se ei vain sovellu omaan arvomaailmaani.

Joku varmaan jo nimimerkkini tunnistaakin, mutta siinähän tunnistaa. Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä..
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Niin, ja sen verran pitää vielä lisätä, että annan mieluummin työn jäljen puhua puolestani kuin verbaliikan (ko. tyyppejä en arvosta sitten yhtään). En siis halua valehdella hakiessani töitä, kuten osa tuntuu tekevän. Se ei vain sovellu omaan arvomaailmaani.
Seikkaperäinen ja ansiokas selonteko.

Valehdella ei tarvitse eikä pidä, mutta omaa osaamista pitää kyetä myymään. Varsinkin jos haet myös account managerin tehtäviä, sillä myymisestä siinäkin on pääasiassa kysymys.

Kuulostaa siltä, että moni voi pitää siirtymistäsi opiskelijaksi muutaman vuoden työskentelyn jälkeen hieman outona, tai arvelee ehkä siihen liittyvän jotakin kannaltasi negatiivista. Joskus tällaistakin tapahtuu, että työntekijä hyppää tukevalta oksalta pois koska tie on noussut työpaikalla pystyyn. Raskaita töppäyksiä, poissaoloja ja/tai paska motivaatio, päihdeongelmia, mielenterveysongelmia, kyvyttömyyttä tulla ihmisten kanssa toimeen jne jne. Tällaisia asioita työnantajat pelkäävät hakijoissa, tai pitävät ko. asioita vähintään kysymysmerkkeinä. On huono juttu, jos CV pitää sisällään vaikeasti ymmärrettäviä siirtoja tai tyhjiä ajanjaksoja, jolloin hakija ei ole tehnyt oikein mitään. Jos koulutus- ja työkokemustaustaltaan riman ylittäviä hakijoita on paljon, niin on todella helppoa raakata heti ekassa vaiheessa juuri tällaiset kysymysmerkkitapaukset.

En tiedä kuinka oikeaan tulkintani osuu, mutta voisin ehdottaa tuon työ- ja opiskeluhistoriaa koskevan tarinasi terävöittämistä. Samalla olisi hyvä, jos pystyt nimeämään jo CV:ssä muutaman referenssihenkilön aiemmista työpaikoistasi, jotka voivat vahvistaa kertomasi. Taustasi kannattaa kommunikoida loogisesti niin, että siirrot työpaikasta toiseen ja duunista takaisin koulun penkille ymmärretään mieluummin vahvuuksiksi kuin heikkouksiksi. Ja ainakin haastatteluja varten on hyvä miettiä samat asiat niin, että niistä pystyy puhumaan vakuuttavasti.

Toinen tärkeä juttu on jo edellä mainittu osaamisen myyminen. Koska olet miettinyt noinkin monenlaisia tehtäviä, niin kannattaa keskittyä tästä eteenpäin erityisesti oman motivaation kirkastamiseen - eli miksi olet hakemassa juuri tätä työpaikkaa, ja mikä tekee sinusta tähän tehtävään erityisen kilpailukykyisen kandidaatin. Tämä ei estä hakemasta tehtäviä ns. laidasta laitaan, mutta jostakin sinun pitää kammeta lisää myyvyyttä hakemusasiakirjoihisi.

Työnantajalle pitää tulla edes rahtusen verran sellainen käsitys, että hakijalla on oikeaa osaamista ja motivaatiota. Osaaminen käy ilmi työ- ja opiskeluhistoriaa kuvaavilta riveiltä, mutta motivaatio usein rivien välistä. Motivoitunut hakija on ottanut selvää yrityksestä ja tehtävästä jo etukäteen, ja pystyy näyttämään sen jo hakemusasiakirjoissa ja haastatteluissa. Siksi on erittäin suositeltavaa soittaa ja kysyä tehtävästä etukäteen. Useinhan työpaikkailmoituksissa mainitaan joku kontaktihenkilö jolta voi kysyä lisää, ja usein tämä henkilö on tuleva esimies. On erittäin harvinaista, että puhelimitse lisätietojen kysyminen epäonnistuu niin pahasti, että tästä tulee hakijalle miinusta. Yleensä kaikki aktiivisuus ja kiinnostuksen osoittaminen on plussaa.

Onnea työnhakuun! Nykyisessä tilanteessa hyviä hakijoita on varmasti liikkeellä paljon, mutta kertomasi perusteella en vaipuisi sijassasi epätoivoon. Kyllä tuolla taustalla pitäisi töitä irrota, kunhan et ihan nirsoksi rupea.
 

Saint

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kiitos vastauksesta, olet selvästi lukenut tekstini ajatuksella ja pohtinut asiaa.

Olet varmasti tuosta itseni myymisestä osittain oikeassa, en ehkä ole saanut tuotua osaamistani hakemuksissa niin hyvin esille kuin pitäisi.

Suurempi syy kuitenkin liittynee seikkaan, miksi halusin itselleni tuollaisen tehtävän enkä jatkanut enää projektin päättymisen jälkeen yrityksen palveluksessa. Pääsyyn siitä jo mainitsinkin, mutta selvennetään vielä hieman. Eli kyseiseen tehtävään siirryin päästäkseni lähemmäksi perhettäni (aiemmin näin heitä vain viikonloppuisin, työmatka n. 300 km), ja nyt kuvittelin näkeväni heitä melkein päivittäin (tai näinkin, mikäli vain jaksoin ajaa iltaisin 150 km kotiin ja aamulla takaisin). Ajamista en kuitenkaan suosittele kenellekään, vuositolkulla reissaaminen (ilman päivärahoja ja kilometri-/ylityökorvauksia) on aika raskasta (tällaisia yrityksiä alalla on paljon!). Eli voisiko tuon sitten yhdistää motivaatiopulaan? Varmaankin, mutta samalla uskon, ettei tuollaiseen tehtävään kukaan suostuisi mikäli faktat olisivat olleet paremmin tiedossa. Opiskelemaan olisin varmaan siirtyä joltakin toiseltakin pallilta, koska niin olin jo aiemmin päättänyt (tutkinto antaa hakupätevyyden myös valtiolle, mitä pidän varsin potentiaalisena tulevaisuuden työnantajana - joustavuuden takia). Enkä nyt ala haukkumaan ex-yritystä tai sen johtoa, koska siitä ei ole kenellekään mitään iloa. Totesinpahan vain tehdyn johtajasopimuksen faktat.

Referenssini ovat olleet aina kunnossa ja ne olen myös hakemuksissani maininnut.
 
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
En siis halua valehdella hakiessani töitä, kuten osa tuntuu tekevän. Se ei vain sovellu omaan arvomaailmaani.

Miksi sitten ihmettelet, että et saa töitä. Ne valepukit menevät edellesi ja se on karu totuus.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Olet varmasti tuosta itseni myymisestä osittain oikeassa, en ehkä ole saanut tuotua osaamistani hakemuksissa niin hyvin esille kuin pitäisi.
Tuohon kannattaa varmasti sinunkin panostaa. Tuo CV:n "epäjatkuvuuskohta" on hyvä selittää jo lyhyesti hakemusasiakirjoissa, ja ehkä mainita siinä kohden referenssihenkilö, joka voi kertoa siirtosi taustasta tarkemmin.

Edellistä olennaisempaa on tuoda osaamisesi ja kova motivaatiosi juuri hakemaasi tehtävään todella hyvin esille. Geneerinen kymmeniin paikkoihin lähetettävä hakemuksen perusversio plus vakiomallinen CV eivät oikein toimi. Kyllä niistä aistii helposti, että hakija kokeilee lähinnä kepillä jäätä, on epätoivoinen tai tosiaan lähettelee urakalla hakemuksiaan. Kun hakemuksesta näkyy että asioista on otettu selvää ja hakija on miettinyt etukäteen mitä hyötyä hänestä voisi olla uudessa roolissa, niin oman hakemuksen paikka esikarsijan jonossa nousee varmasti.

Neuvoisin myös, että kannattaa luonnostella erilaisia CV-versioita eri profiilin tehtäviä ajatellen. Luultavasti olet jo toiminutkin näin. Toki historiasi on koko ajan sama, mutta esim. painotukset siitä mitä olet tehnyt ja mitä saanut aikaan voivat vaihdella. Tämäkin kaikki on tiedostettua oman osaamisen myymistä.
 

VonRetee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kohta työhaastatteluun.
Saanut yöllä nukutuksi ollenkaan kun tuli vain mielessä pyöriteltyä koko tilannetta.

Saa nähdä miten menee kun edellinen kerta meni aivan puihin.
Jännittävät paikat..
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kohta työhaastatteluun.
Saanut yöllä nukutuksi ollenkaan kun tuli vain mielessä pyöriteltyä koko tilannetta.

Saa nähdä miten menee kun edellinen kerta meni aivan puihin.
Jännittävät paikat..

Työhaastatteluista kannattaa nauttia täysin siemauksin. Kerrankin saa reilusti puhua itsestään niin, että joku viitsii kuunnella.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Tuota perheenlisäystähän enivei kysytään ihan jokaisessa työhaastattelussa, varsinkin jos on pienemmästä firmasta kyse. Ja kysymys nimenomaan on muotoa "koska aiot hankkia perheenlisäystä".
Ei saa kysyä eikä ainakaan tarvitse vastata. Tietoa, joka ei kuulu työnantajalle pätkääkään. Myöskään terveydentilaan liittyviä asioita ei saa kysyä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei saa kysyä eikä ainakaan tarvitse vastata. Tietoa, joka ei kuulu työnantajalle pätkääkään. Myöskään terveydentilaan liittyviä asioita ei saa kysyä.
Eikä työnantaja saa ottaa vastaamatta jättämistä huomioon, joten oikeuteen vaan jos ei työpaikkaa irtoa!
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Piti eilen oikeen siistiä partaa ja miettiä laittaako "Jesus is a cunt"-paidan päälle kun pitää muutamassa haastattelussa käydä. Keikkahommia opiskeluajalle, pitää varmaan hommata kalenteri että tietää minne on menossa ja milloin.

Ja vähän sellainen outo tilanne, ettei voi ottaa kovinkaan montaa keikkapaikkaa jos tarjonta on näin suurta, että joutuu kieltäytymään niin helposti huomaa olevansa ilman keikkoja.
 

Mal Davis

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ise olen toiminut henkilöstöpalvelualalla kymmenkunta vuotta ja ihmetyttää nämä "ei saa kysyä -jutut". Itse kyselen näitä kuitenkin aina. Alla muutama esimerkki vuosien varrelta (yllä aina minun kysymys ja alla haastateltavan vastauksia):

Ootko ihan terve:

- selkä on aivan paskana (kaveri haki varastomiehen paikkaa)
- paha nikkeliallergia (nainen haki pakkaajaksi pakkaamaan nikkelituotteita)
- olen kumiallerginen (nainen haki pakkaajaksi pakkaamaan kumituotteita)

Oletko perheellinen:

- sain juuri tietää olevani raskaana (nainen haki myymäläpäälikön paikkaa uuteen avattavaan myymälään)
- minulla on 4-, 2-, 8- ja 3-vuotiaat lapset ja olen yksinhuoltaja (haki 5-vuorotöihin tehtaalle, kuulemma kukaan ei voi auttaa hoitokuvioissa)

Onko rikoshistoriaa:

- ryöstötuomio pankkiryöstöstä (haki erääseen virkaan, jossa nuhteettomuus on ehdoton edellytys)

Mitä harrastat:

- motocross, haavipallo ja extremeurheilua ylipäätään (mies haki tuuraajaksi yhden miehen firmaan, josta omistaja oli joutunut jäämään 6 kk saikulle)

Minusta nämä ovat tärkeitä asioita, joita pitää saada kysyä ja joihin tulee vastata rehellisesti. Poikkeuksetta ihmiset vastaavat rehellisesti eikä kukaan ole ikinä kieltäytynyt vastaamasta mm. näihin kysymyksiin.

PS. Jos joku ihmettelee, miksi ei saa työpaikkaa, vaikka haastattelu sujui loistavasti ja paikka näytti lähes varmalta, niin tässä vastaus: 90 % työnantajista tutkii työnhakijan taustat ex-työnantajilta ja antaa heidän lausunnoilleen todella paljon painoarvoa. Jos olet siis hölmöillyt edellisissä työpaikoissa, joudut hakemaan töitä todennäköisesti pitkään. Ehkä joku paikka kannattaa jättää kokonaan pois CV:stä/ mainitsematta.
 

J.Petke

Jäsen
Minäkin ihmettelen sitä, että miksi yleensäkin on päätetty, että esim. perheenlisäyksestä ei saisi kysyä. Nyt jos 27-vuotias kihloissa oleva nainen hakee paikkaa niin työnantaja pitää oletuksena sitä, että vuoden-kahden sisään se nainen on raskaana. Eikö olisi parempi kertoa ne oikeat suunnitelmat jotta työntekijästäkään ei jäisi kusettajan kuva.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Jos olet siis hölmöillyt edellisissä työpaikoissa, joudut hakemaan töitä todennäköisesti pitkään. Ehkä joku paikka kannattaa jättää kokonaan pois CV:stä/ mainitsematta.

Muistaakseni työhistorian salaaminen taitaa olla jonkin sortin rike sekin eli jos on jättänyt työhakemuksessa/CV:ssä mainitsematta jotain "merkityksellistä" niin se antaa työnantajalle mahdollisuuden purkaa työsopimuksen.

Itse olen haastatellessani kysynyt kaikki ns. kielletyt kysymykset ihan suoraan, sanoin vaan ettei tartte vastata jos ei halua.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Muistaakseni työhistorian salaaminen taitaa olla jonkin sortin rike sekin eli jos on jättänyt työhakemuksessa/CV:ssä mainitsematta jotain "merkityksellistä" niin se antaa työnantajalle mahdollisuuden purkaa työsopimuksen.
Mielestäni on merkityksellistä, jos CV:stä jättää pois kokonaisen työsuhteen tai olennaisen tehtäväjakson, tai lisää sinne vastaavasti ihan olemattomia. Tällöin työsuhteen purkamisen edellytykset ovat kovaa vauhtia täyttymässä. Tai jos valehtelee riittävästi siitä mitä, jokin aiempi duuni on pitänyt sisällään, varsinkin on kyseisessä tehtävässä muka hankittu kokemus vaikuttaa olennaisesti palkkauspäätökseen.

Siis tuo työsuhteen poisjättäminen CV:stä koskee tietysti relevantin mittaista menneisyyttä. Ei neljä-viisikymppisen työnhakijan CV:n tarvitse tietenkään sisältää opiskeluaikaisia duuneja ja harjoittelumestoja, ei ehkä kaikkia valmistumisen jälkeisiäkään töitä. Voi tietysti sisältää, jos ne ovat CV:n laatijan mielestä relevantteja.

Itse olen haastatellessani kysynyt kaikki ns. kielletyt kysymykset ihan suoraan, sanoin vaan ettei tartte vastata jos ei halua.
Niin minäkin. En ole tosin koskaan kysynyt meinaako naishakija lisääntyä tänä tai ensi vuonna, tai käyttääkö tämä tunnollisesti ehkäisyä.

Perhesuhteista ja sen sellaisista olen aina kysellyt, eikä kukaan ole tästä pahastunut. Hakija saa sitten vastata laadullisesti ja määrällisesti siten kuin itse katsoo sopivaksi. Jos joku ryhtyisi tämän tyylisistä kysymyksistä kiukuttelemaan ja muistuttamaan mitä saan kysyä ja mitä en, niin en myöskään uskaltaisi palkata tällaista henkilöä.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Minäkin ihmettelen sitä, että miksi yleensäkin on päätetty, että esim. perheenlisäyksestä ei saisi kysyä. Nyt jos 27-vuotias kihloissa oleva nainen hakee paikkaa niin työnantaja pitää oletuksena sitä, että vuoden-kahden sisään se nainen on raskaana. Eikö olisi parempi kertoa ne oikeat suunnitelmat jotta työntekijästäkään ei jäisi kusettajan kuva.

"Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?"

Olen lisääntymisikäinen nainen, mutten suinkaan aio hankkia lapsia. Koskaanhan ei pidä sanoa ei koskaan, ties vaikka sitä viimeisillä toimivilla munasoluillaan innostuu, mutta yleensä säästän mahdolliselta tulevalta työnantajalta pohtimiset ja kerron oma-aloitteisesti sopivassa välissä, että perheen perustaminen ei kuulu suunnitelmiin. Hänen ei tarvitse miettiä, aionko lisääntyä, ja minun ei tarvitse miettiä, jäänkö ilman paikkaa, koska pomo pelkää, että aion lisääntyä ensi vuoden aikana.

* * * * *

Aloitan muuten tuota pikaa uudessa duunissa. Haastattelusta jo jäi hyvä fiilis, mutta toisaalta kokeneempiakin oli ymmärtääkseni jonossa. Ilmeisesti asenne ja paineensietokyky ratkaisivat, sekä se, että olin hereillä haastattelussa. Painoin mieleen muutaman täkyn ja myöhemmin käytin niitä hyväkseni, kun kyseltiin, että "miten toimit kun...".
 

Saint

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
No niin, yllättäen tuli vastaus sähköpostilla koskien yhtä hakemaani tehtävää. Ja taas tuli ilmi, ettei nuo rekryfirmat kovin hyvin asioitaan hoida. Eilen illalla nukkumaan mennessäni luin sähköpostiani ja sinne oli tullut viesti n. puoli viideltä, että pyydetään vastauksia aamuun mennessä esitettyihin lisäkysymyksiin. Muuten hyvä, mutta kun ei ollut tullut mitään lisäkysymyslistaa. Muutama tunti meni taas yöllä miettiessä, että mikäs juttu tämä on, kun tiedostotyyppikin oli 822.mime. Joku testi tai jotain? Osaako purkaa tiedoston, kun on ilmoittanut ATK-taitojensa tason hyväksi. Tänään sitten soittivat ja kävi ilmi, että koko posti on jäänyt jonnekin matkalle. No, nyt on kuitenkin puhelinhaastattelu takana ja vastauksia saa kuulemma alkuviikosta. Todennäköisesti soittoa ei kuulu, kun sain sellaisen kuvan, että ruotsin kieli on organisaatiossa etu ja tällaisena perus keskisuomalaisena tuo on kaikkiaan aika heikoissa kantimissa. Kerroin asian ihan suoraan, enkä lähtenyt vedättämään mistään mahdollisista kehitysjutuista mitään. Ruotsia en aio enää tässä elämässä lukea, se kun on kuoleva kieli.

Saapa nähdä miten käy..
 

Dick Slasher

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT ♠
...(yllä aina minun kysymys ja alla haastateltavan vastauksia):

Ootko ihan terve:

- selkä on aivan paskana (kaveri haki varastomiehen paikkaa)
- paha nikkeliallergia (nainen haki pakkaajaksi pakkaamaan nikkelituotteita)
- olen kumiallerginen (nainen haki pakkaajaksi pakkaamaan kumituotteita)

Oletko perheellinen:

- sain juuri tietää olevani raskaana (nainen haki myymäläpäälikön paikkaa uuteen avattavaan myymälään)
- minulla on 4-, 2-, 8- ja 3-vuotiaat lapset ja olen yksinhuoltaja (haki 5-vuorotöihin tehtaalle, kuulemma kukaan ei voi auttaa hoitokuvioissa)

Onko rikoshistoriaa:

- ryöstötuomio pankkiryöstöstä (haki erääseen virkaan, jossa nuhteettomuus on ehdoton edellytys)

Mitä harrastat:

- motocross, haavipallo ja extremeurheilua ylipäätään (mies haki tuuraajaksi yhden miehen firmaan, josta omistaja oli joutunut jäämään 6 kk saikulle)

....


Jos henkilö on työkkärin kautta tulossa, näillä vastauksilla saatetaan myös tavoitella sitä että ei ole ta:n mielestä työhön sopiva => ei tule karenssia.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Todennäköisesti soittoa ei kuulu, kun sain sellaisen kuvan, että ruotsin kieli on organisaatiossa etu ja tällaisena perus keskisuomalaisena tuo on kaikkiaan aika heikoissa kantimissa. Kerroin asian ihan suoraan, enkä lähtenyt vedättämään mistään mahdollisista kehitysjutuista mitään. Ruotsia en aio enää tässä elämässä lukea, se kun on kuoleva kieli.

Saapa nähdä miten käy..

Aika erikoinen asenne kyllä, varmaan kannattaisi harkita uudelleen haluatko töihin yritykseen, jossa ruotsia joutuu käyttämään.

Ihan noin yleisesti, jos haluamassaan työssä/firmassa tarvitaan jotain taitoa (esim. ruotsin osaaminen), voisi olla paikallaan sen opettelu ja itsensä kehittäminen. Kyllä mä ainakin rekrytoijana suosisin hakijaa, joka olisi valmis opettelemaan jotain uutta kuin tyyppiä, joka ilmoittaa ettei aio tätä tai tätä asiaa opetella, vaikka siitä olisi työssä hyötyä. Luulisi olevan itsestäänselvää myös muille.
 

Saint

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Aika erikoinen asenne kyllä, varmaan kannattaisi harkita uudelleen haluatko töihin yritykseen, jossa ruotsia joutuu käyttämään.

Ihan noin yleisesti, jos haluamassaan työssä/firmassa tarvitaan jotain taitoa (esim. ruotsin osaaminen), voisi olla paikallaan sen opettelu ja itsensä kehittäminen. Kyllä mä ainakin rekrytoijana suosisin hakijaa, joka olisi valmis opettelemaan jotain uutta kuin tyyppiä, joka ilmoittaa ettei aio tätä tai tätä asiaa opetella, vaikka siitä olisi työssä hyötyä. Luulisi olevan itsestäänselvää myös muille.

Lisätään tähän sen verran, että tuota ruotsinkielen taitoa ei edellytetty vaatimuksissa vaan se selvisi vasta puhelinhaastattelussa. Yritys maailmanlaajuinen (virallinen kieli on englanti), mutta pohjoismaiden pääkonttori on Tukholmassa. Tästä syystä tuon taitamisesta olisi ollut etua.

Ja mitä tuohon itsensä kehittämiseen tulee, niin aikani ei mitenkään riitä kaiken sen opetteluun mitä haluaisin osata. Keskityn juuri niihin asioihin, joista on minulle eniten hyötyä. Ruotsin kieli ei todellakaan kuulu näihin. Jyväskylässä en ole sitä tarvinut ikinä, enkä pääkaupunkiseudullakaan kuin yhden ainoan kerran, jolloin joku turkulainen vanhempi naishenkilö vaati oikeuksiinsa vedoten palvelua toisella kotimaisella. Ymmärsi kyllä suomea, mutta oli kuulemma periaatekysymys. No, tämä "ongelma" selvisi noin kahdessa sekunnissa, kun annoin puhelimen silloiselle kollegalleni.

Ja eipä tuntunut olevan haitta, että ilmoitin tämän kieliasian jo puhelinhaastattelussa. Eli soitto jatkoonpääsystä tuli jo tänään, vaikka ensin ilmoittivat palaavansa asiaan vasta alkuviikosta. Loppuviikolla olisi sitten haastattelut x 2, toinen suomeksi ja toinen englanniksi (2 x 45 min.).

Edelleenkään en paljon tulevalta odota, jos ei tärppää niin ei tärppää. Mutta se on kyllä jo tullut huomattua, että tämä rekryfirmojen armoton kilpailu on muuttanut työmarkkinoita sairaampaan suuntaan. Samoista paikoista tappelevat ja hakijoiden kohtelu on todella heikkoa. Saisi valtio puuttua jotenkin tähän koko alaan (esim. toimiluvin), koska nyt kuka vaan voi perustaa ko. firman ilman mitään kokemusta ylipäätään mistään. Kestämätön tilanne pitemmän päälle ja seuraukset tulevat varmasti näkymään joskus hamassa tulevaisuudessa. Ei mulla muuta..
 

J.Petke

Jäsen
Tässä taas on uusi paikka hakusessa ja nyt kävi sikäli hassu tapahtuma sillä kahden päällikön välisissä sähköpostinvaihdoissa yksi posti sattui tulemaan minulle vaikka sen piti mennä toiselle päällikölle. Postissahan puhuttiin tietenkin minusta ja tässä päivän mietinkin, että miten tuohon postiin nyt kehtaa vastata sillä haluan varmistaa, että lähettäjä tietää postin tulleen minulle jotta osaa laittaa sen sitten myös sille oikealle henkilölle. Onneksi tuossa postissa puhuttiin positiiviseen sävyyn..
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Tätä ketjua lukiessa tulee erikoinen olo. Luulisi sen nyt jokaiselle rekrytoijalle olevan tänä päivänä selvää, ettei terveydentilasta, perheestä tai muusta työhön liittymättömästä kysytä. En edes ymmärrä mitä näillä kysymyksillä halutaan, jos kerran on löytänyt erinomaisen työntekijän on siitä äityisloma varsin halpa hinta. Rekrytointikustannuksethan ovat kuitenkin useimmissa yrityksissa merkittävästi isommat kuin mitkään äityisloma/sairauslomakustannukset. Tosin pitää huomata, että olen rekrytoinut lähinnä asiantuntijoita ja keskijohtoa.

En tosin ymmärrä sitäkään miten joku haluaisi vapaaehtoisesti töihin yritykseen, joka kyselisi henkilökohtaisia asioita tuolla tavalla. Tuohan on ihan amatöörien puuhastelua. Ammattilainen kysyisi varmaankin, että oletko valmis matkustamaan 100 päivää vuodessa tai jotain muuta vastaavaa, joka nimenomaan liittyy työhön ja on laillista.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Ensi maanantaina olisi työharjoittelupaikan haastattelu. Kyseessä olisi IT-tukihenkilön paikka. Mitä mieltä ootte, teenkö pelkän lyhyen CV:n ja puhun itseni sisään vai otanko myös koulutodistuksia mukaan?

-Tinke-80
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös