Niin, ja sen verran pitää vielä lisätä, että annan mieluummin työn jäljen puhua puolestani kuin verbaliikan (ko. tyyppejä en arvosta sitten yhtään). En siis halua valehdella hakiessani töitä, kuten osa tuntuu tekevän. Se ei vain sovellu omaan arvomaailmaani.
Seikkaperäinen ja ansiokas selonteko.
Valehdella ei tarvitse eikä pidä, mutta omaa osaamista pitää kyetä myymään. Varsinkin jos haet myös account managerin tehtäviä, sillä myymisestä siinäkin on pääasiassa kysymys.
Kuulostaa siltä, että moni voi pitää siirtymistäsi opiskelijaksi muutaman vuoden työskentelyn jälkeen hieman outona, tai arvelee ehkä siihen liittyvän jotakin kannaltasi negatiivista. Joskus tällaistakin tapahtuu, että työntekijä hyppää tukevalta oksalta pois koska tie on noussut työpaikalla pystyyn. Raskaita töppäyksiä, poissaoloja ja/tai paska motivaatio, päihdeongelmia, mielenterveysongelmia, kyvyttömyyttä tulla ihmisten kanssa toimeen jne jne. Tällaisia asioita työnantajat pelkäävät hakijoissa, tai pitävät ko. asioita vähintään kysymysmerkkeinä. On huono juttu, jos CV pitää sisällään vaikeasti ymmärrettäviä siirtoja tai tyhjiä ajanjaksoja, jolloin hakija ei ole tehnyt oikein mitään. Jos koulutus- ja työkokemustaustaltaan riman ylittäviä hakijoita on paljon, niin on todella helppoa raakata heti ekassa vaiheessa juuri tällaiset kysymysmerkkitapaukset.
En tiedä kuinka oikeaan tulkintani osuu, mutta voisin ehdottaa tuon työ- ja opiskeluhistoriaa koskevan tarinasi terävöittämistä. Samalla olisi hyvä, jos pystyt nimeämään jo CV:ssä muutaman referenssihenkilön aiemmista työpaikoistasi, jotka voivat vahvistaa kertomasi. Taustasi kannattaa kommunikoida loogisesti niin, että siirrot työpaikasta toiseen ja duunista takaisin koulun penkille ymmärretään mieluummin vahvuuksiksi kuin heikkouksiksi. Ja ainakin haastatteluja varten on hyvä miettiä samat asiat niin, että niistä pystyy puhumaan vakuuttavasti.
Toinen tärkeä juttu on jo edellä mainittu osaamisen myyminen. Koska olet miettinyt noinkin monenlaisia tehtäviä, niin kannattaa keskittyä tästä eteenpäin erityisesti oman motivaation kirkastamiseen - eli miksi olet hakemassa juuri tätä työpaikkaa, ja mikä tekee sinusta tähän tehtävään erityisen kilpailukykyisen kandidaatin. Tämä ei estä hakemasta tehtäviä ns. laidasta laitaan, mutta jostakin sinun pitää kammeta lisää myyvyyttä hakemusasiakirjoihisi.
Työnantajalle pitää tulla edes rahtusen verran sellainen käsitys, että hakijalla on oikeaa osaamista ja motivaatiota. Osaaminen käy ilmi työ- ja opiskeluhistoriaa kuvaavilta riveiltä, mutta motivaatio usein rivien välistä. Motivoitunut hakija on ottanut selvää yrityksestä ja tehtävästä jo etukäteen, ja pystyy näyttämään sen jo hakemusasiakirjoissa ja haastatteluissa. Siksi on erittäin suositeltavaa soittaa ja kysyä tehtävästä etukäteen. Useinhan työpaikkailmoituksissa mainitaan joku kontaktihenkilö jolta voi kysyä lisää, ja usein tämä henkilö on tuleva esimies. On erittäin harvinaista, että puhelimitse lisätietojen kysyminen epäonnistuu niin pahasti, että tästä tulee hakijalle miinusta. Yleensä kaikki aktiivisuus ja kiinnostuksen osoittaminen on plussaa.
Onnea työnhakuun! Nykyisessä tilanteessa hyviä hakijoita on varmasti liikkeellä paljon, mutta kertomasi perusteella en vaipuisi sijassasi epätoivoon. Kyllä tuolla taustalla pitäisi töitä irrota, kunhan et ihan nirsoksi rupea.