Omasta mielestäni nuo Nyt-liitteen GoT-kirjoitukset ovat lähes lukukelvotonta ryönää suomennoksineen päivineen (pitää puhua Jon Nietoksesta ym. paskaa mutta silti seasta löytyy showrunnereita ja prequeleita...).
Joka tapauksessa tuossa sekoitat kaksi asiaa: Aryaa spekuloidaan Princess that was promised -profetian hahmona. Se on eri asia kuin Song of ice and fire, joka taas ei ole mikään tarinan sisäinen hahmo tai asia, vaan kirjasarjan nimi, joka viittaa Lyannan ja Rhaegarin lapseen. Siitähän tämä koko saaga on saanut alkunsa.
Se vielä tuosta, että Aryan Azor ahai-spekulaatioita on kyllä esitetty vaikka kuinka ja paljon. Jos haluaa oikeasti syväluotaavia analyyseja ja fakiteorioiden tulkintaa, kannattaa heittää Nyt mäkeen ja kaivaa YouTubesta vaikka Emergency awesome tai vielä parempi New Rockstars. Niitäpä tuo Nytin suomentajakin on todennäköisesti kuunnellut.
Lainaus jutusta:
MELISANDREN TEHTÄVÄ
Melisandren ilmestyminen taistelun alla oli hieno yllätys. Melisandre tiesi osansa. Hän sanoi heti alussa Davosille, ettei häntä tarvitse teloittaa, sillä hän kuolee ennen aamunkoittoa.
Lopussa Melisandre käveli lumiseen tyhjyyteen, otti pois kaulakorunsa – samaan tapaan kuin hän otti kuudennen kauden ensimmäisessä jaksossa – vanheni ikäisekseen ja kaatui. Hänen ruumiinsa muuttui pölyksi. Ikä ja aika lopulta ottivat hänet kiinni. Hän oli tehnyt tehtävänsä.
Se oli jakson viimeinen kuva. Tuli kuoli, kun jää oli kuollut. Aurinko oli nousemassa. Kevät on tulossa.
Illuusioiden, loitsujen, ennustusten ja taikuuden aika on päättymässä. Magia on poistumassa maailmasta.
Spekuloidaan.
Tämä on se kolmas merkittävä seuraus Yön kuninkaan kuolemasta. Se, joka asettaa mytologisia palikoita paikalleen.
Melisandren kuolema jakson päätteeksi oli hyvin kiinnostava ja merkittävä hetki sarjan mytologisen maailmankuvan kannalta. Se vahvisti sen dualistisen maailmankuvan – jos siitä oli jollain vielä epäilystä. Melisandren kuolema sinetöi sen, että nimenomaan Punaisen jumalan ja tulen voimat löivät Yön kuninkaan.
Pohjoisen liiton suunnitelma perustui alun perin tulelle, mutta toisenlaiselle tulelle. Bran oli syötti Yön kuninkaalle. Kun Yön kuningas olisi edennyt Talvivaaraan jumalmetsään, Dany ja Jon olisivat hyökänneet lohikäärmeillään ja tuhonneet Yön kuninkaan lohikäärmeentulella.
Tämä suunnitelma meni pieleen kahdesta syystä. Ensinnäkin, heti taistelun alettua, kun kuolleiden armeija hävitti koko dothrakien lauman hetkessä, Dany poltti hermonsa ja hyökkäsi. Tämä ei kuulunut suunnitelmaan. Toiseksi, kun hän monien käänteiden jälkeen lopulta sai Drogonin sylkemään tulta Yön kuninkaan päälle, sillä ei ollut mitään vaikutusta.
Tarvittiin toisenlainen, syvempi tuli. Tuli, jonka rakkaus ja intohimo olivat sytyttäneet Aryan rinnassa. Elämän tuli, josta Melisandre saarnasi, usein hyvinkin aistillisesti.
Arya Stark on nyt tulen, Punaisen jumalan ja elämän esitaistelija. Hän nousi sellaiseksi ymmärrettyään ja hyväksyttyään kuoleman. Hän on ylittänyt elämän ja kuoleman kaksijakoisuuden.
Hän on tulen ja jään laulu.
Tästä seuraa toinen kiintoisa kysymys. Jos Melisandre oli Yön kuninkaan tulinen vastapari, mitä Bran sitten on?
Bran on tähän asti ollut selvästi Yön kuninkaan vastakappale – Metsän lasten voimien piirissä hän on ollut kesä, Yön kuninkaan ollessa talvi.
Kysymyksen voisi muotoilla myös – mitä Branille nyt tapahtuu? Joko hän vain istuu Talvivaaran jumalmetsässä ja auttaa taistelussa Cersei Lannisteria vastaan tai sitten hänellä on vielä joku tehtävä. Mikä se voisi olla?
Jos Yön kuningas palaa syklisesti aina uudelleen, samaan tapaan kuin Kolmisilmäisen korpin rooli aina siirtyy seuraavalle ihmiselle, sykli pitäisi ehkä katkaista.
Viime jaksossa esitetty selitys myyttisten voimien logiikasta vaikuttaisi kuitenkin erilaiselta. Sen mukaan Kolmisilmäisiä korppeja on tullut ja mennyt, mutta Yön kuningas on ollut vain yksi ja sama olento, jonka Metsän lapset aikanaan loivat.
Siinä tapauksessa Yön kuningas olisi nyt kertaiskulla poistunut maailmasta.
Mitä Korppi sitten tekee? Me emme tiedä. Hän voisi auttaa pitämään rauhan ja tasapainon uudessa Westerosissa. Hän voisi auttaa kyvyillään taistelussa Cersei Lannisteria vastaan.
"
Punainen Jumala= Tuli
Night King= Jää
Laulu ja samalla Azor Ahai = Arya
Näin itse sen ymmärsin tästä jutusta. Juttu pitää lukea kokonaisuudessaan, jossa lisää taustoitusta.
Minun mielestä ihan yhtä looginen.Särähti vain korvaan tuo ehdottomuutesi asiasta. Vai onko se Martinin suulla jossain sanottu, että sarja on nimetty juuri Lyannan ja Rhaegarin lapsen mukaan? Vai haetaanko tässä juuri sitä, että sarjan nimi sopii molempiin. Ei sillä, että tällä mitään merkitystä olisi.
En ole lukenut kirjoja.
Varmasti noissa westerosin kirjeenvaihtajan jutuissa on paljon lainaa muidenkin faniteorioista. Itse olen niistä joka tapauksessa pitänyt.