Osmo Rapeli
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Kuusijuhla - Sex Festival
Mennään varmasti liioittelun puolelle monissa tapauksissa, mutta ei kaikissa. Joku lääketieteeseen paremmin perehtynyt voi varmasti valaista, ...
Sir Richard Doll on yksi tämän tutkimuksen edelläkävijöistä. Hänen tutkimuksensa mukaan tupakoitsijoissa 166 sadastatuhannesta sairastuu keuhkosyöpään, kun tupakoimattomien kohdalla luku on 7/100000. Luku on siis 24-kertainen, mutta aika pieni silti.
Tupakan sanotaan myös aiheuttavan tappavia sydänsairauksia, ja sanotaan kolmanneksen tupakoijista kuolevan näihin "tupakointiin liittyviin sairauksiin". Sydänsairauksiin yksin on satoja aiheuttajia, mutta kuolemat demonisoidaan yksin tupakan aiheuttamiksi.
Mikä näissä tutkimuksissa määritellään muuten tupakoitsijaksi? Samalla lailla 2 tupakkaa ja 30 tupakkaa päivässä vetävä? Joku joka poltti aikanaan mutta lopetti 20 vuotta sitten? Tosin toisissa tapauksissa taas kuusi kuukautta sitten lopettanut on "ei-tupakoija". Kehoitan olemaan skeptinen ja miettimään elämänlaatuaan muuten kuin tilastojen kautta. Tupakka kauniina kesäiltana ulkosalla ei tapa ketään, käpristely pakkasessa taas on perseestä. Päivä kerrallaan, nipottamatta liikaa siitä mitä viereisellä tupakkaosastolla tapahtuu.
Missäs muuten Suomessa on sellainen "suurkaupunki", jossa ilmansaasteet ovat merkittävämpi riski sairastua keuhkosairauksille kuin passiivinen tupakointi?
Kyllä, kirjoitin jo että ilmansaasteet eivät ole Suomessa se olennainen riski. Toisissa maissa taas kotimatka baarista kämpille vastaa koko illan passiivista tupakointia.
Kyllä meillä häkää hengitetään silti, esim. siellä grillatessa.
No, jos isukki juo päivän aikana yhden keskioluen ja senkin ruuan kanssa, niin en minä häntä nyt kovin kauheasti alkaisi moralisoimaan huonosta roolimallista.
Ei isukin yksi, mutta naapurin seitsemän. Lisäksi muuten joku voisi myös sanoa jäkättävää vaimoa mielenterveysriskiksi ---> hermostuminen ---> perheväkivalta. Kaikesta voi pahoittaa mielensä ja pitää asiaa terveysriskinä, etenkin alkoholista suoraan ja välillisesti aiheutuvia. Tupakkatutkimuksiin otan kantaa toisissa lainauksissa.
Pointtini on tässä että on vaikea välttyä kaikenlaisilta vaaroilta.
Ymmärrän kyllä, että puhuit keuhkosyövästä ja itsekin ihmettelen miksi aina puhutaan siitä. Kuitenkin passiivinenkin tupakointi aiheuttaa monia muitakin tauteja.
Noihin otin tuossa ylempänä kantaa. Tätäkin vääristellään, esim. kohdunkaulansyövän kohdalla puhutaan kuinka moni tupakoija sairastuu siihen vaikka käytännössä se on aina viruksen aiheuttama.
Liian moni.
Ihmisen keskimääräinen elinikä on pidentynyt. Se jo itsessään lisää luonnollisesti sitä että suuri osa ihmisiä kuolee syöpään. Tupakan kohdalla keskittyisin edelleen siihen miten vittumaista on köhiä astmaa, kuin siihen että voinkin sen takia kuolla 65- eikä 69-vuotiaana.
Mitä väliä sillä sitten on saako keuhkoahtaumataudin vai keuhkosyövän, jos menettää ainoan henkensä tupakoinnin seurauksena?
Niin, sinä käytät ahtaumaluvuissasi samaa vääristelyä. Kun puhutaan yli 34-vuotiaista, tai 30-vuotiaista, suurin osa vakavasti sairaista ei ole tuolla ikäjakauman alapäässä alle neljässäkymmenissä. Ne jotka siihen kuolevat ovat lähempänä normaalia elokeski-ikää kuin 34:aa. Tuo keuhkojen vinkuminen se vittumainen osio on, ei kuolema.
http://www.terveysportti.fi/pls/kh/kh_julkaisu.NaytaArtikkeli?p_artikkeli=hoi06040
*****
Lisää sivuhuomioita: Suuri osa tupakan haittavaikutuksista on tupakkaan lisättävien lisäaineiden aiheuttamia. Oikeasti olisi mahdollista tehdä oikeita light-savukkeita, jotka olisivat vähemmän vaarallisia, mutta laithan eivät sitä salli.
Toinen mielenkiintoinen juttu - nykyinen tupakoinninvastustushan on fasismia - suoraan natseilta kopioitua propagandaa :)
Lähde: http://www.infowars.com/articles/ps/smoking_ban_todays_smoking_purge_borrowed_from_nazis.htm