Tuntematon sotilas (vuoden 2017 versio)

  • 259 496
  • 1 089

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Mitähän tuossa uusimmassa voisi olla mitä Laineen ja Mollbergin leffoissa ei ollut? Esim. Honkajoen kuulustelu voisi olla sellainen. Väinö Linna sanoi jossakin haastattelussa halunneensa että sellainen tulee Laineen leffaan ja niin tehtiinkin mutta elokuvatarkastamo poisti kohtauksen ennen julkaisua. Olisi tavallaan kunnianosoitus kirjailijalle jos se saatettaisiin tähän uusimaan leffaan.
Ainakin Rokan ja olikohan Viirilän kurinpalautuskoulutuskohtaus olisi hauska nähdä, vaikka pelkkää viihdettähän se olisi.

Ja niin, mielestäni rooleihin pitäisi ehdottomasti valita luontevasti roolihahmojen murteita puhuvat.
 

Fordél

Jäsen
Samoin kaukopartio-tarinat. Sieltä löytyisi mahdollisuuksia syviin henkilökuviin, raakoihin sotavankitappoihin, jänniin kyttäyskeikkoihin ja muuhun muttei niinkään hollywood-räiskintää. Tai ehkä joku Petrovksi-Jamin tuhoaminen voisi mennä action-osastolle.

Kyllä, ainakin jännitystä olisi luvassa. Ja varmasti tuoltakin löytyy hienoja persoonia, joita voitaisiin kuvata. Muistan, kun kuuntelin erästä kaukopartiosta kertovaa kirjaa äänikirjana ajellessani autolla ympäri Suomea. Monesti tämä tapahtui vielä iltaisin ja öisin. Siinä kyllä riitti jännitystä ja mielikuvitus lähti laukkaamaan. Hienoja ja mielenkiintoisia tarinoita.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
No eikös siitä just muutama vuosi sitten tullut uudet leffat? Oisko se pekkoaikamiespoika ohjannut ne?

Joo, tässä on pakko seisoa korjattuna. Tosiaan mennyt täysin ohi tuo uusintatekele multa. Ehdotuskin tälle lähti enempi siitä kontekstista, että asiat juontuvat itsenäisyyden synnyn aikaan. Tuon takia 100 - vuotis eetoksena tuntematon tuntuu vähän falskilta ja oikeastaan tämmöiseltä kerätään rahat pois kuleksimasta projektilta. Ensimmäiselle sadalle olis kaivannu jotain muutakin pohjaa, kun raha.

En tiedä miksi sota määrittää suomen, mutta varmasti kiintoisampi olisi ollut sitten vaikka nuijasota, varsinkin kun muutenkin ulkomaita myöten kasaillaan näitä fantasian ja keskiajan sekasotkuja, että olisi myös nykyaikaakin luotaava enempi tuo. Voisi myös ajatella, kun tässä ruotsin kanssa muutoinkin kuherrellaan, että Sven Tuuva ja Döbeln olisi mainio kuvattava. Perinteinen suomalainen mies, älyllisestikin ja ruottalainen taktikko. Koljonvirta, napue ja mitä näitä sotapaikkoja lieneekään oli. Lapin sodastakaan ei vissiin isoa fiktiivistä ole koskaan tehty, siinähän pääsis sotimaan oikeen liittoutuneiden puolella ja esittelemään lappia turisteille ympäri maailmaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ainakin Rokan ja olikohan Viirilän kurinpalautuskoulutuskohtaus olisi hauska nähdä, vaikka pelkkää viihdettähän se olisi.

Puhutko näistä kurinpalautussulkeisista? Muistaakseni kirjassakaan Rokka ei näihin olisi joutunut, mutta Viirilä ja Honkajoki kylläkin. Mollberg itse asiassa toteutti tuon kohtauksen elokuvaansa. Siinä Honkajoki alkaa muistaakseni hirnua paikallaan kuin hevonen ja Viirilä pysähtyy kesken "taakse poistu!"-komennon ja jää yrittämään juosta tämän läpi...

Tuo kohtaus oli muistaakseni poistettu DVD-julkaisusta, kuten monta muutakin tärkeää ja hienoa sellaista (kuten varusmiesaikainen Lehdon kuulustelu Kaarnan toimesta). Televisiossa esitetyssä versiossa nuo ovat olleet. Itselläni oli tuo aikanaan VHS:lle nauhoitettuna, ja sieltä noita tuli katsottua moneen kertaan. Tätä DVD-versiota en niin onnistuneena pidä juuri tuosta syystä. Lyhennyksiä olisi voitu tehdä muihinkin kohtiin, jos syynä oli DVD:n rajallisuus...
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Lapin sodastakaan ei vissiin isoa fiktiivistä ole koskaan tehty, siinähän pääsis sotimaan oikeen liittoutuneiden puolella ja esittelemään lappia turisteille ympäri maailmaa.

Lapin sodan aikaan sijoittuva Kätilö (pohjautuu Katja Ketun kirjaan) on vissiin tulossa kohta ulos. Sitäkään ei muuten kuvattu Lapissa vaan Latviassa (vai oliko Liettuassa?). Varsinaisesti sotatapahtumia tuossa kirjassa ei ole mutta ympäristönä on saksalaisten kasarmi/vankileiri jossa päähenkilö on ensin töissä ja sitten vankina kun Suomesta tulee Saksan vihollinen. Aikamoisen karu kuvaus. Päähenkilö tulee raiskatuksi ja pahoinpidellyksi leirissä useaan otteeseen.
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Ikaalisten Nouseva-Voima
En tiedä miksi sota määrittää suomen, mutta varmasti kiintoisampi olisi ollut sitten vaikka nuijasota, varsinkin kun muutenkin ulkomaita myöten kasaillaan näitä fantasian ja keskiajan sekasotkuja, että olisi myös nykyaikaakin luotaava enempi tuo.

Kymmenosainen minisarja nuijasodasta Game of Thronesin ja Viikinkien hengessä. Menisi muuten ulkomaillakin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Rönsyillään ohi ketjun aiheesta, mutta onko tässä ketjussa mainittu päämaja elokuvaa? Minusta tämä oli myös oikein mainio elokuva, vaikkei varsinainen sotaelokuva olekaan.

Onhan tuo ihan hyvä elokuva, eikös perustu alun perin samannimiseen näytelmään.

Huvitti tuossa pari, kolme vuotta sitten, kun jossain iltapulussa oli jonkin sortin "kohupaljastus", että Marski oli vähän pihalla kesän 1944 ratkaisuista jne. Klikkaa tätä uutista, uutta tietoa Mannerheimista!

Ja siis tosiasiassa tuosta on tehty sekä näytelmä, että elokuva, kymmeniä vuosia sitten.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
En tiedä miksi sota määrittää suomen, mutta varmasti kiintoisampi olisi ollut sitten vaikka nuijasota, varsinkin kun muutenkin ulkomaita myöten kasaillaan näitä fantasian ja keskiajan sekasotkuja, että olisi myös nykyaikaakin luotaava enempi tuo.

Ensinnäkin nuijasota käytiin uudella ajalla ei keskiajalla. Toisekseen se ei ole mitenkään ainutlaatuinen kapina edes Suomessa saati sitten muualla. Vastaavia talonpoikaiskapinoita käytiin ympäri Eurooppaa (yksi johti kolmekymmenvuotiseen sotaan). Savossa käytiin vastaava kapina, mutta ei siitä ole kirjoiteltu.

En usko aiheen kiinnostavan hirveästi maailmalla.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
IS:n lukijat äänestivät: hänestä uusi Rokka! - Viihde - Ilta-Sanomat

Siinä siis äänestystulokset eilisestä iltapulun casting-äänestyksestä. Selkeä voittaja ja kansansuosikki Louhimiehen version Rokaksi siis Eero Aho. Valmiiksi listattujen ehdokkaiden ulkopuolelta suosituin oli se Suosalo, jonka pari taisi täälläkin mainita. Rokkahan on selkeästi iäkkäämpi kuin monet muut tarinassa ovat, muttei silti kuitenkaan vielä mikään viisikymppinen. Reino Tolvanen oli 35v tulkitessaan roolin, eli karkeasti sitä ikää miksi itsekin Rokan miellän kirjassa. Joten onko sitten sitten jo joku reilusti yli viisikymppinen Suosalo jo "liian vanha", se riippunee sitten keneltä kysytään.. onhan se Eero Ahokin jo 47v

EDIT: toki ikäkäsityskin on muuttunut 50-luvulta tähän päivään niin paljon, että nykypäivän viisikymppinen taitaa vastata tuon ajan 35-vuotiasta. Jos ajattelee siitä näkökulmasta, että alkuperäisen elokuvan valmistumisen aikoihin viisikymppiselle alettiin jo ostaa lahjaksi keinutuolia :D
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Se on siis tosiaan tasan 100-vuotispäivänä kun homma pitäisi aueta kokonaisuudessaan Suomen kansalle. Tässä on kyllä hemmetinmoinen taivas tai helvetti -skenaario taas aseteltuna. Siinä yksi Rokka kalpenee.

Saapa muuten nähdä mitä muuta keksitään tuohon juhla-ajankohtaan. Mitä merkittävää meidän historia on pitänyt sisällään, noin sotien lisäksi? No urheilusaavutukset toki, niistä vaan suurimmat ovat jo aika tuntemattomia ns. tälle sukupolvelle. Sosialidemokratia? Viemässä meidät kohta suohon. Koululaitos? Pahasti yliarvostettu ja väärän propagandan täyttämä. En oikein keksi parempia. Halonen?
Nobel-voittajat varmaan voisi nostaa, Ahtisaari kun aika tuore vielä.
Tiettyjä teknologisia saavutuksia on ollut mutta miten tuoda esiin...
Ainahan meilläkin tietysti on valttikortteja aivan Tohtori X:stä lähtien.

Minusta kyllä suurinta suomalaisuudessa on sellainen tietty järkevä perusluotettavuus, kuin J. Jalosen Suomen vika erä 2011 finaalissa. Arjessa tuo on sitten harmautta mikä heijastuu juhlatilaisuuksiinkin..

Katselin tuossa livenä telkkarista kun oli Singaporen 50-v. juhlat. Tavallaan puolta pienempi tapahtuma siis, mutta kekkerit olivat kuin olympialaisten avajaiset. Huikea show, käytiin läpi varsin tehokkaasti kansakunnan saavutuksia modernin näyttävästi, isänmaallisen nostatuksen ollessa melkoisen suurta. Toivottavasti joku muukin suomalainen katsoi.
 
Viimeksi muokattu:

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Minun "ässä hihassa", Lauri Tilkanen mainittu Iltasanomien jutussa, tykkäys sille.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tässä kun on puhuttu, niin kyllä se Rokka sittenkin olisi hyvä olla joku näyttelijä joka on korkeintaan jotain 40 vuotta. Sikäli nämä Ahot (loistava näyttelijä ja voisi kyllä jonkun roolin vetäistä leffassa ihan hyvin), Hietalahdet (mitä enemmän ajattelen, niin sitä huonompi valinta) ja Franzenit (ehkä olisi liian ilmeinen valinta) on ihan liian vanhoja. Kenties tuossa sapluunassa Hirviniemi voisi olla ok ikänsä puolesta, mutta onkohan kuitenkin liian tuttu komiikan parista ja Rokka nyt on letkautuksineen varsin koominenkin hahmo tietyllä tapaa ja joku liian komiikassa meritoitunut tuntuisi tuossa roolissa kenties epäuskottavalta. Eli Rokan olisi syytä olla jonkun sellaisen näyttelijän tulkitsema jota ei olla niin komedian parissa nähty.

Se nyt on selvää, että näyttelijät on kirjavastineitaan varttuneempia, koska ei tuollaiseen ihan mitään harrastelija/kesäteatterilaisiakaan voi ottaa. Aika tyypillistä on elokuvissa, että näyttelijät esittää itseään nuorempia henkilöitä, siinä ei mitään uutta. Ei niistä Mollen Tuntemattomankaan näyttelijöistä varmaan kukaan mikään 20-kesäinen ollut, ellei sitten jotkut statistit jotka mahdollisesti oli inttipoikia, kuten varmaan tässä uudessa versiossakin tullee olemaan oikeita varusmiehiä avustajina.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
. Ei niistä Mollen Tuntemattomankaan näyttelijöistä varmaan kukaan mikään 20-kesäinen ollut, ellei sitten jotkut statistit jotka mahdollisesti oli inttipoikia, kuten varmaan tässä uudessa versiossakin tullee olemaan oikeita varusmiehiä avustajina.

Itse asiassa oli. Wikipedian mukaan Mika Mäkelä (Rahikainen) oli elokuvan kuvausten alkaessa (1984) 19-vuotias (syntynyt 1965). Ainakin Korvuo (Määttä), Kivioja (Riitaoja), Koivula (Lahtinen), Niva (Vanhala) ja Ketonen (Kariluoto) olivat 1961-1963 -syntyneinä myös 20-kesäisiksi laskettavia.

Kukaan heistä ei toki ollut tuossa vaiheessa mikään koulutettu näyttelijä. Koivula pitkälti kai tuon johdosta vaihtoi opettajan uran näyttelyhommiin. Ja Kivioja kai oli jo päässyt teatterikorkeakouluun, mutta amatööripohjalta suuri osa noista näyttelijäsuorituksista tehtiin.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kas. No oli siellä sitten ihan oikeanikäistä jannua rivistössä. Hyvä niin. Kyllähän Mollen leffassa huomaa sen ikäeron kaiken kaikkiaan verrattuna Laineen versioon. Vaikka nyt Laineen versiota moitin ja pidänkin heikompana, niin olihan siinä loistavia näyttelijöitä ja näyttelijäsuorituksia useitakin. Muutoin se on vaan jotenkin keskinkertainen elokuvana omaan makuun, ei voi mitään.
 

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
Koska kaksi versiota Linnan purnaajaromaanista on jo kuvattu ja "Rokka" tuntuu olevan kansan kestosuosikki, niin olisivat mielummin tehneet sotaleffan aiheesta Viljam Pylkäs.
.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Itse asiassa oli. Wikipedian mukaan Mika Mäkelä (Rahikainen) oli elokuvan kuvausten alkaessa (1984) 19-vuotias (syntynyt 1965). Ainakin Korvuo (Määttä), Kivioja (Riitaoja), Koivula (Lahtinen), Niva (Vanhala) ja Ketonen (Kariluoto) olivat 1961-1963 -syntyneinä myös 20-kesäisiksi laskettavia.

Kukaan heistä ei toki ollut tuossa vaiheessa mikään koulutettu näyttelijä. Koivula pitkälti kai tuon johdosta vaihtoi opettajan uran näyttelyhommiin. Ja Kivioja kai oli jo päässyt teatterikorkeakouluun, mutta amatööripohjalta suuri osa noista näyttelijäsuorituksista tehtiin.
Itsekin kävin tsekkailemassa Wikipediasta noita ikiä, mutta en viitsinyt puhelimella alkaa sepostamaan. Tuossa edellähän nuo ovat, joten ei siitä sen enempää. Koskela ja Hietanen sen sijaan olivat hiukan yli-ikäisiä, Tourila Koskelan roolissa 37 ja Petelius Hietasena 31. Paavo Liskin Rokka oli sitten jo reilusti yli-ikäinen eli 45 vuotias. Noilta pohjilta en täysin ymmärrä sitä, miksi jotain yli viisikymppistä Suosaloa Rokaksi edes yritetään. No, vielä vähemmän Hirviniemeä, vaikka ikä olisikin passelimpi. Ei vain oikein natsaa ainakaan omaan mielikuvaani kuivakan salskeasta karjalaistilallisesta tuo laiskanpulskean oloinen huumorveikko.

Aika karua muuten, että Mollbergin Tuntemattoman näyttelijöistä jo kolme on lähtenyt isommille estradeille. Korvuo ja Niva nelikymppisinä ja Liski päälle kuusikymppisenä.
 

Fordél

Jäsen
Tässä kun on puhuttu, niin kyllä se Rokka sittenkin olisi hyvä olla joku näyttelijä joka on korkeintaan jotain 40 vuotta. Sikäli nämä Ahot (loistava näyttelijä ja voisi kyllä jonkun roolin vetäistä leffassa ihan hyvin), Hietalahdet (mitä enemmän ajattelen, niin sitä huonompi valinta) ja Franzenit (ehkä olisi liian ilmeinen valinta) on ihan liian vanhoja.

Eero Aho on kyllä tosiaan loistava näyttelijä, etenkin vittumaiseen rooliin. Sarastie ei ole vittumainen, mutta siinä voisi olla yksi hyvä (vaikkakin turhan pieni) rooli Aholle. Tosin johonkin vanhemman upseerin rooliin voisi laittaa Carl-Kristian Rundmanin.

Se nyt on selvää, että näyttelijät on kirjavastineitaan varttuneempia, koska ei tuollaiseen ihan mitään harrastelija/kesäteatterilaisiakaan voi ottaa. Aika tyypillistä on elokuvissa, että näyttelijät esittää itseään nuorempia henkilöitä, siinä ei mitään uutta. Ei niistä Mollen Tuntemattomankaan näyttelijöistä varmaan kukaan mikään 20-kesäinen ollut, ellei sitten jotkut statistit jotka mahdollisesti oli inttipoikia, kuten varmaan tässä uudessa versiossakin tullee olemaan oikeita varusmiehiä avustajina.

Kuten jo Sistis toi esille, Molle käytti paljon oikeasti nuoria ja tuoreita näyttelijöitä, mikä toimi mielestäni erinomaisesti. Toivottavasti Louhimiehelläkin on munaa tehdä rohkeita ratkaisuja näiden nuorten näyttelijöiden kohdalla. Sitten vanhempien kohdalla voidaan käyttää nimekkäämpiä näyttelijöitä.

Yksi nuorehko näyttelijä, jota en toivoisi tähän(-kään) leffaan, on Samuli Vauramo. En ole koskaan ymmärtänyt Vauramon hehkutusta. Mielestäni sillä ei ole kuin tasan yksi ilme, se huolestunut ja kulmat vähän kurtussa ilme.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ensinnäkin nuijasota käytiin uudella ajalla ei keskiajalla.
Keskiajan ja uuden ajan raja on veteen piirretty viiva varsinkin Suomessa. 1500-luvusta voidaan varsinkin Suomessa puhua aivan hyvin keskiajan loppuvaiheena.
Toisekseen se ei ole mitenkään ainutlaatuinen kapina edes Suomessa saati sitten muualla. Vastaavia talonpoikaiskapinoita käytiin ympäri Eurooppaa (yksi johti kolmekymmenvuotiseen sotaan). Savossa käytiin vastaava kapina, mutta ei siitä ole kirjoiteltu.
Ei sen tarvitse olla erityisen poikkeuksellinen ollakseen kiinnostava. Mitä muuten tarkoitat talonpoikaiskapinalla, josta 30-vuotinen sota sai alkunsa?
En usko aiheen kiinnostavan hirveästi maailmalla.
Edelliseen viitaten, jos kässäri toimii ja toteutus on hyvä, ei aiheen tarvitse olla ainutlaatuinen.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Ensinnäkin nuijasota käytiin uudella ajalla ei keskiajalla. Toisekseen se ei ole mitenkään ainutlaatuinen kapina edes Suomessa saati sitten muualla. Vastaavia talonpoikaiskapinoita käytiin ympäri Eurooppaa (yksi johti kolmekymmenvuotiseen sotaan). Savossa käytiin vastaava kapina, mutta ei siitä ole kirjoiteltu.

En usko aiheen kiinnostavan hirveästi maailmalla.

No jaa, ajalla tai toisella, aikoinaan kuitenkin. Kässärihän nuo ratkoo, toimiiko joku vai ei, suomessa tai muuallakaan. Eipä tuo toinen maailmansotakaan kovin uniikki ole aiheena ja tylsänähän muistaakseni ulkomailla on pidetty molempia tekeleitä. Toisaalta sitten riittäneekö tuhatkaan aiheesta väännettyä leffaa, joten verrokkiakin riittää, jos kansainvälisesti ajattelee. Mainitsinhan myös suomen sodan ja lapin sodan ja vääntää voi vaikka isovihasta, jos se on väkivalta, jolla satavuotias suomi määritellään. Voishan tuon vääntää vaikka evakoista, niin olisi ainakin ajan hermolla niin täällä, kun muuallakin.

En usko lainkaan tuntemattoman kierrätykseen. Missään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos näitä näyttelijöitä pohditaan, niin Sampo Sarkola oli Koivusalon Pohjantähdessä erinomainen Vilho Koskelana, ja sopisi komeasti samaan rooliin tässäkin elokuvassa. Ikää miehellä on nyt 37 vuotta, eli hieman enemmän kuin roolihahmolla itsellään. Ikä on kuitenkin vain numeroita. Tärkeämpää on, minkä ikäiseltä näyttää.
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Ikaalisten Nouseva-Voima
Ensinnäkin nuijasota käytiin uudella ajalla ei keskiajalla. Toisekseen se ei ole mitenkään ainutlaatuinen kapina edes Suomessa saati sitten muualla. Vastaavia talonpoikaiskapinoita käytiin ympäri Eurooppaa (yksi johti kolmekymmenvuotiseen sotaan). Savossa käytiin vastaava kapina, mutta ei siitä ole kirjoiteltu.

En usko aiheen kiinnostavan hirveästi maailmalla.

Suomen keskiaika kesti huomattavasti pidempään, kuin muualla Euroopassa. Suomen keskiajan päättyminen ajoitetaan historiankirjoituksessa 1500-luvun loppupuolelle, eli nuijasodan voidaan katsoa käydyn keskiajan lopulla. Mikä talonpoikaiskapina muuten johti kolmekymmenvuotiseen sotaan, en ole kuullutkaan? Olisiko antaa jotakin lisätietoa?

Aiheella ei sinänsä ole väliä, kunhan elokuva on hyvä tarinaltaan ja toteutukseltaan. Tuskin Skotlannin itsenäistymispyrkimyksistäkään kukaan olisi kiinnostunut, ellei Braveheart olisi niin perin mainio elokuva.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Tässä tuli mieleen toinenkin nimi suosikkinäyttelijöistäni. Jarmo Mäkinen. Syntynyt 1958, eli lähemmäs kuuskymppinen ukko, joka asettaa vähän haasteita. Kapteeni Kaarnahan oli vanhempi upseeri, olisiko Jamo kenties liian vanha tähän? Tai kenties everstiluutnantti Karjula? Jarmolle sopisi ehkä vähän vittumaisempi rooli, joten Karjula sopisi paremmin siinä mielessä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Karjulaksi laittaisin ehdottomasti Tomi "Topi" Salmelan. Mies on mestari tuollaisten mielipuolisten hullujen tulkinnassa. Koivusalon Pohjantähdessä Laurilan Anttoon ja Puhdistuksessa puna-armeijan upseerin roolit ovat tästä hyvät esimerkit. Ja eikös tuo Salkkareissakin jotain kriminaalia lyhyen aikaa esittänyt?
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Koskahan nuijasodasta tehtäisiin mitat täyttyävä elokuva tai vaikkapa TV-sarja?

- Hienoja henkilöhahmoja kuten Jaakko Ilkka, Kaarle-herttua ja Klaus Fleming
- Köyhät suomalaiset talonpojat vastaan rikkaat ruotsalaiset sortajat, toimii aina.
- Ensimmäinen ns. itsenäisyyspyrkimys Suomen niemellä.
- Braveheart-tyyppinen traaginen lopetus Jaakko Ilkan teloituksen muodossa

Toki vittumarkot eivät tietäisi mistä on kyse.

Tämä olisi kyllä hyvän elokuvan aihe. Toki on syytä huomauttaa, että Klaus Fleming oli tanskalaista sukua, mutta jo suomalaistunut. Eivätkä Pohjanmaan ja Savon talonpoikia suivaannuttaneet huovit olleet muutenkaan ruotsalaisia vaan pääosin ihan omaa väkeä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
En olisi aivan varma tuosta itsenäisyyspyrkimyksestäkään. Hiukan anakronistiselta tulkinnalta haiskahtaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös