scholl kirjoitti:Tuo on kakspiippuinen juttu. Periaatteessa jos yritys ei ole elinkelpoinen niin silloin sen tekohengittäminen vääristää kilpailua. Toisaalta myöskin onko järkeä tehdä mitään sellaista tuotetta, mille ei ole markkinoita. Ja kannattaako ihmisen opetella tekemään jotain, joka on tavallaan turhaa. Poikkeuksena voidaan pitää taidetta. Siis joku käsityö voisi todellakin olla sellaista, mikä liittyy esim. kulttuuriperintöön siinä määrin, että voitaisiin tukea henkilöä aivan samalla kuin esim. maatalousyrittäjää, mutta en itse näkisi sitä perustulon muodossa. Vaan esim. jos otetaan joku Fiskarsin ruukkimiljöö niin siellä jos on käsityöläisiä niin heille voitaisiin maksaa jonkinlaista "maataloustukea", jos ylläpitävät arvokasta käsityöläisperinnettä, mutteivat tule sillä toimeen.
On paljon tuotteita - ja etenkin palveluita! - joille on vain kohtalaisen pientä kysyntää. Suuri osa näistä ei ole nykymallilla kannattavaa. Perustulo toimisi kuten ikuisesti jatkuva starttiraha ja näin alentaisi kynnystä aloittaa monenlaista uutta yritystoimintaa. Siis kannattavuuden rajaa lasketaan, jolloin suurempi osa ideoista tulee kannattaviksi. Ajattelen nyt eritoten sellaisia töitä, jotka suomalaiset tekevät nykyään pääosin itse - siivous, erilaiset nikkaroinnit, ruokien osto kaupasta, pyykin peseminen - sekä pienimuotoista käsityöläisyyttä, jossa tehdään hyvälaatuisia tuotteita, jotka eivät nykyään pysty kilpailemaan halvan massatuotannon rinnalla. Nähdäkseni näissä on laajin potentiaali Suomessa, kun ajatellaan, mistä lisää työpaikkoja. On vaikea ajatella argumentteja näiden syntymistä vastaan. Kaikki työ ja tekeminen mikä on mielekästä, on myös arvokasta.
Oikeastaan asiaa voisi ajatella oman elämän erilaisten osa-alueiden ulkoistamisena ammattilaisille. Voi keskittyä ydinosaamiseensa - hauskanpitoon, harrastuksiin, duuniin - ja jättää siivoukset ja kaupassa käynnit alan ammattilaisille. Kuka häviää:)?
Tämän ketjun "ydinosaamiseen" viitatakseni toteasin vielä, että tällainen pienyrittäjyys pienentäisi tuloeroja, kun osa köyhistä nostaisi ansiotasoaan ryhtymällä yrittäjiksi.
scholl kirjoitti:Periaatteessa pitäisi pyrkiä kouluttamaan ihmiset sellaisiin töihin, mille on kysyntää. En myöskään pidä täysin vääränä sitä, että joissain töissä tienaa huonosti. Se saa sen nälän aikaan pyrkimään eteenpäin. Kyllä se muulla sosiaaliturvalla pitää hoitaa se, että ihminen pysyy hengissä, eikä millään perustulolla. Toki verotus pitää olla sellainen, ettei kannustinloukkoja ole, vaan työnteko kannattaa aina.
Perustulo olisi siitä(kin) hyvä, että se jossain määrin mahdollistaisi matalan osaamistason työt tekemättä niissä työskenteleviä kuitenkaan "working pooriin" kuuluviksi. Tämä on musta arvo sinänsä - jos tekee duunia täyttä päivää, pitää tienata niin, että sillä pystyy elämään. Sitten jos tekee vaikka 20h/viikko, niin saa hieman tinkiä elintasostaan.
Syyperustainen toimeentulo on AINA loukuttavaa. Siitä ei vain pääse yli eikä ympäri - jos tekee duunia, se tuki pienenee. On siis aika pitkälti vain kolme vaihtoehtoa:
*Jättää ihmiset oman onnensa nojaan (säästyvät rahat menevät erilaisille turvallisuuspalveluille jne. tahoille jotka suitsivat tätä seuraavaa anarkiaa)
*Business as usual (ihmiset riutuvat passiivisina tuloloukuissa)
*Perustulo (työnteko kannattaa aina, ihmisiä valtaistetaan ottamaan vastuu omasta elämästään, ihmisiin luotetaan, mahdollisuudet yrittäjyyteen ja uusiin ideoihin paranee, ihminen saa enemmän vaihtoehtoja elämänsä suunnalle)
Minkä valitset?