juu
Tuloeroja vihasi aikoinaan jo joku filosofi(en muista nimeä, olisikohan ollut Sokrates/Aristoteles?), jonka mielestä hallitsematon tilanne vie demokratian toteutumisen mahdollisuuden.
Mitä nämä erot sitten tuovat esiin? No ainakin sen, että työtä tekemällä ei meinaa rikastua, jos ei ole koulutusta. Miksi sitten pitäisi rikastua? No, siksi että kaikki olisi vähän helpompaa. Sinällään jokaiselle opiskelijalle tekee hyvää saada se 400 euroa ja risat niin tuleepahan ainakin joskus nähtyä mitä se elämä voi olla. Samalla tämä pieni avustus opettaa mielestäni työtä tekemään. Jos haluat elää leveämmin niin sitten haet töitä.
Näistä yhteiskunnan tuilla väärin eläviä on ollut jo monessa paikassa juttua. Niihin en nyt puutu, mutta haluaisin tuoda näistä mielenterveysasioista muutamia kohtia esiin...
Alkoholi ja sen hinta. Yhteiskuntamme tukipilarit ovat kovaan ääneen vaatineet hinnan palauttamista takaisin veronalennuksen jälkeen ja kenties jopa lisäkorottamistakin joku esittänee. Alkoholin hinnalla ja pää-asiallisilla ongelmilla on todella vähän yhteistä. Alkoholi on vain kanava purkaa pahaa oloa.
Esim. Harjavallan Sairaalassa oli aikoinaan n. 600 potilaspaikkaa, kun siellä on tällä hetkellä vähän yli 100. Onko mielenterveystilanne parantunut vai olemmeko kenties yläpäästämmämme vain fiksumpia? Alkoholi-ongelmaisten puolella paikat ovat täytetty moniongelmaisilla, joilla pelkkä viina ei enää riitä, vaan kuvaan kuulu bentsot ym. Hyvin harvoin on enää sellaista henkilöä, joka lähtee hoitoon pelkän viinan juontinsa takia.
Sitten se pääkohta? "Miksi meidän Jeppe juo?" No, kun ne ongelmat kumpuavat jostakin syvältä. On seksuaalista hyväksikäyttöä, lapsuudessa koettua pahoinpitelyä, masennusta ym... Näitä asioita sitten puretaan viinan avulla, kun ei oikein muutakaan reittiä tiedetä tai osata etsiä.
Suomalaiseen kulttuuriin kuulu se, ettei omista ongelmista mennä muille puhumaan vaan joko akka tai muksut saavat kotona turpiin. Nykyaikaisessa tasa-arvon mallimaassamme myös ukko saa väh. yhdessä tapauksessa kymmenestä pataansa.
Kysymykseni kuuluukin, että luulevatko kansanedustajamme oikeasti alkoholin hinnan korotuksen parantavan pahoinvointia josta koko vyyhti saa alkunsa?
Miksi sitten esim. muualla Euroopassa alkoholi on verrattain erittäinkin halpaa ja silti me jääkiekon ikuiset kakkoset heilumme tilastojen kärjessä alkoholi-ongelminemme?
Hollannissa kori Heinekeniä maksaa Albert Hijn:ssä 8,90. Suomessa kori koffia sen 17 euroa. Tosin Hollannissa pullokoko on 0,3, mutta onpa siinä enemmän volttiakin kyydissä.
Alkoholin hinnankorotukset ajavat ainostaan siihen, että roskat lakaistaan maton alle ja jatkossa ostetaan isompi matto. Oikeampi tapa olisi nostaa maton reunaa ja imuroida:) Hehe, noh kuitenkin...
Olisi erittäin mielenkiintoista tehdä yhteiskunnallinen koe, jossa työnohjaus tulisi jokaiselle ihmiselle pakolliseksi ja näin pakotettaisiin sitä pahaa oloa ulos ilman sitä leimaamisen merkkiä otsassa. Siis perhana vie kun tiedän itsekin ihan hyvin kuinka paljon tuolla on näitä hyväntekeväisyysporukoita kutsumassa keskustelemaan asioista, mutta en kyllä tiedä ketään joka niissä olisi käynyt. Jere Karalahtea vapaasti lainatakseni: "alkoi vi**ttamaan se jatkuva Jumalasta puhuminen."
Sen sijaan ammattitaitoinen apu tunteiden ja tilanteiden purkamiseen on haussa. Yhteiskunta nyt ei tällä hetkellä pysty tätä tarjoamaan läheskään niille kaikille jotka sitä oikeasti tarvitsisivat. Sen sijaan niille ihmisille, joille omat heikkoudet on helpompi myöntää ja lompakko ei ole este, tarjoutuu kyllä hoitomahdollisuuksia yksityiseltä puolelta.
Ameeriikoissa on ollut jo jonkin aikaa muotia käydä terapeutilla pullakaffeilla, mutta enpä ole kuullut omiin korviini asiasta, olisiko köyhemmille tätä jotakin kautta suotu. Ja kun tätä ei suoda - purkautuu paha olo jotakin kautta ulos ja tuloksia sitten saadaan lukea lehtien palstoilta tai Sunnuntain numerosta ensimmäisiltä sivuilta.
Suomalainen ottaa enemmin itseltään hengen kuin lähtee tunnustamaan oman heikkoutensa ihmisenä. Kotipaikkakunnallani (entisellä)oli aikanaan ihan sanonta, ettei kevät ennen tule ennenkuin joku löydetään narun varasta. Ihan tavallisia perheenisiä ja äitejä. Ja me sentään elämme täällä lintukodossamme, höh.
Tuloerojen kasvattaminen ja yhteiskunnan tuen väheneminen luo lisää kasvupohjaa suomalaiselle kansantaudille, masennukselle. Haluaisin haastaa jokaisen, niin puolesta kuin vastaankin puhuvan, käymään tutustumassa jonkun "kallonkutistajan" luona, jos ei kotona pääse fiksusti omia ongelmiaan tuulettamaan.
Mikäli tällainen yhteiskunnallinen koe olisi mahdollista jossakin järjestää niin olisi todella mielenkiintoista seurata mitä siinä tilassa ja paikassa muuttuu verrokkiin ja onko yleinen jaksaminen kuinka paljon huonompaa tai parempaa ja mitä tapahtuu vaikkapa alkoholin myyntikäyrille?