JypFabu kirjoitti:Taivas edelleenkin sininen, huolimatta nokkelasti asian vierestä viistävistä vastauksistasi.
Melko rankka lausunto, kun on itse esittänyt muutaman sivun verran erittäin epämääräistä mölinää.
JypFabu kirjoitti:Taivas edelleenkin sininen, huolimatta nokkelasti asian vierestä viistävistä vastauksistasi.
JypFabu kirjoitti:miksi väittää tuloerojen kasvun tuovan hyvinvointia niille köyhemmillekin, kun kaikki todisteet todellisuudessa kertovat köyhtymisen lisääntyneen tuloerojen kasvaessa viimeisen 15-20 vuoden aikana.
Vekurinen kirjoitti:Melko rankka lausunto, kun on itse esittänyt muutaman sivun verran erittäin epämääräistä mölinää.
Jos olisit lukenut edes ensimmäisen lauseen Tobiaksen avausviestistä, olisit varmasti huomannut, että hän nimenomaan halusi pienentää tuloeroja ja tehdä tämän suurentamalla palkkaeroja. Tobias on myös monesti korostanuit tässä ketjussa mikä ero on palkkaerojen ja tuloerojen välillä sekä tämän eron merkitystä. Mutta jatka vain huutamista laput silmillä ja tulpat korvilla. Se on varmasti hauskempaa.JypFabu kirjoitti:Tämä lausunto viittaa siihen avausviestissä olleesen jonkun talousneron ilmeisesti sopivassa laitamyötäisessä vitsinä esittämään väittämään, että tuloerojen kasvu olisi pienituloisille ja köyhille automaationa päästä parempaan elintasoon, mikä väittämänä on suunnilleen yhtä totta, kun pyramidihuijauksen periaatteella toimiva maailmantalous ratkaisisi köyhyysongelman globaalisti.
Buccaneer kirjoitti:Jos olisit lukenut edes ensimmäisen lauseen Tobiaksen avausviestistä, olisit varmasti huomannut, että hän nimenomaan halusi pienentää tuloeroja ja tehdä tämän suurentamalla palkkaeroja. Tobias on myös monesti korostanuit tässä ketjussa mikä ero on palkkaerojen ja tuloerojen välillä sekä tämän eron merkitystä. Mutta jatka vain huutamista laput silmillä ja tulpat korvilla. Se on varmasti hauskempaa.
Tuloerojen supistamisen hyöty riippuu tietysti lähtötilanteesta. Suomessa tuloerot ovat, kuten totesit, vielä varsin maltilliset maailmanlaajuisesti tarkasteltuna ja liikumme vielä sellaisella alueella, jossa tuloerojen suuruusluokka on jotenkin hyppysissä eli asiaan voidaan vielä poliittisesti vaikuttaa, vaikka kehitys onkin huolestuttavaa.cobol kirjoitti:Minusta lähtökohta tuloerojen kasvattamisesta on mielenkiintoinen. En usko, että kukaan pystyy perustelmaan uskottavasti yhteiskunnan ja meidän kaikkien edun ja hyödyn paranevan, jos tuloeroja supistetaan.
JypFabu kirjoitti:Edelleen suosittelen Varjoa sitten selvittelemään, mitä sieltä sossusta oikeasti saa, vaikka kyllä myös viestissäsi sanoit jäävän 700-800 euroa ruokaan.
itse kirjoitin näin
Jos jollain ei riitä siitä sossulta tulevasta 700-800 eurosta rahaa ruokaan, on kyse huonosta taloudenpidosta ja tällöin syy on yksilön itsensä, ei yhteiskunnan tuloerojen
Peruspäivärahaa maksetaan vain työpäiviltä, ei siis kuukauden jokaiselta päivältä joten päivät jäävät käytännössä jonnekin 22-24 päivän paikkeille per kuukausi, neljän viikon jaksoissahan noita kuponkeja palautellaan hieman alle kuukauden syklillä siis jolloin maksupäiviä per kuponki on 20. Tästä Kela taitaa kylmästi ottaa kyselemättä 20% tuloveroa tai sitten veroprosenttisi + 2 %-yksikköä, tosin tuosta on aikaa kun on onneksi itse tarvinnut noita kuponkeja täytellä joten muutoksiakin voi olla tullut. Ainakin näin toivoisi, eipä tuolla elänyt juuri silloinkaan, saati sitten nyt. Lisäksi ruokakunnalle maksetaan yleistä asumistukea, lähinnä tietysti vuokra-asumiseen. Toimeentulotukea sossun elätti saa tarveharkintaisena joka kuukausi toimittamalla mm. tiliotteet josta vakoillaan ettei vain tilin kautta ole kulkenut selittämättömiä rahoja, käteiskauppa on ainoa mitä voi jäädä pimentoon sossulta. Lisäksi tuolta voidaan sitten iskeä käteen erilaisia ostokuponkeja joilla kaupasta voi ostaa jotain tiettyjä elintarviketuotteita, ei esim. alkoholia eikä savukkeita. Jos hakijalla on omaisuutta, odottaa sosiaalitantta että omaisuus pistetään lihoiksi ja kulutetaan normaalielämän kulujen kattamiseen ennenkuin yhteisellä pussilla saa luvan piipahtaa. Poikkeuksena tästä on tilanne jossa toimeentulotuen tarve voidaan osoittaa hyvinkin tilapäiseksi, jolloin todennäköisesti ei myöskään puhuta tarveharkintaisen toimeentulotuen myöntämisestä vaan sosiaalisesta lainasta - joka peritään siis takaisin, eikä näinollen ole tavallaan kenenkään pussista lopulta pois. Montaa euroa tuosta ei jää hummattavaksi, joten omista kokemuksista puhuessa kuvittelisin että todellisuudessa aika harva ihminen haluaisi vapaaehtoisesti jäädä tällaisen systeemin varaan hengailemaan, ilman jotain pimeää sivutuloa tai jonkinlaista asetelmaa jossa nauttii useita tukia päällekkäin (=väärinkäyttää järjestelmää).varjo kirjoitti:Peruspäiväraha näyttää olevan
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/120202142400EH?openDocument
23,91 €, eli kerrottuna 30:lla=717€
Eikä tarvitse edes käsiä heilutella, vaan voi ihan faktoja käyttäen perustella oman väitteen. Tuosta kai menee osa veroa mutta sitten toki on muita etuuksia, joita voi hakea.
Ihan filosofiselta kannaltakaan en pysty samaistumaan siihen ajatukseen, että alati rikastuvassa yhteiskunnassa vähempiosaisten olisi tyydyttävä yhä pienempään siivuun kakusta, vaikka minimitoimeentuloon pääsisivätkin, kun taas samaan aikaan kaikista parhaiten pärjäävien ei tulisi tyytyä koskaan mihinkään, rajoja ei ole eikä kohtuutta tunneta.
Barnaby kirjoitti:Nyt kun täällä keskustellaan tuloeroista ja siitä, tulisiko mahdollisesti hyväksyä nykyistä suuremmat tuloerot jos köyhyyden ja köyhien määrä sillä laskisi, niin pitääpä palauttaa mieliin viimetalvinen presidentinvaalikampanjamme, jossa "koko kansan" ehdokas sivisti TV-tentissä katajaista kansaamme taloustieteen saralla. Onkin kuulemma niin, että jonkun rikastuessa "se on aina joltakin pois - se on yhteisestä kassasta pois". Tämä merkantilistinen möläytys oli jälkikäteen ajatellen vaalien rankin linjaus ja kertoo hyvin omaa kieltään siitä miten punainen hyvinvointipuolue katsoo kaihoisasti peräpeiliin - takavasemmalle. Suomalaisten kansallissairaus, kateus, saa ja on saanut varmasti lisää bensaa liekkeihin tästä.
scholl kirjoitti:En ole Soininvaaran kirjaa lukenut, mutta olen täysin erimieltä. Raha ei sinänsä tee onnelliseksi, eikä myöskään se, että sitä on enemmän kuin jollain toisella. Korkeintaan jonkinlainen riippumattomuus voi tehdä onnelliseksi. Siis että saa elää sellaista elämää ja käyttää aikansa niinkuin tahtoo. Ja jos tulee rahaa niin silloin iloitsee onnistumisesta, ei siitä rahasta itsestään. Kun järjestelmä on kannustava niin että yhä useampi uskoo voivansa onnistua siinä niin silloin ovat valmiimpia myöskin riskeeraamaan. Jos ottaa riskin niin silloin kansantaloudellisesti niiden mahdollisten onnistujienkin määrä on suurempi. Jos moni onnistuu niin he pystyvät työllistämään muita ja tuomaan verotuloja.
scholl kirjoitti:Ihmisillä on kuitenkin jonkinlainen kilpailuvietti ja tahtovat ponnistella kovastikin, jos se motivaatio kaivetaan esiin. Silloin popcornin syömisen sijaan voidaan tehdä paljonkin asioita, mikä vie koko kansakuntaa eteenpäin. Siis verrattuna muihin siinä mielessä, että ei se hyvinvointi maailmassa jakaudu tasan. Jos levätään laakereilla ja muualla panostetaan niin tapahtuu sillä tavalla, että meillä ei ole varaa nykyiseen elintasoon.
Thexder kirjoitti:Vihreiden perustuloehdotushan on juuri tällainen ihmisten mahdollisuuksien lisääjä - se lisäisi valintapalettia, joka ihmisillä on käytössään omaa elämäänsä toteuttaessaan.
Thexder kirjoitti:Mutta tuosta "kun tulee rahaa, ihmiset voivat innostua onnistumisestaan" -ajatuksesta me ollaan eri mieltä. Mun mielestä ihmiset voivat "onnistua" silloinkin kun markkinat eivät tälle onnistumiselle anna sen kummempaa arvoa.
scholl kirjoitti:Itse pidän tuollaista sekä epäoikeudenmukaisena että eettisesti arveluttavana. Palkansaajallahan on keskimäärin tilanne, että ei välttämättä ole mahdollista saavuttaa todella korkeita tuloja, muttei ole myöskään suurta riskiä. Yrittäjä sen sijaan voi saavuttaa suuremman menestyksen taloudellisesti, mutta toisaalta voi menettää kaiken. Jos riskielementti poistetaan ja taataan joku tietty tulo pelkästä olemisesta niin mennään jotenkin metsään. Sen sijaan pitää miettiä enemmän sitä, että millä tietty työ saadaan paremmin palkatuksi tai että ihmiset tekevät enemmän töitä, jotka tuottavat paremmin, mutta ei saisi todellakaan lähteä sille tielle, että sohvanmakailulla tienaisi jonkun perustulon.
Taitaa olla kokonaan toisen keskustelun paikka, mutta sinulla ei mahda olla omia lapsia? Ei ihmisen tehtävä yhteiskunnassa ole tuottaa mahdollisimman paljon, vaan elää onnellista elämää ja alkamalla esittää jo ala-asteesta lähtien vahvoja tulos-orientoituneita vaatimuksia ja odotuksia, pidetään kyllä itsemurhaluvut korkeina ja itsetunto matalana. Sikäli että halutaan kannustaa yksilöitä lahjojensa hyödyntämiseen entistä enemmän, kannatan nimenomaan eroonpääsyä näistä yksipuolisista ja kapean alan lahjakkuutta määrittävistä standardinomaisista kokeista ja siirtymistä nimenomaan laaja-alaiseen valmentavaan opetukseen joka ohjaa lasta omien vahvuuksiensa ääreen. Jotain matemaattista osaamista ja hahmottamiskykyä määrittävien kokeiden yliarvostaminen johtaa vain siihen että muilla aloilla lahjakkaista lapsista jää koskaan jalostumatta mitään muuta kuin mattimeikäläisiä.Tobias kirjoitti:...tasonmittauksia jo ala-asteelaisille.
scholl kirjoitti:Itse pidän tuollaista sekä epäoikeudenmukaisena että eettisesti arveluttavana. Palkansaajallahan on keskimäärin tilanne, että ei välttämättä ole mahdollista saavuttaa todella korkeita tuloja, muttei ole myöskään suurta riskiä. Yrittäjä sen sijaan voi saavuttaa suuremman menestyksen taloudellisesti, mutta toisaalta voi menettää kaiken. Jos riskielementti poistetaan ja taataan joku tietty tulo pelkästä olemisesta niin mennään jotenkin metsään. Sen sijaan pitää miettiä enemmän sitä, että millä tietty työ saadaan paremmin palkatuksi tai että ihmiset tekevät enemmän töitä, jotka tuottavat paremmin, mutta ei saisi todellakaan lähteä sille tielle, että sohvanmakailulla tienaisi jonkun perustulon.
scholl kirjoitti:No se on myöskin totta. On erilaista onnistumista. Jos ajatellaan vaikkapa juuri kirjallisuutta niin jos tutkit jotain ja saat jonkun kirjan kasaan niin sille ei ole välttämättä juurikaan markkinoita tai se ei ole populaarikulttuuriin kuuluvaa asiaa ja näinollen et välttämättä saa mitään taloudellista hyötyä, vaan se itse prosessi on sinulle tärkeämpi.
scholl kirjoitti:Mutta on myös toki asioita, missä onnistuminen määritellään rahassa. Jokainen sitten rakentaa elämänsä sen mukaan, miten haluaa tuossa kentässä tasapainoilla. Joillekin on raha enemmän tärkeä ja menevät orjatyöhön investointipankkiin, joku toinen elää elämäänsä hieman eri tavalla.
scholl kirjoitti:Itse en vaadi yrittäjänä välttämättä mitään preemiota, vaan enemmänkin sen mahdollisuuden, että mahdollisesti voin tienata todella hyvinkin. Ja jokainen onnistuminen tulee tavallaan suoraan omaan pussiin. Siis on hyvin vaikeata laskea ja arvioida sitä tulotasoa silloin, kun perustaa jonkun yrityksen. Omaa osaamista käyttäen voisi varmasti ehkä saavuttaa korkeammankin tulotason jossain palkallisena, mutta joutuisi luopumaan tietyistä vapauksista ja käyttää ehkä enemmän aikaa työntekoon. Ne on enemmän elämäntapavalintoja ja voi mielensä mukaan tehdä asioita.
Jussi77 kirjoitti:Taitaa olla kokonaan toisen keskustelun paikka, mutta sinulla ei mahda olla omia lapsia?
Jussi77 kirjoitti:Ei ihmisen tehtävä yhteiskunnassa ole tuottaa mahdollisimman paljon, vaan elää onnellista elämää
Jussi77 kirjoitti:ja alkamalla esittää jo ala-asteesta lähtien vahvoja tulos-orientoituneita vaatimuksia ja odotuksia, pidetään kyllä itsemurhaluvut korkeina ja itsetunto matalana. Sikäli että halutaan kannustaa yksilöitä lahjojensa hyödyntämiseen entistä enemmän, kannatan nimenomaan eroonpääsyä näistä yksipuolisista ja kapean alan lahjakkuutta määrittävistä standardinomaisista kokeista ja siirtymistä nimenomaan laaja-alaiseen valmentavaan opetukseen joka ohjaa lasta omien vahvuuksiensa ääreen.
Jussi77 kirjoitti:Olisikin mielenkiintoista tutustua tarkemmin, onko yhteiskunnallinen taloudellinen myötätuuli tai valtiollinen huippu-kilpailukyky kuitenkaan lisännyt ihmisten onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämäänsä?
Thexder kirjoitti:Niin, tämä on aika pitkälti arvokysymys. Vihreiden ehdotushan kannustaisi sellaiseen yrittämiseen, mikä ei tällä hetkellä ole taloudellisesti mahdollista juuri antamalla tuon "pohjan" ansioille perustulon muodossa. Jos vaikkapa haluaisin alkaa neulomaan nukkeja, mutta tälle ei ole tällä hetkellä hirveästi kysyntää, mahdollistaa perustulo tällaisen yrittäjyyden muodon pienemmälläkin kysynnällä. On nimittäin olemassa todella paljon yrittäjiä, jotka eivät tee sitä niinkään rahasta, vaan ennen kaikkea intohimosta ja kiinnostuksesta itse toimintaan. Mun mielestä kaikki yrittäjyys on tärkeätä ja myös tällaista tulee tukea.
Thexder kirjoitti:Musta olet osaksi harhateillä analyysissäsi, joka kehoittaa miettimään ihmisille töitä, joista saa parempaa palkkaa. Toki näin on tiettyyn pisteeseen saakka. Mutta työelämä vaatii koko ajan ihmiseltä enemmän taitoja ja osa ihmisistä tippuu pakostakin kelkasta. Siksi pitäisi miettiä myös keinoja niiden ihmisten saamiseksi töihin, jotka eivät taidoiltaan sovellu nyky-yhteiskunnan korkeisiin vaatimuksiin.
Tobias kirjoitti:Itse en ole alkanut yrittäjäksi vaan tienaan elantoni ihan ok palkkatuloilla ja lisäksi sijoittamalla. Yrittäjyys ei vain sovi minulle ja luonteelleni siitä huolimatta, että teen paljon töitä. Itse asiassa älykäs ja hyvä yrittäjä tuskin tekee niin paljon töitä kuin minä teen palkkatyöläisenä. Minulta puuttuu tavallaan verestä yrittäjyys ja hyväksyn täysin sen, että joudun elämään paljon enemmän muiden ehdoilla kuin yrittäjä kenties joutuu. Mutta valinta on omani ja näinhän yhteiskunnan tuleekin toimia, yrittäjinä toimikoot sellaiset tekijät jotka siinä pärjäävät ja joille se tuntuu mielekkäältä. Onneksi Suomessa vielä yrittäjyys jossain määrin houkuttelee vaikka yhteiskuntamme ei kovin hyviä toimintaedellytyksiä yrityksille tarjoa.