TML kirjoitti:
Pitkälti samoilla linjoilla iiron kanssa. Kausi alkaa olla paketissa näiden kahden tappion takia. Kaudessa on mennyt niin paljon pieleen että en tiedä edes mistä aloittaisin.
Olettakaamme vapautuneesti, ettei Leafs tänä keväänä pleijareihin pääse, ja suunnataan katsetta hieman taaksepäin. Jos jaamme runkosarjan neljään palaseen, pelasi Leafs seuraavasti:
- ottelut 1-20 24 pistettä, siis suhteessa 0.500-kiekkoon +4
- ottelut 21-40 25 pistettä, siis +5
- ottelut 41-60 10 pistettä, siis -10
- ottelut 61-82 so far 11 pistettä, siis +1
Olettakaamme, että Leafs pelaa loppukauden tuollaista 0.500-kiekkoa, ja päätyy viimeisen neljänneksen aikana jonnekin +1, +2 -tyyppiseen saldoon (joskin kaikki on mahdollista, sillä pleijareiden karkaaminen voi johtaa joko välinpitämättömyydestä johtuvaan romahdukseen tai paineista vapaaseen, voittoisaan peliin - Leafsista kun ei koskaan tiedä). Joka tapauksessa on selvää, että tämä kausi menetettiin kolmannella neljänneksellä. Jos tuo ajanjakso olisi mennyt plus-merkkisten neljännesten oletetulla keskiarvolla (3,33), olisi Leafs päätynyt runkosarjassa 95-96 pisteeseen, mikä olisi ollut tuloksena tyydyttävä ja todennäköisesti pleijareihin vievä.
Tuo kolmannen neljänneksen romahdus on mielenkiintoinen sikäli, että nimenomaan kokeneen joukkueen olisi tullut olla parhaimmillaan juuri runkosarjan raskaimpina hetkinä, jolloin kautta on jo paljon takana, ja valitettavan runsaasti vielä edessäkin. Kuitenkin ainoa merkittäväksi mainittava muutos joukkueessa oli tuolloin Bryan McCaben loukkaantuminen - hänen poissaollessaan Leafs hävisi kahdeksan ottelua yhdeksästä.
Tämä on oikeastaan pelottavaa, sillä jos McCabe on Leafsille todella näin tärkeä pelaaja, on Leafs ensi kaudellakin pulassa. Tottakai McCaben poissaolo muuttaa koko joukkueen (ja ennen kaikkea Kaberlen, ja sitä kautta muun pelaajiston kiekollisen pelin) tasapainoa, mutta silti... En siis usko McCaben poissaolon pystyvän sotkemaan kokenutta joukkuetta näin totaalisesti, joten tuohon kolmannen neljänneksen romahdukseen on löydyttävä myös muita syitä (joita Toronton media varmasti kaivelee ahkerasti esiin parhaillaankin). Niihin tullemme varmasti palaamaan viimeistään runkosarjan loputtua.
Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta Leafsin tämän kauden vuoristoradassa ovat koti- ja vieraspelien saldot. ACC:ssa Leafs on pelannut asiallisesti 21-2-12 (siis +9), kun taas vieraissa on kertynyt miinusta samaiset yhdeksän (11-4-20). Tällaista eroa koti- ja vieraspelien välillä ei Leafsin kaltaisella kokeneella joukkueella yksinkertaisesti voi olla (vaikka siis nyt on, joten ehkä poliittisesti korrekti ilmaisu "kokenut" on vihdoinkin syytä Leafsin tapauksessa vaihtaa sanaan "vanha"). Mitä siis tällä kaudella Leafsille on tapahtunut vieraissa, eritoten vaikkapa Buffaloa, Ottawaa ja Montrealia vastaan? Valistuneita vastauksia vastaanotetaan GM Fergusonin ja head coach Pat Quinnin numeroissa.
No, tiesimmehän me, että Leafs on vanha ja kankea. Kauden päätteeksi päässemme kuitenkin eroon esimerkiksi Belfourista (kiitos menneistä ja hyvää matkaa), mutta aivan hirvittävän hyvää ennustetta esimerkiksi jo useamman kauden ajan puolustelemastani Tellqvististä ei anna se, että muutaman hyvän pelin jälkeen hänen kätensä ja jalkansa alkavat vapajamaan juuri silloin, kun hänestä tulee Belfourin selkävaivojen vuoksi joukkueen "virallinen" ykkösvahti.
Kaikkiaan vaikuttaa siis siltä, että yksi tarina - Pat Quinnin Toronto Maple Leafs - alkaa lähestyä viimeisiä sivujaan. Edessä on väistämättä joukkueen nuorennusleikkaus, valmennusportaan uusiminen ja uuteen NHL:ään opetteleminen, tällä kertaa Ferguson hei siis ihan oikeasti! Quinnin seitsemän vuotta ovat olleet viihdyttävyydessään ja vauhdissaan ajoittain komeaa katsottavaa, mutta aikansa kutakin. Kunhan Leafs ei nyt kuitenkaan sortuisi siihen erheeseen, että muutamien seuraavien kausien aikana vaihdetaan esimerkiksi päävalmentajaa kolme-neljä kertaa. Annettakoon vastuuta, luottoa ja aikaa Paul Mauricelle, ja ehkä meillä Leafs-faneilla on jonkin ajan kuluttua syytä juhlia muutakin kuin pleijariviivan kutittelemista alhaalta päin.
Tämä näin lyhyesti, ensi kerralla syvällisemmin.