Viestin lähetti tant gredulin
Osaatko Eläin kertoa tästä vähän lisää, eli oppivatko suomalaiset siellä rapakon takana paremmiksi aloittajiksi ajan myötä?
Luonnollisesti kehitystä tapahtuu myös ihan normaalin oppimisprosessin vuoksi. Yleensä sinne siirtyvät pelaajat ovat vielä jossain määrin nuoria raakileita ja kun ikää tulee lisää, niin myös voima, kokemus ja taidot karttuvat. Mutta iso osa on myös siinä, että siellä on pakko opetella aloittamaan vähän härskimmin mikäli aloituksissa haluaa olla edes välttävä.
Prosentteja minulla ei nyt valitettavasti ole käsillä ja en mielelläni niitä lähtisi julkistamaankaan, vaikka olisi. Mutta noin muuten prosenteista voidaan keskustella siinä mielessä, että se on ihan hyvä mittari, mutta ei sinällään aina kerro koko totuutta. Voittoprosentti ei kerro sitä onko voitettu aloitus ollut ns. 100-0 voitto vai lähes tasan mennyt aloitus. Kuitenkin tällä asialla on ratkaiseva ero. Yksi huippuhyvä aloitus saattaa johtaa parempaan lopputulokseen kuin kaksi hyvää. Samoin huonokin prosentti voi olla käytännössä hyvä ja ei voitetut aloituksetkin voivat olla hyviä, jos on kyennyt varmistamaan sen, että vastustajan huippualoittajakaan ei ole kyennyt saamaan kiekkoa puhtaasti omalle joukkueelle. Usein tiukassa tilanteessa etenkin puolustuspäässä ei kannata edes lähteä hakemaan selkeää voittoa, vaan mieluummin varmistamaan se, että hyökkäävä joukkue ei saa aloituksen jälkeen vaarallista tilannetta. Eri palasten analysointi johtaa Westerlundmaiseen kiekkomaailmaan, mutta vastaväitteistä huolimatta se on taatusti oikea tie tulevaisuudessa.
Olen antanut kertoa itselleni, että joissakin maissa aloitusvoitot ovat tärkeä osa harjoittelua - mm. tsekit. Onko siitä mielestäsi selkeää hyötyä; ts. mikä tekee hyvän aloittajan - a) myötäsyntyinen kyky b) harjoittelu vai c) hillitön munkki?
On ihan selkeästi hyötyä, mutta valitettavasti asia on Suomessa lapsenkengissä ja asiaan satsataan liian vähän. Aiemmin aloituksilla ei ollut niin suurta roolia kuin on tänä päivänä johtuen esimerkiksi lisääntyneistä yli- ja alivoimapeleistä ja niiden merkityksestä ottelun lopputulokseen. Ylivoimassa hyökkäysalueella hyökkäävä joukkue saa välittömästi vaarallisen tilanteen mikäli aloittaja kykenee kiekon saamaan takaviistoon.
Hyvän aloittajan määritteleminen on hyvin vaikeaa. On kyse kymmenistä eri asioista, jotka siihen vaikuttavat. Yksi tärkeimmistä on kuitenkin asenne. Täytyy olla tappajan vaisto, täytyy kyetä taistelemaan kiekko omalle joukkueelle aivan kuin jokainen aloitustilanne ratkaisisi kyseisen ottelun. Tämä on ihailtavaa juuri kanukeissa, jotka laittavat itsensä täysillä likoon ja ovat valmiita taistelemaan aina. Aika vaikea on tulla loistavaksi aloittajaksi, jos vaan menee tekemään parhaansa ja katsomaan mihin se riittää. Jos asenne on kunnossa, niin monia muita ominaisuuksia kyetään kyllä kehittämään. Lisää nopeutta, asentoa, voimaa ja monia muita tärkeitä asioita kyetään fiksaamaan. Ja nämäkin asiat jakaantuvat vielä moneen pienempään osaan. Voima täytyy olla hyvässä balanssissa ja kyetä saamaan se voima alas jään tasolle, siinä täytyy olla koko kropalla mukana ja painopiste mahdollisimman alhaalla. Refleksit ja muut ovat enemmänkin myötäsyntyisiä kykyjä, mutta kyllähän niitäkin kyetään parantamaan. Tietenkin on selvää, että toisilla vaan yksinkertaisesti on enemmän lahjoja aloituksiin kuin toisilla. Aivan kuten jollain toisella on enemmän lahjoja luisteluun. Kokemuksen kautta hyvä aloittaja kykenee monesta eri asiasta saamaan aloituksissa ajoituksen kohdalle ja saamaan mailan juuri oikeaan asentoon. Hyvä aloittaja pystyy ennakoimaan kiekon liikkeen paljon paremmin kuin huono.
Onnen osuutta korostetaan, mutta se on mielestäni aloitusten ja hyvien aloittajien halveksuntaa. Yksittäisessä aloituksessa ja vähäisessä määrässä aloituksia onnen osuus on suuri. Aivan kuten yhdessä läpiajossakin. Mitä suurempaa määrää aloituksia tarkastellaan, niin sitä pienemmäksi puhtaan onnen merkitys jää.
Hyvä esimerkki on siinä, että usein maalintekijöitä kutsutaan onnekkaiksi ja he ovat onneekkasti oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Eihän siitä useinkaan ole kysymys. On kyse siitä mistä Wayne Gretzky lausui legendaarisen toteamuksensa: "Some people skate to the puck. I skate to where the puck is going to be." Ihan samoin hyvät aloittajat kykenevät olemaan askeleen edellä vastustajaa. Ei ole kyse onnesta, vaan on kyse siitä, että kykenee hahmottamaan vastustajaansa paremmin sen mihin kiekko liikkuu ja jos siihen kykenee, niin todennäköisesti pystyy myös kiekon kauhomaan omalle joukkueelle vastustajaa useammin.