Upseeriksi tai aliupseeriksi ei mitään asiaa, sotamieheksi kelpasi.
Lainaan tässä itseäni:
Karsintaa ennen sotaa "punikkien" kohdalla tehtiin, mutta se kohdentui päällystöön. Reservin upseeristossa punakaartilaisten poikia ei Talvisodassa juuri ollut, reserviupseerikoulutukseen oli "punikin" jälkeiläisen liki mahdoton 1930 -luvulla päästä. Tieto taustasta sulki oven melkein automaattisesti. Eikä se helppoa ollut reservin aliupseerikouluksenkaan kohdalla. Harva sinnekään pääsi.
Olen saanut sen käsityksen, että reservin upseeristossa oli Talvisodassa hyvin pieni määrä punakaartilaisten poikia, lähinnä vuoden 1919 jälkeen SDP:hen ankkuroituneiden lapsia, jotka itsekin olivat demareita. Se, miten tiukka seula poliittisen taustan vuoksi oli, vaihteli. Esimerkiksi 1925 pääsyvaatimuksia höllättiin reservinupseerien pulan vuoksi, ja periaatteessa ainoaksi kriteeriksi asetettiin se, että koulutukseen määrättyjen tuli olla "vähintään keskikoulun" käyneitä. Annettiin jopa määräys, että jokainen keskikoulun käynyt, asevelvollisuuttaan suorittava tuli määrätä upseerikoulutukseen, "pulinoista piittaamatta". RUK kurssi 10 koostui näistä - osin vastentahtoisesti - RUK:hon määrätyistä oppilaista. Linja kiristyi tämän suhteen selvästi 1930-luvulle tultaessa, kun saapumiserät kasvoivat ja yleinen ilmapiiri kaikkea vasemmistolaisuutta kohtaan koveni.
Sosialismiin kallellaan olo ei myöskään ollut mikään totaalinen este upseerikoulutukseen pääsylle. Mutta, kuten aiemmin jo totesin, harvinaista se oli. Näistä tunnetuin lienee Väinö Leskinen, ministeriksi 1960-luvulla päätynyt asevelisosialisti, joka toimi Talvisodassa Ässärykmentissä reservin upseerina. Leskinen toimi 1930 -luvulla täysin avoimesti demareiden riennoissa ja se ei näemmä vaikuttanut juurikaan hänen tehtäviinsä Talvisodassa. Leskinen nousi aina majurksi asti.
Täytyy muistaa, että vuoden 1918 sodassa punaisten puolella olleet miehet (ja pojat) eivät olleet poliittisesti mikään erityisen homogeeninen ryhmä poliittisilta taustoiltaan. Osa oli melko maltillista porukkaa, ja he siirtyivätkin 1920-luvulle tultaessa SDP:n kannattajiksi. Punakaartilaisen leima toki oli ja pysyi, mutta Valpo ja EK ruotivat asiat yksilöiden kohdalla yllättävänkin asiallisesti ja oikeudenmukaisesti, ja pelkkä punakaartilaisuus ei ollut totaalinen este edes kantahenkilökuntaan hakeutumiselle. Kanta-alipuseerikoulutukseen otettiin näitä entisiä punakaartilaisia 1920-luvulla jokunen, toki niin, että lausunto otettiin niin Valpolta kuin Suojeluskunnaltakin ensiksi. Hyväksyttyjen tuli myös itse osoittaa, että punakaartilaisuus oli pikemminkin olosuhteiden pakosta tai määräyksestä tehty ratkaisu ja henkilö itse sanoutui jyrkästi irti "aatteesta".
Ilmeisesti punaisen taustan omaavia reservin aliupseereita oli jo enemmän, mutta ei edelleenkään voida puhua mistään tulvasta. Nähtävästi resurssipulan vuoksi jokaisesta aliupseerikoulutukseen määrätystä ei pyydetty täyttä lausuntoa Valpo/EK:lta, Suojeluskunnalta kysyttiin, jos ehdittiin. Riitti, jos sotilas oli vähintään kansakoulun käynyt, osoitti riittävää sotilaskuntoisuutta, maanpuolustushenkeä ja ei ollut tunnetun punapäällikön poika.
Piti ihan kirjahyllyä penkoa, ja sieltä löytyikin jokunen ylläolevaa avaava teos. "Suomalainen upseerikoulutus 200 vuotta 1779 - 1979" antaa joitakin tiedonjyväsiä, samaten Jarl Gronlundin "Suomen puolustuslaitos 1918 - 1939: puolustusvoimien rauhan ajan historia"(WSOY 1988) ajaa asiansa. Myös Juha Mälkin väitös "Herrat, jätkät ja sotataito: kansalaissotilas- ja ammattisotilasarmeijan rakentuminen 1920- ja 1930 -luvulla "talvisodan ihmeeksi" (SKS 2008) valaisee asiaa.
Tarkkaa määrää siitä, kuinka paljon näitä punaisia upseereita ja aliupseereita itse asiassa oli, ei taida olla olemassa. Vaatisi Sota-arkistoon hautautumista ja loputtomien kutsuntaluetteloiden läpikäyntiä sekä Valpon/EK:n arkistojen kampaamista. Pääpointtini on kuitenkin se, että kyllä näitä vaan oli. Vähän, mutta kuitenkin.
Ja miksikö tästä niin vänkään? Ihan siitä syystä, että henkilökohtaisesti tunnen suurta arvostusta näitä punaisen taustan omaavia sotilaita kohtaan. He tekivät velvollisuutensa ja puolustivat maatansa tilanteessa, jossa henkilökohtainen poliittinen vakaumus ja/tai perhehistoria loivat varmasti melkoisen ristiriitaisia ajatuksia. He ovat arvostuksensa mielestäni ansainneet.