Tattis
@Hereworth @Tuen Vety ja muut. Mielenkiintoisia karttoja löytyy myös
https://www.sotasampo.fi/fi/ ja
Sotiemme kartat
Mistään näistäkään en kuitenkaan onnistunut bongaamaan ihan sellaista karttaa mitä hain, eli mihin olisi merkittynä osapuolten sijainnit loppuhetkillä. Siitä voisi jotenkin konkreettisesti hahmottaa kokonaiskuvan. Varmasti tuollainenkin kartta on olemassa, pitänee joskus käydä selaamassa sotakirjoja kirjastossa.
Vielä jatkan vähän Jatkosodasta teoreettisella tasolla. Tuskin olen ensimmäinen, joka tätä kyselee tai miettii, mutta en jaksa mennä selailemaan maanpuolustusfoorumia.
Jos Suomella olisi jossain vaihtoehtotodellisuudessa ollut resursseja, niin olisiko kannaksen tukkiminen esteillä ollut mahdollista?
Puolustuslinjoissa toki hyödynnettiin jokia, soita ja muita luonnonesteitä, mutta olisiko niistä voinut saada aikaiseksi sellaisen linjan, jonka yli N-Liiton jalkaväki ja ennen kaikkea tankit eivät olisi päässeet? Kannas on kapeimmillaan kai jonkun verran alle 100km ja osa siitä oli jo valmiiksi sellaista maastoa, mistä ainakaan mobilisoidut joukot eivät olisi tulleet yli.
Varsinaisen linjan takana olisi esimerkiksi padottu sopiva joki, räjäytetty ja ruopattu sitä syvemmäksi ja leveämmäksi. Sinne sitten vettä vähän reilummin Vuoksesta ja/tai Laatokasta. Omalle puolelle puolustusasemia ja ruoppausmateriaalista maihinnousua hankaloittavaa törmää. Joen vastarannalta puut nurin - kaadettu tukkimetsä hidastamaan hyökkäysjoukkojen liikkumista ja aukea maisema, jossa tykistön ja tarkka-ampujien olisi hyvä häiritä sillanrakennuspuuhissa olevia vihulaisen pioneereja. Jossain vaiheessa sitten hallittu vetäytyminen etulinjasta näihin asemiin jättäen matkan varrelle hidasteita ja esteitä.
Aikaahan Suomella ainakin näin jälkikäteen katsottuna olisi ollut hyvinkin suuriin hankkeisiin (vrt vaikkapa Saimaan kanavan rakennustyöt) pitkän asemasotavaiheen aikana. Periaatepäätös siitä, että Leningradiin ei mennä, oli kai tehty jo hyvissä ajoin, joten asemasota oli lähinnä odottelua. Ensin odoteltiin ehkä sitä, että Saksa voittaisi sodan, mutta aika pian taisi vaihtua siihen, että odoteltiin N-Liiton suurhyökkäystä...
Varsinainen lopputulos ei olisi muuttunut millään konstilla, koska liittoutuneet voittivat sodan. Mutta neuvotteluasemat olisivat voineet olla aivan toisenlaiset, jos Suomi olisi saanut pysäytettyä N-Liiton suurhyökkäyksen ja tilanne olisi jämähtänyt asemasotaan. Toki vihulainen olisi sitten saattanut tulla täydellä rytinällä joko Syväriltä tai pohjoisemmasta - ja ehkä sitä jopa pidettiinkin liian todennäköisenä vaihtoehtona - mutta olisiko tämä lyhin reitti teoriassa ollut blokattavissa, mikäli resursseja olisi ollut?
Ja todellisuudessa resursseja ei varmasti ollut, koska a) työkelpoista väkeä ei olisi riittänyt b) sotatoimet veivät rahat c) Saksa ei olisi tukenut tällaista hanketta, koska halusi Suomen etenevän piirittämään Leningradia d) muille maille Suomi oli virallisesti vihollisvaltio, jota ei voinut (Englanti, USA) tai puolueettomuussyistä uskaltanut (Ruotsi) tukea.
EDIT: no joo, tästä kartasta nyt näkyy aika hyvin Kannaksen osalta tuo lopputulos:
http://www.kylmasota.fi/fi/images/21/211_4_kartta.jpg