Kun kerran jääkiekkopalstalla ollaan, niin tietysti seuraava (jopa vaikeasti) masentuneita tai sellaisista oireista kärsiviä koskeva vinkkini koskee sitäkin, mutta myös paljon muuta sellaista, joissa pelitaktiset ja taidolliset asiat ovat ehdottomasti pinnalla. Jääkiekko on tosin nykyään itselleni aivan liian monimutkaista katsottavaa, jotta pystyisin sitä analyyttisesti seuraamaan edes sillä omalla tavallisella tasollani, joten turvaudun aika laajalla skaalalla muunlaisiin haasteisiin.
Pääasiassa itse katselen paljon youtubesta esimerkiksi kädenvääntöä, holdem-pokeria, kilpa/haastesyömistä ynnä muuta sellaista ns tyhmää suorittamista, jota katsoessa ei voi kuitenkaan välttyä aivojen rasittamiselta. Kyllä, nämäkin hoopoilut voivat olla myös todella fiksuja lajeja, ja vaatia sekä kovaa henkistä että fyysistä kapasiteettia. Monesti taktiikat näissäkin ovat tärkein yksittäinen asia, sillä vaikkapa kädenväännössä se isoin kaveri ei ole aina vahvin. Eikä isoin mies voita automaattisesti kaikkia syömishaasteita. Iso mies voi olla vain iso mies vailla kärkiosaamista. Älykäs mies, kuten supermatemaatikko, voi olla surkea pokerissa. Jne.
Avainsana tässä viestissäni on varsinkin vaikeasta keskittymiskyvyttömyydestä kärsiville (kuten itselleni) juuri tuo korvien välisen aineen kevytmuotoinen ja helposti luonnistuva rasittaminen, joka tässä yhteydessä hieman paradoksaalisesti saattaa rauhoittaa aivoja, ja saa katsojan/kuuntelijan kuljettamaan mielessään hyvin päämäärätietoisia ajatuksia. Sellaisia ajatuksia, jotka pakottavat tarkentamaan huomiota tietyllä tavalla tietynlaisiin asioihin. Ei ole liikaa liikkuvia osia, eivätkä silmät heilu puolelta toiselle. Tällöin fokus pysyy itse aiheessa, ja ikään kuin mielessäsi suoritat vaikkapa samaa fyysistä missiota kuin mitä seuraamasi kilpasyöjä. Tunnet olevasi läsnä päässäsi. Ei tarvitse olla nälkä samaistuakseen vaikeuksiin. Ja niin poispäin. Nämä ajatukset ja niiden aiheuttamat tunnetilat ovat meille kaikille mielialaongelmaisille todella tärkeitä, sillä ilman suuntaa on se ja sama käyttääkö liikenteessä kompassia vai ei. Pieni puuha virkistää ja purkaa aina, joten miksei tekisi sitä päässään kerran siellä ne suurimmat viat piilevät.
Pitää koettaa katsoa eteenpäin, ja vaikka mainitsin vain joitain "tyhmiä" seurattavia juttuja, niin mikään mielialaa parantava ei ole tyhmää. Ei tarvitse etsiä sitä youtubesta, jos kykenee itse aktiivisesti osallistumaan johonkin, vaikkapa pokeriin, johon ainakin takavuosina löytyi aina kavereita. Erilaista urheiluksi luokiteltavaa on siis paljon perinteikkäidenkin fyysisten lajien ulkopuolella, ja väittäisinkin, että mitä "tyhmempi" tai "epäurheilullisempi" laji, sitä enemmän aivot toimivat tasaisen tappavasti rauhallisemmilla kierroksilla puskien eteenpäin. Sellaiset lajit ruokkivat tarpeellisia primitiivisiä vaistoja, jotka tässä äärimmäisen älykkäiden kermaperseiden yhteiskunnassa tallotaan kylmästi alleen. Jääkiekollakin on se maine, että dorkat pelaa, vaikka kaikki meistä tiedämme, ettei siellä voi pelata kuka tahansa. Onko jääkiekko sitten itsessään dorkaa vai ei, se varmaan on meidän kaikkien tiedossa :)
Okei, jos pointtini katosi jossain välissä, niin ällös huoliko, ei se sieltä jatkossakaan löydy. Eikä mielestäni ole mitään for dummies -tyylistä kamaa. Ihan tosissani tätä kirjoitin. Kiitos.