Taudinkuvana depressio

  • 559 784
  • 2 094

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Vastailen aivan liian pikaisesti kommentoiden vain tätä yhtä kohtaa - viesti kyllä ansaitsisi laajemmankin vastuaksen, ainakin minä sain siitä uusia näkökulmia.

Jotenkin en vaan miellä ajatusta menneiden aikojen hyvyydestä. Enkä tukiverkosta, en tarkalleen tiedä miksi. Tässä sitä yritän hahmottaa.

Ja tokihan meidän pitäisi määritellä mitä tuo maaginen sana ennen tarkoittaa.

Tämä on laaja aihe - Toivottavasti saat edes puraisun siitä mitä ajattelen.

Aatosta !:)

Siinä suhteessa olen täysin samaa mieltä kanssasi, että ennen mielisairaita (käytän tietoisesti tätä leimaavaa termiä) kohdeltiin myös hyvin armottomalla tavalla. Yhteiskunta ja jopa pienemmät yhteisöt olivat hyvin tuomitsevia ja hoito - jos sitä edes sai - oli mitä oli, leffan Prinsessa nähneet näkivät osan hoitometodeista mutta jos mennään vielä kauemman menneisyyteen, hoito oli vieläkin rajumpaa ja pahimmillaan mieleltään sairaat toimitettiin hoitolaitosten sijaan vankiloihin. Tässä suhteessa olen samoilla linjoilla kanssasi, ts. ennen kaikki ei välttämättä ollut niin hyvin kuin kenties annetaan ymmärtää.

Tietyssä mielessä allerkirjoitan myös teesisi siitä, että mielisairaus oli häpeä perheelle ja jopa koko suvulle, jollei tämä mielisairas saanut "varttihullun" mainetta, jolloin ymmärrys saattoi olla toisenlainen. Mutta suurin osa varmasti eli kuvailemaasi elämää yksin perheen hyljeksimänä tai perheen "takahuoneeseen" piilottamana hylkiönä. Oliko ennen kaikki hyvin? Ei välttämättä kaikkien kohdalla, olet oikeassa.

Niin, oliko tukiverkko sitten ennen parempi kuin nyt? Tietyissä mielellä se saattoi sitä olla, mutta jos sait hylkiön leiman otsaasi, tilanne oli aivan varmasti sama kuin nyt - jollei jopa pahempi. Nyt onneksi leima ei enää kaikkialla ole niin paha, vaan ymmärrystä alkaa löytyä, vaikka kokemuksieni mukaan muutos tapahtuu edelleen toivottoman hitaasti. Oikeastaan ymmärrän mitä ajat takaa ja monessa mielessä olen valmis allekirjoittamaan ajatuksesi.

Toisaalta yhteiskunta, etenkin tietyt alat, vaativat nykyään hyvin paljon työntekijöiltä, mikä lisää sairastavuutta - ilmenee se sitten psyykkisinä tai somaattisina ongelmina, esim. tietoteknisillä ja media-aloilla työskentelevien tilanne on heikentynyt suoritusvaatimusten lisääntymisten tähden melkoisesti. Sama pätee tietty moniin muihin aloihin, joissa työntekijöiden määrä pysyy samana tai jopa vähenee mutta työn määrä kasvaa -> uupuminen, masennus, somaattiset sairaudet. Tässä suhteessä näen tilanteen olleen "ennen" paremman. Tuolloin työntekijää ei sidottu suorituspainotteisiin kvartaaleihin vaan toiminta oli kaukojänteisempää, mikä saattoi helpottaa heikolla olevien työntekijöiden asemaa.

Se onkin sitten pulmallisempi tilanne mitä tämä "ennen" tarkoittaa, kuinka sen määrittelemme? 1800-luvulla hullu oli hullu ja vaikka 1800-luvulla kirjoitetut romaanit/novellit ovat fiktiota, välittyy niistä kuitenkin jonkinsortin kuva hullun osasta ja nykyiseen verrattuna se on aika surkea, erityisesti suuremmissa kaupungeissa, puhumattakaan sitten maailman metropoleista. Hullu elätti mitä suurimmassa määrin itsensä kerjuun avulla, olemalla pelle, jätteillä ja mitä mielikuvituksellisimmin keinoin. Ja tämän lisäksi hän oli hylkiö, joka oli yhteiskunnallisesti pohjasakkaa, ja kohtelu oli sen mukaista. Eipä tämä hullun osa pienemmissäkään kaupungeissa tai kylissä välttämättä hyvä ollut, jos sitä tukiverkkoa ei ollut, vanhemmat olivat kuolleet, suku ei huolinut nurkkiin asumaan, ainoat olemassa olevat vaihtoehtot elämiseen olivat likimain käytännössä hullujenhuoneet, vankilat tai kerjuu. 1800-lukuun tai 1900-luvun alkuvuosikymmeniin verrattuna nykyisyys on tietty "paratiisi". Mielisairaiden asema on aivan toinen ja mahdollisuudet elämiseen ja jopa onnelliseen elämiseen ovat huomattavan hyvät. On mahdollisuus saada toimiva lääkitys, terapiaa, tarvittaessa laitoshoitoa (se on sitten eri asia onko sitä tarpeeksi tarjolla) tms.

Kieltämättä aihe on vaikea käsitellä. Entisissä ajoissa saattoi olla hyviä puolia, tämä tietty riippui paljon perhesuhteista, yhteisöstä jossa eli tms. Vastaavasti nykyään yhtälailla on olemassa hyvä puolia, on hyvää hoitoa, ammattilaisia tarjolla (kunhan vaan osaa vaatia hoitoa tai on joku joka ajaa asiaa eteenpäin). Mikäli on olemassa toimiva tukiverkko, tilanne on vieläkin parempi tms. Ainoana todellisena negatiivisena asiana näen sen, että jos ihminen ei ole valmis pitämään puoliaan työelämässä, tilanne voi helpommin ajatua siihen, että työ vie mukanaan ja sitä seuraa sitten aikanaan uupuminen (ei toki kaikkien kohdalla) - tämä suorituskeskeisyys on jotain sellaista, jota ei vielä sata vuotta sitten ollut olemassa näin laajassa merkityksessä. Tämän suorituskeskeisyyden näen ongelmana monilla aloilla, eikä se enää ole pelkästään koulutetun väestönosan ongelma vaan se on levinnyt kaikkialle - alasta riippumatta vaatimukset kasvavat vuosi vuodelta.

Toivottavasti viestissäni oli edes hitusen ideoita mukana. Ajatusta... tai jotain.

vlad.
 

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Tänään TV1 klo 19.00 Prisma käsittelee kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Suosittelen katsomista, jos vähänkin kiinnostaa tai vaikkei edes kiinnostaisikaan.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Kenties merkittävin viime vuosikymmeninä tapahtunut muutos yhteiskunnassamme on luotujen tarpeiden räjähdysmäinen kasvu. Juoksemme tarpeiden perässä ymmärtämättä, että näin tehden orjuutamme itseämme ja vangitsemme mielemme...


...Meidät on houkuteltu olemaan alati varpaillamme. Emme saalista enää ainoastaan nälkäämme vaan myös ahneuteemme.

...Koska länsimainen ihmiskuva korostaa perusteetta ihmisen rationaalisuutta ja mahdollisuutta valita, emme tajua omaa tilaamme. Me luulemme, että tahdomme elää näin.

...Moniin mielen ongelmiin toimiva perusratkaisu olisi rauha, toistuvuus ja ennustettavuus...

Tarkkanäköistä pohdintaa! Olet onnistunut tiivistämään nyky-yhteiskunnan jatkuvaan kasvuun ja kulutukseen sisäänrakennettuja lieveilmiöitä ja vääristymiä hienosti. Näinhän se monilta osin menee, jos tuohon peliin mukaan lähtee.

Mutta, minun kysymys kuuluu, kuka tai mikä sinut pakottaa, varsinkaan Suomessa, elämään kulutusyhteiskunnan sääntöjä noudattaen? Oravanpyörästä on vielä (ainakin Suomessa), kohtuullisen helppo hypätä myös syrjään... Maaseudulta saa puoli-ilmaiseksi maata ja taloja, jossa on tilaa rauhoittua, mutta myös puuhastella niin paljon kuin sielu sietää. Metsissä riittää marjoja, sieniä. On mahdollisuus kalastaa ja metsästää, jos sellaisesta on kiinnostunut. Siihen päälle julkiset palveut, kirjastot, uimahallit jne. Kyllä Suomessa voi edelleen elää kuin kuningas vaatimattomillakin tuloilla, mikäli sen kaltaista elämää kaipaa. Mutta kelpaako tämä monellekaan, kelpaako tämä edes sinulle Hemingway? Ja jos ei kelpaa, miksi? Koetko kuitenkin jääväsi vaille jostain sellaisesta, mitä nyky-yhteiskunta mahdollistaa ja arvostaa? Toisten arvostusta, rahaa, asemaa...? Tämä ei ole millään tasolla piikittelyä sinua kohtaa, vaan rehellistä pohdintaa kysymysten muodossa.

Olen omalla kohdallani puolivakavissani nimittäin miettinyt, että ei tuollainenkaan elämä huono olisi, jossa hyppäisi kokonaan syrjään oravanpyörästä. Paljon mielummin elämäni noin eläisin, kuin jossain huonostipalkatussa paskaduunissa puurtaen. Valtiolta ja kunnalta tulisi rahat peruselämiseen, varsin reilustikin, kun asuinmuotonsa järkevästi valitsee. Siihen päälle omalla aktiivisuudella saisi hankittua valtaosan ruoasta itse kasvattamalla, keräämällä tai metsästämällä. Ylimääräisen rahan (joka omalla kohdalla menisi matkustamiseen...) saisi puolestaan hankittua niinikään erilaisilla puhdetöillä, marjoja keräämällä jne... tai jos on ammattitaitoa, erilaisilla konsultaatioilla, tekemällä harrastuksesta työn jne.. Olisi aikaa vaeltaa luonnossa, harrastaa, eikä tarvitsisi sietää nyky-yhteiskunnan kiirettä tai vääristyneitä kulutustottumuksia. Omalla kohdallani tämä on - ainakin tällä hetkellä - sekundaarinen, joskin ihan varteenotettava, optio, sillä pidän todella paljon omasta työstäni ja elämästäni kaikkine lieveilmiöineenkin, enkä sitä haluaisi vaihtaa mihinkään muuhun... tai kenenkään kanssa.

Pointtina tässä viestissäni on kai se, että mielestäni se paha olo nyky-yhtieskuntaa kohtaan lähtee ennenkaikkea itsestä, kun vaihtoehtoja kuitenkin vielä on tarjolla. Siitä, että on tyytymätön siihen mitä on!
 

Rööri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Metsissä riittää marjoja, sieniä. On mahdollisuus kalastaa ja metsästää, jos sellaisesta on kiinnostunut. Siihen päälle julkiset palveut, kirjastot, uimahallit jne. Kyllä Suomessa voi edelleen elää kuin kuningas vaatimattomillakin tuloilla, mikäli sen kaltaista elämää kaipaa. Mutta kelpaako tämä monellekaan...

No eihän se kelpaa, kun se on niin jumalattoman tylsää.

Näin tammikuussa iki-kaamoksessa ja paukkupakkasessa onkin lysti potkutella verkkoavannolle eväkkäitä verkosta setvimään, taikka nököttää kannon nenässä jänispassissa perse kuurassa. Siinä ei kuuman kaakon voimin enää pärjätä, vaan käsi hakeutuu pilleripurkille kuin itsestään.

Ei kai se väärin ole oman mielenrauhan kannalta ulkoistaa ongelmiaan sen ja tuon syyksi, mutta tosiasiahan on kuitenkin, ettei se pannu vaan kestä sitä omaa itseään. Tuollaiseen omavaraistalouteen jonnekkin puutteenperälle siirtyvän häilyvän mielenlaadun omaavan uusluomun on syytä varata mukaan köyttä ja horjakka jakkara - tulee tarpeeseen ennen kevättä.

Oliko muita marjamiehiä poimuri tanassa?
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mutta, minun kysymys kuuluu, kuka tai mikä sinut pakottaa, varsinkaan Suomessa, elämään kulutusyhteiskunnan sääntöjä noudattaen?

Ei vaan näissä masennusjutuissa taida olla kyse nykyajan trendikkäästä downgreidauksesta vaan tapahtumista, jotka pakottavat rajuihin muutoksiin elämässä ja luopumusiin asioista, joista itse haluaisi kuitenkin pitää kiinni ainakin vielä sillä hetkellä.

Ajan kanssa tietenkin muutokseen on helpompi tottua, useat vaan tuntuvat hakevan sen köyden tai ensimmäisen vastaantulevan rekan heti, kun on kuullut esim. työpaikan menetyksestään.

Downgreidaus on sitten asia, joka itselle voi hyvinkin tulla jossain vaiheessa mieleen, mutta silloinhan kyse ei ole ulkoisesta pakosta vaan silloin sitä myös itse oikeasti haluaa.
 

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Lisää aiheesta tänään TV 1:ssä klo 13.00 ohjelmassa Valoa päähän, mikä on dokumenttielokuva kamppailusta masennusta vastaan.

Vai muotisairautta tässä sairastetaan. Jostain syystä ei kuitenkaan ole yhtään muodikas olo.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
No eihän se kelpaa, kun se on niin jumalattoman tylsää...Näin tammikuussa iki-kaamoksessa ja paukkupakkasessa onkin lysti potkutella verkkoavannolle eväkkäitä verkosta setvimään, taikka nököttää kannon nenässä jänispassissa perse kuurassa. Siinä ei kuuman kaakon voimin enää pärjätä, vaan käsi hakeutuu pilleripurkille kuin itsestään.

Ei kai se väärin ole oman mielenrauhan kannalta ulkoistaa ongelmiaan sen ja tuon syyksi, mutta tosiasiahan on kuitenkin, ettei se pannu vaan kestä sitä omaa itseään. Tuollaiseen omavaraistalouteen jonnekkin puutteenperälle siirtyvän häilyvän mielenlaadun omaavan uusluomun on syytä varata mukaan köyttä ja horjakka jakkara - tulee tarpeeseen ennen kevättä.

Oliko muita marjamiehiä poimuri tanassa?

Rööpendahl hei, sitä kutsutaan ongelmien ulkoistamiseksi...! Ja kyllä sun pitäisi tietää, ettei se kuuma kaakao auta paskan vertaa, jos sitä ei terästä kunnon tujauksella rommia... Kyllä siinä vitutus kaikkoaa, kun toisen käden sormet jäässä (toisethan on munissa hamuamassa lämpöä...), irrottelee pikku tuiterissa punasilmäisiä jäätyneitä särkiä verkosta.

Noh, ehkä minun olisi pitänyt laittaa viestini suoraan ja pelkästään Herr Hemingwaylle, sillä viestini ei todellakaan ollut, kuten sen ehkä saattoi ymmärtää Ramchesterin tavoin, yleispätevä ohjeistus masennuksen hoitoon! Enemmänkin vastauksena Hemingwayn ansiokkaaseen kirjoitukseen nyky-yhteiskunnan menosta.. Ramchesterin viestiin vielä, että mielestäni sana downgreidaus on jo lähtökohtaisesti todella vahvasti arvolatautunut, ja juurkin siitä ajattelu- ja arvomaailman näkövinkkelistä, mikä nyky-yhteiskunnassa on vallalla ja jota kohtaan Hemingway käsittääkseni pahoinvoi? Totta homossa motivaation muutokseen täytyy lähteä itsestä.

Arvon Söör Röörille toteaisin vielä sen verran, ettei tässä poimuria olla kuitenkaan ihan uudestaan keksimässä. Jo kaikkitietävä Junnu lauleli aikanaan marjastamisen iloista (jotenkin arvaan, että tiedätkin kyseisen rallin sitä jo päässäsi hyräillen)... Kyllä siellä marjametsällä kelpaa kulkea valppaana, kun koskaan ei tiedä, mitä seuraavan mättään takaa pilkottaa!

Oliko täällä muita marjanpoimijoita reppu selässä?
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Oravanpyörästä on vielä (ainakin Suomessa), kohtuullisen helppo hypätä myös syrjään

Aktista haaveilevat monet sekä teoreettisesti että käytännöllisesti nasevat ihmiset, joilla koppa toimiii ja tarmoa riittää, mutta haaste on sen verran kova, että vain hippunen aikojista toimeen lopulta ryhtyy. Se ei näet ole helppoa toisin kuin väität. Jos olisi, sitä harrastettaisiin paljon.

Suurin syy lienee käytännöllinen. Vain puoliomavaraisen elämänkin järjestäminen on työn ja tuskan takana. Pelkästään monenlaisten taitojen opetteluun kuluu vuosikymmen tai pari. Kaupunkilaiselle ponnistajalle Livonsaaren yhteisökylän tapaiset ratkaisut lienevät realistisin vaihtoehto. Niihin pääsee sisään kohtuullisella rahalla, eikä akateemista ammattia tarvitse jättää. Livonsaari tarjoaa höpöhippeilyn sijaan todellisen vaihtoehdon kokeilla kantavalta pohjalta kestävämpää elämäntapaa.

Tuollaiseen yritän suunnata. Siksi pääsykokeisiinkin nyt luen. Yritän hankkia ammatin, joka ei sido paikkaan. Se helpottaisi yhteisöelämän ja työn yhdistämistä. Minulla on myös elinkumppani, joka haaveilee samanlaisesta. Hän tahtoisi haudata IT-alan elämästään. Epäilen tosin, että hänen haaveistaan puuttuu realismi. Sitkeä hän kyllä on. Yrittämisestä ei homma jäisi kiinni.

Toinen tehokkaasti lähtöä jarruttava seikka on henkinen vankeus, josta aikaisemmin kirjoitin. Nykyihminen vaalii vankilaansa silloinkin, kun elämäntapa pukkaa piikkejä ajatteluun. Minäkin uskon, että kulutuskeskeinen keskiluokkaisuus on onnen perusta. Se on sieluuni veistetty viesti, josta tuskin elämäni aikana kokonaan eroon pääsen. Länsimainen kulttuuri on pakotettu todellisuuskäsitys samalla tavalla kuin muutkin kulttuurit. Se sallii liikkumisen sisällään melko vapaasti, mutta silläkin on pyhät rajansa.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
marjanpoimijoiden oravanpyörä

Aktista haaveilevat monet sekä teoreettisesti että käytännöllisesti nasevat ihmiset, joilla koppa toimiii ja tarmoa riittää, mutta haaste on sen verran kova, että vain hippunen aikojista toimeen lopulta ryhtyy. Se ei näet ole helppoa toisin kuin väität. Jos olisi, sitä harrastettaisiin paljon.

Suurin syy lienee käytännöllinen. Vain puoliomavaraisen elämänkin järjestäminen on työn ja tuskan takana. Pelkästään monenlaisten taitojen opetteluun kuluu vuosikymmen tai pari...

..Toinen tehokkaasti lähtöä jarruttava seikka on henkinen vankeus, josta aikaisemmin kirjoitin. Nykyihminen vaalii vankilaansa silloinkin, kun elämäntapa pukkaa piikkejä ajatteluun..

Uskon toiston voimaan, jolla muutetaan mustakin valkoiseksi... Eli vielä kerran; ketju huomioiden alkuperäinen vastaukseni tuli kenties hiukan väärään paikkaan, koska todellakaan tarkoituksena ei ollut tarjota reseptiä masennuksen hoitoon, kuten ilmeisesti viestistäni pääsi käsitykseen?

En myöskään tarkoittanut, että yhteiskunnasta pitäisi sanan varsinaisessa merkityksessä irtaantua ja alkaa elämään erakkona tai kommuunin jäsenenä, puhuin - ja tarkoitin - oravanpyörästä pois hyppäämistä. Ajatuksen tylppänä keihäänkärkenä minulla oli, että välttämättä ihmisen ei tarvitse kurkotella kohti omaa kivilinnaa ollakseen tai tullakseen onnelliseksi. Pienemminkin voi elää, tyytyväisenä. Enkä minä myöskään osaa tuonkaltaista elämää nyt niin hirvittävän vaikeana oppimisen kannalta pitää? Toki viitseliäisyyttä se vaatii aivan toisella tapaa kuin six-packin, pakaste-pizzan ja vuokraleffan hakeminen lähiostarilta, mutta eihän pointtina kai ollutkaan helppous, vaan onnellisuus? Kotiaskareet ja nikkaroinnit kyllä oppii hiukan yksinkertaisemmassakin todellisuudessa elävä ihminen, eikä siihen nyt sentään vuosikymmeniä mene. Tekemälläkin oppii... Metsästä ja kasvimaalta ruokakaapin täytettä hankkivan tärkein ominaisuus on viitseliäisyys, ei tietotaito tai osaaminen..i. jne jne... Ymmärtäisin, jos tarkoituksena olisi vetäytyä kokonaan luontaistalouden ja omavaraisuuden varaan, niin sitten puhuttaisiin oikeasti jo taidoista, jotka pitää osata edes selviytyäkseen, mutta edelleen yhteiskunta taitaa Suomessa pitää ainakin jollakin tasolla huolen heikompiosaisistaan? Nälkään ei kuole, jos ei siihen tarkoitettuja rahoja ryyppää ja asunnottomanakaan ei taida tarvita olla, ellei ehdoin tahdoin halua pääkaupunkiseudulla 'asua'? Mielestäni kyse on ennenkaikkea valinnasta! Valitseeko kerrostalolähiön, ostareineen, vaiko oman tuvan - ja luvan - hiukan syrjempää?

Itse tunnen tällä tavoin (vaatimattomasti, puoliluontaistaloudessa) eläviä ihmisiä useitakin, joten en minä heitä sen perusteella ihan jumalolennoiksi osaa kohottaa, vaikka hyviä tyyppejä ovatkin. Toki irtaantumista helpottaa kovasti, jos on jo kertynyttä pääomaa hypätä pois. Kyllä minä(kin) luulen, että suurin vaikeus irtaantua kulutusyhteiskunnasta löytyy loppujen lopuksi itsekullakin sieltä korvien välistä. Luopumisen tuskasta keskiluokkaisesta elämästä, jossa onnen indikaattoreina ovat uusi audi, parempi palkka, nopeampi laajakaista ja - jos oikein hyvin menee - kateelliset naapurit.
 
Viimeksi muokattu:

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Vai muotisairautta tässä sairastetaan. Jostain syystä ei kuitenkaan ole yhtään muodikas olo.
Joo, jos tämä heikentynyt minäkuva, jatkuva häpeän ja huonommuuden ja riittämättömyyden tunne monen muun seikan ohella on trendikästä, niin ihan mielellään pysyisin mahdollisuuksien mukaan pois siitä kaikesta. Ihan kuten en muutenkaan yleensä lähde muotivillityksiin mukaan, jos ei todellakaan iske.

Ei ne tosiaan aina ole ihan valintakysymyksiä, miltä mielessä tuntuu.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Hän tahtoisi haudata IT-alan elämästään.

Minä hautasin IT-alan elämästäni, mistä olen suuresti ylpeä. Burnoutin se kyllä vaati, ja sarkoidoosin. Anyway, olen sellaisen käsityksen muodostanut, että pahimmillaan masennuksessa on selkeästi kysymys aivotoiminnan vakavasta häiriöistä, jossa lääkehoito on aivan ensisijainen apukeino. Tälläinen vakava masennus on valovuosien päässä mistään pahastakaan alakulosta vaan se on kirjaimellisesti hengenvaarallinen sairaus, varmasti pahempi kuin monet syövät. Lääkkeiden avulla voi sitten saada voimia erilaisiin terapioihin, sikäli kun niistä hyötyä on (olen aika materialistisilla linjoilla tässä, tunnustan).
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Lääkkeiden avulla voi sitten saada voimia erilaisiin terapioihin, sikäli kun niistä hyötyä on (olen aika materialistisilla linjoilla tässä, tunnustan).
Kyllä niistä varmasti siinä mielessä on useinkin hyötyä, että nuo aivotoiminnan häiriöt ovat ennen niiden diagnosoimista omiaan aiheuttamaan niistä kärsivälle ja tämän lähipiirille monenlaisia ongelmia. Vaikka akuutti masennus paranisikin lääkkeillä, esimerkiksi sen aiheuttamia ongemia minäkuvassa, sosiaalisissa suhteissa ja käyttäytymismalleissa on aika vaikea hoitaa kemikaalein.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kyllä niistä varmasti siinä mielessä on useinkin hyötyä, että nuo aivotoiminnan häiriöt ovat ennen niiden diagnosoimista omiaan aiheuttamaan niistä kärsivälle ja tämän lähipiirille monenlaisia ongelmia. Vaikka akuutti masennus paranisikin lääkkeillä, esimerkiksi sen aiheuttamia ongemia minäkuvassa, sosiaalisissa suhteissa ja käyttäytymismalleissa on aika vaikea hoitaa kemikaalein.

No, jos on hyötyä niin hyvä on. Olen tosiaan siinä mielessä materialisti, että en jotenkin osaa laittaa minäkuvaa ja kemikaaleita ihan totaalisesti vastakkain, viime kädessä kemikaaleilla ja muilla puhtaan fysikaalisilla prosesseilla on ihan olennainen osuus myös sen minäkuvan olemassaolossa. Varmasti henkilökohtaiset kokemukset ovat useimmiten johtaneet negatiivisiin seurauksiin aivotoiminnassa, mutta vakavissa tapauksissa on vaikea nähdä enää kovin välitöntä yhteyttä näihin alkuperäisiin impulsseihin.
 

HIFK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NHL, Barcelona, Miami Heat
Olen tässä viime aikoina havahtunut siihen, että en oikein ole kiinnostunut mistään.

Tietysti kun töitä ei ole, niin on kiinnostus lopahtanut vähän kaikkeen. Tässäkään kuussa en ole saanut mistään rahaakaan, 163 euroa tilillä. Peruspäivärahoja ei makseta kun työssäoloehto ei täyty. Työkkäristä ei makseta mitään, asumistukea ei myönnetä, sossun mielestä viime kuussa saadut palkkarahat otetaan tuloina huomioon, eli sieltäkään ei mitään ole tulossa.

Töitäkään ei löydy, joten ei oikein jaksa kiinnostaa mikään. Salilla ja futistreeneissä jaksaa käydä, siinä se. Koneella tulee istuttua koko päivä muuten. Paljon olisi kaikenlaista mielenkiintoista ohjelmaa televisiostakin, mutta eipä tuota telkkariakaan tule millään tavalla huomioitua. Itsenäisyyspäivät, sun muut menee ohi aina, kun vain koneella istuu ja nyhjöttää. NHL-lätkääkin tulee vain ja ainoastaan väkisin katsottua, eikä silloinkaan jaksa kiinnostaa. Kun töitä ei ole, eikä sen puoleen rahaakaan.

Paljon voisi nykypäivänäkin käydä monessa paikassa, mutta kun ei tiedä, että kuinka kauan tolla 163:lla eurolla täytyy kituuttaa. Rahaa vain menee, mutta sitä ei tule mistään. Olen yrittänyt joka paikassa sitä jankuttaa, mutta ei vain makseta, kun ehdot eivät täyty.

Muutenkin heti kun vanhempien luota muutti pois, niin on ollut melkein täysin lamaantunut. Ennen tuli katsottua jopa televisiota, nykyään ehkä pari tuntia kuukaudessa. Koneen ääressä vain möhkyää ja pelaa pasianssia, vaikka tulisi joku hyvä matsi. Ei vain kiinnosta.

Näin talviaikaan sitä tekemistä on muutenkin aika vähän, kun tällä paikkakunnalla ei kukaan liiku missään.
 
Viimeksi muokattu:

Rööri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Rööpendahl hei, sitä kutsutaan ongelmien ulkoistamiseksi...! Ja kyllä sun pitäisi tietää, ettei se kuuma kaakao auta paskan vertaa, jos sitä ei terästä kunnon tujauksella rommia... Kyllä siinä vitutus kaikkoaa, kun toisen käden sormet jäässä (toisethan on munissa hamuamassa lämpöä...), irrottelee pikku tuiterissa punasilmäisiä jäätyneitä särkiä verkosta.

Oliko täällä muita marjanpoimijoita reppu selässä?

Kyyyllä, kyllä. Mulkku kourassahan tässä pääosin operoidaan. Se on nimittäin hyvä olla aina jotain kättä pidempää, vaikka vain lämmikkeeksi - tosin rommikaakaokin toimii. Ja siitä ulkoistamisestahan jo yritinkin tuossa yllä.

Oikeassa olet myöskin tuon osittaisen omavaraisuuden onnistumisesta. Ei se mitään ydinfysiikkaa ole edes kaupunkilaispojalle. Kyllä peruskätevä sportti-pertti perunamaan aikaan saa. Minäkin meinasin mökille kerran, mutta perunamaan perustamisen sijaan homma meni juopotteluksi ja lannan nakkeluksi. Oli hommattuna jo maa-aines ja siemenpotaatit sekä tarvittava maanmuokkauskalusto, vaan niin jäi höyryävä lantakasa jäähtymään muiden aktiviteettien ajaessa ohi luomuviljelyn. Ehkä sitten joskus tuonnempana.

Periaatteessa minä voisin ihan helposti jurottaa jossain maalla/mökillä issekseni huhtikuusta lokakuuhun, vaikkei mulla oikeasti mitään diagnosoitua böbiyttä olekaan. Kasvattelisin pottuja ja muita juurikkaita ihan aikani kuluksi. Ottaisin muutaman lampaan ja vaikka sian. Paimenena en kaipaisi katrastani kummempaa naisseuraa ja sian muassa voisi möyriä muuten vaan mallaspäissään, vaikka vähän painiakkin. Kalastelisin ja pitäisin muutaman vonkaleen kylpypaljussa juttuseurana. Mihin ihmeeseen mies enää tuolloin muita ihmisiä itsensä lisäksi kaipaa. Hulluutta ja ajanhukkaa pelehtiä kaikenmaailman peelojen mieliksi, sano.

Periaatteessahan se menisi noilla spekseillä tuo talvikin, mutta ei vaan pysty. Eläinrakkaana yksilönä en voisi panna painikaveria lihoiksi, enkä oikein mieluusti tyttökatrastakaan. Montaa miestä katselisin kyllä omppu suussa sinapilla silattuna, mutta en kasvatti potsiani - sydän se on mullakin. Sitäpaitsi en pidä pimeästä, joka on maalla talviaikaan totaalista. Katuvaloja ei ole edes kylissä, saati sitten rintamailla. Enkä tykkää talvipakkasista landella. Ne eivät noudata mitään kohtuutta. Jos pk-seudulla on -10, niin parisataa kilsaa pohjoisempana on -20. Inuiitiksi en aio. Kaupunkilaisperseen pakkasraja on tuo mainittu -10. Luulen, että se on ollut suurin syy maaseudun autioitumiseen. Näillä mennään.

Oliko muita osa-aikaluomuiksi aikovia
 
Näin talviaikaan sitä tekemistä on muutenkin aika vähän, kun tällä paikkakunnalla ei kukaan liiku missään.

Sama homma myös täällä suunnalla, kaveri! :) Uskallan muuten väittää, että tämä seutu jossa asun, sijaitsee paljon syrjemmässä kuin sinun asuinpaikkasi... Ja asun vielä vanhempien luona. Esim. lähimpään baariin on matkaa 30km. Kaverit ovat pyytäneet, mutta en ole uskaltanut lähteä... Sitä se sosiaalisten tilanteiden pelko teettää. Yksinelämiseen on pakko tottua, ei mene tasan elämän lahjat...

Talvi on kyllä todella synkkää aikaa, kun tarkemmin ajattelee. Pimeä ilta tulee nopeasti...

Jotenkin aion selvitä! Kun kevät tulee, niin jo helpottaa...
 

Muhkea

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, NHL:n suomalaiset
Jos saan kysyä, niin mikä niissä sosiaalisissa tilanteissa pelottaa?

Moni asia voi tähän vaikuttaa. Tietenkään en voi Jompan puolesta puhua, sillä hänellä varmasti on eri syyt, mutta minulla syyt ovat pitkältä ajalta ja moniselitteisiä. Koulukiusaaminen on yksi painavimmista syistä. Joskus seiska-kasiluokalla tuli kotona itkettyä monesti, kun pelotti ylipäätään mennä kouluun, koska "ne tyypit" saattoivat aina tulla vastaan. Ainakin kerran taisin lähteä kesken koulupäivän pelkästään itkemään kotiin. Koulukiusaamisesta en uskaltanut kertoa opettajille yms., enkä silloin tajunnut hakea apua, vaikka en uskaltanut oikeastaan ikinä lähteä koulun loputtua kotoa pois.

Voin sanoa tosin, että viime aikoina puoliväkisin olen yrittänyt jutella uusien ihmisten kanssa. Helvetin vaikeaahan se on varsinkin, kun ei yhtään tiedä, mistä puhua. Jos toinen ei ole puhelias, niin liian nopeasti keskustelu tyssää. Ehkäpä tämäkin joskus tästä...
 
Tietenkään en voi Jompan puolesta puhua, sillä hänellä varmasti on eri syyt, mutta minulla syyt ovat pitkältä ajalta ja moniselitteisiä. Koulukiusaaminen on yksi painavimmista syistä. Joskus seiska-kasiluokalla tuli kotona itkettyä monesti, kun pelotti ylipäätään mennä kouluun, koska "ne tyypit" saattoivat aina tulla vastaan.

No eipä varmasti ole minulla täysin erilaiset syyt, kuin sinulla. Itseasiassa luokilla 1-6 uskalsin jutella luokassa ääneen ja vastailla opettajien kysymyksiin. Aivan toisenlainen meininki oli 7-9 luokilla, jolloin olin täysin hiljainen ja sulkeutunut. Luokassa oli 2-4 oppilasta, joille uskalsin jutella avoimesti ja ilman ylimääräistä jännittämistä. Kaikki tämä tiettyjen ihmisten välttely johtui siitä, että minulle naurettiin ja puhuttiin paskaa selän takana sen takia, että minulla iski paniikkikohtaushäiriö erään kauniin tytön vieressä 7. luokan syksyllä. Tyttö sitten oli mennyt kertomaan siitä jätkille ja välitunnit oli sen jälkeen yhtä helvettiä...
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Joka päivä viisi alle 30-vuotiasta sairaseläkkeelle mielentervyssyistä, uutisoi YLE.

Nuo ovat kyllä sellaisia tilastoja, että tässä yhteiskunnassa on jotain vialla ja todella pahasti. Tai sitten on aikamme medikalisaatio tehnyt sen, että masennusdiagnooseja kirjoitetaan myös sellaisille, jotka eivät sitä ehdottomasti tarvitsisi.

Niin tai näin, uskomattomalta tuntuu. Mutta en todellakaan vähättele niitä joille depressio on todellinen sairaus. Sääli vain että tämän päivän työelämä on sellainen ON/OFF -järjestelämä. Eli joko olet täysillä mukana tai sitten et lainkaan. Siitähän tässä kai on myös kyse?
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Joka päivä viisi alle 30-vuotiasta sairaseläkkeelle mielentervyssyistä, uutisoi YLE.

Nuo ovat kyllä sellaisia tilastoja, että tässä yhteiskunnassa on jotain vialla ja todella pahasti. Tai sitten on aikamme medikalisaatio tehnyt sen, että masennusdiagnooseja kirjoitetaan myös sellaisille, jotka eivät sitä ehdottomasti tarvitsisi.

Monille toimivampi ratkaisu olisi jokin muu kuin masennusdiagnoosi, mutta koska nämä ihmiset eivät yhteiskunnassa sellaista paikkaa löydä, jolla he itsensä elättäisivät, heidät työnnetään siitä ulos.

Entisessä maailmassa heikommin selviävätkin kävivät töissä. Töiden luonne oli erilainen ja työnantajien vaatimustaso toinen. Sitä voi jokainen pähkäillä, onko parempaa terapiaa säännöllinen elämänrytmi, säännöllinen palkka, vakiintunut työyhteisö ja tunne kuuluvuudesta kuin yksinäinen syrjäytynyt elämä betonikuutiossa.

Kova vaatimustaso katkoo jakauman häntää.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Entisessä maailmassa heikommin selviävätkin kävivät töissä. Töiden luonne oli erilainen ja työnantajien vaatimustaso toinen. Sitä voi jokainen pähkäillä, onko parempaa terapiaa säännöllinen elämänrytmi, säännöllinen palkka, vakiintunut työyhteisö ja tunne kuuluvuudesta kuin yksinäinen syrjäytynyt elämä betonikuutiossa.
Aivan. Vaatimustasot on nostettu korkealle ja tarkkaa koulutusta ja työkokemusta arvotetaan tosi rankalla kädellä. Kärjistettynä voisi melkeinpä sanoa, että et pääse vessanpyttyjä pesemään hammasharjalla, jollei sinulla ole siihen vaadittua koulutusta.

Mielestäni noiden asioiden korostaminen on mennyt liian suureksi.

Olen samaa mieltä, että tuo tunne, että kuuluu johonkin ja on yhteisö ympärillä ja myös tunne siitä, että tekee jotain merkityksellistä on aika isossa avainasemassa. Tietysti, on ihmisiä jotka on tuon kaiken parissa ja silti tunne irrallisuudesta ja voimattomuudesta jyllää.

Siinä taas voidaan ehkä syyttää sormella kaiken suoriutumiskeskeisyyttä, virheettömyyden korostamista ja muita epäinhimillisiä vaatimuksia, kun ihmisen tulisi olla kuin kone, joka ei valita ja väsy.

Ikävästi tuota, että kaikkien tulisi pystyä samaan ja yhtäläisellä varmuudella pedataan jo koulumaailmassa. Itse ainakin koin aina, että ihmisiä yritetään puristaa samasta muotista läpi ja kaikkien tulisi hallita samat asiat yhtä lailla. Eikä esim. jokaisen erityislahjakkuuksia korosteta ja yritetä suunnata potentiaalia siihen suuntaan.
 

FreezingHell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Aivan. Vaatimustasot on nostettu korkealle ja tarkkaa koulutusta ja työkokemusta arvotetaan tosi rankalla kädellä. Kärjistettynä voisi melkeinpä sanoa, että et pääse vessanpyttyjä pesemään hammasharjalla, jollei sinulla ole siihen vaadittua koulutusta. Mielestäni noiden asioiden korostaminen on mennyt liian suureksi.
--------------------------------------------------------------------------
Ikävästi tuota, että kaikkien tulisi pystyä samaan ja yhtäläisellä varmuudella pedataan jo koulumaailmassa. Itse ainakin koin aina, että ihmisiä yritetään puristaa samasta muotista läpi ja kaikkien tulisi hallita samat asiat yhtä lailla. Eikä esim. jokaisen erityislahjakkuuksia korosteta ja yritetä suunnata potentiaalia siihen suuntaan.
Hemingwayllä, tuolla ihmismielen ylimmällä Jatkoaika-tietäjällä on tullut kieltämättä ihan hyvää settiä. Osin itsestäänselvyyksiä, mutta kuitenkin.

Tämäkin, mitä alussa sanot on aika totta ja useimmat varmaan allekirjoittavat sen. Ongelmana on yksityiset toimijat, joita on vaikea laittaa ottamaan haastatteluun vasta kolmanneksi parhaimmat paperit omaava jonkin inhimillisyyden tms. takia. Pitää ilmeisesti luoda jotain fair-trade -yhtiöitä, jotka lupaavat "työntekijämme ovat aavistuksen tyhmempiä ja tehottomampia, kuin kilpailijan, joten tuotteemme maksavat 10% enemmän". Ongelmaksi saattaisi muodostua, että ainakaan yritysmaailmassa tämänkaltaisten ajatusten kannattajat eivät liene päättävissä asemissa.

Viimeinen kohta sen sijaan vaikuttaa suht bullshitiltä. Osaatko antaa joitain esimerkkejä yhteiskunnan kannalta relevanteista erityislahjakkuuden tyypeistä, joiden suuntaan potentiaalia kannattaisi suunnata.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös