Taudinkuvana depressio

  • 549 769
  • 2 075

Aatos

Jäsen
Vielä kurjempi olo tuli kun luin sun tekstiä. :/ Etpä ole ainut kenellä on tänään ollut itsarisuunnitelmia. Mietin vielä päivällä kuinka ryyppään pään täyteen ja nukahdan muovikelmu naamalle. Onneksi en ole niin tehnyt. Huomenna sitten takasin lääkäriin... Näistä vitun ciproista ei oo muuta apua kuin apaattinen fiilis ja lisääntyneet itsetuhoiset ajatukset.

Ai niin, parempia aikoja toivottelen!

Niinkuin sanottu, lääkkeet saattavat aluksi tuottaa vittumaisia oloja, mutta se on ohimenevää, yleensä kaksi viikkoa ja homma on ok. Mutta saattaa ottaa kuukausia ennenkuin olo on mainio.

Se hinta kannattaa maksaa..

Aluksi itselle tuli oloja, että kaikki on aivan turhaa. Mitä väliä on millään ? Ja että jos vähän helpottaisi oloa kännillä, jota en koskaan vetänyt - hyvä niin. Lähdin puntille ja lenkille ja yhtenä aamuna huomasin että olohan on aika mukava. Jätin viinan aikanaan kokonaan ja siitäkin olen vitun tyytyväinen.

Hups, tulipas vuodatusta...
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Juu, niinhän sitä luulee, että masennuksesta pääsee eroon.
...

Vielä kurjempi olo tuli kun luin sun tekstiä. :/
...

Veljet, veljet...
Masennuksesta voi päästä eroon, mutta vielä tärkeämpää lienee, että sen kanssakin voi elää - puhun n. 10 vuoden omakohtaisella kokemuksella.
Lisäksi, kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille!!! Minulle esim. ei sopineet nämä uusimmatkaan SSRI-rohdot (Efexor, Cymbalta, etc.) ollenkaan, vaan nykyisin käytän vanhaa moklobemidi-valmistetta.

Olen minäkin käynyt tämän olemassaoloni rajoilla - useastikin, mutta aina olen selvinnyt jatkoon jollain konstilla ja tätä samaa sitkeyttä toivottelen teillekin - siis parempia jatkoja toivotellen...

PS. Ei koskaan niin pahaa, ettei jotakin hyvääkin eikä koskaan niin pahaa, ettei sitä viinalla saisi vielä pahemmaksi!
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tietysti jos tuntuu, että ne itsetuhoajatukset ovat muuttumassa jo ihan todella konkreettiseksi niin kannattaa äkkiä mennä lääkäriin. Alkoholi huono että se taitaa viedä SSRI-nappien tehoa?

Esim. Sepramin (ja yleisesti SSRI-lääkkeiden) kohdalla lääkehoidon alussa itsemurha-ajatukset voivat vielä olla voimakkaita. Mutta jos potilaalla on ollut voimakkaita itsetuhoisia ajatuksia tai itsemurhan suunnittelua, tulisi potilasta tarkkaila hoidon alussa. Mikäli itsemurha-ajatukset, masennus tms. oireet pahenevat, tulisi hoitoon hakeutua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Alkoholin ja SSRI-lääkkeiden (runsasta) käyttöä saman aikaisesti ei suositella mutta ei nyt muutama olut tai siideri tms. silloin tällöin otettuna haitallista ole. Mutta jatkuvien kännien vetäminen heikentää lääkeaineen vaikutusta ja voi aiheuttaa muita sairauden pahenemiseen liittyviä oireita (itsetuhoisuus, masennuksen lisääntyminen tms.)

vlad.
 

Muhkea

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, NHL:n suomalaiset
Eipä enää niin paska olo ole kuin eilen. En herännyt keskellä yötä, vaan vasta herätyskelloon. Tuli jopa Opon kanssa juteltua, ja ehkäpä jonkin minulle suunnitellun opintosuunnitelman avulla saan lukion tässä hiljakseen loppuun käytyä. Tavoite on toki ollut kolmessa vuodessa, mikä tarkoittaisi melkoista ponnistelua minun tilanteessa epämasentuneeltakin, mutta neljännen vuoden syksykin kelpaa.

Opo sanoi koittavansa saada suht. pikaisesti ajan koulupsykologille.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
Päivä valkeni valoisampana kuin eilinen. Kovin paljon nämä tunteet heittelevät edestakaisin. Tänään on tosiaan ollut hyvä päivä, tosin on tullut paljon purettua asioita kavereille ja olen nukkunutkin pitkin päivää.
Viinaa ei pitäisi juoda paskaan oloon, mutta lienenkö liian heikko, kun aina sorrun siihen. Ja kuten sanottua, saattaa kestää monta päivää putkeenkin tuo dokaaminen. Olo ei tasan tarkkaan ole mainio siinä vaiheessa, kun juominen loppuu ja krapula saapuu.
Noh, josko sitä nyt osaisi löytää elämästä muitakin asioita kuin alkoholin ihmeellisen maailman. Katsotaan. Tsemppiä kaikille tasapuolisesti.
 

Morgoth

Jäsen
Esim. Sepramin (ja yleisesti SSRI-lääkkeiden) kohdalla lääkehoidon alussa itsemurha-ajatukset voivat vielä olla voimakkaita.

Tuli vielä mieleen, että alle 18-vuotialla psyykelääkitys taitaa poiketa hieman aikuisten vastaavista? Mutta kovin yksilöllistä tuo noihin reagoiminen taitaa olla ja eihän SSRItkään ole ainoa lääke. Yleensä kai psyykelääkityksestä mennään uusimmista vanhempiin ja kyllä nyt kai yleensä aina löytyy joku lääke joka sopii, vaikka voikin olla pitkä tie.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tuli vielä mieleen, että alle 18-vuotialla psyykelääkitys taitaa poiketa hieman aikuisten vastaavista? Mutta kovin yksilöllistä tuo noihin reagoiminen taitaa olla ja eihän SSRItkään ole ainoa lääke. Yleensä kai psyykelääkityksestä mennään uusimmista vanhempiin ja kyllä nyt kai yleensä aina löytyy joku lääke joka sopii, vaikka voikin olla pitkä tie.

Yleensä alle 18-vuotiaiden kohdalla psyykelääkityksen aloittaminen harkitaan hyvin tarkkaan ja jos/kun siihen on tarvetta, seuranta alkuun on (tai pitäisi olla) tarkempaa kuin aikuisilla. Yhdysvalloissa on tehty tutkimuksia, joiden mukaan etenkin nuorilla psyykelääkkeiden käyttö lisää olennaisesti itsemurhariskiä mutta on otettava huomioon, että jenkeissä määrätään nuorille ja jopa lapsille psyykelääkkeitä huomattavasti helpommin kuin Suomessa.

Nykyään näitä lääkeainevaihtoehtoja on suhteellisen paljon mutta hyvin monet lääkärit ovat jopa todella vanhakantaisia ja lähtevät liikkeelle niistä vanhimmista ja tutuimmista lääkkeistä ja sitten jos tilanne on se, että potilaalla on määrätty lääkeainekorvattavuuksia niin tämä vaikuttaa taas olennaisesti siihen millaisia lääkkeitä lääkäri saattaa määrätä. En kyllä tiedä onko kovinkaan moni saanut lääkeainekorvattavuutta pelkän masennuksen tähden. Kyllä siihen vaaditaan rinnalle muita sairauksia tai jokin muu diagnoosi, kuten vaikkapa kaksisuuntainen mielialahäiriö, jolloin KELA-korttiin räpsähtää se 112. Tietty skitsofereenikot, epävakaasta persoonallisuudesta kärsivät tms. saavat käytännössä erityiskorvattavuuden KELA-korttiin.

Tuossa keväällä tuli vähän tehtyä tehtäviä mm. masennuslääkkeistä ja serotoniinin takaisinotonestäjien ohella läytyy muitakin lääkkeitä/ryhmiä, ilmeisen uutena Mao-estäjät, sitten on trisykliset- ja tetrasykliset depressiolääkkeet, löytyy myös selektiivisiä noradrenaliinin takaisinoton estäjiä. En sitten tiedä kuinka suuria eroja näillä on perinteisiin SSRI-lääkkeisiin. Mao-estäjistä en tuolloin kovinkaan paljoa löytänyt infoa suomeksi suppeammista oppikirjoista, englanniksi kylläkin. Lisäksi osa lääkäreistä turvautuu (edelleen) myös muihin lääkkeisiin, joita käytetään masennuksen hoitoon, kuten Remeron tai Tolvon - näitä en kyllä suosittele kenellekään, koska voisin sanoa, että yli 90% käyttäjistä lihoo huomattavasti käytön aikana ja lisäksi ne veltostuttavat ja tekevät olon hyvin haluttomaksi.

vlad.
 

Jeepeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Islanders
Mites muut Cipralexin mutustajat, miten kyseinen herkku on vaikuttanut seksielämään? Olen mokomaa nyt muutaman kuukauden napsinut ja vaikutus on ollut ainakin mulla melkoinen. Seksihalut ovat vähentyneet hiukan mutta suurin vaikutus on siinä, että laukeaminen on melkoisen työn takana, ennen paikat antaa periksi. Onko tuohon jotain "vastalääkettä" vai onko kärsittävä?
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mites muut Cipralexin mutustajat, miten kyseinen herkku on vaikuttanut seksielämään?

Tuttua huttua. Mullakaan ei seksivietissä ollut huomattavia ongelmia, mutta laukeaminen oli melkoisen työn takana. Keskimäärin otti varmaankin puoli tuntia, ennen kuin orgasmi oli saavutettavissa ja silloinkaan se ei tullut ns. itsestään, vaan kyllä siihen ihan kaiken keskittymiskykynsä sai ladata.

Tosin mulla oli noihin aikoihin uusi muija, joka pikemminkin ihasteli kuin ihmetteli kestävyyttäni. Otin tietenkin pisteet kotiin ja höpisin naisen nautinnon olevan mulle se tärkein asia ja että kunnon rakastaja pystyy kyllä hillitsemään itsensä, toisin kuin minuuteissa laukeavat amatöörit. En tullut koskaan maininneeksi todellista syytä yllättävään kestävyyteeni ja nyt on jo akkakin vaihtunut, joten olkoon tuo siinä luulossa, että mä olen vaan ihan vitun hyvä panemaan. Cipralexia muuten käytetään ihan yleisesti ennenaikaisen siemensyöksyn hoitoon, joten ihmekös tuo, jos ei kuti tahdonnut irrota.
 

Aatos

Jäsen
Lisäksi osa lääkäreistä turvautuu (edelleen) myös muihin lääkkeisiin, joita käytetään masennuksen hoitoon, kuten Remeron tai Tolvon - näitä en kyllä suosittele kenellekään, koska voisin sanoa, että yli 90% käyttäjistä lihoo huomattavasti käytön aikana ja lisäksi ne veltostuttavat ja tekevät olon hyvin haluttomaksi.

vlad.

En minäkään, kaikki jotka saavat jonkinlaista vastetta mielipuolella lihovat. Joskus tosin Remeronista pieni annos nukkumiseen on paikallaan, mutta silloinkin max. 5 mg. Uni paranee, mutta lääke ei toimi depressiolääkkeenä vaan ainostaan unta parantavana. Ja hyvät unet parantavat mieltä jne. Tosin tälläkin annoksella saattaa ruokahalu kasvaa liikaa.

Mutta on yksi ryhmä, jolle tämä lääke toimii aika mainiosti, nimittäin osalle anorektikoista, ei kuitenkaan missän nimessä kaikille.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mutta on yksi ryhmä, jolle tämä lääke toimii aika mainiosti, nimittäin osalle anorektikoista, ei kuitenkaan missän nimessä kaikille.

Ja ne anorektikot joita minä tunnen eivät missään nimessä syö tolvonia tai remeronia. Eivät vapaaehtoisesti, eivätkä osastolla pakollakaan - pakkoruokinta ja lääkintä on toinen asia mutta sitä käytetään ilmeisesti hyvin harvoin koska suurin osa anorektikoista on tässäkin tapauksessa negatiivisesti hoitoon orientoituvia. Moni heistä jopa kieltäytyy sairaalahoidosta niin paljon kuin mahdollista, koska sairaala katkaisee heidän pakonomaiset päivittäiset rutiininsa, kuten liikkuminen ja liikkuminen (pahimmillaan jopa yli 10 h/vrk) ja minimaaliset ruoka-annokset kontrolloidusti tiettynä hetkenä vuorokaudessa. Ja ruokakin oli usein juuri sitä yhtä ja samaa viikosta ja kuukaudesta toiseen.

vlad.
 

Aatos

Jäsen
Ja ne anorektikot joita minä tunnen eivät missään nimessä syö tolvonia tai remeronia. Eivät vapaaehtoisesti, eivätkä osastolla pakollakaan - pakkoruokinta ja lääkintä on toinen asia mutta sitä käytetään ilmeisesti hyvin harvoin koska suurin osa anorektikoista on tässäkin tapauksessa negatiivisesti hoitoon orientoituvia. Moni heistä jopa kieltäytyy sairaalahoidosta niin paljon kuin mahdollista, koska sairaala katkaisee heidän pakonomaiset päivittäiset rutiininsa, kuten liikkuminen ja liikkuminen (pahimmillaan jopa yli 10 h/vrk) ja minimaaliset ruoka-annokset kontrolloidusti tiettynä hetkenä vuorokaudessa. Ja ruokakin oli usein juuri sitä yhtä ja samaa viikosta ja kuukaudesta toiseen.

vlad.

Nokkaletkua on täälläkin laiteltu..

Muutamia tiedän jotka ovat hyötyneet siinä vaiheessa kun paraneminen on lähtenyt käyntiin. Kun ovat motivoituneita hoitoonsa ja haluavat tehdä yhteistyötä henkilökunnan kanssa.
 

Aatos

Jäsen
Lisäksi uutena taitaa olla agomelatiini (esim. Valdoxan). Tosin ainakaan alkuvuona se ei ollut vielä KELA-korvattava lääke, joten se oli suhteellisen kallis. Agolemelatiini taisi olla melatoniinin lääkejohdos. Sivuvaikutuksena on että maksa-arvot saattavat nuosta.
.

Edelleen Kela -korvaamaton n. 2 € /kpl. Ja Kelasta tulleen "tiedotteen" pohjalta vielä sellaisena pysyykin. Depressioon kevyt lääke, mutta unettomuuteen loistava ns. supermelatoniini, joka toimii paremmin kuin perusmelatoniini.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Muutamia tiedän jotka ovat hyötyneet siinä vaiheessa kun paraneminen on lähtenyt käyntiin. Kun ovat motivoituneita hoitoonsa ja haluavat tehdä yhteistyötä henkilökunnan kanssa.

Tämähän se on anorektikoiden kanssa tärkeää, saada heidät hoitomyönteisiksi ja uskomaan, että hoito on heidän parhaaksi ja "ruokinta" ja tarvittaessa nesteytys on osa sitä prosessia, jonka avulla heidät koetetaan parantaa sairaudestaan tai saada heidät siihen tilaan, että se pystyvät elämään normaalia elämää sairaudestaan huolimatta. Niiden kokemuksieni mukaan joita minulla on, aika moni (lähes kaikki) anorektikot tarvitsevat myös terapiaa tukimuotona, olipa kyseessä supportiivinen terapia tai anorektikoiden hoitoon erikoistuneempaa terapiaa - jota ikävä kyllä ei kaikkialla ole saatavilla ja resurssit ovat minimaaliset siellä missä sitä on saatavilla. Ja sitten vielä KELA:n paperisota.

Toisaalta anoreksia on siitä ikävä syömishäiriö, että usein se tuppaa uusimaan jos hoitomyönteisyys katoaa tai tulee yllättäviä elämänmuutoksia tms. Lisäksi moni anorektikko potee esim. masennusta tai jotain muuta psyykkistä sairautta - tai näin niiden kohdalla joita tunnen/tunsin.

vlad.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Agomelatiinilla ei tosiaan korvattavuutta ole. Masennuksen hoidossa tuon vaikutukset ovat verrattavissa paroksetiiniin, mutta ilman seksielämää verottavia haittavaikutuksia.

Mirtatsapiinista sen verran, että ei ainakaan minulle sopinut. Tuli aistiharhoja, ihme kouristelua ja puhdasta maniaa, eli ei ihan sitä mitä haettiin. Pieninä murusina auttaa kyllä unettomuuteen, mutta ei kiitos silti. Niin ja painokin nousi muutaman viikon kuurin aikana reippaat viisi kiloa. Lääkkeenä oli juurikin Remeron, 15 mg/vrk.
 

TF-79

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO. Pekka Virran nakkipiirakat.
Mites muut Cipralexin mutustajat, miten kyseinen herkku on vaikuttanut seksielämään?
Samanlaiset kokemukset Cipralexista täälläkin, sekä mulla myös vähensi haluja huomattavasti. Lisäksi alkoi tehdä nestettä elimistöön aivan helvetisti.
Nyt on Cipralex vaihtumassa uuteen lääkkeeseen, kunhan pikkuhiljaa pudottamalla pääseen siitä eroon. Voin kertoa, että Cipralexin lopettaminen/vähentäminen tekee aika tuskallisen olon. Itseasiassa lähes sietämättömän. Huimausta, julmettua päänsärkyä, hikoilua ja koko kroppaa vaivaavia "sähköiskuja"... 20mg oli annos, josta pudoteltiin, ensin 15mg päivässä viikon päivät, sitten 10mg pari viikkoa ja nyt aletaan kokeilla 5mg/vrk. Ja aina pari päivää annoksen laskemisen jälkeen saa nuo oireet seurakseen joksikin aikaa.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Samanlaiset kokemukset Cipralexista täälläkin, sekä mulla myös vähensi haluja huomattavasti. Lisäksi alkoi tehdä nestettä elimistöön aivan helvetisti.
Nyt on Cipralex vaihtumassa uuteen lääkkeeseen, kunhan pikkuhiljaa pudottamalla pääseen siitä eroon. Voin kertoa, että Cipralexin lopettaminen/vähentäminen tekee aika tuskallisen olon. Itseasiassa lähes sietämättömän. Huimausta, julmettua päänsärkyä, hikoilua ja koko kroppaa vaivaavia "sähköiskuja"... 20mg oli annos, josta pudoteltiin, ensin 15mg päivässä viikon päivät, sitten 10mg pari viikkoa ja nyt aletaan kokeilla 5mg/vrk. Ja aina pari päivää annoksen laskemisen jälkeen saa nuo oireet seurakseen joksikin aikaa.

Nuo mainitsemasi oireet ovat tyypillisiä SSRI-lääkkeiden käyttäjillä, siis jopa ihan koko ajan eikä vain annosta/lääkettä muutettaessa.
Minä aikoinani kyllästyin sen verran raskaasti tuohon kaikkeen, että lopetin ihan oma-alotteisesti mokomien lääkkeiden käytön - ja kärsin seuraukset. Puoli vuotta sen jälkeen lääkärin kehotuksesta aloin käyttää nykyistä vanhahtavaa mielialalääkettä (Aurorix), jonka kanssa ei ole ollut mitään ongelmia - ja voi pojat, mikä ero esim. sängyssä, kaikki toimii ja "tilattu tavara" tulee ajallaan ;-)

En väitä, että tämä minulle sopiva lääke toimisi kaikilla muillakin, mutta on hyvä tietää, että vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa tässäkin asiassa.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Sallitaankohan kenties pienimuotoinen sivuaihe.

Jotkut kuulemma käyttävät Viagraa. Eikö siinä käy niin, että kun sitä käyttää, niin mitäpä se auttaa pidemmän päälle jos on ns. minuuttimies. Akka vittuuntuu, eikä anna enää, ja sen jälkeen Viagrat voi tarpeettomana sekoittaa jäynänä vaikka munkkiluostariväen aamuteehen. Vaan jos ottaa Viagra-pastillin ja sen kanssa sitten noita tässä ketjussa mainittuja jarrukentälläsen pastilleja, niin olisiko se silloin kovin ja kestävin panomies (minun jälkeeni) ikinä missään?

Jos niin, niin siitähän se mieli sitten hyvenisi eikä vaivaisi (ainakaan niin paljoa) depressio!

Sitten vielä pakollinen jatkoaikasuojaus: kysyin asiaa ihan ulkopuolisena tarkkailijana, minä en noita lääkkeitä käytä, tai ole suunnittelemassa noiden käyttöä. Ulkomailla asuva talonmieskaverini - jota kukaan ei tunne - sattui vain tiedustelemaan asiaa.
 

Muhkea

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, NHL:n suomalaiset
Taas palataan askelmia taaksepäin. Ystäväni itsemurha-ajatus palasi tänään, ja asia meni niin pahaksi, että oli parasta mennä OYS:in yhteispäivystykseen. Neljä ja puoli tuntia siellä sitten istuskelin. Eihän neiti lääkäri siellä tietysti voinut muuta kuin kannustaa ja käskeä minun soittaa huomenna lääkärille, joka alunperin nämä lääkkeet määräsi minulle. Kohta koittamaan jos saisin unta.
 
Viimeksi muokattu:

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Yritähän Mikke ottaa löysin rantein vaan. Tuollaisessa tilanteessa jo keskustelu pelkästään kaverin (-ien) kanssa on aika terapeuttista ja auttaa normalisoimaan ja rauhoittamaan tilannetta, pääkoppaa siis - jaksamisia vaan sulle!
 

Muhkea

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, NHL:n suomalaiset
Viikkoa toisen jälkeen pukkaa ja ahdistus jatkuu. Vittu että on sanaton olo. Tässä arpoo, uskallanko soittaa Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimeen itsetuhoisten ajatusten takia. "Miksi en uskaltaisi?" no kun en uskalla tehä ikinä mitään muutakaan. No maanantaina jonnekin psykiatrien puheille pääsen, jee. Ahdistusta lisää se, että jään jälkeen koulussa, vaikka minulle sanotaankin, että ei kannata stressata koululla. agh0wq2n09gn09agn032aa
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viikkoa toisen jälkeen pukkaa ja ahdistus jatkuu.

Voimia mies, voimia! Itsetuhoiset ajatukset syövät itseään syvemmälle päähän ihan huomaamatta. Jos jotain positiivista hakee, niin ainakin tiedostat itse ajattelevasi noin. Kyllä ne siellä kriisipuhelimessa osaavat neuvoa parhaan mahdollisen jatkon. Jos mikään muu ei auta, niin hommaudu vaikka sitten laitoshoitoon, älä jää yksin noiden ajatusten kanssa.

Tiedän kyllä, että nämä minun "neuvot" saattavat vaikuttaa (ja varmasti vaikuttavatkin) lapsellisilta itsestäänselvyyksiltä. Kokemusta aiheesta kuitenkin on, joten en ihan tuulesta ajatuksiani temmo. En ole lääkäri, enkä edes väitä omaavani lähellekään sen tason kompetenssia, että varmuudella voisin mitään sanoa. Kaikki lääkkeet eivät kuitenkaan sovi kaikille ja oikean kombon kohdalleen sorvaaminen voi olla tuskallisen pitkä prosessi. Toivottavasti asiasi kuitenkin kääntyvät parempaan suuntaan.

Omasta tilanteesta sen verran, että jonkinlainen krooninen masennus ja ahdistus on tullut jäädäkseen, tai siltä ainakin tuntuu. Olen kertonut useasti, että sairastan MS-tautia ja masennus kuuluu sairauteni oireisiin. Tuntuu, että surutyön tekeminen ja loppuelämää varjostavan sairauden hyväksyminen ei ota onnistuakseen. Joskus luulin jo päässeeni tuon vaiheen yli, mutta enpä ole. Enkä tiedä, että mahdanko koskaan päästäkään. Periksi en kuitenkaan saatana anna, en vaikka mikä tulisi. Mulle oli äärimmäisen vaikeaa kääntyä "päävikani" takia ammattilaisten puoleen, mutta se oli ja on sen arvoista. Terapia auttaa lääkkeitä paremmin ja pienin askelin edetään. MS-taudista en eroon pääse, sen olen jo oppinut hyväksymään, mutta se epäreiluuden tunne ei ota lähteäkseen. Toivottavasti kuitenkin se vielä joskus niin tekee. Oikopolkua ei ole, pitkäjänteinen ja kärsivällinen työ asian hyväksymisen eteen on kuitenkin käynnissä ja vielä mä tästä jaloilleni nousen.

Tulipahan avauduttua, helpotti jopa jonkin verran. Toivottavasti pääset Mikke joskus vielä huomaamaan, että aurinko paistaa pilvien takanakin.
 

Muhkea

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, NHL:n suomalaiset
Kaikki lääkkeet eivät kuitenkaan sovi kaikille ja oikean kombon kohdalleen sorvaaminen voi olla tuskallisen pitkä prosessi. Toivottavasti asiasi kuitenkin kääntyvät parempaan suuntaan.

No näinhän se varmaan on, mutta tuo lääkäri, keneltä diagnoosini sain, on monesti toitottanut, otta Cipralex on paras ja yleisin lääke, ja että "99%:lla käyttäjistä se toimii" Vitun siistiä miettiä, kuulunko siihen yhteen prosenttiin vai alkaako tämä 10 mg:n ihmerohdos auttamaan. Toki terapiaa tämä myös taustalle vaatii, ja omasta tahdostani haluan mennä johonkin vertaisryhmään juttelemaan muiden nuorten kanssa. Jos sellainen löytyy.

Toinen juttu mikä tässä surettaa (vaikka en osaa edes itkeä kai enää) on, että on vaikea uskoa, että pystyn pääsemään enää tilanteeseen, missä on helppo tutustua uusiin ihmisiin. Kun muut ikäiseni saavat uusia kavereita, ja viettävät näiden kanssa aikaa vapaa-ajallaan, minä istun vain koneellani. Näinpä pelkään noidankehän johtavan siihen, että syrjäydyn joskus vielä täysin omiin oloihini, ja ehkäpä sitten päätän päiväni itse. Ehkäpä tuon asian pelko on positiivinen juttu, ja sen pelon takia näin ei tule tapahtumaan.
 
Suosikkijoukkue
JYP, NY Rangers
Nyt on taas sellainen purkautumis olo, että annetaan tulla tänne, vaikka ehkä voisi olla myös ton sosiaalistentilanteidenpelko-ketjun juttuja.

Mutta tästä nyt lähtee! Viitisen vuotta sitten lähdin ammattikouluun, mutta siellä sitten tapahtu jotain; en ite todellakaan tiedä mitä, mutta yhtäkkiä tuli lukko, että ei vaan voinu toimia ollenkaan sosiaalisesti uusien ihmisten kanssa. Työssäoppimiseen kun olisi pitänyt lähteä, niin siihen tyssäsi. En pystynyt tapaamaan uusia ihmisiä.

Sama homma vuotta myöhemmin. Aiemmin siis lopetin (tai luokanvalvoja lopetti) koulun siihen, ja yritin sitten sillä toisella luokalla jatkaa. Taas kun tuli työssäoppiminen, niin ei tapahtunut mitään. Yksinkertaisesti ei voinut. Ei vaan voi. Vieläkään.

Sen jälkeen on tullut asusteltua vanhemmilla pari vuotta. Käyn kyllä kerran parissa kuukaudessa psykologilla ja on lääkkeet, mutta ei mikään tunnu auttavan. Se joka tämän jutun pointti on, että siitä on vittu kolme vuotta kun olen vapaaehtoisesti lähtenyt kotoa selvinpäin ulos.

Itekään en tajua että mikä mua vaivaa, mutta jotenkin vaan kaikki on niin jumissa. Ja vielä kun nykyään kuulee että "kavereilla" (joiden kanssa tuli sillon aiemmin hengailtua) menee niin hyvin, niin ei se ainakaan paranna mielialaa. Se saa vaan miettimään, että miksen ole yksi niistä. Ehkä sekin on vähän outoa etten osaa olla niitten puolesta onnellinen. Osaan olla vaan vitun kyyninen, ja ettiä epäkohtia internetin keskustelupalstoilla. Kuten täällä. En tiiä. Tulipa ainakin kirjotettua tuntemuksista. Huh.
 
Liitänpä tämän tekstin tänne, koska tämä sopii ehkä vielä paremmin tänne, kuin tuonne lääkäri-ketjuun. No ihan sama, olkoon molemmissa.

Jaahas, pientä päivitystä. Eli kävin juttelemassa koulun terveydenhoitajalla ja kerroin tilanteestani. Masennusta, ahdistusta ja mikään ei kiinnosta. Tein siellä nuorten mielialatestin ja siitä sain pisteitä sen verran, että keskivaikeaa masennusta epäillään. Jokaiseen kysymykseen vastasin rehellisesti. Niinpä keskiviikkona sitten juttelemaan 20 minuutin ajaksi lääkärille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös