Tässä on nyt historiassamme aika monta vuosikymmentä ja sataa menty rekryprosesseissa virallisesti kompetenssi edellä, mutta lopputuloksena on ollut pelkkiä valkoisia miehiä isojen yritysten johtopaikoilla. Ollaanko me ihan varmoja että miehet vain yksinkertaisesti ovat pätevämpiä ja heillä on enemmän kompetenssia, vai olisiko tässä voinut olla joku sellainen yhteiskunnallinen rakenne, joka onkin miehiä suosinut?
Varmaan sekä että, mutta nostan tähän keskusteluun - taas kerran - yhden näkökulman asiaan. Tämä ei sinänsä poissulje omaa näkemystäsi, mutta katsoo tiettyä aspektia toisesta näkökulmasta.
Jos me mitataan koripallojoukkueiden keskipituus, niin saadaan melko varmasti tulokseksi se, että se on muuta väestöä korkeampi. Jos me mitataan vaikkapa teoreettisen fysiikan tutkijoiden älykkyysosamäärä, niin saadaan melko varmasti tulokseksi se, että se on muuta väestöä korkeampi. Molemmat esitetyistä tekijöistä ovat melko vahvasti perinnöllisiä, toinen on fysiologinen, toinen psykologinen.
Evoluutiopsykologien tutkimukset ovat järkiään sitä mieltä, että miehille asema yhteisössä on yksi keskeinen tekijä pariutumisen(*) suhteen, s.o. heteronaiset suosivat kumppaninaan sellaista miestä, jolla on asemaa. Toisaalta tutkimustulokset osoittavat, että naisten osalta asia ei ole näin. Evoluutiopsykologit ovat tästä sitä mieltä, että tästä syntyy sopeutuma eli se, että miehet ovat hanakampia hakemaan asemaa yhteisössä.
(*) Kuten tiedät, evoluutiopsykologia katsoo psykologiaa evoluution näkökulmasta, ja silloin siinä on keskiössä sellaiset perinnölliset piirteet, jotka edistävät lisääntymiskykyisten jälkeläisten saantia, ts. todennäköisyyttä tulla isovanhemmaksi.
Sukupuolten välillä ei tarvitse olla suurta keskimääräistä eroa sen suhteen, kuinka paljon vaistotoiminta ohjaa tavoittelemaan asemaa, että se näkyy juuri huipulla, jonne pääsystä kilpailu on kovin.
Toisaalta taas sitten henkilökohtaisesti voisin ajatella, että tällainen sinällään neutraali ero on omiaan vaikuttamaan myös rakenteisiin sekä moneen muuhun seikkaan yhteisöissä. Tärkein seikka on se, että onko johdossa paras mahdollinen ihminen, vaikka hän olisi kaikkein hanakin asemaa hakemaan ja siihen aikaa ja resursseja uhraamaan?
Mutta siis ylipäätään tällaisten keskimääräisten erojen takia voi olla todella vaikea luoda kaikille ihmisille tasapuolisia sääntöjä. Kait me haluttaisiin, että yhteisön johdossa on siihen kaikkein kykenevin ihminen, mutta lienee hankala loppupeleissä etukäteen arvata, että kuka se kaikkein kykenevin on, esimerkiksi kenen kandidaatin ohjauksessa yhtiön liikevaihto kasvaisi eniten 5 vuoden sisällä, kenen ohjauksessa tulos kasvaisi eniten ja niin edelleen.