Mainos

Tasa-arvo ja poliittinen korrektius

  • 1 109 915
  • 9 273

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tietäminen tai tiedostaminen ja kyky tehdä järkeviä ja eteenpäin vieviä valintoja ovat eri asioita. Jotkut naiset tunnustavat itsekin, että pahat pojat kiinnostavat. Jotkut naiset tunnustavat, että viinaa menee liikaa. Jotkut naiset tunnustavat, että vietti vie järkeä enemmän.

Kulttuurilla voi vaikuttaa siihen, että tietäminen muuttuu valinnoiksi. Tällä hetkellä kulttuuri ei ohjaa naisia ratkaisukeskeisyyteen vaan uhriutumiseen.

Ongelmia tulee yrittää ratkaista yhteiskunnallisesti, mutta sitä ei voi tehdä sokean ideologisesti, koska maailma ei toimi ideologisesti. Siinä on puutteensa ja tulee aina olemaan. Siksi on tärkeää opettaa valintojen tekemistä myös yksilöille.
Niinpä.

Ajattelisin varmaan pitkälti samoin, jos luulisin suurimman osan naisista olevan niitä, jotka pyörivät iltapäivälehtien otsikoissa.

Kuinka moni netissä huutaa, miten kiva on olla tutun ja turvallisen ihmisen kanssa? Tuollaiset ihmiset ovat hiljaa ja tyytyväisinä kotonaan.

Pahat pojat taitavat kiinnostaa lähinnä keskenkasvuisia ja niitä, joiden elämässä siirrytään epämääräisistä hyväksikäyttösuhteista aina toiseen.
 

Byvajet

Jäsen
Suomi on varmaan tasa-arvoasioissa maailman parhaita, mutta on meillä silti etenkin työelämän rakenteet monin osin miehiä suosivia. Hyvä esimerkki on vaikka julkisen sektorin korkeakoulutettujen palkkaus. Noin lähtökohtaisesti on vaikeaa selittää miesvaltaisten töiden kuten poliisin tai sotilaan parempipalkkaisuutta suhteessa naisvaltaisiin töihin kuten sairaanhoitajaan tai lastentarhanopettajaan.

Olen samaa mieltä huomiostasi. Kysymys kuitenkin liittyy myös julkiseen talouteen. Poliiseja on Suomessa alle 10 000. Puolustusvoimissa taas työskentelee Wikipedian mukaan 12 000 ihmistä, joista kolmasosa on siviilejä. Lähihoitajia ja sairaanhoitajia sen sijaan on yhteensä yli 150 000.

Ja tässäkin asiassa kannattaa huomioida, että koulutusvalinnat ovat edelleen äärimmäisen sukupuolittuneita, muistaakseni liki sukupuolittuneimpia koko maailmassa. Sukupuolittuneet koulutusvalinnat ovat ominaisia maissa, joissa tasa-arvo on pitkällä.

Vaikka tytöt ovat kirineet koulutuksessa selvästi poikien edelle, koulutusvalinnoissa se ei näy. Yksilöt tekevät edelleen sukupuolittuneita valintoja, vaikka kukaan ei estä valitsemasta toisin. Tämäkin ongelma on siis osaltaan naisten itsensä tekemä.
 
Miehenä minun on tosi vaikea, ellei jopa mahdoton, samaistua tuollaiseen tilanteeseen, mutta pyrin siihen kuitenkin. Ja kyllä pitää myöntää, että olen joskus yksin baarista yöllä, vähän huonolla alueella, kotiin kävellessä miettinyt että onneksi olen mies enkä nainen.
Ja silti tilastojen perusteella juuri sinulla olisi noilla alueilla enemmän pelättävää.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Ja onhan se nyt jokseenkin kummallinen sattuma, että Helsingin pörssin yhtiöistä noin 93 prosentilla on miestoimitusjohtaja ja noin 7 prosentilla naistoimitusjohtaja. Voi siihen löytyä joitakin loogisiakin tekijöitä puoltamaan miesten enemmistöasemaa, mutta ei se noin dramaattista eroa selitä, vaan aika ilmeistä on, että työelämässä korkeimpiin asemiin pääsemisessä miehillä tuntuu edelleen olevan etulyöntiasema suhteessa naisiin.
Ensinnäkin jos argumentoit, että miehet pääsevät helpommin esimerkiksi pörssiyhtiöiden johtotehtäviin, sinun ei pitäisi katsella sitä mitä on, vaan sitä ketä valitaan. On aivan selvää, että kun naiset ovat historiallisesti lähteneet takamatkalta työelämään ja kohdanneet sukupuoliennakkoluuloja siitä mihin naiset pystyvät ja mihin eivät, ja kun pörssiyhtiön toimitusjohtajan edellytykset ovat erityisen kovia, että vain pienen pieni prosentti kaikista ihmisistä kykenisi siihen, niin tietyt positiot ovat olleet lähes 100% olleet miesten hallussa, joten se mikä on ollut, ei heijasta sitä mitä valitaan tänä päivänä - joka on se ainoa olennainen kysymys kun puhutaan etuoikeutetuista ihmisistä. Jos tänä päivänä on olemassa etuoikeuksia, se näkyy tämän päivän palkkauksissa.

Jos haluat vetää esille tilastoja ja määritellä niiden pohjalta etuoikeuksia esimerkiksi pörssiyhtiöiden osalta, niin kaiva esille tilasto, jossa näkyy kuinka miestä on ollut esimerkiksi vuoden aikana tyrkyllä pörssiyhtiöiden johtotehtäviin ja kuinka monta naista on ollut tyrkyllä, ja missä suhteessa näitä on siltä pohjin palkattu. Oletetaan, että tänä päivänä kun uusia pörssijohtajia palkataan, niin tyrkyllä olisi 90 prosenttia miehiä ja 10 prosenttia naisia (joka saattaa hyvinkin pitää paikkansa, sillä naiset eivät ole prosentuaalisesti yhtään niin halukkaita uhraamaan koko elämäänsä jonkun pörssiyhtiön hallinnointiin kuin miehet - hyvin harvat miehetkään ovat siihen hommaan halukkaita). Jos näistä uusista pörssijohtajista joka kymmenes olisi siis nainen, niin silloinhan sukupuolella ei olisi tilastojen valossa merkitystä (jos haluaa ignoorata kaikki todennäköiset muuttujat taustalla ja keskittyä pelkkään sukupuoleen). Väitänkin, että tänä päivänä kun naisten johtamiskyvyt ja positiiviset ominaisuudet ovat huomioitu paremmin, ja koska siitä seuraa organisaatiolle usein positiivista mainetta, niin miehen ja naisen ollessa yhtä päteviä, nainen tulee tämän positiivisen mainehyödyn takia useammin valituksi. Tämä on spekulaatiota. Mutta jos haluat ratsastaa tällä kortilla, todista, että nainen tulee epätodennäköisemmin valituksi kuin mies, ja tässä on totta kai olennaista se missä suhteessa hakijoita on kyseiseen ammattiin. Jos johonkin tehtävään tarjolla 9 miestä ja 1 nainen, niin prosentuaalisesti on 90% todennäköisempää, että pätevin kandidaatti on mies - jos oletetaan, että naiset ja miehet ovat lähtökohtaisesti yhtä päteviä.

Ja täysin irrallaan harjoitettavasta politiikasta on tietenkin se, että me miehet olemme keskimäärin fyysisesti vahvempia. Jos joku alkaa kohdistaa väkivaltaa sinua kohtaan, niin kyllä meillä miehillä on keskimäärin paremmat edellytykset tuossa tilanteessa puolustautua kuin naisilla.
Argumentoit ilmeisesti tällä sitä, että voima on etuoikeus? Omasta mielestäni se on ominaispiirre, ja totta kai yksi sukupuolen tuomista hyödyistä (toki haittansakin kun lumitöitä tai jotain raskasta täytyy tehdä), mutta jos käytät tätä etuoikeutena, niin et ilmeisesti koe naissukupuolella olevan mitään vastaavaa ominaispiirteitä, joista he saisivat elämäänsä hyötyä (esimerkiksi merkitystä kyetessään luomaan elämää maailmaan), ja onko siten miessukupuoli jotenkin ylivertaisempi ja siksi etuoikeutetumpaa? Kun katselee miten suurin yhteiskunnan kurjimmista ja syrjäytyneimmistä yksilöistä on miehiä, niin minun on jotenkin vaikea uskoa tätä etuoikeutettua elämää.

Mutta ottaakseni kantaa tähän väittämääsi, niin on totta, että mies pystyy puolustautua väkivaltaa kohtaan keskimäärin paremmin kuin naiset, ja siten ymmärrettävästi naiset pelkäävät väkivaltaa miehiä enemmän, mutta jos mietitään tätä jonain etuoikeutena, niin valtaosa väkivallasta on kohdistettu miehiin, ja sen seurauksena tulevat vakavat loukkaantumiset tai kuolemat kohdistuvat myös enemmän miehiin. En siksi sanoisi, että on lottovoitto syntyä mieheksi jos haluaa välttyä väkivallalta. Ei ole olemassa mitään erityistä stigmaa, jonka saisi hakkaamalla miehen, se antaa päinvastoin kovan miehen mainetta... Ainakin nuoruusvuosina.

Kyllähän näitä miehen ja naisen sukupuoliominaisuuksia voisi vertailla loputtomiin, mutta minun on vain hyvin vaikea nähdä naisia ominaisuuksiltaan alempiarvoisina ihmisinä, enkä siten pidä fyysistä sukupuolta minään etuoikeutena. Naisilla ei ole kollektiivisesti niin paljon fyysistä voimaa kuin miehillä, mutta vastaavasti naiset ovat kollektiivisesti lahjakkaampia verbaliikassa ja sosiaalisissa taidoissa. Tämä tarjoaa edun esimerkiksi opiskeluun, jossa tytöt pyyhkii pojat mennen tullen.

Minusta tuntuu, että ihmiset jotka ajattelevat kollektiivisesti asioista tuppaavat tuijottamaan ääripäitä ja tekemään niiden pohjalta yleistyksiä, jotka tukevat omaa näkökulmaa. Miesten etuoikeuksia ajateltaessa tuijotetaan sitä pientä ylintä prosenttia ja unohdetaan ne yhteiskunnan kurjimmat, jotka paljastavat sen kolikon kääntöpuolen. Sama pätee ihmispetoihin. Niistä puhutaan miehinä, ei häiriintyneinä yksilöinä. Neroista sen sijaan puhutaan yksilöinä, ikään kuin kollektivistinen yleistäminen toimii vain silloin kun halutaan lytätä sitä alaspäin.

Kun heilutetaan etuoikeuskorttia, niin miksemme voisi keskittyä sukupuolen sijaan ominaisuuksiin, koska niistähän tässä on lopulta kyse. Jos olet voimakas, olet etuoikeutettu. Jos olet kaunis, olet etuoikeutettu. Jos olet viisas, olet etuoikeutettu. Nuo on ne pääelementit, joiden pohjalta kuka tahansa voi rakentaa hyvän elämän mikäli niin haluaa. Miksei nuo voisi olla niitä tasa-arvokollektiivisia arvoja? Mutta jos mietitään sukupuolen kautta, jos sinulla ei ole mitään edellä olevista ominaisuuksista, on mielestäni etuoikeutetumpaa olla nainen kuin mies, koska silloin pystyt halutessasi yksinkin perustaa perheyksikön, karkottaa yksinäisyyden ja löytää elämälle tarkoitusta. En väitä, että elämä olisi perustavan laatuisesti parempaa, mutta tässä tapauksessa sukupuoli tarjoaa oikeuden ja mahdollisuuden, jota vastaavat ominaisuudet omaava mies ei saa. Siksi ehkä suurin osa yhteiskunnan pudokkaista on miehiä.

Pitkä teksti tajunnanvirtaa, yritä saada otetta kultaisesta langasta jos pystyt. En ehdi valitettavasti oikolukea.
 
Tosiaanko näin? Siinäkin tilanteessa, että kävelen ihan rauhassa kotiin, enkä esimerkiksi ole nakkikioskilla haastamassa riitaa?
Kyllä ne miehet joutuvat satunnaisen rikoksen uhreiksi enemmän vaikka nämä nakkikioski riidanhaastajat jätetään laskuista pois. Kyllä yhteiskunnassa on hyväksyttävämpää esimerkiksi pahoinpidellä miestä kuin naista. Naisilla toki suurempi riski joutua seksuaalirikosten uhriksi mutta niitä tuntemattoman tekijän toimesta käy vähemmän kuin vaikkapa pahoinpitelyitä tai ryöstöjä.

Edit. Toki raiskaus on rikoksenakin vakavampi.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Ja kyllä pitää myöntää, että olen joskus yksin baarista yöllä, vähän huonolla alueella, kotiin kävellessä miettinyt että onneksi olen mies enkä nainen.
Olethan tietoinen testosteronin psykologisista vaikutuksesta? Se tunnetaan hyvin, ja siksi miehet yleensä pelkäävät vähemmän(*), luottavat kykyihinsä (lue: yliarvioivat ne) ja ovat valmiimpia ottamaan riskejä (lue: joista eivät aina selviä). Kuten @Mediakuutio toteaa, tällä pelottomuuden tunteella ja riskien todennäköisyyksillä ei välttämättä ole yhteyttä.

(*) Koirankasvattajat sanovat, että narttukoirat ovat pellejä pentuna, urokset koko elämänsä.

Oletetaan, että tänä päivänä kun uusia pörssijohtajia palkataan, niin tyrkyllä olisi 90 prosenttia miehiä ja 10 prosenttia naisia (joka saattaa hyvinkin pitää paikkansa, sillä naiset eivät ole prosentuaalisesti yhtään niin halukkaita uhraamaan koko elämäänsä jonkun pörssiyhtiön hallinnointiin kuin miehet - hyvin harvat miehetkään ovat siihen hommaan halukkaita).
Evoluutiopsykologit sanovat, että miehen pariutumistodennäköisyyttä nostaa hänen asemansa yhteisössä. Naisilla se jopa laskee sitä, koska naiset pariutuvat (omasta tahdostaan) heikommin "alaspäin". Pörssiyhtiön pääjohtajan asema on sen kaltainen, että sinne saa itse kukakin tehdä töitä kyynärpäillä ja muillakin avuilla. Ei tarvita isoakaan psykologista eroa sukupuolten välillä motivaatiossa kivuta hierarkian tikkaita ylöspäin keinoja ja uhrauksia kaihtamatta, niin se näkyy juuri erityisesti tuolla huipulla.

Näissä molemmissa tapauksissa olisi siis hyvä poistaa ylimääräisiä muuttujia keskustelusta.

- - -

Lähdemateriaalia:

Testosteroni: Testosteroni – Wikipedia - "Testosteroni lisää itseluottamusta[34], energisyyttä ja optimismia, mitkä näkyvät esimerkiksi matalampana kynnyksenä riskien ottamiseen. Korkea testosteronitaso tekee miehistä myös vähemmän pelokkaita.[35]"

Osmo Tammisalo: Rakkauden evoluutio - Rakkauden evoluutio - Terra Cognita
 
Viimeksi muokattu:

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Hyvää keskustelua yllä ja samalla osoittaa myös keskustelukulttuurin nurinkurisuutta. Kaikki varmaan ovat samaa mieltä siitä ettei kenenkään tarvitsisi pelätä ketään, mutta maailma ei toimi niin. Minunkin on hyväksyttävä jokaisena päivänä se, että minulle vaimolleni tai lapsilleni sattuu jotakin ikävää, koska ei tämä maailma ole missään lintukodossakaan turvallinen. Se on utopiaa jota ei ole olemassa.

Siksi on vastuutonta vaatia oikeutta elää ja olla kuten itseä huvittaa ja siten altistaa itseänsä mahdollisille rikoksille. Sen maailman puolesta voimme tietenkin taistella, että sitä kohti menisimme, mutta se on mahdoton tehtävä luoda utopistinen maailma jossa kaikki vain rakastavat toisiaan. Sitä ei ole mahdollista saavuttaa.

Ei yksikään ihminen saa raiskata toista vaikka mieli tekisi. Ei silloin kun toinen on pimeässä metsässä keskellä yöllä. Ei silloin kun toinen on juovuksissa. Ei silloin kun toisella on vähän vaatteita päällään. Mutta en minä kasvata lapsiani sellaiseen maailmaan, jossa voi elää huoletta ilman väkivallan uhkaa. En minä opeta heitä myöskään pelkäämään jokaista vastaantulevaa. Kerron heidän olevan arvokkaita ja ettei kukaan saa tehdä heille vääryyttä, mutta kerron myös miten maailmassa kaikki ei toimi samoin ja elämässä pitää myös tehdä riskianalyysejä. Toivoisin toki voivani luottaa vain maailman kauneuteen, mutta olen realisti. En halua huutaa maailman epäreiluutta jos lapsille kuitenkin joku tekisi pahaa. Sen riskin hyväksyn ja opetan heitä minimoimaan sen riskin kasvattamalla heille kertomalla maailman vastaavan välillä meille epäreilusti ja väärin.

Kaikki saa olla miten itse haluavat ja tuntevat. Kaunis ajatus. Silti tarvitsee vain mennä katsomaan koululuokkaa välitunnille ja huomaa miten se ei toteudu. Jos on yhtään normaalista poikkeavaa, niin viaton luokkakaverikin kysyy sen kysymyksen mitä ei saisi kysyä. Ok, voimme ajatella kasvatuksella opettavan lasta tietämään miten käyttäydytään, mutta ei maailma ole tältäkään osalta valmis. Kyllä se vain on niin, että lapset osaavat olla toisilleen tavattoman julmia puheissaan ihan vahingossakin tarkoittamatta mitään pahaa tai sitten purkaessaan pahaa oloaan jostakin omasta tuskastaan. Kyllä sitä itsekin joutuu usein tilanteisiin missä lapsi kohtaa jotakin hänelle uutta ja vierasta ja kysyy aivan viattoman kysymyksen. Eräänkin kerran silloin noin 4v poikani kohtasi huoltoasemalla tumman miehen vessassa ja hän kysyi viattomasti lapsen kirkkaalla äänellä minulta "miksi tuo mies on musta". Ei tämä ollut mitenkään ilkeää taikka rasisistista, vaan lapsi eli tuolloin maaseudulla ja ei ollut kohdannut siihen astisessa elämässään tummaa miestä livenä. Ehkä olisi pitänyt ehtiä näyttää vanhempana jokin lastenohjelma erilaisuudesta, mutta olin tämän lapsen kohdalla liian hidas kasvattaja. Kasvattajana ei kukaan ole täydellinen ja siksi myöskään maailmassa ei ole yhtään täydellistä ihmistä.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Olet oikeassa siinä, että runsas alkoholin käyttö aiheuttaa vaaroja naisille ja se aiheuttaa niitä myös miehille.

Tottakai jokaisella on vastuu turvallisuudestaan sukupuolesta riippumatta.
Minulle sattuu usein, että tuntemattomat alkavat juttusille. Käytännössä tuntemattomat miehet. Olen ilmeisesti aika vaarattoman oloinen tyyppi.

Tuossa reilu viikko sitten lähijunassa yksi heppu kertoi joskus melkein saaneensa turpaansa, koska tuntemattomien ihmisten seurue (sisältäen vähemmistöjä, joihin useimmat meistäkin liittävät pieniä tai suurempia kohonneen rikollisuusriskin odottamia) johon hän oli lyöttäytynyt, oli yhtäkkiä sekoittanut hänet johonkin saman näköiseen kaveriin joka seurueen ethoksen mukaan ansaitsi tulla pahoinpidellyksi.

Kun yritin varovasti ehdottaa, josko samannäköisyys ei ollutkaan se keskeinen syy vaan hänen omat valintansa ensin alentaa omaa suorituskykyään viinalla ja sitten lähteä tuntemattomien matkaan, niin ei ehkä mennyt perille viesti.

Ehdottomasti @Byvajet kanssa samoilla linjoilla, että vaikka vääryyttä ei saakaan hyväksyä, on jokaisella mahdollisuus pienentää ikävien kohtaloiden osumista omalle kohdalleen. Sen ääneen sanomisella saa helposti sylkeä kasvoilleen tänä päivänä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kun yritin varovasti ehdottaa, josko samannäköisyys ei ollutkaan se keskeinen syy vaan hänen omat valintansa ensin alentaa omaa suorituskykyään viinalla ja sitten lähteä tuntemattomien matkaan, niin ei ehkä mennyt perille viesti.

Ehdottomasti @Byvajet kanssa samoilla linjoilla, että vaikka vääryyttä ei saakaan hyväksyä, on jokaisella mahdollisuus pienentää ikävien kohtaloiden osumista omalle kohdalleen. Sen ääneen sanomisella saa helposti sylkeä kasvoilleen tänä päivänä.
Kun kerran nuorna miesnä olin tulossa Tukholmasta Helsinkiin ruotsinlaivalla, niin satamaa lähestyessä muuan romanimies alkoi anella, että ajaisin hänen autonsa maihin, koska hän itse ei ehkä vielä ole ajokunnossa.
Lupasinkin auttaa, mutta heti laivasta ulos ajaessa tullimiehet viittoivat meidät sivuun.
Pomppasin ulos autosta ja ilmoitin tullimiehille,vettä minulla ei ole mitään tietoa mitä auton lastina on, ja lupasin vain ajaa sen ulos laivasta. Kai ne uskoivat, koska kukaan ei perään juossut...
Kerrasta opin, enkä sen jälkeen ole tuntemattomien apukuskiksi lähtenyt.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jaahans, ympäri mennään ja yhteen tullaan: tämä keskustelu halutaan nyt käydä sitten uudelleen tässäkin ketjussa: varotoimenpiteet ovat ylivoimaisesti suurimmalle osalle naisia ja nuoria tyttöjäkin täysin tuttuja. Säkkiin ei silti mielellään tulisi tarvita pukeutua tai rajoittaa kohtuullisen normaalia elämää yhteiskunnassa - monet naiset rajoittavat kuitenkin tietyiltä osin. Mutta olennaista kuitenkin on, että suurin osa häirinnästä tapahtuu ihan normaaleissa tilanteissa: työ- ja koulumatkoilla, kaupan kassalla, ravintola- ja baarityössä, ihan vain kaduilla jne jne. Mitäs viisaita neuvoja naisille näihin tilanteisiin on? Miten esim nuoren kesätyöntekijä-tytön tulisi parhaiten käyttäytyä ettei saa osakseen häirintää, mikä olisi hänen velvollisuutensa - ei katsekontakteja, hiljaista myötäilyä, mahdollisimman näkymätön, mahdollisimman huomaamaton olemus, ja kaiketi hyvin säkkimäiset vaatteet?
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jaahans, ympäri mennään ja yhteen tullaan: tämä keskustelu halutaan nyt käydä sitten uudelleen tässäkin ketjussa: varotoimenpiteet ovat ylivoimaisesti suurimmalle osalle naisia ja nuoria tyttöjäkin täysin tuttuja. Säkkiin ei silti mielellään tulisi tarvita pukeutua tai rajoittaa kohtuullisen normaalia elämää yhteiskunnassa - monet naiset rajoittavat kuitenkin tietyiltä osin. Mutta olennaista kuitenkin on, että suurin osa häirinnästä tapahtuu ihan normaaleissa tilanteissa: työ- ja koulumatkoilla, kaupan kassalla, ravintola- ja baarityössä, ihan vain kaduilla jne jne. Mitäs viisaita neuvoja naisille näihin tilanteisiin on? Miten esim nuoren kesätyöntekijä-tytön tulisi parhaiten käyttäytyä ettei saa osakseen häirintää, mikä olisi hänen velvollisuutensa - ei katsekontakteja, hiljaista myötäilyä, mahdollisimman näkymätön, mahdollisimman huomaamaton olemus, ja kaiketi hyvin säkkimäiset vaatteet?
Niinpä. Miksi mies kertoo naiselle ohjeita asioista, jotka normaalilla järjellä ja vaistoilla varustetuilla naisella on hyvin tiedossa. Vastuu siirretään naisille. Minä olen kunnon mies, mutta kun naiset toimivat väärin ja ne toiset miehet eivät ole kunnollisia niin kuin minä ja niitä naisten pitää varoa, kun me ei voida niille pahoille miehille mitään, mutta naisille me voidaan.

Voi Eeva, kun olisit jättänyt sen omenan rauhaan. Olisihan sinun pitänyt ymmärtää, että sinun vastuullasi tuon toisen tomppelinkin toiminta on, vaikka sinut muka sen kylkiluusta muovattiin.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
YLE on selvittänyt että festareilla ei tasa-arvosta välitetä ja esiintyjistä suurin osa on miehiä. Kaikkea sitä tutkitaan ja mitoitetaan. Elämä on...
Festarilavoja hallitsevat miehet. Asiasta on puhuttu jo vuosia, mutta joka kesä asia nousee uudelleen ajankohtaiseksi. Missä ovat festareiden muut sukupuolet? Vertailimme kesän isojen festivaalien tarjontaa sukupuolen mukaan. Selvisi, että miehet muodostavat yhä huomattavan enemmistön festarien artisteista.
 

zet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anssi Ritari
YLE on selvittänyt että festareilla ei tasa-arvosta välitetä ja esiintyjistä suurin osa on miehiä. Kaikkea sitä tutkitaan ja mitoitetaan. Elämä on...

Yleisö on antanut myös oman mielipiteensä. Aika vähän löytyy tukea tälle Ylen tutkimukselle kansan syvistä riveistä.

Edit: Äänestystulos selviää siis antamalla oman äänensä.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Yleisö on antanut myös oman mielipiteensä. Aika vähän löytyy tukea tälle Ylen tutkimukselle kansan syvistä riveistä.
Pidät tuota napinpainallusta festarien kävijätutkimuksia luotettavampana lähteenä.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Pidät tuota napinpainallusta festarien kävijätutkimuksia luotettavampana lähteenä.
Missä tuossa jutussa puhutaan kävijätutkimuksesta? Jutun ingressissä sanotaan, että "Kävijät haluaisivat nähdä ohjelmistossa enemmän naisia ja muita sukupuolia", mutta jutusta ei käy millään tavalla ilmi, millä tavoin tämä on selvitetty ja kuinka suuri osa kävijöistä tuota toivoo. Eli kyllä ainakin minä pidän tuota liki 9000 ihmisen otantaa luotettavampana kuin väitettä, jolle ei esitetä mitään lähdettä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Pidät tuota napinpainallusta festarien kävijätutkimuksia luotettavampana lähteenä.
Mites Osmo lähtisit purkamaan tätä tilannetta? Juurisyy on varmaan jossain ihan muualla kuin festaripromoottoreiden buukkauksissa. Tänä aikana, jolloin itsensä ilmaiseminen musiikin ja muun taiteen keinoin on digitalisaation ja alustatalouden myötä helpompaa ja halvempaa kuin koskaan sitten populaarimusiikin syntymisen, tuntuu hassulta, että jossain Teostossa, jos jutun kommentteihin on luottaminen, menee sukupuolijakauma karkeasti 70/30 miesten ja naisten välillä. Veikkaisin myös, että jotkut Ellinoorat, Vesalat, PMMP:t, Maustetytöt jne. ovat näyttäneet eteen, että pop-maailma ei ole vain vanhalle viinalle haisevien miesrokujen valtakuntaa. Ajallemme tyypillistä lie sekin, että rivien välistä tuossa YLE:n jutussa ratkaisuksi ehdotetaan enemmän nais/ muunsukupuolisia artiseja, koska naiset ja muunsukupuoliset välittämättä siitä, että onko rostereissa tarpeeksi tarjontaa sellaisista artisteista ja yhtyeistä, jotka a) sopivat tapahtuman taiteelliseen linjaan, b) ovat mielenkiintoisia ja c) vetävät yleisöä edustivat he sitten mitä sukupuolta tahansa.

Noh, suomalaista festarikesää kyllä "rikastuttavat" nämä kaikenlaiset Rock in the-tapahtumat, joiden artistihankintaa ei voi pitää kauhean omaperäisenä, tai taiteellisesti korkeatasoisena, eli annetaan kansalle sitä mitä se haluaa sen sijaan, että tutkittaisiin vähän syvemmältä, että mitä uutta ja mielenkiintoista on esiintyjissä tarjolla.
 

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Olipahan taas verorahoilla tuotettuna sellaista huttua että huhheijaa. "Asiasta on puhuttu jo vuosia, mutta joka kesä asia nousee uudelleen ajankohtaiseksi" - tähän taustaksi löytyy 8 vuotta vanha YLEXn juttu Blockfestista. "Kävijät haluaisivat nähdä ohjelmistossa enemmän naisia ja muita sukupuolia" - tälle ei löydy jutusta minkäänlaista lähdettä, eikä ainakaan kävijäkysely tätä tue. Erittäin heikkoa journalismia heitellä tällaisia perusteettomia irrallisia väitteitä.

Surullista että näitä jakolinjoja yritetään löytää joka paikasta ja ongelmia luoda vaikka väkisin. Esim. metallimusiikin parissa naisartisteja vaan on hyvin vähän. Mistä se sitten johtuu vaikka yleisössä kuitenkin naisia on paljon; vaikea sanoa. JOS asiassa on joku epätasa-arvo, niin se näyttäytyy siellä päässä jossa bändejä perustetaan ja niiden musiikkia levytetään ja julkaistaan.

Jutussa kun puhutaan festareista niin onko se sitten tasa-arvoa, jos naisartisteja on 5-10% (metallimusiikissa) ja heidän osuutensa festarilavoilla olisi 50%? Väitän että esim. Tuskan ohjelmistoa ei pystyttäisi täyttämään 50% naisartisteilla, vaikka se olisi pääasiallinen tavoite, ainakaan jos ei täysin rikottaisi genrerajoja.

Uudempia metallibändejä kuunnellessa huomaa selvästi että naisartistien määrä on kasvussa ja tuo on varmasti itseään ruokkiva kierre; mitä enemmän ko. genressä on naisartisteja niin sitä enemmän on esikuvia nuorille tuleville (nais)muusikoille. Veikkaisin että tuo oman sukupuolen esikuvien puute on yksi merkittävimmistä syistä joka on jättänyt metallimusiikin aika miesvaltaiseksi. Uskon että sukupuolijakauma metallimusiikin parissakin tulee seuraavan 10-15 vuoden aikana muuttumaan merkittävästi ihan itsestään ja sitä myöten myös festareilla.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Tuossa jutussa jutussa ei puhuttu kävijätutkimuksisista mitään. Lisäksi 7500 ihmistä on jo ihan kohtuullinen määrä ihmisiä ja jos heistä ainoastaan 8% toivoo 50/50-jakoa festareille, niin kyllä se tietenkin jotain kertoo.
Juuri tässä se kertoo, että juttu on kuohuttanut somessa laitaoikeistoa, minkä lisäksi se on jaettu Ylilaudalle, a siellä on liuta lisää mielensä pahoittaneita. Jethro Rostedt -tyyppinen tulos, ei siinä mitään.

Tästä aiheesta on ollut juttua ensimmäisen kerran joskus jo seitsemän vuotta sitten. Kuohunta ihmetyttää. Miksi tämä fakta epätasaisesta jakaumasta koetaan niin uhkaavana?
 

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
Menestyviä naisartisteja tulee todella paljon mieleen, mutta varsinaisia naisbändejä paljon vähemmän. Lähes kaikki menestyneet ja kuuluisat naiset taitavat olla laulajia, en tiedä mikä tämän vinouman aiheuttaa. Eikö tyttöjä ohjata soitinten pariin samalla tavalla, vai kiinnostaako laulaminen vain valtaosaa enemmän.
 

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Juuri tässä se kertoo, että juttu on kuohuttanut somessa laitaoikeistoa, minkä lisäksi se on jaettu Ylilaudalle, a siellä on liuta lisää mielensä pahoittaneita. Jethro Rostedt -tyyppinen tulos, ei siinä mitään.
Klassinen "väärin äänestetty" ja "laitaoikeiston/vihervasemmiston masinoima", kun tulos ei kohtaa omien ajatusten kanssa.

Tästä aiheesta on ollut juttua ensimmäisen kerran joskus jo seitsemän vuotta sitten. Kuohunta ihmetyttää. Miksi tämä fakta epätasaisesta jakaumasta koetaan niin uhkaavana?
Jos YLE on tehnyt asiasta 2 juttua 8 vuoden välein, tarkoittaako se että tämä on joku jo valmiiksi yhteiskuntaa jakava kuuma peruna ja suuren yleisön silmissä ongelma?

Epätasainen jakauma, kuten viittaat, on fakta. Jutussa taas viitataan epätasa-arvoon festareiden artistivalinnoissa, joka ei ole fakta, kun huomioidaan artistien sukupuolijakauma ylipäätään. Jutussa puhuttiin nimenomaan tasa-arvosta, huonosti perustellen ja taustoittaen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös