Minun ymmrärrykseni mukaan jäljelle jää vielä näiden lisäksikin sellaisia pikku detaljeja kuten sosiaalitoimi, virkamieskunta, maanpuolustus, oikeuslaitos ja muutamia pienempiä. Nykyisin julkisella sektorilla työskentelee yli puoli miljoonaa työntekijää eli lähes neljäsosa työväestöstä. Vaikka terveydenhuoltoa yksityistettäisiin rajusti, niin pariinkymmeneen pinnaan jäätäisiin.
Ne ovat siis todellakin detaljeja, kun julkisen sektorin palkkoihin tyytymättömät voivat valita siitä n. 80 % yrityksistä itselleen uuden työpaikan. Nykyään terveydenhuollon alalla valinnanvara on pienempi. Sehän ei tietenkään nykyiselläkään ole mikään ongelma, koska kuka tahansa voi valita toisen alan, jos ei ole tyytyväinen ko. alan palkkoihin.
Myöskään väite ettei markkinataloudessa syrjittäisi tiettyjä työntekijöitä on naiivi. Markkinatalous nimenomaisesti syrjii heikommassa asemassa olevia työntekijöitä, joista ei ole kilpailua. Kahdesta yhtä hyvästä työntekijästä sille voidaan maksaa vähemmän jolla ei ole yhtä hyviä vaihtoehtoja.
Ajatellaan, että on olemassa kuljetusalan yritys sekä kauneudenhoitoalan yritys. Kuvitteellisessa maassa on kolme työntekijää: Lumi, Säde ja Aura, joista Lumi taitaa kuljetusalan, Säde taitaa kauneudenhoitoalan ja Aura osaa molempia. Aura on täsmälleen yhtä hyvä kuljetusalalla kuin Lumi ja täsmälleen yhtä hyvä kauneudenhoitoalalla kuin Säde. Väitteesi mukaan Aura pääsee paremmille palkoille. Kuinka käy, kun sekä kauneudenhoitoalalle että kuljetusalalle palkataan yksi työntekijä?
Kuljetusalan yrittäjä Reijo Ryöstäjän haastatteluun tulevat Lumi ja Aura. Aura uhoaa taitavansa myös kauneudenhoitoalan ja pyytää kovempaa palkkaa. Reijö Ryöstäjä päättää palkata Auran, koska saa yhtä hyvän työntekijän halvemmalla.
Kauneudenhoitoalan yrittäjä Raija Riistäjän haastatteluun tulevat Säde ja pakit saanut Aura. Aura uhoaa jälleen taitavansa myös kuljetusalan ja pyytää kovempaa palkkaa... Taidatkin jo arvata, miten käy? No, Raija palkkaa halvemman Säteen hommiin.
Mitä tapahtuu Auralle? Hän voi mennä vaikka kuinka moneen työhaastatteluun vaatimaan kovaa palkkaa, mutta lopputulos on sama. Aura ei voi kuin pudottaa palkkansa "vaihtoehdottomien" tasolle, jos hän on todella yhtä hyvä kuin "vaihtoehdottomat".
----
Palattuani kuvitteellisen maan vierailultani voin tietysti todeta, ettei tilanne ole yhtä ruusuinen oikeassa maailmassa. Tarinan pointtina oli lähinnä vain kumota puolivillaiset heitot jostain "rakenteellisesta epätasa-arvosta", jolla pyritään sivuuttamaan talouden lainalaisuudet. Valitettavasti tätä näkee hyvin paljon keskustelussa, kun keskustelijat eivät ymmärrä edes mikrotalouden alkeita.
Jos nyt joku "epätasa-arvoa" aiheuttava ongelma pitäisi poistaa, niin kotihoidon tuen voisi lakkauttaa, jotta äidit menisivät nopeammin takaisin töihin.