Politiikkaa ja uskontoa on todenteolla alettu erottelemaan toisistaan vasta Valistuksen ajan jälkeen. Siihenkin vaadittiin uskosotia, vainoja ja muita sellaisia asioita jotka nähtiin ikävinä. Roomassa valittiin Pontifex maximus vaaleissa ja tuohon virkaan kuului uskonnollisten asioiden hoitaminen. Keisarikuntaan siirryttäessä tuo siirrettiin osaksi keisarin tehtäviä. Persian keisarille kuului erilaisten uskonnollisten asioiden hoitaminen esimerkiksi Babyloniassa, Egyptissä tai missä nyt sattuikaan olemaan tarvetta suorittaa uhreja erilaisille jumalille milloinkin. Eräs keisari joutui sielläkin epäsuosioon, koska hänen väitettiin jättäneen Egyptissä erilaisia rituaaleja välistä ja tämä olisi johtanut huonoon onneen.Totta kai niitä on käytetty, ja käytetään edelleen - silti sen käyttämisestä on pyritty pääsemään eroon ja yritetään edelleen päästä eroon.
Ensimmäiset todistetut poliittiset järjestelmät on jostain 7000-8000 eaa. eli paljon ennen muinaista Egyptiä - toki tuolloinkin on varmasti johonkin olioon uskottu muttei se ole ollut päätöksenteon keskiössä. Poliittinen vaikutusvalta on perustunut kolmelle tekijälle: makea vesi, ilmasto ja hedelmällinen maaperä. Olet havaintosi kanssa ihan oikeassa siinä, että tähän on tullut aikojen saatossa myös monia muita vaikuttimia, kuten todettiin on uskontoja, ideologioita yms.
Monessa mielessä ne 10 000 vuotta vanhat veturit: vesi, maaperä ja ilmasto olisi edelleen paljonkin parempia päätöksenteon vetureita kuin nämä turvalliset tilat, feminismi yms. joihin tässä minun viestissäni viitattiin.
Yleisesti taikausko on elänyt vahvana missä ikinä sitten ihmisiä on ollutkin. On tehty uhrauksia, jätetty ruokaa kodinhengille, pystytetty alttareita, rukoiltu ja niin edelleen. Hautoihin on asetettu tavaroita mitä kuollut tarvitsee seuraavassa elämässä ihan jossain metsästäjä-keräilijä yhteiskunnissakin.
Näitä ateistisia tai kirkon vastaisia viritelmiähän on sitten ollut aina välillä siellä missä vallankumousta on kokeiltu. Esimerkiksi Ranskassa kokeiltiin Järjen palvonnan kulttia jossa sitten kristinuskon Jumalan sijaan palvotaankin järkeä. Toki sitten Robespierre ei pitänyt tuosta vaan alkoi ajamaan deististä kulttia josta olisi tullut valtionuskonto Ranskassa.
Melko monet ihmiset pyrkivät nykyään eroamaan näistä virallisista uskonnoista ja sitten tilalle saattaa tulla ties mitä hörhöilyä tai vaikka politiikan harjoittamista. Nostetaan erilaisia guruja (esim. Jordan Peterson, Zizek, Nordin) tai sitten epämääräisiä uskomuksia (UFO, QAnon, NWO) ja aletaan palvomaan heitä.