Totta, vääristelevää ja epätieteellistä purkautumista. Mielenkiintoisia johtopäätöksiä oikeistoradikalismin kasvusta Suomessakin kun osa varmaan vielä muistaa, että vuoden 2019 vaaleissa tehtiin siirtymä vasemmalle:
Eduskuntapuolueiden ehdokkaat suhtautuvat yksityistämiseen ja menoleikkauksiin kielteisemmin kuin neljä vuotta sitten. HS analysoi torstaina auenneen vaalikoneensa yli 1 700 vastausta.
www.hs.fi
Nelinkentän mukaan kaikki hallituspuolueiden ehdokkaat olivat keskimäärin vasemmalla.
Onko Laura Huhtasaari tai Ano Turtiainen sinusta lähellä radikaalioikeistoa? Vai katsotko vain nelikentästä että molemmat löytyvät vasemmalta ja ylhäältä eli heitä voisi kutsua stalinisteiksi? Kysehän ei ole niinkään talouspoliittisesta siirtymästä, vaan siitä että esimerkiksi Tanskassa on siirrytty turvapaikkapolitiikassa siihen, että maahan ei oteta ketään sisään. Tämä olisi kymmenen vuotta sitten ollut täysin outo ajatus. Nyt se on siellä muuttunut valtavirraksi eli Overtonin ikkuna on siirtynyt (mikä on ihan oikeasti monien tavoite siirtää tuota ikkunaa siihen suuntaan että radikaalit ajatukset muuttuvat normaaleiksi).
Eikä kirjoituksessa muutenkaan faktoja seurata. Kokoomuksessa ei ole radikaalioikeistoa Pihaa yms vastaan, vaan kyse on arvoliberaaleista ja arvokonservatiiveista. Arvokonservatiivit eivät ole radikaalioikeistoa, vaan arvoiltaan enemmän konservatiivisia kuin liberaaleja.
Siis sanot kategorisesti ettei Kokoomuksessa ole yhtään radikaalioikeiston näkemyksiä kannattavaa henkilöä? Edes tämä tyyppi, joka menetti ehdokkuutensa kun kehotti vitsillä ajamaan kuorma-autolla mielenosoittajia kumoon? Okei. Onko Antti Häkkänen väärässä sanoessaan, että aiemmin suhtautuminen puolueessa oli jakautuneempaa kun taas nykyään:
'Kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksi veikkaillun
Antti Häkkäsen mukaan maahanmuutto jakoi kokoomusta vielä reilu viisi vuotta sitten, mutta edellisessä hallituksessa puolue oli mukana kiristämässä turvapaikkapolitiikkaa ”aika yksituumaisesti”. ' Mielestäsi siis Häkkänen on väärässä. Tai sitten Atte Kalevan "Ei kommunisteja Helsinkiin" tyylinen viestintä olisi ollut normaalia kunnallisvaaleissa aiemmin.
Mitä Eurooppaan tulee, yhtä heikoilla kirjoitus on sen osalta. Ilmeisesti sellainen käsite kuin talousnationalismi on kirjoittajalle vieras. Pitkälti siitä on ollut kyse. Poliittisen kentän puolella taas ollaan tilanteessa, jossa Italian todellinen radikaalioikeisto on pitkälti lyöty ja Saksassa konservatiivinen demari Armin Laschet saa suositumman vihreän liberaalin Annalena Baerbockin vastaansa. Puolueuskollisuuskaan ei välttämättä riitä Laschetin valintaan.
'Tämä kehitys on nähdäkseni hyödyttänyt oikeistoradikaaleja (sekä vihreitä) puolueita, sillä ne ovat omalla linjallaan onnistuneet tarjoamaan selkeitä vaihtoehtoja keskenään joskus turhan samankaltaisille perinteisille puolueille.' - Riku Löf, Ulkopolitist 2021
'Nähdäkseni juuri siinä populismi on onnistunut haastaessaan järjestelmää yhä hanakammin sekä puoluepolitiikan oikealta ja vasemmalta laidalta että erilaisten protestiliikkeiden (Indignados, Occupy, ilmastolakko, Elokapina ja keltaliivit) muodossa.' - Riku Löf, Ulkopolitist 2021
Kirjoituksessa puhutaan nimenomaan siitä kuinka suoranainen oikeisto/vasemmisto ero talouspolitiikassa on melko epäolennainen monille (kuinka moni osaa arvioida toden teolla 0,5 prosentin tuloveroalennuksen dynaamisia vaikutuksia palvelualalle?), mutta kun eteen laitetaan uutinen siitä, kuinka EU haluaa määrätä kuinka käyriä banaanit ovat, niin se on myyvä uutinen ja helposti myyvä uutiskuva. Tällä saadaan ihmisiä suuttumaan. Tai kun kerrotaan kuinka Italia laittaa kaikki saamansa tukirahat mafialle ja kukaan ei maksa maassa mitään veroja niin on helppo suuttua. Oma maa on kunnollinen ja pitäisi päästä eroon EU:sta.
Muistatko muuten kun uusnatsit tappoivat pari vuotta sitten Saksassa yhden poliitikon? Tai kun Brexit äänestyksen alla tapettiin yksi Brexitiä vastustava parlamentaarikko. Kai nekin olivat oikeasti jotain vihervasemmistoa, eivätkä oikeita kansalliskonservatiiveja.
Samaan aikaan kirjoituksessa mainittu naisviha on Euroopassa edelleen vähentynyt. Ollaan aivan eri tilanteessa - positiivisesti - kuin joskus 1990-luvulla läntisen maailman markkintalouden kukistaessa kilpailussa Neuvostoliiton ja voittaessa aatteena koko maailman. Eteenpäin on menty.
Hyvä että mielestäsi incel-alakulttuurissa esiintyvä ihailu naisia massamurhanneita ihmisiä kohtaan ei ole ollenkaan huolestuttavaa vaan kaikki menee parempaan suuntaan. Tai muusta sellaisesta ei tarvitse olla huolissaan.
Otetaanpas tämä vielä mukaan:
Jotta termistö ei mene sekaisin niin katsotaanpas muutamasta lähteestä mitä radikaalioikeistolla tarkoitetaan Wikipedian mukaan:
"Radikaali oikeisto on käsite, jolla viitataan
politiikan tutkimuksessa erilaisiin
oikeistolaisiin puolueisiin
vasemmisto-oikeisto-akselilla eurooppalaisessa politiikassa.
Oikeistoradikaalien liikkeiden ja puolueiden
aate vaihtelee
oikeistopopulismista uusfasismiin."
Riku Löf sanoo:
"Oikeistoradikalismin tavoitteet ovatkin usein ristiriidassa liberaalidemokratian peruselementtien, kuten vähemmistöjen oikeuksien, vallan kolmijaon ja oikeusvaltioperiaatteen, kanssa. Radikaalioikeisto ei hylkää ajatusta kansanvallasta sinänsä, mikä erottaa sen varsinaisesta äärioikeistosta."
Tässä Riku Löf käyttää termiä samalla tavalla kuin Theodor Adorno, joka tiesi jotain radikaalista oikeistosta ja sen mahdollisesta noususta.
On totta että radikaali oikeistolla voidaan tarkoittaa myös fasisteja, mutta sillä ei välttämättä tarkoiteta sitä. Termillä radikaali oikeisto ei ole selkeää ja yksiselitteistä merkitystä olennaisilla tieteenaloilla, mikäli uskomme CARR järjestöä:
"The second part of the CARR report addresses this question, cataloguing literally scores of definitions of the radical right that have been put forward since the 1950s. Yet to date, finding a universally satisfactory understanding of the term has proved elusive. Agreement has not yet coalesced around a single formulation (and is unlikely to); meanwhile, proposed definitions continue apace."
We should not assume that the radical right will collapse under the weight of its many internal conflicts and contradictions.
www.opendemocracy.net
Trump, Johnson and their kind are a far greater danger to our cherished freedoms
www.theguardian.com