Olen samaa mieltä, että aika tasaisesti miehet äänestävät sen 10-15% harvemmin naisia kuin ehdokasasettelusta voisi laskea.
Näkisin että muutos tapahtuu about max samaa vauhtia kuin äänestäjien joukko uudistuu luonnollisen poistuman kautta.
Mielenkiintoista on nähdä miten trendi jatkuu. Palataanko varsin tasaisena jatkuneelle tasolla poikkeuksen jälkeen, vaikka onko tämä uusi normaali.
Todella puusilmäistä tai mahdollisesti tarkoitushakuista tilastojen tulkintaa sinulta. Jätät kokonaan pois analyysistasi naisten äänestyskäyttäytymisen. Jos katsotaan vuosi vuodelta, miten miehet ja naiset ovat äänestäneet naisehdokkaita verraten naisehdokkaiten osuuteen. Negatiivinen luku kertoo, että sukupuolen äänistä naisehdokkaille on mennyt osuus on niin monta %-yksikköä vähemmän kuin naisehdokkaiden osuus ehdokkaista. Positiivinen luku taas kertoo sukupuolen antaman ääniosuuden olleen suurempi kuin naisehdokkaiden osuus.
1970: Miehet -10, Naiset +13
1985: M -15, N +18
1990: M -16, N +17
2000: M -16, N +17
2005: M -18, N +13
2010: M -9, N +15
2015: M -12, N +13
2019: M -5, N +21
Vuodet eivät mene ihan oikein. Otin nuo Ylen graafista, enkä jaksanut ruveta tarkistelemaan/laskemaan milloin eduskuntavaaleja on pidetty.
Tästä näkee, että äänestyskäyttäytymisen osalta suurta eroa ei sukupuolien välillä ole ollut. Molemmat ovat mielummin äänestäneet omaa sukupuoltaan suurin piirtein samalla tavalla. Jos joku ero on ollut, niin naiset ovat hieman vahvemmin tukeneet naisia, vain yksissä vaaleissa on ollut toisin päin. Sinänsä tämä on ymmärrettävää, kun naisia on ollut ehdokkaista vähemmistö, niin oletettavasti tietty osa naisista (ja myös miehistäkin) on halunnut äänestää naista vain tukeakseen sukupuolen edustusta Arkadianmäellä.
Miesten osalta trendi on ollut kohti tasa-arvoisempaa äänestämistä viime parin vuosikymmenen aikana ja tällä saralla miehet tekivät tarkastelujakson selkeän ennätyksen näissä viimeisimmissä vaaleissa. Naistenkin osalta trendi vaikutti samansuuntaiselta, kunnes näissä vaaleissa naiset äänestivät sukupuolen osalta epätasa-arvoisemmin kuin koskaan.
Tämä siis koskee vain äänestyskäyttäytymistä. Siihen, miksi naisehdokkaiden määrä on jumittunut tuonne 40 %:n huitteille voi olla epätasa-arvosta johtuvia syitä. Näitä ei kuitenkaan tämän datan perusteella pysty mitenkään arvioimaan.