@BigRedCat
Jos jotain esimerkkejä pitää antaa, niin tieteen keskuudessa ehdottomasti suurempia aiheita on korruptio, epätietoinen puolueellisuus sekä väärät motiivit/motivaation puute professorien keskuudessa.
En sinänsä kiellä etteikö poliitinen korrektius turvatiloineen olisi ongelma. Mutta en kyllä missän nimessä näe sen olevan yksi suurimmista tieteen sisällä olevista ongelmista. En itseasiassa tiedä kuin muutamia haja-esimerkkejä siitä, kuinka tämä poliittinen ylikorrektius olis edes päässyt tunkeutumaan kovien tieteiden pariin. Jos jotain. tekniikan puolella ollaan mielummin sovinistisia kuin feministisiä.
Toki itse aiheesta on helppo kirjoittaa. On paljon vaikeampaa nousta barrikaadeille ja kertoa siitä kuinka monikansalliset yritykset kiemurtelevat sisään kaikille tärkeille tieteen aloille saadakseen tuotettua omia intressejä tukevia tutkimuksia. Kun joku väittää vakavalla naamalla, että tämä yliherkkyys on yksi suurimpia ongelmia tieteen sisällä ei se ainakaan omalla kohdalla resonoi todellisuuden kanssa. Enemmänkin kuulostaa samalta kuin joku sanoisi että suurin syy miksi pakkasella tulee kylmä, on kun kustaan housuun.
Minusta sinä puhut edelleen pääpainoisesti ulkoisista uhista, joskin tuo raja toki hämärtyy esim. korruptiosta puhuttaessa. Poliittiset päätöksentekijät voivat lakkauttaa yliopistoja, ulkoiset tahot voivat lahjoa professoreita ja tutkijoita, mutta tällöinkin sisäinen uhka isossa kuvassa liittyy prosessin puutteisiin. Yllä linkkaamassani jutussa mainitaan vertaisarvioprosessin erehtyväisyys. Lisäksi aineistojen läpinäkymättömyys ja avoimuuden puute mahdollistavat huijaamisen, kuten myös heikko menetelmäosaaminen, jolloin kaikenlainen voi mennä läpi.
Esimerkiksi vaikka suuryritykset maksaisivat miljardeja jollekin matemaatikolle, hän ei voisi todistaa epätotta teoreemaa. Sen sijaan, kiitos puutteellisen vertaisarvioinnin, p-hacking-mahdollisuuksien ym. monilla tutkimusaloilla tulosten vääntäminen haluamaansa suuntaan onnistuu käden käänteessä. Tietenkin jos juutut kemistien ja fyysikoiden laboratorioihin ja observatorioihin, ei pc-kulttuurikaan ole uhka edes siinä määrin kuin muualla. Mutta miksi tuonne pitäisi juuttua? Minä olen enemmän huolissani biologian ja käyttäytymistieteiden kaltaisista aloista.
Muutenkin tuntuu että mjr:n kanssa vääntelette ja kääntelette asiaa jotta voisitte olla eri mieltä. Hänkin on nyt parissa viime viestissään käyttänyt tarkkaan termiä
luonnontieteet. Jostain syystä sinäkin juutuit siihen. Lisäksi "
yksi vaarallisimpia kehityskulkuja" voi olla kovin eri asia kuin "suurimpia ongelmia tällä hetkellä". Emme liene tästä eri mieltä, vai kuinka? Poliittisen ylikorrektiuden vaara on yksi tieteen politisoitumisen ilmenemismuoto, eikä sen haitallisuuden pitäisi olla epäselvää.
Vielä pari pointtia, sitten alkaa puolestani olla asia tässä ellei jotain tarkempia perusteluja tule vastaan.
But fears of a pandemic of snowflakery are overwrought
www.economist.com
Jutussa todetaan kuinka todella illiberaaleja yliopisto-opiskelijoita on onneksi vain noin viidennes. 20% silti on minusta todella paljon, mutta se on tässä sivuseikka. Itse pihvi on tässä:
"Though outnumbered, this vocal minority can have a chilling effect on what everyone else thinks they can say. At Yale, 42% of students (and 71% of conservatives) say they feel uncomfortable giving their opinions on politics, race, religion and gender. Self-censorship becomes more common as students progress through university: 61% of freshmen feel comfortable gabbing about their views, but the same is true of just 56% of sophomores, 49% of juniors and 30% of seniors."
Pienellä ekstrapoloinnilla päädytään tilanteeseen jossa tutkijatohtorit ja asiantuntijat välttelevät arkoja aiheita eivätkä uskalla julkaista kontroversiaaleja tutkimustuloksia. Eikä tietenkään kannatakaan. Kuten on nähty, edes Harvardin dekaani ei ole turvassa väärinymmärtäjien kauhisteluilta. Yhtenä seurannaisvaikutuksena ihmiset ennen pitkää tajuavat tilanteen ja suhtautuvat asiantuntijalausuntoihinkin niin, että "ei tuo oikeasti noin ajattele, sen on vain pakko sanoa niin, koska...".