Tasa-arvo ja poliittinen korrektius

  • 1 076 641
  • 9 101

Runtulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kiintiöt ovat yleisellä tasolla asia, jota ihmiset pelkäävät enemmän kuin kannattaisi. Ei Suomessa tapahdu tuollaista mainitsemaasi sääliin perustuvaa valintaa.

THL:n sivuilta:

Suomessa ainoat lakisääteiset kiintiöt koskevat valmistelevia toimielimiä. Muualla maailmassa yleisempi sukupuolikiintiömalli on vaalien ehdokasasettelua koskeva kiintiö, joka voi olla säädetty perustuslaissa, vaalilaissa tai puolueiden omissa säännöissä.

Pörssiyhtiöistä:

Tällä hetkellä elinkeinoelämän tasa-arvoa vauhditetaan lainsäädännöllä jo seitsemässä Euroopan maassa (Norja, Islanti, Espanja, Ranska, Belgia, Italia, Alankomaat). Kiintiöistä on tehty päätös Saksassa ja niistä käydään keskustelua myös muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa.

Ihan en nyt tätä ymmärrä, että kun sanoin että mielestäni kiintiöt ovat huono asia, laitat minulle viittauksia kiintiöiden olemassaoloon. Sanoisinko, että siitä miten asiat ovat, ei voi päätellä sitä, miten niiden pitäisi olla. Jos optimaalisista henkilövalinnoista joudutaan luopumaan kiintiöiden takia, on tulos epäoptimaalinen, mikä tarkoittaa sitä, että valinta on sääliin perustuvaa. Muutenhan parhaat olisivat paikoillaan ilman kiintiöitäkin.

Jos jonkun mielestä on olemassa hyväveliverkostoja tai vastaavia, jotka vääristävät valintoja, tulee puuttua (demokratian) prosesseihin, ei edelleenkään siihen lopputulosten tasa-arvoon – vaan mahdollisuuksien tasa-arvoon.

Kiintiöillä voidaan myös pyrkiä lisäämään diversiteettiä. Jos koulussa 95% opettajista on naisia, voidaan katsoa, että miesten määrän lisääminen saattaisi monipuolistaa opetustoimintaa. Tämäkään ei tietysti tarkoita, että tehtävään valittaisiin epäpätevä henkilö.

En minä tiedä, tarvitaanko tässäkään kiintiöitä. Jos rehtori/rekrytoija tietää, että monipuolisella henkilökunnalla saa tarjottua parempaa opetusta, hän varmaan tekee rekrytoinnit sen perusteella. Yksityisellä sektorillahan tätä ongelmaa ei ole, koska markkinat rankaisevat kyllä epäoptimaalisesti (lue esim. yksipuolisesti) toimivia yrityksiä varsin tehokkaasti. Ehkäpä tässä asiassa feministi ja kapitalisti voivat lyödä kättä.

Enemminkin kiinnittäisin huomiota siihen, miksi miehet tekevät pidempää päivää, panostavat uraansa, pyrkivät elättäjyyteen jne. Uskoakseni tämä kehitys perustuu enemmän historiallisiin kehityskaariin ja työelämän rakenteeseen kuin biologisiin ominaisuuksiin. Tosiasiahan on, että jonkun on hoidettava lapset, vanhukset ja kodin ylläpito. Menneisyyden konventioista ja sukupuolirooleista johtuen valtaosa em. "palkattomasta työstä" lankeaa naisille, mikä taas näkyy työurissa, palkkakehityksessä ja eläkkeissä.

Tämän voi tietysti sanoa olevan ihmisten omassa päätäntävallassa. Totuus kuitenkin lienee, että tämä koko sukupuolierityinen ajatusmalli heijastuu kaikille yhteiskunnan aloille: varhaiskasvatukseen, koulutukseen, työnhakuun ja yritysten sisäisiin hierarkiohin. Muun väittäminen on mielestäni idealismia.

Olen varmaankin aiemmin todennut, että mainitsemiani epäkohtia ei tulla millään lainsäädännöllä korjaamaan. Kehitys tapahtuu omalla painollaan, kun menneisyyden huonot toimintamallit kuolevat pois uusien tilalta. Yhteiskunnalla on kuitenkin mahdollisuus vauhdittaa tätä kehitystä karsimalla vääränlaisia kannusteita (esim. kotihoidon tuki).

Onko mahdollista, että miehet vain ovat sellaisia? Luonnostaan. Menneisyyden kehityskaaria ei tietenkään voida väheksyä – on selvää, ettei naisten rooli yhteiskunnassa voi muuttua sormia napsauttamalla, vaikka tasa-arvo olisikin instituutioissa varmistettu. Tällä hetkellä Suomessa samasta työstä maksetaan samaa palkkaa ja naisten alhaisempi palkkataso johtuu siitä, että he haluavat tehdä töitä matalapalkkaisemmilla aloilla. Mielestäni tässä olisi se isoin asia, mikä voitaisiin korjata, eli kannustettaisiin naisia enemmän tekniikan alalle. Mitkään sairaanhoitajien palkkojen keinotekoinen nostaminen insinöörin palkan tasolle eivät tietenkään toimi, vaikka Tehy älyttömässä kampanjassaan sellaista vihjaileekin. Toisaalta ei pidä myöskään syyllistää naisia siitä, että he ovat hakeutuneet hoiva-aloille – jokaisen omaa valintaa tulee kunnioittaa.

Minä en olisi huolissani yrityksen sisäisistä hierarkioista. Ahneet osakkeiden omistajat kyllä järjestelevät yrityksensä niin, että se tuottaa mahdollisimman paljon voittoa pitkällä aikavälillä. Toisinaan ihmettelen, että miksi kukaan, jonka mielestä naiset ovat alipalkattuja, ei käytä tätä "markkinahäiriötä" hyväkseen ja perusta yritystä, joka työllistäisi enemmän naisia. Alle markkinahinnan olevalla työvoimallahan pitäisi takoa kovat voitot ja kun naisten kysyntä alkaisi nousta, nousisivat tietysti palkatkin. No... tämä ilmaisena bisnesvinkkinä ja tällaisena "put your money where your mouth is" -tyyppisenä heittona.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ensinnä kiitos hyvästä vastauksesta. Arvostan myös sitä että kykenet suhtautumaan kriittisesti omien opintojen sisältöön, mikä vaatii jo hieman selkärankaa.

Tuskin kyseessä on mikään matikkavihamielisyys sinänsä. Väitän, että moni karttaa kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä, koska ne vaativat paljon opettelua ja paneutumista. Siihen taas ei ole välttämättä aikaa, mikäli haluaa keskittyä oppialansa substanssiin. Lisäksi on todettava, että etenkin humanistisilla aloilla monet ilmiöt ovat sellaisia, että niitä on vaikea siirtää tilastolliseen esitysmuotoon.

Johonkin pisteeseen asti tämä on täysin ymmärrettävää. Ei lääkärikään voi tutkintonsa ohessa käyttää aikaa korkeampaan matematiikkaan. Kuitenkin yleensä tämä alkaa jo siitä että aivan perusasiat, lukiotason matematiikka ja mikä hälyttävintä todennäköisyyslaskenta ja tilastotiede koetaan turhiksi. Jotenkin ihmeellisesti koetaan että kun nyt on päästy lukemaan aihetta A, voidaan omalla tuntumalla painottaa asioita ja jäsentää maailmaa. Matemaattinen ajattelu auttaisi pitämään tässä konsistenssin. Lisäksi on eri asia olla itse käyttämättä aikaa pitkälle menevän matematiikan ja tilastotieteen opiskeluun kuin väittää ettei näillä ole sijaa saati merkitystä omalla alalla. Etenkin kun näkemys on lähtökohtaisesti ontto sillä aiheita osaamaton henkilö ei myöskään tiedä missä niitä voidaan hyödyntää ja miten.

On myös syytä erottaa valmistumisputkessa olevat perustutkinto-opiskelijat niistä, jotka pyrkivät akateemiselle uralle tai tutkijaksi. Ensin mainitulle porukalle on kuitenkin ensisijaista opettaa oman oppiaineen perusasiat sekä akateemisen keskustelun periaatteet.

Toki näin. Itse tosin olen sillä kannalla että pitäisi pyrkiä tilanteisiin joissa maisteriopetus olisi laadukkaampaa nimenomaan menetelmien ja tieteellisen tiedon tuottamisen ja ymmärtämisen kannalta ja nämä "valmistumisputkessa" olevat voisivat jättää homman kandiin ja tarvittaessa käydä lisäopintoja jossain AMK-tyyppisessä soveltavassa oppilaitoksessa. Yliopiston tulisi pysyä tieteen kehtona eikä ammattiin valmistavana putkena josta otetaan tutkintoja. Tämä laskee ja on jo laskenutkin tutkintojen arvoa.

Humanistisille aloille hakeutuu luultavasti paljon sellaista porukkaa, jolla ei ole taustaa tai valmiuksia opetella tilastollista metodologiaa. Heistä voi kuitenkin tulla tuottavia työntekijöitä työmarkkinoille. Se että joku keskivertoa edustava lukiolainen innostuu ihmistieteistä ja pääsee yliopistoon, voi olla valtion kannalta erinomainen juttu, vaikka mitään uraauurtavaa kontribuutiota tutkimuskentälle ei olisi tiedossa.

Ensinnä en ole ihan vakuuttunut siitä tuleeko henkilön jolla ei ole valmiuksia opetella tilastollista metodologiaa ylipäänsä opiskella akateemista tutkintoa tieteistä. Joitakin poikkeuksia joissa opinnot ovat ymmärrettävästi soveltavampia varmasti on, mutta pääosin näin. Yliopiston ensisijaisen tarkoituksen ei pidä olla tuottaa "tuottavia työntekijöitä työmarkkinoille", vaan tällaisille henkilöille kokisin tarpeelliseksi luoda jonkinlaisen nykyisen AMK:n ja yliopiston välimuodon, joka voitaisiin toteuttaa em. laitosten yhteistyöllä. Tuota ei sitten tarvitsisi edes naamioida tieteelliseksi tutkimukseksi, sillä onhan se vähän hassu ajatus miksi henkilön jolla ei ole valmiuksia omaksua keskeisimpiä tieteen menetelmiä tulisi opiskella yliopistossa tieteitä.

Diversiteetistä olisi varmasti hyötyä. Kuten olen aiemmin todennut, myös sukupuolentutkimus on aika klikkiytynyt kerho, josta puuttuu tietynlaista ylitieteellistä ajattelua. Sen verran kun kävin luennoilla, huomasin aika äkkiä, että mielipidekäytävä on kapea.

Tästäkin huolimatta koen tarpeelliseksi, että pieni porukka keskittyy yksinomaan sukupuolen yhteiskunnallisten vaikutusten arvioimiseen. Sen verran kun muistan tenttikirjoista, niin myös yhteys muihin tieteenaloihin oli toisinaan esillä.

Ymmärrän kantasi mutta haluan houkutella sinua toisiin aatoksiin. Liian erikoistumisen haitoista on paljonkin puhetta: Tutkijan liika erikoistuminen hämärtää kokonaiskuvaa | Alusta – uta.fi

http://time.com

"The evidence now clearly shows that we have consistently over-valued the value of specialist expertise—that specialist experts are no better, and often worse, at anticipating and resolving difficult issues. University of Pennsylvania professor Philip Tetlock has shown that nonexperts typically make better predictions than subject matter experts in a variety of domains—they are better able to draw upon an eclectic array of perspectives to solve complex problems."

(Tähän välihuomautuksena että nämä "tietyt alueet" ovat juuri erityisesti yhteiskuntatieteen alueita.)

The dangers of overspecialization in academia

Lisäksi muistuttaisin sellaisesta tosiasiasta kuin puuttuvan muuttujan harha, joka ilmenee kun tutkitaan jotain asiaa ja jätetään huomiotta toinen vaikuttava ja tutkitun muuttujan kanssa korreloiva (ei välttämättä kausaalinen) muuttuja. Naistutkimus on tästä harhasta loistava esimerkki, sillä silloin kun siellä tilastollista tutkimusta tehdään, jätetään yleensä tällaiset korreloivat muuttujat suurelta osin huomiotta. Seurauksena näiden vaikutus ynnäytyy tutkitulle muuttujalle. Esimerkiksi ihonväri ja älykkyystestissä pärjääminen (piilomuuttujia esim. varallisuus ja koulutus), ihonväri ja rikollisuus, sekä lukuisat täysin väärät, ei edes johdettuun kausaalisuuteen perustuvat korrelaatiot, joista esimerkkejä linkin takana: 15 Insane Things That Correlate With Each Other

Ts. kun testaillaan "sukupuolen vaikutusta" siellä sun täällä ja lähestytään kaikkea vain ja ainoastaan sen kannalta, päädytään väistämättä liioittelemaan sen vaikutuksia. Samaa ongelmaa ei ole mikäli nämä muut vaikuttavat tekijät ovat riippumattomia tutkitusta muuttujasta, mikä harvoin on yhteiskunnallisten muuttujien kohdalla tilanne. Esimerkiksi geenitutkimuksessa erikoistuminen toimii paremmin, sillä vaikka kaikenlaiset yhteiskunnallisetkin tekijät vaikuttavat esim. henkilön sairastuvuuteen, ei ole syytä uskoa että nämä yhteiskunnalliset tekijät olisivat riippuvaisia siitä onko henkilö jonkin tietyn tyypin kantaja. Tällaisessa skenaariossa ainoastaan analyysin epävarmuus, jota tilastollisesti voidaan mallintaa, lisääntyy, mutta vaikutus ei vääristy.

Puuttuvan muuttujan harha: Omitted-variable bias - Wikipedia

Näen asian niin, että monet sukupuolentutkimuksen tutkimuskysymykset ovat sellaisia, joihin on hyvin vaikea vastata tyhjentävästi; aina jää tulkinnanvaraa. Teorioita voi toki rakennella puhtaasti filosofisistakin tutkimusongelmista, mutta niiden relevanssi mitataan tiedeyhteisön sisällä. Arvostusta voi myös mitata rahalla: keskeisinä havaintoina pidetyt löydökset keräävät yleensä rahoitusta.

Boldaamassani kohdassa näkyy suurin näkemyseromme. Tieteen tehtävä on kuvata todellisuutta, maailmaa. Teorioiden relevanssi mitataan siinä kuinka hyvin ne kuvaavat ympäröivää todellisuutta, ei sen kautta miten suosittuja ne ovat jossain porukassa.

En myöskään sanoisi, että virheellisten dogmien ja paradigmojen toistaminen olisi yksinomaan sukupuolentutkimuksen riesana. Etenkin 1800-luvulta nykypäivään tultaessa voidaan havaita, että lukuisat biologiasta johdetut teoriat ovat olleet täyttä huttua. Niillä on kuitenkin ollut taipumus pysyä elossa, koska ihmiset tuppaavat luottamaan "objektiiviseen tieteeseen".

Sukupuolentutkimuksen ehkä keskeisin lähtökohta onkin tässä mielessä osuva: neutraali tiede pyritäänä riisumaan näennäisestä sukupuolineutraaliudesta. Vaikka se vaikuttaisi ensi alkuun turhalta, niin aika nopeasti pääsee jyvälle siitä, miten läheisessä historiassakin on ollut voimakkaita vinoumia perusajattelussa.

Minusta tuo biologia-vertaus menee hieman harhaan, sillä nimenomaanhan kovissa tieteissä itsekorjausmekanismi toimii. Teoriat esittävät selkeitä ja testattavia ennusteita ja ennusteiden pettäessä teoria hylätään ainakin joltain osin ja jatketaan harjoituksia. Dogmit ja paradigmat muodostuvat ongelmaksi silloin kun niitä ei voida luotettavasti falsifioida, vaan niiden synty ja kuolo riippuvat niiden vetoavuudesta johonkin yhteisöön. Siinä kohtaa myös astutaan kauemmas tieteen piiristä.

Esimerkiksi fysiikka olisi varmaankin kehittynyt nopeammin mikäli menneiden aikojen älytön naiskuva ei olisi suurelta osin estänyt naisia kontribuoimasta. Ei se kuitenkaan voisi olennaisesti erinäköistä olla. Edelleen, kuurakettia lähettäessä paatuneen sovinistin ja oivaltavasti sukupuolittuneet ajatteluvinoumat paljastaneen sukupuolentutkijan fyysiset todellisuudet ovat samat eivätkä luonnonlait muutu misogynistisemmiksi eivätkä tasa-arvoisemmiksi vaikka niitä miten pyöriteltäisiin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Luonnosta ei voida vetää moraalisia johtopäätöksiä. Luonto sen sijaan muovautuu olosuhteisiin parhaalla mahdollisella, tai ehkä elinkelpoisimmalla olisi parempi termi, tavalla. Tämän kehityksen vastustaminen johtaa väistämättä siihen, että luonnollisen järjestyksen vastustamiseen menee voimavaroja eikä tulos ole optimaalinen.
Todella löperöä logiikkaa. Ihmiskunta on evoluution aikana kehittynyt olosuhteissa jotka on niin erilaiset kuin nyt, että oletus että nuo ”luonnolliset jäänteet” olisivat millään tavalla optimaalisia on ihan absurdi. Evoluutio on niin hidasta suhteessa Inhimilliseen kehitykseen, että kaikenlaiset jäänteet eivät itsestään ole ehtineet korjaantua.
Kaikkein paras esimerkki tällaisesta luonnon ”elinkelvoisimmasta” tavasta järjestää asiat on uskontojen olemassaolo. On ne varmaan joskus olleet hyödyllisiä, mutta niiden roolin puolustelu nyky-yhteiskunnassa luonnollisena järjestelynä olisi ihan paskaa. Joskus selviytyminen on vaatinut fyysistä voimaa, joka on ohjannut työnjakoa, mutta se syy ei vaan enää päde jossain kauppatieteissä tai vastaavilla aloilla.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Todella löperöä logiikkaa. Ihmiskunta on evoluution aikana kehittynyt olosuhteissa jotka on niin erilaiset kuin nyt, että oletus että nuo ”luonnolliset jäänteet” olisivat millään tavalla optimaalisia on ihan absurdi. Evoluutio on niin hidasta suhteessa Inhimilliseen kehitykseen, että kaikenlaiset jäänteet eivät itsestään ole ehtineet korjaantua.
Kyllä ja ei. Onhan se niinkin, että evoluutio on keksimääkes melko hidasta, mutta pointtini oli se tämä "lounnollinen jäänne", kuten sitä kuvasit, on juuri se voima, joka nyky-yhteiskunnan muokannut tällaiseksi.
Kaikkein paras esimerkki tällaisesta luonnon ”elinkelvoisimmasta” tavasta järjestää asiat on uskontojen olemassaolo. On ne varmaan joskus olleet hyödyllisiä, mutta niiden roolin puolustelu nyky-yhteiskunnassa luonnollisena järjestelynä olisi ihan paskaa. Joskus selviytyminen on vaatinut fyysistä voimaa, joka on ohjannut työnjakoa, mutta se syy ei vaan enää päde jossain kauppatieteissä tai vastaavilla aloilla.
Haluan tähän uskontoasiaan huomauttaa, että uskontohan noin ideologia. Ei tiedettä tai evoluutiota. Selviytyminen kauppatieteissä vaatii älyä ja nopeata asioiden omaksumista. Huipulle pääsee kovalla työnteolla ja aggressivisella draivilla. Eri asia on, kuka on valmis uhraamaan muuta aikaa siihen. Miehellä voi olla biologisia lapsia vaikka painaa pitkää päivää ilman, että häviää kilpailussa, kun taas naisen pitää ottaa vähintään se kuukauden tauko per lapsi. Jos siis niitä haluaa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ei tiedettä tai evoluutiota. Selviytyminen kauppatieteissä vaatii älyä ja nopeata asioiden omaksumista. Huipulle pääsee kovalla työnteolla ja aggressivisella draivilla. Eri asia on, kuka on valmis uhraamaan muuta aikaa siihen. Miehellä voi olla biologisia lapsia vaikka painaa pitkää päivää ilman, että häviää kilpailussa, kun taas naisen pitää ottaa vähintään se kuukauden tauko per lapsi. Jos siis niitä haluaa.
Myöskään lasten hoidon järjestäminen ei ole tiedettä tai evoluutiota yhtään enempää/vähempää kuin uskontokaan. Yhteiskunnan järjestäminen mahdollisimman tasa-arvoiseksi ei ole mitään luontoa vastaan taistelua yhtään enempää kuin tieteellinen maailmankuvan edistäminen koulutuksella olisi luontoa vastaan taistelua. Naisillakaan tuo kuukauden tauko ei ole este kilpailussa pärjäämiseen, mutta tasapuolisen vastuunjaon lapsista se vaatii.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kyllä ja ei. Onhan se niinkin, että evoluutio on keksimääkes melko hidasta, mutta pointtini oli se tämä "lounnollinen jäänne", kuten sitä kuvasit, on juuri se voima, joka nyky-yhteiskunnan muokannut tällaiseksi.

Haluan tähän uskontoasiaan huomauttaa, että uskontohan noin ideologia. Ei tiedettä tai evoluutiota.

Päättelen näistä erinäisistä viesteistäsi että lienet libertaari?
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Myöskään lasten hoidon järjestäminen ei ole tiedettä tai evoluutiota yhtään enempää/vähempää kuin uskontokaan.
Tämähän on itseasiassa kansallissosialismin synnyttämä tapa. Sattuu vaan olemaan yhteiskuntaa hyödyttävä tapa. Evoluution näkökulmasta voisi ajatella, että tapa olisi kuollut, jos se ei toimisi.
Yhteiskunnan järjestäminen mahdollisimman tasa-arvoiseksi ei ole mitään luontoa vastaan taistelua yhtään enempää kuin tieteellinen maailmankuvan edistäminen koulutuksella olisi luontoa vastaan taistelua.
On ja ei. Jos yhteiskunta järjestetään lähtökohdiltaan mahdollisimman tasa-arvoiseksi, johtaa se todistetusti "hyvän" määrän lisääntymiseen yhteiskunnassa. Jos taas yhteiskuntaa järjestetään tasa-arvoiseksi lopputulemaperusteisesti, puhutaan suunnitelmataloudesta. Tämän onnistumisprosentti taas on melko alhainen. Esimerkkeinä nyt vaikka Neuvostoliitto, Pohjois-Korea ja Venezuela. Itse asiassa en keksi yhtään onnistunutta suunnitelmataloutta.

Lyhyesti: tasa-arvoisten lähtökohtien luominen, toimii. Tasa-arvoisen lopputuleman luominen ei toimi. Jälkimmäinen on siis evoluutioteorian vastainen.
Naisillakaan tuo kuukauden tauko ei ole este kilpailussa pärjäämiseen, mutta tasapuolisen vastuunjaon lapsista se vaatii.
Se ei ole mikään este. Taloudellisesti menestyneitä naisia riittää. Se ei kuitenkaan helpota kilpailua. Eikä naisten asemaa ylipäänsä, kun kolmekymppisenä pitää tietää mitä elämältä haluaa. Useimmat valitsevat perhekeskeisen uran tai jopa kotiäityiden. On toki myös niitä naisia, jotka päämäärätietoisesti tekevät 80-tuntista viikkoa ja pitävät kovasti puoliaan kilpailussa. Näistä naisista tulee monesti hyvä yritysjohtajia.
Päättelen näistä erinäisistä viesteistäsi että lienet libertaari?
Klassinen libeeraali lienee lähimpänä sydäntä.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Minusta tämä on hyvin yleinen mutta todella tyhjä perustelu. Kyllä, fysiikka on erityisasemassa ja juuri tästä syystä, ei siitä huolimatta, se onkin puhtain ja "kovin" tiede. Tieteellinen menetelmä toimii fysiikassa ja tuottaa tarkkoja ennusteita/tuloksia joita voidaan testata ja falsifioida. Saadan tiukkoja tieteellisiä teorioita. Arvojen vaikutus ja kaikenlainen subjektiivinen kikkailu on minimissään ja fysiikka korjaa itse itseään, tai yleensä pikemminkin tarkentaa. Jos halutaan lähettää satelliitti maata kiertämään, onnistumiseen vaikuttavat fysiikan lait ovat kaikille yrittäjille samat arvoista ja aatteesta huolimatta ja onnistuakseen esim. painovoima nyt vain on huomioitava vaikka kuinka uskoisi sen olevan patriarkaatin juoni tai kulttuurimarxistien hapatusta ja osaisi laatia kaunopuheisen ja tuhansia lähdeviittauksia sisältävän "teorian" näkemyksensä tueksi. Biologia on jo tästä selvä askel subjektiivisempaan suuntaan ja esimerkiksi psykologia vielä biologiastakin reilusti pidemmälle.
Olen tästä samaa mieltä enkä mielestäni ole muuta väittänytkään.

Uskon, että näkemyseromme on osittainen semanttinen: sinä tarkastelet luonnontieteellistä perinnettä (science). Minä taas olen puhunut siitä, että samoja kriteereitä ei voida siirtää moniin yhteiskuntatieteellisiin tutkimuskysymyksiin. Suomessa "tiede" ymmärretään kuitenkin aika väljästi, koska sana on erilaisine sovelluksineen levinnyt laajaan akateemiseen käyttöön. Näin ollen puhutaankin tiedekunnista, tieteellisestä kirjoittamisesta jne.

Sikäli kun puhutaan yhteiskuntatieteistä, liikutaan jatkuvien epävarmuuksien ja ristiriitojen alueella. Vaikka tutkimuksessa on tietysti välttämätöntä hyödyntää tieteellisiä menetelmiä, niiden ei voi useinkaan olettaa tuottavan samanlaisia toistettavia tuloksia kuin luonnontieteissä. Jos pyritään esim. ennustamaan väestönkasvua, ei voida sulkea pois sellaisia tekijöitä kuin e-pillerin keksiminen, sodat, nälänhädät, poliittiset konfliktit ja muutokset hedelmällisyydessä. Usein ennusteet ovatkin menneet karkeasti pieleen.

Samoihin ongelmiin törmätään, kun yritetään ennakoida tulevien vaalien voittajaa. Vaalisunnuntaina voi sataa, puolueiden puheenjohtavat voivat sairastua, Oulussa voi ilmetä maahanmuuttajien raiskausepäilyksiä, vaalikeskusteluissa voi tapahtua jotain yllättävää jne. Voittajaa on yksinkertaisesti mahdoton ennakoida; voidaan ainoastaan esittää valistuneita arvioita, jotka perustuvat kokemusperusteiseen tutkimustietoon, mallinnuksiin ja kyselyihin. Olisiko Trump voittanut ilman Wikileaks-vuotoja? Tätäkään emme voi tietää, koska ei ole olemassa vaihtoehtoista todellisuutta, josta voisimme katsoa erilaisia skenaarioita.

Jos sanotaan jonkin asian olevan tiedettä ja arvioidaan sen tieteellisyyttä, tietenkin sitä tulee arvioida tieteen mitalla, siis yhteismitallisesti muiden tieteiden kanssa. En kertakaikkiaan käsitä mitä järkeä on ajatuksessa että "koska tieteellinen menetelmä ei anna kovin selviä tuloksia näistä asioista eikä sovellu tähän ympäristöön yhtä hyvin kuin fysiikkaan, on ok tinkiä tieteellisistä vaatimuksista mutta kuitenkin pitää alaa yhtä tieteellisenä ja puhtaana kuin fysiikkaa". Joko vaatimukset samalle tasolle tai sitten todetaan se ilmiselvä tosiasia että enemmän subjektiivisuutta sekoittuu tieteeseen kun liikutaan spektrin pehmeämpään suuntaan, mikä taas on ihan sama kun sanoisi tieteellisyyden vähenevän.
Kyse ei ole niinkään tieteellisestä menetelmästä tinkimisestä, vaan siitä, että joihinkin kysymyksiin ei voida vastata luotettavasti. Filosofiaan, kirjallisuustieteeseen tai kulttuurihistoriaan ei voida etsiä vastauksia positivistisen tradition mukaisesti.

Painin itse enimmäkseen valtio-opin teorioiden kanssa. Nekin ovat sananmukaisesti teorioita, eli jonkinlaisia ajatusmallien kehikkoja, joiden pohjalta tuotetaan tutkimushypoteeseja. Ei ole olemassa mitään tapaa testata neutraalissa ympäristössä, onko esim. neorealistisella teoriaperinteellä toisteisuutta muuttuvassa maailmassa. Voidaan toki kehitellä malleja, joihin sitten sovitetaan erilaisia nykyisyyden tai menneisyyden kehityskulkuja, mutta tällöinkin tutkimustuloksia ohjaavat näkemyserot, tulkinnanvaraisuus ja vaihtoehtojen puute.

Mitä kovempi tiede, sitä paremmin tämä tarkoitus täyttyy. Fysiikka tarjoaa varmoja totuuksia joista monen voi itsekin kokeella todistaa itselleen oikeaksi. Pehmeämmät tieteet eivät tarjoa käytännössä mitään varmoja totuuksia perusluonteestaan johtuen. Siksi niiden tuloksillekaan ei voida samaa painoarvoa antaa (ajattelen painoarvoa jotakuinkin varmuus * vaikutus). Ei tämä tarkoita että kaikki paitsi fysiikka on turhaa enkä minäkään koe pettymystä koska en ole fyysikko, mutta näen sen vain hämmentävänä mihin ajatuskuperkeikkoihin ihmiset sortuvat vakuutellessaan oman opiskelualansa olevan "ihan yhtä tieteellistä kuin X".
Tästä olen periaatteessa samaa mieltä. Korostan kuitenkin edelleen, että erot "tieteellisyydessä" eivät tarkoita, etteikö jokin tutkimus olisi relevanttia, hyödyllistä tai ajattelua muokkaavaa.

Lisäksi voisi todeta että "kovat tieteet" ovat yhteiskuntaan liittyviin sovelluksineen kehittyneet niin valtavasti, että eipä kauheasti ole olemassa vakavasti otettavaa yhteiskuntatieteellistä tutkimusta jossa ei käytettäisi esimerkiksi pitkälle kehittyneitä tilastollisia malleja ja testejä. Mutta en minä esittänyt tuollaista mainitsemaasikaan ajatusta, enkä esitä nytkään. Taitava ja altruistinen poliitikko voi olla erinomaisen hyvä yhteiskunnallisten suhteiden järjestelijä, mutta ei se hänen toiminnastaan ja metodeistaan tiedettäkään tee. Näitä on turha keskustelussa sekoittaa. Kaikki hyödyllinen ei ole tiedettä eikä kaikki tiede ole hyödyllistä.
Näen yhteiskuntatieteet ensisijaisesti alana, jossa yhdistellään monia teoriaperinteitä ja tutkimuslöydöksiä. Aika vähän on tarjolla universaaleja totuuksia, jotka kestäisivät satoja tai edes kymmeniä vuosia.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ihan en nyt tätä ymmärrä, että kun sanoin että mielestäni kiintiöt ovat huono asia, laitat minulle viittauksia kiintiöiden olemassaoloon.
Halusin tuoda esille, että kiintiöitä hyödynnetään jo nykyisin useissa verrokkimaissa ilman sen suurempaa kohua.

Sanoisinko, että siitä miten asiat ovat, ei voi päätellä sitä, miten niiden pitäisi olla. Jos optimaalisista henkilövalinnoista joudutaan luopumaan kiintiöiden takia, on tulos epäoptimaalinen, mikä tarkoittaa sitä, että valinta on sääliin perustuvaa. Muutenhan parhaat olisivat paikoillaan ilman kiintiöitäkin.
Johtopäätöksesi perustuvat oletukseen, että kiintiöt johtaisivat epäoptimaaliseen henkilövalintaan. Näin ei kuitenkaan väistämättä ole. Yleisesti ottaen kiintiöiden funktiona ei ole epäpätevän tai huonomman ehdokkaan valinta, vaan se, että tasaväkisistä hakijoista valitaan jonkin vähemmistön edustaja. Tämä voi johtaa myös siihen, että valittu henkilö parantaa yrityksen/viran toimintakykyä syistä, jotka eivät liity osaamiseen vaan johonkin toissijaiseen syyhyn (esim. laajempi edustavuus).

Jos jonkun mielestä on olemassa hyväveliverkostoja tai vastaavia, jotka vääristävät valintoja, tulee puuttua (demokratian) prosesseihin, ei edelleenkään siihen lopputulosten tasa-arvoon – vaan mahdollisuuksien tasa-arvoon.
Demokraattinen prosessi ei automaattisesti pura epätasa-arvoa: kun ihmisten annetaan vapaasti äänestää, he saattavat perustaa päätöksensä ulkoisiin tekijöihin. Vaaleissa onkin enemmän kyse mielikuvista kuin faktoista.

Feministinen (ja yleisemmin vasemmistolainen) ajattelu suosii positiivisia vapauksia. Tällöin lähtöoletuksena on, että pelikenttä ei ole oikeudenmukainen. Jos ajatellaan tätä vaikkapa Suomen kontekstissa, niin mahdollisuuksien tasa-arvo edellyttää aika laajaa ja laadukasta kouluverkkoa. Suomalainen yhteiskunta onkin monilla mittareilla arvioituna "mahdollisuuksien maa", sillä meillä sosiaalinen liikkuvuus on ollut kärkitasoa maailmassa.

Yhdysvaltoja pidetään mahdollisuuksien tasa-arvon mallimaana, vaikka siellä menestyminen perustuu paljon enemmän vanhempien lompakkoon kuin Suomessa. Jos synnyt huonoon lähiöön köyhille vanhemmille, joudut huonoihin kouluihin etkä pääse yliopistoon. Vastaavasti jos vanhempasi ovat rikkaita ja vaikutusvaltaisia, pääset suhteilla tai rahalla laadukkaaseen opetukseen ja sitä kautta yhteiskunnan huipulle.

En minä tiedä, tarvitaanko tässäkään kiintiöitä. Jos rehtori/rekrytoija tietää, että monipuolisella henkilökunnalla saa tarjottua parempaa opetusta, hän varmaan tekee rekrytoinnit sen perusteella. Yksityisellä sektorillahan tätä ongelmaa ei ole, koska markkinat rankaisevat kyllä epäoptimaalisesti (lue esim. yksipuolisesti) toimivia yrityksiä varsin tehokkaasti. Ehkäpä tässä asiassa feministi ja kapitalisti voivat lyödä kättä.
Teet tässä oletuksen, että rekrytoija osaisi arvioida, kuka hakijoista on pätevin tehtävään. Rekrytoijat ovat kuitenkin vain ihmisiä, joilla on omat vajavaisuutensa. Usein oikean valinnan ennakoiminen on todella haastava, ellei jopa mahdoton, tehtävä.

Rekrytointiprosessi on myös siinä mielessä subjektiivinen prosessi, että asiaosaaminen sekoittuu kaikenlaisiin epäoleellisiin tehtäviin. Paras hakija voi jäädä jalkoihin, jos hän ei kykene myymään osaamistaan. Tätä ongelmakenttää pyritään tietysti karsimaan, mutta onko siihen osaamista ja resursseja? On ihan tutkittu tosiasia, että ulkonäölliset seikat vaikuttavat menestykseen työnhaussa. Oma lukunsa on sekin, että pelkän nimen perusteella ei pääse edes haastatteluun. Tämäkin on ihan arkipäivää monissa yrityksissä.

Onko mahdollista, että miehet vain ovat sellaisia? Luonnostaan. Menneisyyden kehityskaaria ei tietenkään voida väheksyä – on selvää, ettei naisten rooli yhteiskunnassa voi muuttua sormia napsauttamalla, vaikka tasa-arvo olisikin instituutioissa varmistettu. Tällä hetkellä Suomessa samasta työstä maksetaan samaa palkkaa ja naisten alhaisempi palkkataso johtuu siitä, että he haluavat tehdä töitä matalapalkkaisemmilla aloilla. Mielestäni tässä olisi se isoin asia, mikä voitaisiin korjata, eli kannustettaisiin naisia enemmän tekniikan alalle. Mitkään sairaanhoitajien palkkojen keinotekoinen nostaminen insinöörin palkan tasolle eivät tietenkään toimi, vaikka Tehy älyttömässä kampanjassaan sellaista vihjaileekin. Toisaalta ei pidä myöskään syyllistää naisia siitä, että he ovat hakeutuneet hoiva-aloille – jokaisen omaa valintaa tulee kunnioittaa.
Lihavoin väitteet, jotka haluan problematisoida. Ensinnäkään ei ole olemassa mitään staattista mieheyttä tai naiseutta, jota miehet tai naiset yleisesti edustaisivat. Aika usein on myös päädytty siihen johtopäätökseen, että vaihtelu ryhmien sisällä on suurempaa kuin ryhmien välillä; toisin sanoen esim. naiset ovat keskenään hyvin erilaisia ja voivat edustaa monenlaisia käyttäytymismalleja.

Toiseksi asiaksi nostan vapaan tahdon, joka on mielestäni sekin aika monitulkintainen ilmiö. Ihmiset toimivat ensisijaisesti sosiaalisten kannusteiden, odotusten ja opittujen taitojen varassa. Kun nämä toimintamallit ovat rakentuneet sukupuoliroolien varaan, on aika oletettavaakin, että käyttäytymisessä näkyy sukupuolikasvatuksen ja traditioiden vaikutus. Väitän myös, että ihmiset yliarvioivat "vapaan tahdon". Tutkimusten perusteella ihminen on aika kiinteästi sidoksissa elinympäristön tuottamiin rooliodotuksiin.


Minä en olisi huolissani yrityksen sisäisistä hierarkioista. Ahneet osakkeiden omistajat kyllä järjestelevät yrityksensä niin, että se tuottaa mahdollisimman paljon voittoa pitkällä aikavälillä.
Samat tahot olivat aiemmin sitä mieltä, että naisia ei missään nimessä kannata ottaa työelämään mukaan.

Toisinaan ihmettelen, että miksi kukaan, jonka mielestä naiset ovat alipalkattuja, ei käytä tätä "markkinahäiriötä" hyväkseen ja perusta yritystä, joka työllistäisi enemmän naisia. Alle markkinahinnan olevalla työvoimallahan pitäisi takoa kovat voitot ja kun naisten kysyntä alkaisi nousta, nousisivat tietysti palkatkin. No... tämä ilmaisena bisnesvinkkinä ja tällaisena "put your money where your mouth is" -tyyppisenä heittona.
Erot sukupuoliryhmien välillä eivät ole kovin suuria. Diversiteettikin on ennemminkin lisämauste kuin täsmäratkaisu, joka korjaisi mahdolliset puutteet ammattitaidossa. Yritysten kannalta on järkevintä panostaa eniten paukkuja asiaosaamiseen. Voi olla, että pätevien hakijoiden joukosta ei edes löydy vaikkapa naispuolisia ehdokkaita.

Yleisesti ottaen on kuitenkin havaittu, että diversiteetillä voidaan saada positiivisia tuloksia. Näin ollen uskonkin, että yritysmaailman tulevaisuus tulee rakentumaan monipuolisen hallitusrakenteen varaan.
 

Runtulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Yhdysvaltoja pidetään mahdollisuuksien tasa-arvon mallimaana, vaikka siellä menestyminen perustuu paljon enemmän vanhempien lompakkoon kuin Suomessa. Jos synnyt huonoon lähiöön köyhille vanhemmille, joudut huonoihin kouluihin etkä pääse yliopistoon. Vastaavasti jos vanhempasi ovat rikkaita ja vaikutusvaltaisia, pääset suhteilla tai rahalla laadukkaaseen opetukseen ja sitä kautta yhteiskunnan huipulle.

Tämä on ehdottomasti sellainen asia, johon Suomessa ei saada mennä. Mahdollisuuksien tasa-arvo pitää olla taattuna kaikille. (Ei lopputulosten tasa-arvo)

Teet tässä oletuksen, että rekrytoija osaisi arvioida, kuka hakijoista on pätevin tehtävään. Rekrytoijat ovat kuitenkin vain ihmisiä, joilla on omat vajavaisuutensa. Usein oikean valinnan ennakoiminen on todella haastava, ellei jopa mahdoton, tehtävä.

Rekrytointiprosessi on myös siinä mielessä subjektiivinen prosessi, että asiaosaaminen sekoittuu kaikenlaisiin epäoleellisiin tehtäviin. Paras hakija voi jäädä jalkoihin, jos hän ei kykene myymään osaamistaan. Tätä ongelmakenttää pyritään tietysti karsimaan, mutta onko siihen osaamista ja resursseja? On ihan tutkittu tosiasia, että ulkonäölliset seikat vaikuttavat menestykseen työnhaussa. Oma lukunsa on sekin, että pelkän nimen perusteella ei pääse edes haastatteluun. Tämäkin on ihan arkipäivää monissa yrityksissä.

Hyvä pointti: teen nimenomaan sen oletuksen, että rekrytoija osaa arvioida pätevimmän hakijan tehtävään. Tai vielä tarkemmin: yritys on paras itse arvioimaan parhaat tekijät tehtäviin. Yritykset/rekrytoijat eivät siis tee täydellisiä ratkaisuja (kukaan ei voi tehdä), mutta ne tekevät parhaat mahdolliset ratkaisut. Miksi?

Ensinnäkin yrityksellä on kannustimet siihen. Ahneet omistajat tekevät kaikkensa saadakseen sijoitukselleen maksimaalisen tuoton. Tämän feministitkin varmasti allekirjoittavat. Osakkaiden kannaltaan olisi kaikista vahingollisinta, jos rekrytointivalinnat olisivat virheellisiä. Mikäli mies/nainen/vasenkätinen/etniseen vähemmistöön kuuluva jne tuo organisaatioon diversiteettiä, mikä näkyy viivan alla, ahneet osakkaat suorastaan vaativat sellaisen palkkaamista.

Mielestäni on käsittämätön ajatus, että joku poliitikko voisi ulkoakäsin kertoa tuovansa yritykseen jotain kaivattua diversiteettiä, joka voisi hyödyttää yritystä. Tämän poliitikon pitäisi siis pystyä parantamaan yrityksen rekrytointiprosessia, vaikka hänellä ei ole rahallista kannustinta siihen (muistakaa osakkeenomistajien ahneus!), eikä myöskään tuhansittain tuhlattuja euroja ja tunteja yrityksen rekrytoinnin kehittämiseen. Yrityksissä ahneet omistajat miettivät näitä joka päivä!

Edellenkin suosittelen tutkijoille ja poliitikoille, jotka ovat vakuuttuneita diversiteetin hyödyistä perustamaan oman yrityksen, jossa moinen hyöty otetaan täysimääräisesti irti. Olen vakuuttunut, että ahneet sijoittajat haluavat rahanne ja alkavat matkimaan toimintatapojanne!
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Johtopäätöksesi perustuvat oletukseen, että kiintiöt johtaisivat epäoptimaaliseen henkilövalintaan. Näin ei kuitenkaan väistämättä ole. Yleisesti ottaen kiintiöiden funktiona ei ole epäpätevän tai huonomman ehdokkaan valinta, vaan se, että tasaväkisistä hakijoista valitaan jonkin vähemmistön edustaja. Tämä voi johtaa myös siihen, että valittu henkilö parantaa yrityksen/viran toimintakykyä syistä, jotka eivät liity osaamiseen vaan johonkin toissijaiseen syyhyn (esim. laajempi edustavuus).
Ensinäkin valinnassa on äärimmäisen harvinaista, että saadaan kaksi tasapäistä ehdokasta kärkeen. Olen ollut mukana rekrytoimassa lukuisia henkilöitä eri tehtäviin ja kertaakaan näin ei ole käynyt.

Toiseksi kuka määrittelee kärjen? Ehdokkaat vai valitsija? Mikäli hakuun lisätään vähemmistöklausuuli, on tiedossa lukuisia oikeustaisteluita, kun valitsematta jäänyt vetoaa joko paremmuuteensa / parempaan sopivuuteensa (kun vähemmistön edustaja valitaan) tai viiteryhmäänsä (kun vähemmistön edustajaa ei valita). Tämä taas johtaa siihen, että päätös paremmuudesta tai paremmasta sopivuudesta siirtyy rekrytoivan tahon ulkopuolelle. Tämä ulkopuolinen taho katsoo asiaa eri kulmasta kuin rekrytoiva taho eikä ole mitään varmuutta siitä, tekeekö oikeus oikean päätöksen rekrytoijan kannalta. Toki sattuu rekrytoinnissa hutejakin. Ne eivät ole mitenkään harvinaisia. Erona tässä on se, että valitsija kantaa riskin.

Ajatushan tässä kaunis, mutta tämä taas vaatii yhden valvovan elimen lisää. Tai vaihtoehtoisesti oikeuslaitoksen. Joka tapauksessa byrokratian määrä, ja samalla riskit sekä kustannukset, kasvavat. Tämä taas on omiaan vähentämään rekrytointeja. Näiden kiintiöiden tuottamia etuja ei yksinkertaisesti ole olemassa eikä niitä siksi voi millään todentaa.

Kiintiöintoilijat usein vetoavat tutkimukseen, jossa huomattiin, että pörssiyhtiöt, joissa on keskimääräistä enemmän naisia johtotehtävissä, tekevät parempaa tulosta. Tämä on tilastollinen fakta kyseisen tutkimuksen mukaan. Tutkimus ei kuitenkaan avaa sitä, ovatko nämä yritykset parempia siksi, että siellä on johdossa naisia vai siksi, että siellä on johdossa kyseiset henkilöt.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Johtopäätöksesi perustuvat oletukseen, että kiintiöt johtaisivat epäoptimaaliseen henkilövalintaan. Näin ei kuitenkaan väistämättä ole. Yleisesti ottaen kiintiöiden funktiona ei ole epäpätevän tai huonomman ehdokkaan valinta, vaan se, että tasaväkisistä hakijoista valitaan jonkin vähemmistön edustaja. Tämä voi johtaa myös siihen, että valittu henkilö parantaa yrityksen/viran toimintakykyä syistä, jotka eivät liity osaamiseen vaan johonkin toissijaiseen syyhyn (esim. laajempi edustavuus).

Oikeastaan täysin syrjimättömälle työnantajalle kiintiöt nimenomaan johtavat epäoptimaalisiin valintoihin. Tähän ei tarvitse olettaa muuta kuin että eri ryhmissä on vaihtelua tai että ryhmien välillä on osaamiseroja. Lyhyesti molemmat tapaukset läpi:

Ryhmien sisällä on vaihtelua: Voidaan ajatella että työntekijän sopivuus ryhmissä A ja B ei ole kaikilla työntekijöillä sama. Tämän päätelmän kannalta ei ole väliä onko se normaalisti jakautunut, vai jakautunut niin että 90% ryhmästä omaa saman tason ja 10% toisen tason. Jakauma on siis irrelevantti kunhan se sisältää vaihtelua. Väliä ei ole silläkään onko ryhmien välillä eroa.

Esimerkkinä reilu tilanne jossa ryhmien välillä ei ole muuta eroa kuin leima tai sukupuoli passissa. Tällöin kiintiöttömässä maailmassa syrjimätön työnantaja saa palkata sadasta hakijasta esim. kymmenen parasta, kun taas kiintiöllisessä maailmassa operoiva kollega palkkaa molemmista ryhmistä viisi parasta. Koska ryhmien sisällä on vaihtelua eikä koko populaatio tietenkään ole hakemassa samaa työtä (ja vaikka olisikin, koko populaation hakemuksiin tutustuminen ja haastattelu kävisivät aivan liian työlääksi), koko hakijaporukan 10 parasta eivät ole aina (käytännössä yleensä) samat kuin molempien ryhmien viisi parasta. Niinpä kiintiöt pakottavat epäoptimaaliseen valintaan. Missään tilanteessa kiintiöllisessä todellisuudessa operoiva syrjimätön johtaja ei päädy parempaan lopputulokseen. Ks. kuva liitteenä.

Tilanne muuttuu vieläkin räikeämmäksi kun muutetaan näiden yhtäsuuriksi edellä olevien hakijaryhmien koostumuksia niin että hakijoista esim. 80% tuleekin toisesta ryhmästä ja 20% toisesta. Tällöin kiintiöllisessä maailmassa päädytään vielä paljon huonompaan lopputulokseen. Ks. toinen kuva.

Ryhmien välillä on eroa: Tässä nyt ei ole epäselvyyttä. Tällöin itsestäänselvästi huonompia hakijoita palkataan vain kiintiöiden takia ja parempia vastaavasti jätetään palkkaamatta.


PS. Kuvissa havainnollistus jossa käytän ryhmien A ja B "sopivuuden tasona" täysin identtisesti jakautunutta normaalia satunnaiskohinaa. Ryhmissä ei siis ole tasoaeroa. Joka kierroksella simuloin kummastakin ryhmästä ensin sata hakijaa joista valitsen kiintiöttömässä maailmassa kymmenen parasta, ja kiintiöllisessä maailmassa kummankin ryhmän viisi parasta. Näistä vertaan valittujen henkilöiden keskiarvoja laskemalla niiden erotuksen. Toistan tämän 10 000 kertaa eli tuloksena on keskimääräinen tasoero "palkatuissa" 10 000:ssa simulaatiossa.

Toisessa kuvassa homma on identtinen mutta ryhmästä A hakijoita on 160 ja B 40. Kuten näkyy, molemmissa tapauksissa kiintiöllinen yleensä häviää, toisinaan reilustikin. Kiintiötön ei häviä koskaan.

PS2. Yksi pointti miksi minusta tilastoja ja todennäköisyyksiä lähes ollenkaan ymmärtämättömällä ei pitäisi olla asiaa yhteiskuntatieteidenkään pariin, tai oikeastaan erityisesti niiden pariin. Tämä on nimittäin äärimmäisen hyvä esimerkki tilanteesta jossa voidaan ihan selkeästi päätellä millaiseen lopputulemaan kiintiöt johtaisivat milläkin oletuksilla. Uskon että @Walrus21 tämän ymmärtää mutta löytyy valtavasti ihan koulutettuakin porukkaa jotka eivät kertakaikkiaan kykene käsittämään että noissa tilanteissa kiintiöt ihan väistämättä johtavat epäoptimaalisuuteen.
 

Liitteet

  • hakijat50-50.png
    hakijat50-50.png
    5,3 KB · kertaa luettu: 364
  • hakijat80-20.png
    hakijat80-20.png
    6 KB · kertaa luettu: 375

teppana

Jäsen
Olisikohan tässä moderaattoreilla jo aika puuttua tämän yhden sankarin homojen maalittamiseen? Lievästi sanottuna iljettävää kun ratsastetaan omia ennakkoluuloja kammottavien rikosten kautta.
 
Olisikohan tässä moderaattoreilla jo aika puuttua tämän yhden sankarin homojen maalittamiseen? Lievästi sanottuna iljettävää kun ratsastetaan omia ennakkoluuloja kammottavien rikosten kautta.

Että tällaista sananvapautta. Kyse kuitenkin ikävä kyllä tosiasioista, ei ennakkoluuloista, eikä valheista. Viittasin epäilyihin, jotka osoittautuivat todeksi. Mistä löydät enää ennakkoluulon?
 

teppana

Jäsen
Että tällaista sananvapautta. Kyse kuitenkin ikävä kyllä tosiasioista, ei ennakkoluuloista, eikä valheista. Viittasin epäilyihin, jotka osoittautuivat todeksi. Mistä löydät enää ennakkoluulon?

Se on sinulle jo satoja kertoja selitetty. Pedofilia ja homoseksuaalisuus eivät ole sama asia. En jaksa lähteä tähän vääntöön enää ollenkaan. Toivon vain, että lopetat tämän oksettavan kampanjoinnin. Tälläkin palstalla kanssasi kirjoittaa ihmisiä jotka ovat homoseksuaaleja. Luulisi sinulla olevan edes rahtusen käsitystä siitä, miltä nuo tahalliset rinnastuksesi tuntuvat näistä ihmisistä.

No, en jaksa tosiaan tätä enempää. Laitan sinut ignoreen koska tuollaista törkyä ei vain viitsi lukea. Ihmettelen vain palstaa jossa pelikieltoa tulee mitä lievemmistä vittuiluista mutta homoseksuaalien leimaaminen pedofiileiksi on kosher.
 
Se on sinulle jo satoja kertoja selitetty. Pedofilia ja homoseksuaalisuus eivät ole sama asia. En jaksa lähteä tähän vääntöön enää ollenkaan. Toivon vain, että lopetat tämän oksettavan kampanjoinnin. Tälläkin palstalla kanssasi kirjoittaa ihmisiä jotka ovat homoseksuaaleja. Luulisi sinulla olevan edes rahtusen käsitystä siitä, miltä nuo tahalliset rinnastuksesi tuntuvat näistä ihmisistä.

No, en jaksa tosiaan tätä enempää. Laitan sinut ignoreen koska tuollaista törkyä ei vain viitsi lukea. Ihmettelen vain palstaa jossa pelikieltoa tulee mitä lievemmistä vittuiluista mutta homoseksuaalien leimaaminen pedofiileiksi on kosher.

En ole leimannut kaikkia homoseksuaaleja pedofiileiksi. Sellaisen väittäminen pitäisi olla seikka, joka moderaattoreita pitäisi kiinnostaa enemmän. Olen lukenut ihan itsensä homoseksuaalin tutkijan kokoamasta tutkimuksesta, että pedirestia-termi tunnettiin jo antiikissa. Samalla logiikalla minunkin pitäisi loukkaantua joka kerta kun kuulen suomalaisten miesten olevan juoppoja naisten pahoinpitelijöitä. Minä en ole. Eikä ole moni muukaan. Olen pahoillani tosin uhrien puolesta. Tutkimusten mukaan suomalaisilla miehillä on tuohon taipumusta enemmän kuin monen muun kansan miehillä.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En ole leimannut kaikkia homoseksuaaleja pedofiileiksi. Sellaisen väittäminen pitäisi olla seikka, joka moderaattoreita pitäisi kiinnostaa enemmän.
Olet esittänyt väitteeen, että pefofilia olisi yleisempää homoseksuaalien joukossa ja todisteena yksittäistapauksia ja mutua. Sellaisen väittäminenkin saisi olla seikka, joka moderaattoreita kiinnostaa enemmän.
 
Olet esittänyt väitteeen, että pefofilia olisi yleisempää homoseksuaalien joukossa ja todisteena yksittäistapauksia ja mutua. Sellaisen väittäminenkin saisi olla seikka, joka moderaattoreita kiinnostaa enemmän.

Mutta lestadiolaisista saa esittää samaa joutumatta moderoinnilla uhkailun kohteeksi. Onko tästäkään olemassa väestötason tutkimusta? Yksittäistapauksia ja mutua on julkisuudessa ollut paljonkin. Ja taas eilen tuli dokumentti lapsikaupasta, jossa mm. Tuomas Enbusken vuonna 2012 esille nostamaa teemaa tuotiin esille.

Äläkkähän siitäkin nousi täysin ymmärrettävästi, kun Ilkka Kanerva jäi kiinni lukion ensimmäistä luokkaa käyvän tytön kanssa viestittelystä seksuaalissävytteisesti. Taannoin täällä eräs nimimerkki hehkutti elokuvaa, jossa asetelmana oli Kanervan ikäisen miehen ja Kanervan viestittelykohteen ikäisen pojan suhde.
 
Viimeksi muokattu:

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Käsityön suosio oppiaineena romahtanut Asiasta kolmanteen...näin käy kun opetushallituksen feministit laativat opetussuunnitelmat muilta kysymättä.
Koska artikkeli on maksumuurin takana, niin kiinnostaisi mitä oppilaat valitsevat käsityön sijaan? Koska jos otsikointi on edellä mainitun kaltainen, niin arvelen kyseessä olevan valinnaisaine-käsityön. Pakollisen käsityön suosiohan ei voi romahtaa tai kasvaa, sitä on OPSissa määrätty määrä, ihan jokaisella. Mutta siis lapset valitsevat mielestäsi väärin? Yhteiskunnassa yleisesti kovassa suosiossa oleva veistely ja koiranpedinrakentaminen on nyt jäänyt feministien jalkoihin ja korvattu yrittäjäkurssilla ja bändikerholla?
 
Koska artikkeli on maksumuurin takana, niin kiinnostaisi mitä oppilaat valitsevat käsityön sijaan? Koska jos otsikointi on edellä mainitun kaltainen, niin arvelen kyseessä olevan valinnaisaine-käsityön. Pakollisen käsityön suosiohan ei voi romahtaa tai kasvaa, sitä on OPSissa määrätty määrä, ihan jokaisella. Mutta siis lapset valitsevat mielestäsi väärin? Yhteiskunnassa yleisesti kovassa suosiossa oleva veistely ja koiranpedinrakentaminen on nyt jäänyt feministien jalkoihin ja korvattu yrittäjäkurssilla ja bändikerholla?

Aamulla se oli vielä vapaasti nähtävissä. Juuri noin taitaa olla asian laita.
Koulun käsityöuudistus pyrki tasa-arvoon, oppilaat kaikkosivat - Suomenkuvalehti.fi
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Käsityön suosio oppiaineena romahtanut Asiasta kolmanteen...näin käy kun opetushallituksen feministit laativat opetussuunnitelmat muilta kysymättä.

Tulee kaukaiset kouluajat mieleen. Tykkäsin aina koulusta ja kaikista kouluaineista paitsi käsityöstä. Olin tosi surkea siinä ja inhosin koko oppiainetta. Ehkä myönteisimmät kokemukset ala-asteella tuli kolmannella luokalla poikien puukäsitöissä, kun tytöt ja pojat vaihtoivat hetkeksi käsityöt toistensa käsitöihin. Tasa-arvoa 80-luvun malliin.

Yläasteella vielä jouduin kärvistelemään tekstiilitöitä. Olisi pitänyt olla varmaan edes kanttia valita tekninen työ mutta kun ei uskaltanut. Olisi ehkä ollut mielekkäämpää minulle.

Kun tuli kahdeksannella luokalla valinnaisaineiden aika valitsin saksan ja kotitalouden. Jos käsityö olisi joskus ollut vapaaehtoinen oppiaine, en olisi koskaan sitä valinnut.

Kun mutkia suoraksi niin mielellään vedellään unohtuu välillä, että olemme kaikki yksilöitä ja meillä on omat mielenkiinnon kohteemme.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mutta lestadiolaisista saa esittää samaa joutumatta moderoinnilla uhkailun kohteeksi.
En minä ole tuollaista väitettä esittänyt, enkä tiedä että onko parafilia sen yleisempi heidän joukossaan kuin muunkaan väestön joukossa. Lestadiolaisia voidaan kritisoida samasta kuin katolista kirkkoa eli heillä näiden tapauksien peittely tuntuu olevan sisäänrakennettu toimintatapa ja tämän seurauksena voi tapauksia olla keskimääräistä enemmän.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös