Kiintiöt ovat yleisellä tasolla asia, jota ihmiset pelkäävät enemmän kuin kannattaisi. Ei Suomessa tapahdu tuollaista mainitsemaasi sääliin perustuvaa valintaa.
THL:n sivuilta:
Suomessa ainoat lakisääteiset kiintiöt koskevat valmistelevia toimielimiä. Muualla maailmassa yleisempi sukupuolikiintiömalli on vaalien ehdokasasettelua koskeva kiintiö, joka voi olla säädetty perustuslaissa, vaalilaissa tai puolueiden omissa säännöissä.
Pörssiyhtiöistä:
Tällä hetkellä elinkeinoelämän tasa-arvoa vauhditetaan lainsäädännöllä jo seitsemässä Euroopan maassa (Norja, Islanti, Espanja, Ranska, Belgia, Italia, Alankomaat). Kiintiöistä on tehty päätös Saksassa ja niistä käydään keskustelua myös muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa.
Ihan en nyt tätä ymmärrä, että kun sanoin että mielestäni kiintiöt ovat huono asia, laitat minulle viittauksia kiintiöiden olemassaoloon. Sanoisinko, että siitä miten asiat ovat, ei voi päätellä sitä, miten niiden pitäisi olla. Jos optimaalisista henkilövalinnoista joudutaan luopumaan kiintiöiden takia, on tulos epäoptimaalinen, mikä tarkoittaa sitä, että valinta on sääliin perustuvaa. Muutenhan parhaat olisivat paikoillaan ilman kiintiöitäkin.
Jos jonkun mielestä on olemassa hyväveliverkostoja tai vastaavia, jotka vääristävät valintoja, tulee puuttua (demokratian) prosesseihin, ei edelleenkään siihen lopputulosten tasa-arvoon – vaan mahdollisuuksien tasa-arvoon.
Kiintiöillä voidaan myös pyrkiä lisäämään diversiteettiä. Jos koulussa 95% opettajista on naisia, voidaan katsoa, että miesten määrän lisääminen saattaisi monipuolistaa opetustoimintaa. Tämäkään ei tietysti tarkoita, että tehtävään valittaisiin epäpätevä henkilö.
En minä tiedä, tarvitaanko tässäkään kiintiöitä. Jos rehtori/rekrytoija tietää, että monipuolisella henkilökunnalla saa tarjottua parempaa opetusta, hän varmaan tekee rekrytoinnit sen perusteella. Yksityisellä sektorillahan tätä ongelmaa ei ole, koska markkinat rankaisevat kyllä epäoptimaalisesti (lue esim. yksipuolisesti) toimivia yrityksiä varsin tehokkaasti. Ehkäpä tässä asiassa feministi ja kapitalisti voivat lyödä kättä.
Enemminkin kiinnittäisin huomiota siihen, miksi miehet tekevät pidempää päivää, panostavat uraansa, pyrkivät elättäjyyteen jne. Uskoakseni tämä kehitys perustuu enemmän historiallisiin kehityskaariin ja työelämän rakenteeseen kuin biologisiin ominaisuuksiin. Tosiasiahan on, että jonkun on hoidettava lapset, vanhukset ja kodin ylläpito. Menneisyyden konventioista ja sukupuolirooleista johtuen valtaosa em. "palkattomasta työstä" lankeaa naisille, mikä taas näkyy työurissa, palkkakehityksessä ja eläkkeissä.
Tämän voi tietysti sanoa olevan ihmisten omassa päätäntävallassa. Totuus kuitenkin lienee, että tämä koko sukupuolierityinen ajatusmalli heijastuu kaikille yhteiskunnan aloille: varhaiskasvatukseen, koulutukseen, työnhakuun ja yritysten sisäisiin hierarkiohin. Muun väittäminen on mielestäni idealismia.
Olen varmaankin aiemmin todennut, että mainitsemiani epäkohtia ei tulla millään lainsäädännöllä korjaamaan. Kehitys tapahtuu omalla painollaan, kun menneisyyden huonot toimintamallit kuolevat pois uusien tilalta. Yhteiskunnalla on kuitenkin mahdollisuus vauhdittaa tätä kehitystä karsimalla vääränlaisia kannusteita (esim. kotihoidon tuki).
Onko mahdollista, että miehet vain ovat sellaisia? Luonnostaan. Menneisyyden kehityskaaria ei tietenkään voida väheksyä – on selvää, ettei naisten rooli yhteiskunnassa voi muuttua sormia napsauttamalla, vaikka tasa-arvo olisikin instituutioissa varmistettu. Tällä hetkellä Suomessa samasta työstä maksetaan samaa palkkaa ja naisten alhaisempi palkkataso johtuu siitä, että he haluavat tehdä töitä matalapalkkaisemmilla aloilla. Mielestäni tässä olisi se isoin asia, mikä voitaisiin korjata, eli kannustettaisiin naisia enemmän tekniikan alalle. Mitkään sairaanhoitajien palkkojen keinotekoinen nostaminen insinöörin palkan tasolle eivät tietenkään toimi, vaikka Tehy älyttömässä kampanjassaan sellaista vihjaileekin. Toisaalta ei pidä myöskään syyllistää naisia siitä, että he ovat hakeutuneet hoiva-aloille – jokaisen omaa valintaa tulee kunnioittaa.
Minä en olisi huolissani yrityksen sisäisistä hierarkioista. Ahneet osakkeiden omistajat kyllä järjestelevät yrityksensä niin, että se tuottaa mahdollisimman paljon voittoa pitkällä aikavälillä. Toisinaan ihmettelen, että miksi kukaan, jonka mielestä naiset ovat alipalkattuja, ei käytä tätä "markkinahäiriötä" hyväkseen ja perusta yritystä, joka työllistäisi enemmän naisia. Alle markkinahinnan olevalla työvoimallahan pitäisi takoa kovat voitot ja kun naisten kysyntä alkaisi nousta, nousisivat tietysti palkatkin. No... tämä ilmaisena bisnesvinkkinä ja tällaisena "put your money where your mouth is" -tyyppisenä heittona.