Tasa-arvo ja poliittinen korrektius

  • 1 107 050
  • 9 273

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Ensinnäkin on hyvä tunnustaa, että koululaitos on Suomessa myös tapa kasvattaa kansantaloudellisesti ja sosiaalisesti kyvykkäitä kansalaisia. Pyrkimyksenä on ohjailla lapsia siihen suuntaan, että he näkisivät erilaiset uravalinnat mahdollisina. Tarkoituksena ei ole pakottaa ketään mihinkään.

Jos lopputulos on sitten sellainen, että työmarkkinat eriytyvät sukupuolittain, niin sille ei mahda minkään. Pitää kuitenkin tavoitella tilannetta, jossa sukupuoli ei määrittelisi ihmisen odotushorisonttia, mahdollisuuksien kirjoa tai kohtelua työpaikalla.

Suomessa on pohjoismaalaisittain aika konservatiiviset arvot. Ne näkyvät pelkästään näissä keskusteluissa, joissa vastustetaan ideologisesti milloin mitäkin parannuksia, vaikka niille olisi millaiset pedagogiset tai kansantaloudelliset perustelut. Sinäkin napsaisit kokonaisesta artikkelista yhden hieman leväperäisen toteamuksen ja aloit siitä maalailemaan uhkakuvia.

Nyt kun työmarkkinat & opiskealat ovat eriytyneet sukupuolittain joissain tapauksissa melko radikaalistikin - ja tämä on siis vapaan valinnan tulosta, niin missä vaiheessa tulee tunnustaa tosiasiat ja siirtää ainakin osa resursseista - ja keskustelusta - muualle ja hyväksyä se, että vapaa valinta on johtanut tähän - eikä sille mitään mahda sanojasi lainataksesi? Ainahan voidaan pyrkiä ja pyristellä harhaisen idealistiseen tilanteeseen teoreettisella tasolla. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että kovin radikaaleja muutoksia tähän on turha odotella. Helppoa on toki heittää muutosvastarintakortti sekä väärien asenteiden betsi pöytään. Tiedostan myös toki sen, että tämä tulee aiheuttamaan mahdollisesti ongelmia yhteiskunnalle tulevaisuudessa - enkä siis tarkoita etteikö mitään pitäisi yrittää tehdä.

Ymmärtääkseni tälläkään hetkellä kukaan ei pakota tyttöjä tietyille aloille - eikä poikia tietyille aloille - eikä näin ollen määrittele kenenkään odotushorisonttia tai mahdollisuuksien kirjoa. Tilanne varmasti kehittyy jonkin verran - joskin verraten hitaasti - joskin aina tullee olemaan aloja joissa eriytyminen on lähes äärimmäistä: esimerkkinä nyt vaikkapa terveydenhoitajat ja perhepäivähoitajat joista 99% on naisia - putkiasentajista, kirvesmiehistä ja rakennuspuusepistä taasen 98% on miehiä.

Tämä jaottelu syntyy jo varhaisessa vaiheessa sillä (esimerkiksi) puolet 8. ja 9. luokan pojista valitsee teknisen työn - tytöistä sen valitsee vain 5%. Tytöt valitsevat poikia useammin tekstiilikäsityön ja musiikkia tai kuvataiteita. Lukioissa taasen viidennes tytöistä opiskeli vähintään kuusi kurssia valinnaista kieltä - pojista vain 10%. Pitkän matematiikan suoritti pojista puolet - ja tytöistä vähän yli kolmannes. Tässäkään ei liene kovin suuria muutoksia mikäli verrataan tämänhetkistä tilannetta vaikkapa 10-20 vuoden takaiseen? Tämä on tosin mutua sillä en jaksanut kaivaa tästä infoa sen enempää. Korjannet eittämättä mikäli olen väärässä.

Sinä näet uhkakuvina sellaiset mielipiteet ja näkemykset jotka haluat sellaisina nähdä - se sinulle sallittakoon. En minä omasta mielestäni mitään mielettömiä uhkakuvia ole maalaillut - ehkäpä sinun mielessäsi ne sellaisia ovat olleet, ja sille minä en puolestani voi mitään. Minusta se ei ole uhkakuvien maalaamista mikäli hyväksyy tietyt tosiasiat - enemmän näen uhkakuvia pinkin harhaisessa idealistimaailmassa ratsastamisen suhteen.

Nämä ovat ongelmallisen makuisia - sanoi mursu pihlajanmarjoista. Sitä en tiedä miksi pihlajanmarjat olivat meressä?
 
Viimeksi muokattu:
Suomessa on pohjoismaalaisittain aika konservatiiviset arvot. Ne näkyvät pelkästään näissä keskusteluissa, joissa vastustetaan ideologisesti milloin mitäkin parannuksia, vaikka niille olisi millaiset pedagogiset tai kansantaloudelliset perustelut. Sinäkin napsaisit kokonaisesta artikkelista yhden hieman leväperäisen toteamuksen ja aloit siitä maalailemaan uhkakuvia.

Eikö täälläkin ole todettu, että näillä uudistuksilla (mm. digitalisaatio ja ilmiöoppiminen) on oppimistulokset saatu laskemaan esim. matematiikassa. Kuinkahan se laskee kädentaitoja pojilla entisestään kun tekstiilitöitä pakkosyötetään teknisen sijaan. Puhelimen räpläämisen takia ovat muutenkin laskussa. Lisäksi teknisen työn miesopettaja on ollut niitä harvoja luottamuksellisia mieskohtaamisia yksinhuoltajien pojille. Nyt sitäkin on vähennetty.

Liberaalilla perhepolitiikalla ja asenneilmapiirillä, jossa pienten lasten äideillä on helppo ottaa ero kun tunteet lapsen isään hiipuvat parin vuoden päästä, on saatu aikaan reppanoiden joukko. Heidän käytösongelmat ja oppimisvaikeudet eivät ole millään tavalla kansantalouden etu.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Pilottipäiväkodissa muhii sukupuolivallankumous Näihin muutamien päiväkotien pilottiprojekteihin viittasin. Jutussa pyritään hiusta halkoen todin häivyttämään termi sukupuolineutraali sukupuolisensitiiviseksi. Asia on kuitenkin sama. Päiväkodin johtaja nimenomaan sanoi televisiohaastattelussa, että tarkoituksena on saada tytöt kiinnostumaan luonkontieteistä ja sitä kautta edistää tasa-arvoa (eli käytännössä kuroa palkkaeroa naisten ja miesten välillä).

Tuo juttu oli täynnä todellisuusrajoitteisia hokemia siitä, miten poikia "ei pistetä siivoamaan omia sotkujaan" (me ammattilaiset käytämme sanan sotku sijasta sanaa leikki) yms tai kuinka apulaisiksi pyydetään useimmiten tyttöjä yms.

Jälkimmäinen homma pyörii useimmiten ihan kiertävällä listalla, eli apulaisvuoro (joka on lähes kaikille lapsille hyvin mieluinen) kiertää tasaisesti. Ensinmainittu taas on täyttä shittiä, ainakin suomenkielisissä ympäristöissä. Moku-perheiden lasten osalta voi sanoa, että on iso ero siinä millaisia ponnisteluja tarvitaan jotta saadaan poika- tai tyttölapsi siivoamaan leikkinsä. Korostan, että kyseessä on yhden ammattilaisen havainto, ei mikään alan vallitseva käsitys. Näin myös siinä, mitä seuraavaksi kirjoitan.

Kun ollaan samassa leikkitilanteessa, sanotaan vaikka rakentamassa Legoilla, alkaa tyttöä useimmiten kiinnostaa leikkiminen nopeammin, kun poikien rakentelu- ja tutkimisvietti on tyypillisesti vahvempi. Ensimerkiksi niin, että tyttö valikoi figuurin tai kaksi (lapset toki käyttävät sanaa ukkeli, mutta haluan pitäytyä tässä yhteydessä sukupuolineutraalissa sanassa) ja joitakin, usein hyvin valmiina tarjoiltuja legoja (esim. kaksipyöräiset ajoneuvot) ja ryhtyvät kommunikaatiota sisältävään leikkiin. Pojille tyypillisempää on syventyä tuottamaan jotain omaa hyvin keskittyneesti ja lähes puhumattomasti. Pojat ovat myös huomattavasti kiinnostuneempia tutkimaan minun rakentelemiani juttuja. Itsekritiikin hengessä myönnän, että ohjaudun itse Legoilla juurikin rakentelemaan vuorovaikutteisemman leikin sijaan.

Sanoisin kuitenkin niin, että linkittämässäsi jutussa on tehty kärpäsestä härkänen.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Katselin lelukaupassa hyllyjakoa ja ei nyt oltu laitettu kylttejä ”poikien lelut ja ”tyttöjen lelut”. Jako oli selvä, mutta haittaako se? Minusta ongelma ei ole, jos tytöille kaupataan nukkeja mitkä he todennäköisesti valitsevat. Ongelma on jos puututaan asiaan mikäli poika valitseekin nuken.

Itseasiassa juuri nukkeleikkien osalta on minun kymmenen vuoden päiväkotiurani aikana tapahtunut merkittävää tasaantumista. Joskin tämä on seurausta siitä, että tyttöjen nukkeleikit ovat jääneet vähäisimmiksi.

Perheissä (kodeissa), joissa on nähty vauvanhoitoa niin pojat kuin tytötkin leikkivät nukeilla. Korostan tässäkin, että havainto on omani, enkä tukeudu tieteelliseen tutkimukseen.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Niin, ennen seiskaluokkalainen oppilas sai valita, meneekö teknisiin- vai tekstiilikäsitöihin. Nykyään pakotetaan puoliksi kumpaankin sukupuolisensitiivisyyden nimissä. Sekö on valinnanvapautta? Niinhän se Kantkin aikanaan, pohti miten kultivoida vapautta pakolla.

Palvellessani yläasteella valitsin tekstiilityötä maksimisti. Syy oli se, että siellä rima oli matalin ja olin niin kutsutusti nakkisuojassa.
Jos olisin ollut terveitsetuntoinen nuori, olisin altistanut itseni metallitöihin. Hyöty elämässä olisi ollut noin tuhatkertainen.

Yläasteikäinen on erittäin epäkypsä tekemään juuri mitään valintoja.

@Walrus21
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Liberaalilla perhepolitiikalla ja asenneilmapiirillä, jossa pienten lasten äideillä on helppo ottaa ero kun tunteet lapsen isään hiipuvat parin vuoden päästä, on saatu aikaan reppanoiden joukko. Heidän käytösongelmat ja oppimisvaikeudet eivät ole millään tavalla kansantalouden etu.
Onko tämä omaa kokemustasi vai onko sinulla jotain näyttöäkin taas kerran asiasta?
 
Onko tämä omaa kokemustasi vai onko sinulla jotain näyttöäkin taas kerran asiasta?

AL: Lääkärit huolissaan: lasten mielenterveysongelmat lisääntyneet rajusti – jopa alle kouluikäiset itsetuhoisia Tämän linkkasin jo aiemmin. Väestöliiton sivuilta löytyy tutkimuksia eroista. Tämähän on taas alhaisen mieleni väärinymmärrystä, vaikka lausunnon antaa nuorisopsykiatrian ylilääkäri.

Nuorisopsykiatrian ylilääkäri Riinakerttu Kaltiala-Heino mainitsee kuitenkin myös rikkonaiset perhesuhteet. Hänen mukaansa julkisen keskustelun sävy on, että ”seuraa sydäntäsi” ja ”lapsetkin ovat onnellisia, kun sinä olet onnellinen”.

– Mielenterveysaineisto silti osoittaa, että ne nuoret oireilevat keskimäärin enemmän, joiden vanhemmat eivät asu yhdessä, Kaltaiala-Heino sanoo.


Voiko sitä selvemmin sanoa?
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
AL: Lääkärit huolissaan: lasten mielenterveysongelmat lisääntyneet rajusti – jopa alle kouluikäiset itsetuhoisia Tämän linkkasin jo aiemmin. Väestöliiton sivuilta löytyy tutkimuksia eroista. Tämähän on taas alhaisen mieleni väärinymmärrystä, vaikka lausunnon antaa psykiatrian ylilääkäri.

Nuorisopsykiatrian ylilääkäri Riinakerttu Kaltiala-Heino mainitsee kuitenkin myös rikkonaiset perhesuhteet. Hänen mukaansa julkisen keskustelun sävy on, että ”seuraa sydäntäsi” ja ”lapsetkin ovat onnellisia, kun sinä olet onnellinen”.

– Mielenterveysaineisto silti osoittaa, että ne nuoret oireilevat keskimäärin enemmän, joiden vanhemmat eivät asu yhdessä, Kaltaiala-Heino sanoo.

Voiko sitä selvemmin sanoa?
"Lehden haastattelemien lääkärien mukaan lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ja käytöshäiriöiden äkilliseen lisääntymiseen Tampereella ja Pirkanmaalla vaikuttaa vaativa koulumaailma sekä koulujen vähentyneet resurssit."

voiko sitä selvemmin sanoa?

Siitä ei silti ole epäselvyyttä etteikö vanhempien parisuhteen epäonnistuminen olisi ikävää ja haitallista lapsien kannalta..

Oleellista oli taas tämä sinun syy-seuraus-suhteiden kertomisesi: "Liberaalilla perhepolitiikalla ja asenneilmapiirillä, jossa pienten lasten äideillä on helppo ottaa ero kun tunteet lapsen isään hiipuvat parin vuoden päästä,"
Tulkitsetko että tämä selittää tämän tilastoissa varmaankin näkyvän avioerojen räjähdysmäisen lukumäärän nousun?:
https://www.stat.fi/til/ssaaty/2015/ssaaty_2015_2016-04-21_tie_001_fi_001.gif
 
Niin, kuvaaja loppuu vuoteen 2015. Kuten huomaat, nousukausi lisää avioerojen määrää, kun taas huonot ajat vähentävät niitä. Nousukaudella mammoille syntynee tarvetta toteuttaa itseään omalla ajalla. Jospa tulisit tuoreemman tilaston kanssa räksyttämään?
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Niin, kuvaaja loppuu vuoteen 2015. Kuten huomaat, nousukausi lisää avioerojen määrää, kun taas huonot ajat vähentävät niitä. Nousukaudella mammoille syntynee tarvetta toteuttaa itseään omalla ajalla. Jospa tulisit tuoreemman tilaston kanssa räksyttämään?

En räksytä tai muutakaan - linkin takaa löytyy 2017 asti ulottuva tilasto. Ei niissä juurikaan muutoksia ole.

Tilastokeskus - Siviilisäädyn muutokset 2017

ping @dana77 myös ettei tarvitse turhaan kaivaa tilastoja.
 
Tilastoissa vain avioerot. Entistä useampi perustaa perheen avoliitossa, josta eroaminen on vielä helpompaa. Ehkä heidän eronsa näkyvät sitten myös solmittujen avioliittojen romahtamisena. Avioeroissakin taso ollut Euroopan kärkipäätä tasaisesti viimeiset 20 vuotta.

Dana77:n kehuma "maanmainio Enbuske" muuten viittasi tuoreimmassa kolumnissa arkaan aiheeseen, josta oli lukenut tutkimuksia vuosia aiemmin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tilastoissa vain avioerot. Entistä useampi perustaa perheen avoliitossa, josta eroaminen on vielä helpompaa. Ehkä heidän eronsa näkyvät sitten myös solmittujen avioliittojen romahtamisena. Avioeroissakin taso ollut Euroopan kärkipäätä tasaisesti viimeiset 20 vuotta.
Avioliiton ulkopuolella syntyneiden lapsien määrä on hieman kasvanut, mutta avioliittojen määrä ei ole romahtanut, joten tuollaisen teorian puolesta ei ole mitään evidenssiä esitetty. Ihan mahdollista on että nykyisin tuolla että lapset syntyvät avioliiton ulkopuolella ei ole enää samanlaista merkitystä, että sen takia tarvisi avioon kiirehtiä vaan naimisiinmenemiset ehtii hoitamaan myöhemminkin kun esim taloudellinen asema on iän myötä kohentunut. Avioliittojen määrä ei ole mitenkään romahtanut isossa kuvassa, niin solmitaan nyt hieman enemmän/about samanverran kuin 1990-luvulla ja vaikka 2000-luvulla on ollut joitakin vuosia joilla niitä on solmittu joitakin tuhansia enemmän vuositasolla. Nyt ihan viime vuodet niiden määrä ovat olleet muuttumattomia.

En silti näe että näillä faktoilla on asiassa mitään merkitystä, vaan iso kuva on että väite ei taas perustunut mihinkään vaan oli vaan omaa sävellystäsi.

Olisi mielenkiintoista tietää miksi nämä "liberaalit perhepolitiikat", asenneilmapiirit ja sukupuolineutraaliudet ovat sinulle sellaisia fiksaatioita kuin ne ovat,

Toisaalta olen minä itse puolestani hyvin huolissani valtiontalouden ylivelkaantumisesta ja kilpaillukyvystä, ilmastonmuutoksesta, eläkepyramidihuijauksesta ja vähäisemmässä määrin myös sukupuolten välisestä tasa-arvosta, joten kai me jokainen vain koemme jotkut asiat itsellemme tärkeiksi.
 
En silti näe että näillä faktoilla on asiassa mitään merkitystä, vaan iso kuva on että väite ei taas perustunut mihinkään vaan oli vaan omaa sävellystäsi.

Mistähän KGB:n oppaasta nämä keskusteluopit ovat peräisin? Asiassa ei ollenkaan paina nuorisopsykiatrian ylilääkärin lausunnot. Tilastojen lisäksi hänellä luulisi olevan todellisuuspohjaa potilaistaan. Ellei sitten olisi valelääkäri.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Nyt kun työmarkkinat & opiskealat ovat eriytyneet sukupuolittain joissain tapauksissa melko radikaalistikin - ja tämä on siis vapaan valinnan tulosta, niin missä vaiheessa tulee tunnustaa tosiasiat ja siirtää ainakin osa resursseista - ja keskustelusta - muualle ja hyväksyä se, että vapaa valinta on johtanut tähän - eikä sille mitään mahda sanojasi lainataksesi?
Ei tässä ole kyse siitä, että olisi vain kaksi vaihtoehtoa: kommunismi tai liberalismi. Kaikki nykyisetkin päätökset niin koulussa kuin työelämässäkin syntyvät yksilön vuorovaikutuksesta ympäristöön. Minusta on järkevää, että sitä ympäristöä pyritään muokkaamaan mahdollisimman tasa-arvoiseen ja kansakunnan hyvinvoinnin kannalta edulliseen suuntaan.

Eikö täälläkin ole todettu, että näillä uudistuksilla (mm. digitalisaatio ja ilmiöoppiminen) on oppimistulokset saatu laskemaan esim. matematiikassa. Kuinkahan se laskee kädentaitoja pojilla entisestään kun tekstiilitöitä pakkosyötetään teknisen sijaan. Puhelimen räpläämisen takia ovat muutenkin laskussa. Lisäksi teknisen työn miesopettaja on ollut niitä harvoja luottamuksellisia mieskohtaamisia yksinhuoltajien pojille. Nyt sitäkin on vähennetty.

Liberaalilla perhepolitiikalla ja asenneilmapiirillä, jossa pienten lasten äideillä on helppo ottaa ero kun tunteet lapsen isään hiipuvat parin vuoden päästä, on saatu aikaan reppanoiden joukko. Heidän käytösongelmat ja oppimisvaikeudet eivät ole millään tavalla kansantalouden etu.
Päättelyketjusi on jälleen niin uskomattoman typerä, että ei maksane vaivaa jatkaa keskustelua.

Voisit alkuun pohtia vaikka sitä, vaikuttaako 2h kuukaudessa ilmiöoppimista kovinkaan radikaalisti oppilaiden matematiikan taitoihin - etenkin, kun ne tunnit eivät lähtökohtaisesti ole pois matematiikan opiskelusta.

Palvellessani yläasteella valitsin tekstiilityötä maksimisti. Syy oli se, että siellä rima oli matalin ja olin niin kutsutusti nakkisuojassa.
Jos olisin ollut terveitsetuntoinen nuori, olisin altistanut itseni metallitöihin. Hyöty elämässä olisi ollut noin tuhatkertainen.

Yläasteikäinen on erittäin epäkypsä tekemään juuri mitään valintoja.

@Walrus21
Minä valitsin aikoinaan tekstiilityön, koska se vaikutti kiinnostavalta. Aika pian kuitenkin selvisi, että kaikki muut pojat olivat menneet tekniseen työhön. Ala-asteen kärvisteltyäni siirryin sitten tekniseen työhön, koska kaikki kaveritkin olivat siellä.

Uskoisin, että näin toimii aika moni muukin yksilö. Toiseksi merkittävin vaikutin koulupolullani oli vanhempien toiveet, enkä usko, että olen tässäkään suuri poikkeustapaus.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mistähän KGB:n oppaasta nämä keskusteluopit ovat peräisin? Asiassa ei ollenkaan paina nuorisopsykiatrian ylilääkärin lausunnot. Tilastojen lisäksi hänellä luulisi olevan todellisuuspohjaa potilaistaan.
nuorisopsykiatrian ylilääkäri ei sanonut sanaakaan siitä että nuorten naiset lähtevät avioliitoista liian helposti eli tuo yhteväisyysmerkin vetäminen on täysin omaa asenteellista tulkintaasi. Myöskään tilastot eivät tuollaista osoita. KGB:n en tiedä ottaneet asiaan kantaa.
 
Viimeksi muokattu:
Sanoi juuri niin. Älyllistä epärehellisyyttä kieltää asia.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sanoi juuri niin. Älyllistä epärehellisyyttä kieltää asia.
No ei sanonut, mutta hyvä että tähän pisteeseen päädyttiin sillä se kertoo varsin selvästi mikä tässä on ongelmana.

Hän ei ensinnäkään sano että erot ovat naisten vika, niinkuin sinä teet. Toisekseen vaikka hän kertoo oman tulkintansa "julkisen keskustelun sävystä", niin sekään ei ole synynyymi sille, että naiset lähtevät (liian) kevyesti avioliitoista. Hän toteaa ainoastaan että avioerolapset oireilevat enemmän, mitä meidän ei ole syytä epäillä.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
"Lehden haastattelemien lääkärien mukaan lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ja käytöshäiriöiden äkilliseen lisääntymiseen Tampereella ja Pirkanmaalla vaikuttaa vaativa koulumaailma sekä koulujen vähentyneet resurssit."

voiko sitä selvemmin sanoa?

Siitä ei silti ole epäselvyyttä etteikö vanhempien parisuhteen epäonnistuminen olisi ikävää ja haitallista lapsien kannalta..

Oleellista oli taas tämä sinun syy-seuraus-suhteiden kertomisesi: "Liberaalilla perhepolitiikalla ja asenneilmapiirillä, jossa pienten lasten äideillä on helppo ottaa ero kun tunteet lapsen isään hiipuvat parin vuoden päästä,"
Tulkitsetko että tämä selittää tämän tilastoissa varmaankin näkyvän avioerojen räjähdysmäisen lukumäärän nousun?:
https://www.stat.fi/til/ssaaty/2015/ssaaty_2015_2016-04-21_tie_001_fi_001.gif


En lähde mukaan älyttömään keskusteluun moraalisesta rappiosta mutta sen sijaan tilastontulkintaa harrastan mielelläni. Tuo linkkaamasi tilastohan näyttää että avioero on 50 vuodessa yleistynyt huimasti, kenties juuri räjähdysmäisesti. Karkeasti ennen 15% avioliitoista päättyi tuon mukaan eroon kun taas nykyään luku on lähes 60%.

Muista tilastoista (Tilastokeskus - 1. Lapseton aviopari on yleisin perhetyyppi ) nähdäänkin sitten että lapsellisten (heh) avoparien määrä on räjähtänyt viime vuosikymmeninä. On vähän mutkien suoraksi oikomista olettaa että avopareilla erot olisivat jotenkin valtavasti harvinaisempia kuin aviopareilla ja jos oletetaan edes lähestulkoon avioparien eroprosenttia vastaava luku, on ihan perusteltua puhua erojen määrän valtavasta kasvusta viime vuosikymmeninä lapsiperheissä.

edit: Tavallaan kyseessä on itseään ruokkiva ilmiö, sillä tilastollisesti eroajien lapset eroavat itsekin todennäköisemmin: Lapsi ei unohda vanhempiensa eroa

edit2: Lisätään vielä että Väestöliiton mukaan yksinhuoltajaperheiden osuus lapsiperheistä on kaksinkertaistunut sitten 70-luvun: Yksinhuoltajaperheet Suomessa - Väestöliitto
 
Viimeksi muokattu:

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Tämä tuli ahmittua vangitsevuutensa vuoksi ja lopussa teki mieli aplodeerata seisaaltaan näyttöpäätteen edessä.

Minä olen kolmeen otteeseen lueskellut näkemystä; kieli, sanasto on yllättävänkin ymmärrettävää, mutta pitää vielä kerran huolella lukea läpi. Toivoinssiltä logiikka kyllä luonnistuu, mutta hieman filosofisempi käsitteiden pyörittely englanniksi vaatii aikansa, ei mene kerralla jakeluun.
Luultavasti tämän kaltaiset artikkelit käydään läpi sukupuolentutkimuksien kursseilla tokalla vuosikurssilla tjsp., ei kai ihan fuksisettiä tämä ole?
 
Päättelyketjusi on jälleen niin uskomattoman typerä, että ei maksane vaivaa jatkaa keskustelua.

Voisit alkuun pohtia vaikka sitä, vaikuttaako 2h kuukaudessa ilmiöoppimista kovinkaan radikaalisti oppilaiden matematiikan taitoihin - etenkin, kun ne tunnit eivät lähtökohtaisesti ole pois matematiikan opiskelusta.

Tutkijat: Koulujen digiloikan oppimisvaikutuksista vähän näyttöä – Pahimmillaan vain kirjojen siirtämistä nettiin

En silti näe että näillä faktoilla on asiassa mitään merkitystä, vaan iso kuva on että väite ei taas perustunut mihinkään vaan oli vaan omaa sävellystäsi.

Olisi mielenkiintoista tietää miksi nämä "liberaalit perhepolitiikat", asenneilmapiirit ja sukupuolineutraaliudet ovat sinulle sellaisia fiksaatioita kuin ne ovat,

Näin Neuvostoliitossakin suhtauduttiin toisinajattelijoihin, jotka mm. kyseenalaistivat hankittujen ominaisuuksien automaattisen periytymisen tai sen että sosialismi on niin jalo aste, ettei sen teollisen tuotannon päästöt aiheuta ympäristön saastumista. Stalinin aikana heidät lähetettiin vankileireille kuolemaan. Gorbatshovin aikana Moskovasta Habarovskiin. Yleistä logiikkaa ymmärtämättömäksi haukkuminen on sen rinnalla vähäistä.

Et ole tainnut kaupassa lukea naistenlehtien kansisivuja, jos et näe linkkiä, mihin ylilääkäri viittaa? Voisiko hän sanoa suoraan, että "nuoret naiset eroavat liian helposti, eivätkä ajattele lastensa parastaan?" Sähköposti täyttyisi varmaan nettiöykkäreiden vihaviesteistä.

Puolimatkan kohukirjoituksesta, josta Jyväskylän yliopisto niin painokkaasti irtisanoitui, tuli mieleen, että mitäköhän jos jenkeissä Oscar-ehdokkaana olisi ollut elokuva, joka käsittelisi aikuisen miehen ja lukion ensimmäistä luokkaa käyvän tytön seksuaalista suhdetta? Se olisi yksiselitteisesti sairasta.

Ja itsenäisyyspäivän kunniaksi kun veteraanit alkaa jo olemaan poissa, niin kunniaa taas tehtänee kaikille muille kuin Suomen miehelle. Juttujahan on ollut esim. koirista sotasankareina. Oppikirjoihin feministiset tekijät kirjoittavat "Naiset altistuivat lähes samoille vaaroille kuin miehetkin." Kuitenkin esim. Fire and Ice-talvisota dokumentin pidemmässä versiossa rivisotamiesveteraani kertoi kuinka kaukopartiomies toi leirinuotiolle lahjaksi naistenkorkokengän: "Ei me muistettu enää, että sellaisia oli olemassakaan. Ei me nähty koko talvisodan aikana yhtään lottaa." Ehkä siitä voi päätellä altistuivatko naiset lähes samoille vaaroille. Kaikki kunnia lotille. Jäätyneiden ruumiiden käsittely oli varmasti hermoja raastavaa puuhaa.
 
Viimeksi muokattu:

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Valtion tulisi tukea ”postimyynti”-vaimo businessta, jotta maakuntien aikamiespojat eivät jäisi pillutta eikä tarvitsisi lopullisesti katkeroitua. Toisena vaihtoehtona katkeruuden kitkemiseen voi olla rintaruokinta-ajan valvonta. Ylläoleva ajatusten virta saattaa kummuta liian lyhyestä tahi aivan liian pitkästä tissi-maidon tarjonnasta...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Et ole tainnut kaupassa lukea naistenlehtien kansisivuja, jos et näe linkkiä, mihin ylilääkäri viittaa? Voisiko hän sanoa suoraan, että "nuoret naiset eroavat liian helposti, eivätkä ajattele lastensa parastaan?" Sähköposti täyttyisi varmaan nettiöykkäreiden vihaviesteistä.
Myönnän että naistenlehdet eivät ole pääasiallinen tietolähteeni sosiaalipolitiikassa saralla. Vetoan edelleen silti siihen tilastolliseen faktaan että erotilastot ovat olleet lähes muuttumattomat viimeiset neljännesvuosisadan. Ero puolen vuosisadan takaiseen toki on. Jos nuoret naiset nyt ovat alkaneet eroamaan ”liian helposti” ja erojen määrä ei ole kasvanut, niin väistämätön johtopäätös varmaan on että jotkut muut tahot ovat alkaneet eroamaan ”liian harvoin”. Mistään tällaisesta ei vain näyttöä ole, joten kyse on edelleenkin arvailuistasi.

Mitä taas lasten parhaaseen tulee, niin lausunto että erossa asuvien vanhempien lapset oireilevat ei tarkoita sitä, että heidän tapauksissaan yhdessä pysyminen olisi lapsien parhaaksi. Tämäkin on jo vähintään kertaalleen käytyä asiaa eli puluosastoa. Vanhempien parisuhdeongelmat eivät ole hyväksi lapselle riippumatta valitusta toimintatavasta.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Koska tuon linkin droppaaminen oli ainoa minulle kohdistettu teksinpätkä, tartun ainoastaan siihen;

Jutussa kuvaillaan, kuinka kaksi tutkijaa ovat huolestuneita siitä, millaisella tahdilla "digiloikkaa" ollaan tuomassa kouluihin. Päällimmäisin viesti on, että asiasta ei ole luotetatavaa ja pitkäaikaista tutkimustietoa. Vaikuttaisi siltä, että artikkelissa esitellyt tutkijat ovat erityisen keskittyneitä siihen, että digiloikkaa myyvät toimijat olisivat saamassa katteettoman paljon hyväksyntää viranomaistahoilta.

Jutussa ei väitetä seuraavia asioita:

1) digiloikka on syypää laskeviin PISA-tuloksiin
2) digiloikka johtaa negatiivisiin vaikutuksiin kustannusvaikutuksiin
3) digiloikan seurauksena opetuksen laatu väistämättä heikkenee
4) digiloikan mielekkyydestä on yhteneväinen näkemys
5) digiloikka vähentää matematiikan tai minkään muun oppiaineen painoarvoa

Kävin koulut aikana, jolloin oppilaiden työskentelyvälineet olivat kynä, kumi ja ruutuvihko. Lukukauden alussa opettaja jakoi pinon kirjoja, joita piti roudata kodin ja koulun välillä viidesti viikossa. Edistyksellistä tekniikkaa edustivat piirtoheitin, diashow't ja satunnaiset vierailut ATK-luokkaan.

Minun on vaikea kuvitella, etteikö moderni teknologia voisi kohentaa koulujen toimintaympäristöä. Jos kymmenen kiloja kirjoja saadaan päivitettyinä tiivistettyä parinsadan gramman painoiseen laitteeseen, miksei näin voitaisi toimia? Kehittyvässä teknologiassa on paljon mahdollisuuksia, jos sitä osataan käyttää oikeisiin tarkoituksiin. Minulla on huomattavasti enemmän luottoa pedagogiikan ja opetusalan ammattilaisiin kuin konservatiivisesti kaikkea vastustaviin Jatkoajan nimimerkkeihin. Tämä siitäkin huolimatta, että toivon koulujen noudattavan jatkossakin tarkkaa harkintaa uusien metodien suhteen.

Omasta mielestäni huomattavan koherenttia argumentointia sukupuolisuudesta: Is Sex Socially Constructed? – Arc Digital
Luin tämän myös mielenkiinnolla läpi. Minulla ei ole tällä haavaa asiaan kommentoitavaa, mutta haluan myös osaltani tuoda esille, että tällaisia kirjoituksia soisi lukevan ja niistä soisi keskusteltavan ennemmin kuin näistä tämänhetkisistä, hedelmättömistä väännöistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös