Jesus Shaves
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Dorados de Sinaloa
Ensinnäkin on hyvä tunnustaa, että koululaitos on Suomessa myös tapa kasvattaa kansantaloudellisesti ja sosiaalisesti kyvykkäitä kansalaisia. Pyrkimyksenä on ohjailla lapsia siihen suuntaan, että he näkisivät erilaiset uravalinnat mahdollisina. Tarkoituksena ei ole pakottaa ketään mihinkään.
Jos lopputulos on sitten sellainen, että työmarkkinat eriytyvät sukupuolittain, niin sille ei mahda minkään. Pitää kuitenkin tavoitella tilannetta, jossa sukupuoli ei määrittelisi ihmisen odotushorisonttia, mahdollisuuksien kirjoa tai kohtelua työpaikalla.
Suomessa on pohjoismaalaisittain aika konservatiiviset arvot. Ne näkyvät pelkästään näissä keskusteluissa, joissa vastustetaan ideologisesti milloin mitäkin parannuksia, vaikka niille olisi millaiset pedagogiset tai kansantaloudelliset perustelut. Sinäkin napsaisit kokonaisesta artikkelista yhden hieman leväperäisen toteamuksen ja aloit siitä maalailemaan uhkakuvia.
Nyt kun työmarkkinat & opiskealat ovat eriytyneet sukupuolittain joissain tapauksissa melko radikaalistikin - ja tämä on siis vapaan valinnan tulosta, niin missä vaiheessa tulee tunnustaa tosiasiat ja siirtää ainakin osa resursseista - ja keskustelusta - muualle ja hyväksyä se, että vapaa valinta on johtanut tähän - eikä sille mitään mahda sanojasi lainataksesi? Ainahan voidaan pyrkiä ja pyristellä harhaisen idealistiseen tilanteeseen teoreettisella tasolla. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että kovin radikaaleja muutoksia tähän on turha odotella. Helppoa on toki heittää muutosvastarintakortti sekä väärien asenteiden betsi pöytään. Tiedostan myös toki sen, että tämä tulee aiheuttamaan mahdollisesti ongelmia yhteiskunnalle tulevaisuudessa - enkä siis tarkoita etteikö mitään pitäisi yrittää tehdä.
Ymmärtääkseni tälläkään hetkellä kukaan ei pakota tyttöjä tietyille aloille - eikä poikia tietyille aloille - eikä näin ollen määrittele kenenkään odotushorisonttia tai mahdollisuuksien kirjoa. Tilanne varmasti kehittyy jonkin verran - joskin verraten hitaasti - joskin aina tullee olemaan aloja joissa eriytyminen on lähes äärimmäistä: esimerkkinä nyt vaikkapa terveydenhoitajat ja perhepäivähoitajat joista 99% on naisia - putkiasentajista, kirvesmiehistä ja rakennuspuusepistä taasen 98% on miehiä.
Tämä jaottelu syntyy jo varhaisessa vaiheessa sillä (esimerkiksi) puolet 8. ja 9. luokan pojista valitsee teknisen työn - tytöistä sen valitsee vain 5%. Tytöt valitsevat poikia useammin tekstiilikäsityön ja musiikkia tai kuvataiteita. Lukioissa taasen viidennes tytöistä opiskeli vähintään kuusi kurssia valinnaista kieltä - pojista vain 10%. Pitkän matematiikan suoritti pojista puolet - ja tytöistä vähän yli kolmannes. Tässäkään ei liene kovin suuria muutoksia mikäli verrataan tämänhetkistä tilannetta vaikkapa 10-20 vuoden takaiseen? Tämä on tosin mutua sillä en jaksanut kaivaa tästä infoa sen enempää. Korjannet eittämättä mikäli olen väärässä.
Sinä näet uhkakuvina sellaiset mielipiteet ja näkemykset jotka haluat sellaisina nähdä - se sinulle sallittakoon. En minä omasta mielestäni mitään mielettömiä uhkakuvia ole maalaillut - ehkäpä sinun mielessäsi ne sellaisia ovat olleet, ja sille minä en puolestani voi mitään. Minusta se ei ole uhkakuvien maalaamista mikäli hyväksyy tietyt tosiasiat - enemmän näen uhkakuvia pinkin harhaisessa idealistimaailmassa ratsastamisen suhteen.
Nämä ovat ongelmallisen makuisia - sanoi mursu pihlajanmarjoista. Sitä en tiedä miksi pihlajanmarjat olivat meressä?
Viimeksi muokattu: