Kunnioitettava kirjoitus tuossa yläpuolella!
Ja kyllä tuo tietyn faktan ja tarinoiden "keräily" on täälläkin ollut alusta lähtien se kiinnostavin juttu tässä pelissä (näin katsojana/lajin seuraajana).
"Vastustajan ajamista kentältä" voi pitää eräänlaisena henkisenä lähtökohtana, tapana yhdistää oma joukkue. En tiedä, onko kukaan muu kuin Flyers aikanaan kirjaimellisesti pystynyt siihen. Pelottelukin voi toimia enemmän oman latauksen nostattajana, kuin varsinaisena vastustajan pelotteluna. Esimerkkinä voisi heittää tähän liityvän pelin sisäisen "klassikon": Dave "hammer" Schultz hyökkäsi Rangersin Dale Rolfen kimppuun ja alkoi takomaan tätä surutta, eli "hammer" toimitti siinä vahvaa viestiä perille. Rangers pelaajat vain katselivat ympärillä, mikä oli äärimmäisen poikkeuksellista siihen aikaan. Viesti oli siis mennyt perille, Rangers oli ajettu kaukalosta. He jäivät myös pelin historiaan joukkueena joka nöyrtyi pelottelun ja haastamisen alla. Tuohon aikaanhan ei ollut vielä tuota "third man" sääntöä ja silloin kyllä lähes järjestään mentiin hätiin/apuihin jos tilanne siltä vaikutti. Eli oli aivan ymmärrettävää hypätä tappeluun mukaan, jos oma kaveri oli vaikeuksissa tai jos siinä selkeästi "noudettiin" jotakin.
Käskyttämisen kyseenlaistaminen/tuomitseminen ovat molemmat selkeästi ulkopäin omaksuttuja käsitteitä pelistä. Pelkitettynä jokainen vaihto tietylle pelaajalle, on tietynlainen käskytys valmennukselta, vaikka mitään ei tapahtuisi ja miksi aina pitäisikään. Tämä kysyy myös peluutuksellista vastuuta vastustajan valmentajalta:oikeat pelaajat kentällä, oikeaan aikaan. Jos jotain sattuisi tapahtumaan. Myös katsojien pitää vaatia tätä oman joukkueensa valmentajalta, ei kannattajiakaan pidä häpäistä alistumalla.
Edmontonin 80-luvun joukkueen rakenne ja roolitus myös kertoo vahvaa viestiä. Ei niitä useampia tappelijoita olisi tarvittu, ilman minkäänlaista uhkaa. Kyllä se 70-luvun Goonikiekko perustui osin myös siihen vastustajat tähtipelaajien pelotteluun ja tämä sitten näkyi vielä pitkään 80-luvullakin joukkueiden kokoonpanoissa. Esim. "hammer" Schultz oli "kova" pelaaja. Gooni, joka kyllä surutta lähetti sitä viestiä kenelle tahansa, myös niille tähtipelaajille. Tosin sitten seisoi myös tekojensa takana ja otti ne isot tilaukset vastaan. Niin ikään kuin perinteinen kiekkokaukaloiden stick-fight ( jota ei pidä sekoittaa huitomiseen, mailalla hakkaamiseen) tuo vanha Gooni-ajattelu varmasti nykyään näyttäytyisi monelle raukkamaisuutena, vaikka se juuri sitä pelottelua, yliotteen hakemista, viestin viemistä harkituimmillaan oli. Tosin vaikea olisi nimetä viimeinen puhdas Gooni, mutta enää sellaisia ei kehissä viiletä (NHL-tasolla, ainakaan). Ja vahvasti tämäkin rooli tehtiin joukkueelle, ei itselle. Vaikea olisi kuvitella 70-luvun "tyhmää", "rumaa", hampaatonta peruskanukkia huomionkipeänä paistattelemassa tappeluidensa loistossa.
Itse ajattelen niin, että kaikki nämä menneet "totuudet" ovat tärkeä osa tätä peliä, nyt ja tulevaisuudessa.