Jatkuvuus johtamisfilosofiana on juuri sitä, että yhden kauden perusteella ei käännetä laivaa 180 astetta, varsinkaan jos sitä edeltävä kausi oli erinomainen. Ihan sama onko se yksi kausi tai sen kaksi kolmasosaa ollut paskaa.
Sinä ilmeisesti olisit halukas jatkamaan Stögöllä vielä ensi kaudellakin? Itse olen vähän kahden vaiheilla. Mitkä ovat mielestäsi ne syyt jotka puoltavat sitä että Törmäsen IFK palaisi ensi kaudella taistelemaan mestaruudesta, tai että se menisi edes 6:n joukkoon?
Itse näen plussat ja miinukset seuraavasti:
Stögöllä jatketaan myös ensi kausi:
+ Stögö tuntee pelaajiston ja tästäkin joukkueesta ainakin jonkin verran pelaajia jatkaa myös ensi kaudella IFK:ssa.
+ Stögö ei epäonnistumisista huolimatta ole huono valmentaja, markkinat ovat valmentajien suhteen kuivat, ja todella monella vapaana olevalla valmentajalla on Stögöä selvästi huonompi CV.
- Stögön IFK:hon täksi kaudeksi asetettu vaatimustaso ei selvästi ole riittävä, liian moni asia viittaa siihen ettei tämän kauden IFK ole riittävässä fyysisessä kunnossa, eikä IFK ole henkisesti ollut sellainen joukkue joka olisi laittanut tällä kaudella toistuvasti läheskään kaikkea likoon. Esim. kesätreenien omatoiminen jakso on pelaajien vastuulla, mutta vaatimustason kaikkeen tekemiseen asettaa johtavien pelaajien ohella päävalmentaja, ja päävalmentaja voi paljolti päättää miten ja milloin joukkue treenaa (pl. omatoiminen). Lisäksi on selvää että jos päävalmentaja huomaa ettei jollain pelaajalla omatoiminen treenaaminen ole sujunut, niin siinä vaiheessa pelaajan voi laittaa vetämään lisää treenejä, kuten Summanen teki aikanaan Kortelaiselle, joka olikin lopulta keväällä todella kovassa tikissä.
- Stögö on osoittanut kahtena kautena IFK:ssa ettei ole taktisesti erityisen hyvä valmentaja, joukkue ei ole pelannut pääosaa ajasta sellaista kiekollista peliä jota IFK:n rosterilta voisi olettaa. Siihen päälle tällä kaudella pahasti sakanneet erikoistilanteet ja ailahtelevasti toiminut viisikkopeli. Stögö tuntuu rakentavan pelitapaa myös hyvin eri tavalla kuin monet muut valmentajat, sen sijaan että IFK olisi jatkanut edes osin siitä mihin se keväällä jäi, IFK oli syksystä talveen todella sekavasti pelaava joukkue, ja niitä toimivia palasia on haettu koko pitkä kausi. Tammi-helmikuussa alkoi löytyä jonkinlaista punaista lankaa esim. hyökkäyksiinlähtöihin ja hyökkäyspeliin, mutta samalla puolustuspeli alkoi vuotamaan ja IFK alkoi keksiä uusia tapoja hävitä pelejä. Viime keväällä IFK pelasi viisikkona kaikinpuolin hyvää lätkää eikä siitä voi laittaa ansioita vain pelaajistolle, eli Stögö osaa jossain määrin laittaa sen paletin kasaan, mutta jostain syystä tällä kaudella hän on siinä epäonnistunut. Millään varmuudella emme voi olettaa että ensi kaudella Stögö saisi taas IFK:n pelaamaan rosterin edellyttämällä tavalla.
- Stögön moderni johtamistyyli jossa annetaan tavallista enemmän pelaajille vastuuta, on lähtökohtana hyvä, mutta ei selvästikkään toimi läheskään kaikissa asioissa. Lisäksi IFK on tunnetusti ympäristönä sellainen, että tietyissä asioissa pitää olla äärimmäisen kova vaatimustaso. Mm. kovasta vaatimustasosta tunnettu Kari Jalonen taisteli pitkään IFK:ssa ns. edari-henkeä vastaan, vanhoja edareita lensi ensimmäisillä kausilla pihalle. Kojo kertoi jälkeenpäin hämmästelleensä mm. sitä, että IFK:n pelaajat saattoivat lähteä aamutreenien jälkeen kaljalle. Tuo lienee vain lievä esimerkki siitä, millaista urheilijan elämää moni IFK:ssa pelannut on viettänyt.
Asia joka potkut usein ratkaisee, on aiemmin tässäkin ketjussa mainittu ns. valmentajan asema joukkueessa. On aivan turha puhua jatkosta, jos päävalmentaja on menettänyt otteensa joukkueeseen. Jos joukkue ei ole enää Stögön näpeissä, on hänet kannattavampaa potkia, kuin laittaa kaikkia pelaajia vaihtoon. Jos joukkue on edelleen Stögön näpeissä, on aivan sama mennä hänellä ainakin tämä kausi loppuun. Tätä kautta ei pelasta enää kukaan. Tärkeämpää olisi miettiä, onko Stögö järkevin ratkaisu ensi kaudeksi. Pelkkä jatkuvuus ei luo meille ensi kaudella voittavaa pelitapaa eikä voita yhtään peliä, eikä jatkuvuus aseta kesästä asti riittävää vaatimustasoa ihan arkipäiväisestä tekemisestä alkaen.