Mainos

Suuri katastrofi ihmiskunnalle – milloin napsahtaa?

  • 149 552
  • 524

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Jäljelle jäisi silti alkeishiukkaisia, jotka vaeltaisivat maailmankaikkeus eikä maailmankaikkeus mihinkään 'kutistuisi'. Jäljellä olisi vain alkeishiukkasia.

Joskus olen miettinyt voisivatko nuo alkeishiukkaset "höyrystyä" pitkän ajan kuluessa lopulta vain puhtaaksi energiaksi jolloin maailmankaikkeudessa olisi jäljellä vain säteilyä. Toisaalta aine ja energiahan ovat vain saman asian eri ilmenemismuotoja joten eipä tuo tilanne siitä mihinkään muuttuisi, maailmankaikkeudessa olisi silloinkin vakio määrä energiaa.

Jostakin olen joskus lukenut sellaisestakin teoriasta että alussa ei olisi ollut mitään, mutta sitten jostakin syystä (älä kysy miksi) tämä olemattomuus olisi joutunut epätasapainoon ja synnyttänyt energiaa ja ilmeisesti jotain "anti-energiaa".

Voisiko pimeä energia olla tätä ns. anti-energiaa, ainakin se vaikuttaa galakseihin anti-gravitaation tavoin ja työntää niitä koko ajan pois päin? Mitä tapahtuu kun pimeä energia ja tavallinen energia kohtaavat? Ota näistä nyt selvää...
 

Morgoth

Jäsen
Joskus olen miettinyt voisivatko nuo alkeishiukkaset "höyrystyä" pitkän ajan kuluessa lopulta vain puhtaaksi energiaksi jolloin maailmankaikkeudessa olisi jäljellä vain säteilyä.

Nyt kun sanoit tuon, niin olisikohan tuo sitten ollut vielä se lopullinen vaihtoehto eli lopulta vielä ne alkeishiukkasetkin hajoavat?

Maailmankaikkeuden elämänkerta oli se kirja, jossa oli esitelty yksi teoria maailmankaikkeuden synnystä sen loppuun.

Voisiko pimeä energia olla tätä ns. anti-energiaa, ainakin se vaikuttaa galakseihin anti-gravitaation tavoin ja työntää niitä koko ajan pois päin? Mitä tapahtuu kun pimeä energia ja tavallinen energia kohtaavat? Ota näistä nyt selvää...

Pimeä aine ja varsinkin pimeä energia ovat varsin kiehtovia. Asiastahan on ihan hyvä suomenkielinen kirjakin Ursalta, Universumien pimeä puoli. Kannattaa lukea, jos aihe yhtään kiinnostaa.

Siinähän esiteltiin, että pimeä energia voisi olla jonkinlaista tyhjiön energiaa. Arkkijärjen vastaisia ajatuksia nuo ovat. Tyhjiössä syntyisi hiukkaisia tyhjästä ja nämä hajoaisivat samantien jne. Pitäisi kai seuraavaksi yrittää etsiä kvanttifysiikasta joku ei-fyysikoille tarkoitettu opus, koska tuo hiukkanen, anti-hiukkanen yms. juttu meni vähän yli hilseen tai että jotakin vain tulisi tyhjästä.

Mutta onhan se tietysti ehkä vähän huolestuttavaa, jos tunnemme maailmankaikkeuden kaikesta aineesta ehkä vasta noin 5 % ja 95 % on enemmän tai vähemmän tuntematonta.
 

Germanicus

Jäsen
Suosikkijoukkue
*HIFK* Germanicus Julius Caesar Claudianus
Olen seurannut viime aikoina suurella mielenkiinnolla tätä ketjua, mutta nyt täytyy jo hellittää. Teidän jutut menee jo niiiiin vaikeiksi, että pienessä päässäni tapahtuu kohta alkuräjähdys, jonka jälkeen musta aukkoni syöksee laavaa. Lähden tästä johonkin kuoppaan odottamaan loppuani.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Siinähän esiteltiin, että pimeä energia voisi olla jonkinlaista tyhjiön energiaa.

Äkkiä googlettamalla tuli vastaan tällainen linkki tuosta tyhjiöenergiasta.

Aika hurjaltahan tuo tuntuu että tyhjiössäkin voisi olla energiaa, mutta todistettu se on kuitenkin kahdella metallilevyllä jotka ovat lähekkäin toisiaan! Nyt tuli vaan mieleen että kun joku noheva fyysikko valjastaisi vielä tämän energian käytettävään muotoon (jos vaan mahdollista) niin olisi ihmiskunnan energia-ongelmat sitten taputeltu kertaheitolla...
 

Morgoth

Jäsen
Äkkiä googlettamalla tuli vastaan tällainen linkki tuosta tyhjiöenergiasta.

Tuossahan kirjassahan (Universumin pimeä puoli) oli vielä, että tuo pimeä energia on luultavasti 'voittanut' painovoiman noin 5 miljardia vuotta sitten ja sen jälkeen maailmankaikkeus on lähtenyt kiihtyvän laajenemiseen.

Inflaatio teoria (http://fi.wikipedia.org/wiki/Inflaatio_(kosmologia)) mukaahan maailmankaikkeus on heti syntymänsä jälkeen laajentunut hetken valoa nopeammin ja siinäkin tyhjiöenergialla olisi ollut oma osansa.

Dark flow (onkohan tolla mitään suomenkielistä) on kanssa aika mielenkiintoinen. http://www.space.com/scienceastronomy/080923-dark-flows.html. Johtuen tuosta inflaatioteoriasta maailmankaikkeus on oikeasti suurempi kuin se 13,7 miljardia valovuotta, mutta koskaan informaatio ei liiku nopeammin kuin valo niin tuota osaa ei mitenkään pystytä havainnoimaan, jonka maailmankaikkeus on laajentunut tuon 'inflaation' aikana, mutta kuitenkin tuokin vaikuttaa tähän 'näkyvään' maailmankaikkeuteen.. Heh?

Nyt tuli vaan mieleen että kun joku noheva fyysikko valjastaisi vielä tämän energian käytettävään muotoon (jos vaan mahdollista) niin olisi ihmiskunnan energia-ongelmat sitten taputeltu kertaheitolla...

Kauheasti energiaahan tuossa pimeässä energiassa ei ole tai että sitä saataisiin meille hyötykäyttöön. Oliko jollakin maapallon kokoisella alueella suurinpiirtein yhtä bensa-asemaa bensaa vastaava määrä tjms. (en nyt muista tarkalleen suhteita, mutta jotain tuota suuruusluokkaa), mutta tietysti kun maailmankaikkeus on niin valtava, niin näköjään sitten tuosta mystisestä pimeästä energiasta tuleekin merkittäviä tekijä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ok, toisaalta luulisi jo tuossa ajassa sivilisaation (ihmis- tai mikä örkkimörkki sivisaatio silloin olisikaan) keksivän tavan matkustaa toiseen aurinkokuntaan, mikäli sellainen on ylipäätään mahdollista.

Toisaalta jollakin aikavälillähän kaikki tähdetkin sammuvat ja siinä vaiheessa ei enää matkustaminenkaan auta :)

Niin, jos tuolloin satojen miljardien vuosien kuluttua ihminen tallustelee edelleen pelkästään maapallon kamaralla niin voisinkin todeta, että kyllä ansaitseekin kuolla sukupuuttoon - jollei sitä ole jo tapahtunut sitä ennen jostain kummallisesta syystä. Jos ihminen ei onnistu tavalla tai toisella levittäytymään muualle maailmankaikkeuteen niin aika heikosti on pullat uunissa.

Toki jollain aikavälillä tapahtuu todella se mitä kuvasitkin, eli kaikki tähdet sammuvat ja sen myötä tunnettu elämä päättyy lopullisesti. Voiko sitten tuon jälkeen olla vielä meille tuntematonta "elämää". Muistaakseni Adams & Laughlinin opuksessa Maailmankaikkeuden elämänkerta, esitettiin hypoteesi jonka mukaan mustataukot kykenisivät jollain tapaa kommunikoimaan aikanaan - olisiko tällainen sitten elämää vai jotain muuta? Aikamoinen hypoteesi kuitenkin, jota nyt tällä hetkellä ei voida testata millään muotoa ja voiko koskaan. Voiko ihminen edes ymmärtää tuollaista viestittelyä jos sellaista tapahtuu joskus kymmenien miljardien vuosien kuluttua kun viimeisinkin tähti on sammunut. Vai onko tämä universumi vain kupla multiversumissa muiden universumien joukossa, ja joskus ihminen (tai mikä alien sitten onkaan) onnistuu löytämään tien johonkin toiseen elämää ylläpitävään universumiin.

No joo... taitaa mennä aikamoiseksi hypoteesien esittelyksi tämä viestini. Liene aika palata aiheeseen tai minullakin voi kuulalaakeri napsahtaa pääkopassa.

vlad.

P.S. Pitänee etsiä käsiini tuo suosittelemasi kirja: Universumin pimeä puoli.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No joo... taitaa mennä aikamoiseksi hypoteesien esittelyksi tämä viestini. Liene aika palata aiheeseen tai minullakin voi kuulalaakeri napsahtaa pääkopassa.
Sitähän se. Tiedemiehetkään kun eivät voi olla varmoja. On hyvin mahdollista, että täydellistä tietoa ja vastausta näihin asioihin emme saa koskaan. Silti, on niitä mukava pohdiskella, kunhan ei vaan vedä itseään henkisesti liikaa solmuun. Minulla itselläni on ollut sitä pahaa taipumusta toisinaan. Sitäkin voi siis tapahtua. Loppupelissä me asumme kuitenkin täällä maapallolla yhä edelleen ja elämme välittömässä ympäristössä.

Liittyen vielä noihin alkeishiukkasiin. Niitä ei siis tiettävästi ole ollut ennen alkuräjähdystä, tai mikä nyt sitten maailmankaikkeuden olemassaolon sitten on aiheuttanut? Eli räjähdyksen ulkopuolella ei ole ollut mitään ainetta ja sitä kautta aikaa ja tilaa. Vai onko? Voidaanko olla varmoja. Jos siellä on ollut esim. pimeää ainetta. Näin voisi olla, jos ajattelee, että maailmankaikkeuksia syntyy sykleissä. Ehkä jäljellä on jotain ainetta aiemmista kaikkeuksista.

Ja... no meinasin kirjoittaa vielä jotain lisää, mutta se menisi kehän kiertämiseksi ja eihän tämä tosiaan enää edes liity aiheeseen varsinaisesti mitenkään. Löytynee sopivampikin ketju aiheelle?

Eli tämä tästä ja täällä tällä kertaa.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Syvällistä keskustelua, mutta lukiessa alkaa tuntea itsensä niin pieneksi, että kysyisin pienenä kuriositeettina seuraavaa: Kuka loi Jumalan ja mitä on avaruuden jälkeen?-)
 

Morgoth

Jäsen
Liittyen vielä noihin alkeishiukkasiin. Niitä ei siis tiettävästi ole ollut ennen alkuräjähdystä,

Ei, kaikki alkeishiukkaset ja muut ihmeellisyydet syntyivät vasta sekunnin murto-osien päästä alkuräjähdyksen jälkeen. Ei kai siihen ole mitään fysiikallista mallia olemassa tai keinoa päästä käsiksi nykyisellä tietämyksellä itse 'nollahetkeen' kiinni vaan parhaimmillaan päästä jotenkin vain siihen mitä heti sen alkuräjähdyksen jälkeen tapahtui. Eihän varmaan edes nämä fyysikan lait, jotka pätevät nyt, päde siihen tilaan mikä oli ennen alkuräjähdystä.

tai mikä nyt sitten maailmankaikkeuden olemassaolon sitten on aiheuttanut?

Ainetta syntyi enemmän kuin anti-ainetta? :) Ei kai tuohon kukaan osa vastata.

Eli räjähdyksen ulkopuolella ei ole ollut mitään ainetta ja sitä kautta aikaa ja tilaa. Vai onko?

Ei, kaikki oli siinä äärettömän tiheässä ja pienessä pisteessä.

Näin voisi olla, jos ajattelee, että maailmankaikkeuksia syntyy sykleissä. Ehkä jäljellä on jotain ainetta aiemmista kaikkeuksista.

No, mistä se aine sitten ensimmäisen kerran olisi tullut? Jos vaikka sen jälkeen se onkin jäämiä jostakin edellisistä maailmankaikkeuksista?
 
Viimeksi muokattu:

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No, mistä se aine sitten ensimmäisen kerran olisi tullut? Jos vaikka sen jälkeen se onkin jäämiä jostakin edellisistä maailmankaikkeuksista?
Niinpä. Tuo olikin vaan heitto ja ei se oikein käy ns. järkeen. En siis suoranaisesti allekirjoita sitä, pelkästään pohdin, kun oli puhetta, että jotain hiukkasia jää jäljelle sittenkin kun ainetta ei enää ole. JOS maailmankaikkeuden syntymä ja kuolema on jatkuvaa, niin jäänteitä edellisistä pitäisi kaiketi olla. Jos kerran ei, niin...

...se meinaisi sitten ehkä sitä, että maailmankaikkeutemme on ainutlaatuinen ja ainutkertainen. Se on syntynyt olemattomuuteen jostain merkillisestä syystä, lähtenyt siellä laajenemaan ja tulee ajastaan katoamaan. Joko siitä jää jotain hiukkasia ikuisuudeksi jäljelle, jonkinlaisena muistona aineesta, jota tosin kukaan ei ole muistamassa, tai sitten ne hiukkasetkin todella haihtuvat ja tilalla on taas se sama täydellisen olemattomuuden määrittelemätön tila kuin ennen sitä "alkuräjähdystä".

Mikään ei tietenkään pysty todistamaan, että tämän kaiken jälkeen syntyy uusi räjähdys ja sen seurauksena uusi maailmankaikkeus, tai, että niin on tapahtunut lukemattomia kertoja aiemmin. Kai se on pelkästään uskosta tai teorioista kiinni tuossa kohtaa.

Tämä nyt vielä tänne kerta kiellon päälle. Tämän jälkeen kommentoin jossain muussa ketjussa, jos sopiva löytyy.
 

Royal-E

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, KeuPa, JJK, HJK +/- HPK
Olipa pakko kommentoida, kun tämän ketjun tuolta bongasin.

Itsekkin mielenkiinnolla olen seurannut ja tutustunut aiheeseen maailmankaikkeuden synty ja energian oleminen ja "ei oleminen"

Hain töihinkin ko. aihetta käsittelevään instanssiin.


Nykyinen alkuräjähdysteoria olettaa, että maailmankaikkeus alkoi singulariteetista; tilasta, jossa on valtava määrä energiaa nollatilavuudessa. Energiaa, sillä Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan energia ja massa ovat sama asia, ja vastaavat toisiaan kaavan
E = mc2 mukaisesti

Einsteinin suhteellisuusteoria ennusti singulariteetit, ja se ennusti mustien aukkojen olemassaolon. Mustassa aukossahan on keskustassa singulariteetti, ja Schwarzschildin säteen etäisyydellä siitä tapahtumahorisontti - raja, jossa pakonopeus gravitaatiokentästä ylittää c:n, valonnopeuden.

Cerniin rakennetun LHC-kiihdyttimen avulla pyritään havainnoillistamaan juuri näitä olosuhteita, jotka vallitsivat sekunnin murto-osan "alkuräjähdyksen" jälkeen. Toisaalta taas, jos ns. Higginsin bosonia(Lähde: Wikipedia) ei tällä tavalla löydetäkkään saadaan tulokseksi Einsteinin suhteellisusteorian kumoava "shokki". Higginsin Bosoni on siis hiukkasfysiikan nykymallin kannalta ratkaiseva hiukkanen. Sen löytyminen merkitsisi, että standardimallina tunnettu malli olisi materiaalisesti oikea.


Kiihdyttimen avulla pyritään selvittämään myös monia muita asioita, mm. onko antimateria materian täydellinen vastakohta ja onko oman ulottovuutemme rinnalla mahdollisesti muitakin ulottovuuksia. Totta; kuulostaa Scifiltä, mutta silti täydellisen todellista nykypäivää.

Tässä hieman listaa mitä LHC-kiihdyttimen avulla pyritään setvimään:

- Mitä massa on?
- Mikä alkeishiukkasten massan alkuperä on? Onko Higgsin bosoni olemassa?
- Miksi alkeishiukkasilla on erisuuria massoja?
- Ovatko hiukkaset vuorovaikutuksessa Higgsin kentän kanssa?
- Mistä koostuvat pimeä aine ja pimeä energia?
- Onko supersymmetrisiä hiukkasia olemassa?
- Onko antimateria materian täydellinen peilikuva?
- Onko olemassa lisää ulottuvuuksia, ja saavatko säieteoriat kokeellista tukea?


Toistaalta taas, mikäli nykyinen alkuräjähdysteoria kumotaan niin, pitäisi miettiä mm. onko oma tunnettu maailmankaikkeutemme syntynytkin ns. mustan aukon luuhistumisesta / onko oma tunnettu maailmankaikkeus vain yhden "mustan aukon sisältö", joka taas johtaa johonkin paljon suurempaan maailmankaikkeuteen.

Toisin sanoen; Näistä pohdinnoista päätellen kysymys onkin syntyykö esim. jokaisen mustan aukon rohmahduksesta uusi maailman kaikkeus johonkin toiseen uloittovuuteen ?
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Hetken jo luulin, että Yellowstonessa on taas tilanne päällä, kun huomasin, että ketjussa on ollut runsaasti liikehdintää tänään.

Minä olen taipuvainen uskomaan siihen, että havaitsemamme maailmankaikkeus ei ole ainoa. Sen sijaan uskon siihen mahdollisuuteen, että maailmankaikkeuksia on äärettömästi, ja niitä syntyy ja sammuu loputtomiin kuten telkkarin "muurahaistensodassa" mustia ja valkoisia pisteitä.

Toisaalta olisi mielenkiintoista ajatella sitäkin mahdollisuutta, että oma universumimme on meitä huomattavasti älykkäämmän olennon aikaansaannosta. Ehkäpä saamme kiittää olemassaolostamme ja havaitsemastamme maailmankaikkeudesta jotain olentoa, jota kuitenkin heidän järjestälmässään ei edes arvosteta kovin korkealle tasolle. Kenties olemme vain ja ainoastaan jonkin ala-arvoisen opinnäytetyön sivutuotos.
 

TKH

Jäsen
http://www.nytimes.com/2006/11/14/s...ies and Territories/Madagascar&pagewanted=all

Tuossa on pari vuotta vanha artikkeli, jonka mukaan tuhoisia asteroidin tai komeetan törmäyksiä on saattanut tapahtunut tiheämmin kuin aikaisemmin on oletettu. Tutkimusryhmän mukaan tuoreimmat törmäykset olisivat tapahtuneet vain joitakin tuhansia vuosia sitten.


Viime vuonna ryhmä esitteli joitakin tuloksiaan. Hirveästi kannatustahan tuo "Chevroneiden" ja tsunamien yhdistäminen ei toistaiseksi kai ole saanut. Mainittakoon tuohon alla olevaan lainaukseen liittyen, että vuoden 2004 tsunami eteni paikoin jopa 5 kilometriä sisämaahan, mutta vain alavilla paikoilla. Muutoin tsunami pysähtyi yleensä parin kilometrin päähän rannasta.
http://www.cprm.gov.br/33IGC/1338188.html

Although some propose a wind-blown origin we have evidence in favor of their mega-tsunami formation. In southern Madagascar we have documented evidence for oceanic water run-up reaching 205 m with in-land penetration up to 45 km that is far beyond the run-ups of any historical tsunami.

The results of our study show that substantive oceanic comet impacts not only have occurred more recently than modeled by astrophysicists, but that they profoundly affected Earth's natural systems, climate, and human societies.
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Kyllähän näitä asioita on kiva pohdiskella vaikka nuo teoreettisen fysiikan perusjututkaan eivät vielä ole aivan hallussa. Itse olen hurahtanut näihin taas pitkän tauon jälkeen. Oikeastaan YLEltä viime vuonna tullut "5 kulmaa kosmologiaan" sai taas innostumaan ja joululahjaksi saatu "Ajan lyhyempi historia" vei unet muutamaksi viikoksi.

Kysymys alkuräjähdystä aikaisemmista tapahtumista tai siitä mitä on äärettömyyden jälkeen (avaruuden ulkopuolella) ovat aika yleisiä tässäkin ketjussa, mutta oikeastaan ne eivät ole fysikaalisia vaan filosofisia kysymyksiä, eikä niitä siten voi ratkaista tai todistaa mitenkään. Tämä siksi, että fysiikan lait eivät päde alun ja lopun ulkopuolella, eikä meillä siten ole mahdollisuutta nähdä sinne mitenkään. Ei sillä, että se tekisi niistä kysymyksinä mitenkään huonompia.
 
"5 kulmaa kosmologiaan" sai taas innostumaan ja joululahjaksi saatu "Ajan lyhyempi historia"

Tuosta tuli mieleen olisiko kellään muistia..

Tiedän erään teoksen olevan olemassa, mutta en sen nimeä. Kirja kertoo maapallostamme, jonka aika jana on jaettu kellotauluun. Elikkäs teos kuvittelee maapallon eliniän olevan 24 tuntia, ja siinä kerrotaan mitä tapahtuu ja mitkä ovat olosuhteet mihinkin aikaan.

Onko kellekään tuttu? En osaa googlettaa tarpeeksi hyvin löytääkseni sitä :(
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Tuosta tuli mieleen olisiko kellään muistia..

Tiedän erään teoksen olevan olemassa, mutta en sen nimeä. Kirja kertoo maapallostamme, jonka aika jana on jaettu kellotauluun. Elikkäs teos kuvittelee maapallon eliniän olevan 24 tuntia, ja siinä kerrotaan mitä tapahtuu ja mitkä ovat olosuhteet mihinkin aikaan.

Onko kellekään tuttu? En osaa googlettaa tarpeeksi hyvin löytääkseni sitä :(
Olisiko kyseessä kenties tämä taulukko?

Eli tuon mukaan Homo Sapiens on ollut "neljä sekuntia" Maapallolla. Paljon on tapahtunut ennen meitä..
 
Olisiko kyseessä kenties tämä taulukko?

Eli tuon mukaan Homo Sapiens on ollut "neljä sekuntia" Maapallolla. Paljon on tapahtunut ennen meitä..

Idea on aivan sama. Siinä vain mennään vielä ohi senkin pisteen, kun maapallo on vielä asuttavassa kunnossa. Ja siitä on ihan kirja.. vaan tuota kautta sainkin lisää ideoita etsiä.
 

TKH

Jäsen
TOP 10 VOLCANOES IN GEOLOGIC HISTORY

1. Siberian Traps, Russia
2. Tambora, Indonesia
3. Olympus Mons, Mars
4. Santorini, Greece
5. Ra Patera, Io
6. Krakatau, Indonesia
7. Mauna Kea, Hawai'i
8. Grimsvotn, Iceland
9. Mt. Saint Helens, Washington
10. Ontang-Java Plateau
http://dsc.discovery.com/earth/slideshows/top-10-volcanoes/index.html

Discovery tekee innokkaasti kaikennäköisiä listoja, mutta tälläkään kertaa ne ei kovin kaksisesti kyllä onnistuneet. Mt. Saint Helensin mainitsemiselle ei voi kuin nauraa, eikä lista muutoinkaan vakuuta yhtään. Eikä voi kuin ihmetellä minkä takia tulivuoria piti lähteä koko aurinkokunnasta hakemaan, kun maastakin olisi löytynyt esim. Taupo, Yellowstone ja Toba.

Tulivuorista puheen ollen mainitaan, että Alaskassa Redoubt tulivuori on purkautunut ihan näyttävästi monta kertaa viimeisen viikon aikana. Tuhkasta johtuen lähipäivinä saattaisi olla tiedossa kauniita aamu- ja iltaruskoja, vaikkei purkaus mikään erityisen voimakas ollutkaan.
 
TOP 10 VOLCANOES IN GEOLOGIC HISTORY

1. Siberian Traps, Russia
2. Tambora, Indonesia
3. Olympus Mons, Mars
4. Santorini, Greece
5. Ra Patera, Io
6. Krakatau, Indonesia
7. Mauna Kea, Hawai'i
8. Grimsvotn, Iceland
9. Mt. Saint Helens, Washington
10. Ontang-Java Plateau
http://dsc.discovery.com/earth/slideshows/top-10-volcanoes/index.html

Listaan tuli uusi jäsen. Tutkijat arvelevat selvittäneensä yhden maapallon historian suurimpien joukkotuhojen syyn.

Emeishanin jättitulivuori on kuulemma syyllinen yhteen isoimpiin katastrofeihin ikinä.
 

TKH

Jäsen
Dinojen katoamisen syypääksi epäillään nyt Intian Valtamerestä löytynyttä jättikraateria. Ikää tuolla olisi täsmälleen oikeat 65 miljoonaa vuotta.

Loppuvuodesta tutkimusryhmän on tarkoitus suorittaa kairauksia, jotka lopullisesti varmistavat (tai kumoavat) kraaterin olemassaolon. Laitoin pari viikkoa sitten toiseen ketjuun nämä samat linkit, mutta tuolta asiasta voi enemmän lukea jos kiinnostaa.

http://www.avaruus.fi/uutiset/maa-j...ays-intiaan-saattoi-tappaa-dinosaurukset.html
http://www.geosociety.org/news/pr/09-54.htm
 

TKH

Jäsen
Huomion arvoista myös lienee, että -85 järistysaallon jälkeen "sarjajäristykset" ovat olleet hyvinkin säännöllisiä - 1995, 1999, 2004 ja 2008.

Mainitaan nyt oheiseen liittyen, että Yellowstonessa oli tammi-helmikuussa kovempi "sarjajäristyksien kausi" kuin viime vuonna. Se myös kesti jonkin verran kauemmin. Nämä kuuluvat kuitenkin alueen normaaliin "elämään", huolimatta siitä että kaksi viimeistä ovat sattuneet hiukan poikkeuksellisesti vain vuoden välein.
http://www.denverpost.com/ci_14483885
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös