Ilmoitukset

Nimimerkkien Hatchetman ja sämpylä89 jo pidempään jatkunut laaduton "keskustelu" on aiheuttanut meille harmaita hiuksia koko alkukesän. Kärsivällisyytemme loppui nyt ja kumpikin on passitettu viikon huilitauolle.

Sulje ilmoitus

Suuri katastrofi ihmiskunnalle – milloin napsahtaa?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana MacLean10, 17.02.2008 klo 00.10.

 1. Ikävänkantaja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019 klo 13.57
 2. Lätkä-Bongari Iso-E Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KK
  Lainaus:
  Toivottavasti näemme todella suuren luonnonkatastrofin ja maailma muuttuisi lähes kivikautiseksi mahdollisimman pian. Se olisi niin oikein tälle väelle. Voisi tapahtua pysyvä muutos ihmisten ajattelusta palloamme kohtaan.
   
 3. BigRedCat Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Minusta tässä yhdistyy äärimmäinen kyynisyys ja toisaalta äärimmäinen naiivius. Ensinnä näet ihmiskunnan niin toivottomana tapauksena että se tulisi syöstä luonnonkatastrofin seurauksena takaisin kivikaudelle mutta toisaalta kuvittelet tuollaisen pysyvästi muuttavan ihmisten ajattelutapaa (siis sukupolvia ja sukupolvia eteenpäin tuosta katastrofista). Ymmärrän kyllä tavallaan toiveesi mutta näen tämän hieman ristiriitaisena. Ihmiskunta tuntuu olevan melko huono oppimaan kovinkaan pysyvästi menneistä mokista.

  Ehkä olen myös äärimmäisen naiivi mutta toistaiseksi minulla on uskoa siihen että ilmastonmuutosta kyetään rajoittamaan niin etteivät seuraukset ole ihmiskunnalle tai edes nykysivilisaatiolle kohtalokkaat. Tuo tosin vaatisi teknologiassa tapahtuvaa kehityshyppäystä joko energian tuottamisessa tai kenties vielä mieluummin hiilidioksidin poistamiseksi suoraan ilmakehästä.
   
 4. Swing King Jäsen

  Pahimmassa tapauksessa Maan magneettikenttä heikkenee napojen liikkeen myötä johtaen hapen pakoon ilmakehästä. Tämä on yksi vaihtoehtoinen teoria menneille sukupuutoille (lähde: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012821X14001629). Olisi naiivia ajatella magneettikentän muutoksen noudattavan Charles Lyell-linjaa lineaarisin ja hitain muutoksin. Magneettikentän muutosnopeus kenties noudattaa S-käyrää ja nyt ollaan siirtymässä eksponentiaalisille muutoskäyrälle lineaariselta. Tiedemiesten pitäisi etsiä syitä magneettikentän muutokseen myös Maan ulkopuolelta. Miten esimerkiksi Birkeland-virta on muuttunut samassa ajassa?
   
 5. Lätkä-Bongari Iso-E Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KK
  Lainaus:
  Itse en taas usko, että aika riittää valistamaan maailmaa tarpeeksi. Tuolla elää sellaisia massoja ihmisiä, jotka tuon taivaallista välittävät muusta kuin omasta hyvinvoinnistaan. Suurvaltojen tulisikin mennä esimerkiksi Aasiaan ja Intiaan tekemään töitä kaikin voimin, että nämä massat alkaisi kierrättämään.
   
 6. Byvajet Jäsen

  Lainaus:
  Sehän on selvä. Ilmastonmuutos etenee niin hitaasti, että aina ehditään raahata rautaa rajalle ja antaa konetuliaseiden laulaa, jos globaali liikehdintä rupeaa uhkaamaan eliitin etuja. Eihän maapallosta ilmastonmuutoksen myötä elinkelvotonta tule. Siitä tulee ainoastaan rajoitetumpi.

  Samalla tavalla muuhunkin ympäristuhoon pystytään sopeutumaan. Tälläkin hetkellä suuret ihmisjoukot elävät kurjissa oloissa orjatyötä tehden tai pääsemättä käsiksi edes puhtaaseen veteen. Ei se kummoista elämää ole, mutta hengissä silläkin tavalla aikansa selviää.

  Suurimmat uhat liittyvät sosiaaliseen kuohuntaan. Kun keskiluokan asema on alkanut horjua ja häviäjien määrä kasvaa, se on aiheuttanut levottomuuksia ja näkynyt vaalituloksissa. Jos keskiluokan asemaa ei pystytä turvaamaan ja samaan aikaan ympäristön tuhoutumisen vuoksi ihmisille joudutaan laatimaan yhä uusia rajoitteita, aggressiot kasvavat ja poliittinen tilanne kärjistyy.

  On vaikea uskoa, että ympäristötuho sinänsä uhkaisi ihmiskunnan asemaa lähivuosisatoina. Uhka tulee ympäristön ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja toteutuu ihmisten sosiaalisessa liikehdinnässä.

  Sosiaalisesti on vaikeaa sovittaa yhteen talouskasvun luoma varallisuus, keskiluokan kasvava osattomuus siitä, yhteiskuntien perusturvaan liittyvien rakenteiden rappioituminen ja ympäristötuho, joka nakertaa toivoa ja johon vetoamalla kansalaiset pakotetaan yhä ahtaammalle samaan aikaan kun varallisuus kasaantuu eikä jakaudu kansalle.

  Tässä on kuvattu kehitys, joka johtaa kupin nurin menemiseen.

  Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta
   
 7. Ikävänkantaja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
  Lainaus:
  Permikauden joukkotuhon kaltainen käsistä karannut kasvihuoneilmiö - äärimmillään ns. Venus-ilmiö - metaaniklatraattipurkauksineen ja ennakoimattomine takaisinkytkentöineen voi hyvinkin uhata ihmiskunnan asemaa ja koko planeetan elinkelpoisuutta nopeamalla aikavälillä kuin kyetään vieläkään täysin ymmärtämään. Teollistumisen myötä jo 1800-luvulla alkanut, ja sittemmin jatkuvasti kiihtynyt, biosfäärin systemaattinen tuhoaminen erityisesti fossiilisia polttoaineita käyttämällä lienee jouduttanut tätä prosessia ratkaisevasti.

  Maan magneettikentän muutokset ja napaisuuden vaihtuminen saattavat puolestaan aiheuttaa sellaisia geologisia prosesseja ja ilmiöitä, jollaisia ihmiskunta ei ole historiansa aikana kokenut, mutta jotka eivät välittömästi uhkaa kaikkea elämää maapallolla.
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2019 klo 17.30
 8. Ollakseni Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Detroit Red Wings
  Lainaus:
  No maan magneettikentän napaisuus on vaihtunut 183 viimeiseen 83 miljoonan vuoden aikana. Edellinen pysyvä vaihtuminen tapahtui 780 000 vuotta sitten. Sitten 40 000 vuotta sitten oli lyhytaikaisempi kääntyminen, joka kesti vain 440 vuotta. Toisin sanottuna ihmiskunta on kokenut tuon jo aiemmin.

  Henkilökohtaisesti olisin enemmän huolissani aurinkomyrskyistä. Joku Carrington eventin tapainen myrsky voisi poistaa käytöstä satelliitit ja muun aika pitkäksi aikaa ja se voisi aiheuttaa vähän ongelmia.
   
 9. arvee Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
  Lainaus:
  Gps-satelliitit tilttaisivat ja ehkä navatkin pyörähtäisivät samaan aikaan, kompassit siis sekaisin. Olisiko koko ihmiskunta täysin eksyksissä?
  Luultavasti länsimaisista pelleistä suurempi osa kyllä. Voi voi, iltapäivänlehdyköiden toimittajille paniikkia pukkaisi. Matkailutoimittajattarille eritoten.