Suuri katastrofi ihmiskunnalle – milloin napsahtaa?

  • 141 691
  • 524

Stigu

Jäsen
Valtaoja tapansa mukaan kärjistää ja liioittelee. Jos minun pitäisi laatia tarkka kalenteri vuosituhansiksi eteenpäin, niin ottaisin ennemmin parikymmentä maya-pappia sitä laatimaan kuin koululuokallisen ES-Jonneja suomalaiselta yläasteelta. Kuinka moni meistä osasi yläasteella laatia tarkkoja kalentereita vuosituhansiksi eteenpäin ja laatia systeemin, joka huomioi myös karkauspäivät sun muut?
Kyllä. Valtaojassa on hieman tähtitieteen oman Petteri Sihvosen piirteitä: Fiksu kaveri, joka provosoi (tietoisesti tai tietämättömyyttään), jotta saisi mielipiteensä kuuluviin.

Veikkaan tai ainakin toivon että Valtaoja tietää, etteivät Mayat ennustaneet maailman loppuvan eiliseen. Sillä jos hän ei tätä tiedä, on hänellä melkoinen aukko sivistyksessään. Jokainen joka on edes pintapuolisesti tutustunut Mayojen kulttuuriin, tietää, ettei heidän kalenterinsa lopu eiliseen päivään. Mayojen kalenterissa on itse asiassa 9 eripituista kalenteria, joissa jokaisessa on 13 eri sykliä, ja aikoinaan joku jenkkitutkija ennusti, että yhden tällaisen kalenterin loppu saattaisi merkitä maailmanloppua, ja joku sitten laski että tämä maailmanloppu tulisi eilen. Mayat muutenkin nokkelina maanviljelijöinä ja tähtiteiteilijöinä tiesivät, että kaikki tässä maailmankaikkeudessa on syklistä. Tuon Maya-kalenterin isoin sykli muuten alkoi 16,3 miljardia vuotta sitten. Nykytiedon mukaan Big Bang tapahtui about noihin aikoihin parin mrd vuoden tarkkuudella.

Mayojen kalenterin maailmanlopun ennustus (tai siihen uskominen) on vähän sama kuin joku jälkeläisemme vuonna 3545 löytäisi entisen Tattarinsuon Arskan autokorjaamon kohdalta vuoden 2012 Pirellikalenterin, ja toteasi, että nuo alastomat isotissiset, mutta ah niin kiihottavat hölmöt uskoivat tuolloin maailman loppuvan joulukuun 31. päivä vuonna 2012.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Vuosi 2047 k - Tiedeuutiset - Ilta-Sanomat

Lainaus uutisen kommenteista, tiivistää koko kommenttiosion:
Höpö höpö tutkimus

Ottamatta kantaa nimenomaan tässä uutisessa mainitun tutkimuksen sisältöön, täytyy sanoa, että vaikken tiedä mikä meitä uhkaavista ekokatastrofeista lopulta korjaa ihmissatoa miljardimäärin, tiedän ainakin syyn sille.
 

Gwai Lo

Jäsen
Ottamatta kantaa nimenomaan tässä uutisessa mainitun tutkimuksen sisältöön, täytyy sanoa, että vaikken tiedä mikä meitä uhkaavista ekokatastrofeista lopulta korjaa ihmissatoa miljardimäärin, tiedän ainakin syyn sille.

Valitettavan totta. Tässä hiljattain sattunut silmään tähän asiaan liittyvä tutkimuskin, joka tiivistyy tähän:

Kahan conducted some ingenious experiments about the impact of political passion on people's ability to think clearly. His conclusion, in Mooney's words: partisanship "can even undermine our very basic reasoning skills.... [People] who are otherwise very good at math may totally flunk a problem that they would otherwise probably be able to solve, simply because giving the right answer goes against their political beliefs."

Eli käytännössä omaa ideologiaa vastaan sotivat faktat tai tutkimustulokset sivuutetaan täysin ihan fiksujenkin ihmisten toimesta, mikäli ne vaan ei sovi omaan maailmankuvaan.

Lainaus täältä: Most Depressing Brain Finding Ever | Marty Kaplan

Itse tutkimuksessa käytetyt tutkimusmetodit ja aivopähkinät löytää täältä: Science Confirms: Politics Wrecks Your Ability to Do Math | Mother Jones

IS:n kommenteista kumpuaa vaan ihmetys ihmisten intohimoista vastustamista tiedeyhteisön konsensusta vastaan - etenkin kun keskivertotallaajalla ei ole mitään kompetenssia arvioida asiaa.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ihmiset torjuu usein asioita, jotta ei vahingossakaan joutuisi muuttamaan käsityksiään tai tapojaan. Seassa on epävarmuutta ja pelkoa, minkä takia yksiselitteisesti tyrmätään asiat paskapuheena.

Tämäkään nyt tuohon tutkimustulokseen sinänsä liittymättä. Voi pitää paikkansa tai sitten ei. Havainnot muuttuu ja tarkentuu.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset

Mielenkiintoinen tutkimus, joka osoittaa - käsittääkseni yleisen - käsityksen ihmisen selektiivisestä havainnoinnista todeksi. Kun tähän liitetään vielä ihmisen lyhytnäköisyys ja kilpailuvietti (ahneus taitaa olla liian arvolatautunut sana?), voidaan niiden varaan jo kehitellä varsin masentavia tulevaisuuden ennusteita...

I am told, the world is nearly ending
But when I look outside the birds are always singing


laulaa Kasabian. Ja sekös pistää kyseenalaistamaan arkielämän havaintojen vastaisuuden lisäksi muutenkin tympeältä tuntuvia tutkimustuloksia.

Havainnot muuttuu ja tarkentuu.

Totta. Ja valitettavaan suuntaan nuo tarkennukset näyttävät menevän.

IPCC:n uusi raportti: lämpötilan nousu pahimmillaan lähes viisi astetta - Tiedotearkisto - Ilmatieteen laitos

(linkki johtaa IPCC:n tuoreinta ilmastoraporttia käsittelevään uutiseen)
 

TKH

Jäsen
Kanadassa on viime vuosikymmeninä ollut useampiakin erittäin laajoja sähkökatkoja. Vajaat kymmenen vuotta aikaisemmin (1989) koko Quebecin provinssi oli pimeänä aurinkomyrskyn takia. Kyseinen tapahtuma oli voimakkain 130 vuoteen, mutta vuoden 1859 aurinkomyrsky oli vielä monta kertaa sitä voimakkaampi. Ohesta voi vuoden 1859 aurinkomyrskyyn tutustua.
Solar Superstorm
Aurinko aktivoituu: Uhkana vuoden 1859 kaltainen supermyrsky

Linkkiä tai juttua nyt ei kannata liian vakavasti ottaa, koska jos en ihan väärin muista, niin vuoden 1859 tason myrskyjä ei taida tapahtua kuin noin kerran 500 vuodessa. Sen sijaan pienempiä, mutta kuitenkin huomattavia häiriöitä aiheuttavia myrskyjä, sattuu tiheämpään ja edellisestä taitaa olla aikaa jo ainakin 50 vuotta. Tilastollisesti sellaisen sattuminen Auringon tähän sykliin tai seuraavaan lienee aika suuri.

The coronal mass ejection, or CME, event was likely more powerful than the famous Carrington storm of 1859, when the sun blasted Earth's atmosphere hard enough twice to light up the sky from the North Pole to Central America and allowed New Englanders to read their newspapers at night by aurora light, said CU-Boulder Professor Daniel Baker. Had it hit Earth, the July 2012 event likely would have created a technological disaster by short-circuiting satellites, power grids, ground communication equipment and even threatening the health of astronauts and aircraft crews, he said.

While typical coronal mass ejections from the sun take two or three days to reach Earth, the 2012 event traveled from the sun's surface to Earth in just 18 hours. "The speed of this event was as fast or faster than anything that has been seen in the modern space age," said Baker. The event not only had the most powerful CME ever recorded, but it would have triggered one of the strongest geomagnetic storms and the highest density of particle fluctuation ever seen in a typical solar cycle, which last roughly 11 years.
2012 Solar Storm Points Up Need for Society to Prepare
 

TumE#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset NHL:ssä.
Yellowstonessa jyrissyt, tällä kertaa 4.8 voimakkuudella. Tämä siis voimakkain 25 järistyksen sarjasta joka oli alkanut 27. päivä. Muut pienempiä noin 2.0-3.5 voimakkuudeltaan. Viimeksi näin voimakas järistys tapahtunut 1980.

Vaikka nyt ei mitään sen hälyttävämpää asiantuntijoiden mukaan ole tiedossa, niin varoittelee kuitenkin olemassaolostaan.


Raportti: M4.8 - 37km ENE of West Yellowstone, Montana 2014-03-30 12:34:39 UTC

Kartta: Yellowstone tulivuori ja lähellä viimeaikaisista maanjäristyksistä - interaktiivisella kartalla / VolcanoDiscovery
 

TKH

Jäsen
Dokumentissa visioidaan, kuinka maapalloa kohtaavan tuhon lähestyessä voitaisiin pelastautua. Asiantuntijat käyvät läpi erilaisia pakomahdollisuuksia ja mitä uhkia mm. tekniikan uudet innovaatiot voivat tuoda mukanaan.

Mainitaan nyt vaikka tähän ketjuun kun sopii hyvin aiheeseen. Eli Foxilta tulee neljän maissa Evakuoikaa Maa -niminen pätkä. National Geographicin ohjelmat ei yleensä kovin kaksisia ole, mutta voihan niitä silti vilkaista.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Iso-Britannian terveysviranomaiset ovat antaneet kiireellisen varoituksen maan lääkärikunnalle sekä rajavalvontaviranomaisille Länsi-Afrikassa leviävän, ennennäkemättömän laajan ebola-epidemian vuoksi, kertoo mm. The Independent -sanomalehti.

Britannian kansanterveystyöstä vastaavan PHE:n johtaja Brian McCloskey toteaa Independentin uutisessa, että Länsi-Afrikan epidemia "ei ole tällä hetkellä hallinnassa" ja että kyseessä on näin ollen "akuutti terveydenhuollon hätätila", joka kohdistuu myös Britanniaan. Reutersin julkaiseman uutisen mukaan maan ulkoministeri Philip Hammond on kutsunut tänään maan eri viranomaistahojen edustajia koolle hätäistuntoon keskustelemaan toimenpiteistä taudin leviämisen ehkäisemiseksi.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Iso-Britannian terveysviranomaiset ovat antaneet kiireellisen varoituksen maan lääkärikunnalle sekä rajavalvontaviranomaisille Länsi-Afrikassa leviävän, ennennäkemättömän laajan ebola-epidemian vuoksi, kertoo mm. The Independent -sanomalehti.
New Yorkissa tutkitaan mahdollista Ebola-tapausta, kertoo HS:n uutinen, joka perustuu uutistoimisto Reutersin tietoihin. Uutisen mukaan Manhattanilla sijaitsevassa sairaalassa on hoidettavana henkilö, joka on vieraillut Länsi-Afrikan epidemia-alueella ja jolla on ilmennyt Ebolaan viittaavia oireita.

En haluaisi maalailla kauhukuvia, mutta jos epäily osoittautuu todeksi, ja kun otetaan huomioon, että taudin itämisaika on kaksi viikkoa, on hyvinkin mahdollista, että virus on jo levinnyt pisaratartuntana New Yorkissa (esim. JFK:lla). Sanomattakin on selvää, että em. skenaarion seuraukset olisivat totaalisen katastrofaaliset.
 
En haluaisi maalailla kauhukuvia, mutta jos epäily osoittautuu todeksi, ja kun otetaan huomioon, että taudin itämisaika on kaksi viikkoa, on hyvinkin mahdollista, että virus on jo levinnyt pisaratartuntana New Yorkissa (esim. JFK:lla). Sanomattakin on selvää, että em. skenaarion seuraukset olisivat totaalisen katastrofaaliset.

Ebola ei tartu pisaratartuntana, vaan pitää olla suorassa kontaktissa eritteiden tai veren kanssa. Mm. tästä syystä pidetään epätodennäköisenä, että ebola voisi levitä laajalle länsimaissa.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ebola ei tartu pisaratartuntana, vaan pitää olla suorassa kontaktissa eritteiden tai veren kanssa. Mm. tästä syystä pidetään epätodennäköisenä, että ebola voisi levitä laajalle länsimaissa.

Tämä, ja se että tauti tappaa niin nopeasti ja tehokkaasti että taudinkantaja ei ehdi tartuttaa sitä kovin laajalti. Minäkin näkisin niin että länsimaissa ei mitään kovin vakavaa epidemiaa pääse syntymään ennen kuin taudista kehittyy pisaratartuntana leviävä versio. Suurin syy miksi tämä tauti leviää tuolla Afrikassa niin tehokkaasti on nuo sikäläiset hautajaisrituaalit jossa ruumiit kuskataan kotiin ja niitä kosketellaan, ja hygienia nyt ei muutenkaan länsimaiden tasolla ole.

Pahempana uhkana kuin leviämisen länsimaihin minä näen sen että tuo tauti leviää jonnekin Afrikkalaiseen suurkaupunkiin. Esim. Lagos taitaa olla aika lähellä näitä epidemia-alueita ja siellä asuu liki 20 miljoonaa ihmistä, ja vaikka hygienia ja terveydenhuolto ovat parempia kuin jossakin maaseudulla ja pikkukylissä niin se on silti kaukana länsimaisesta tasosta. Tuollaisessa kaupungissa tauti saattaa saada karmeaa jälkeä aikaiseksi.


EDIT: Näköjään Lagosista on löytynyt jo pari tartuntatapausta. Toivottavasti saavat nuo tartunnat siellä kuriin nopeasti ennen kuin ehtii lähteä isommin leviämään.
 
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tämä, ja se että tauti tappaa niin nopeasti ja tehokkaasti että taudinkantaja ei ehdi tartuttaa sitä kovin laajalti. Minäkin näkisin niin että länsimaissa ei mitään kovin vakavaa epidemiaa pääse syntymään ennen kuin taudista kehittyy pisaratartuntana leviävä versio.

Tämä ja jos vaikka jollain lentokentällä on ollut epäilty viruksen kantaja, niin länsimaissa on kuitenkin keinoja saada jäljitettyä näitä ihmisiä. Ihan vaikka yrittämällä soittaa niille tai katsomalla turvakameroista missä ovat pyörineet.
 

Kyynikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
Huvittava tämä vouhotus Ebolan ja kuolleiden määrästä. Montako on virallisesti kuollut Ebolaan, joku 800?? Mitä sitten?? 800 uutta mustaa syntyy tunnissa. Afrikka vuotaa jo todella pahasti yli. Tuhansia yrittää joka viikko Eurooppaankin. Maailma hukkuu ihmisiin, varsinkin mustiin ihmisiin. Pieni luonnollinen karsinta kuten Ebola on ihan paikallaan. Syntyvyys kuriin Afrikassa!
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team, Pale Knuckles - EASHL
Huvittava tämä vouhotus Ebolan ja kuolleiden määrästä. Montako on virallisesti kuollut Ebolaan, joku 800?? Mitä sitten?? 800 uutta mustaa syntyy tunnissa. Afrikka vuotaa jo todella pahasti yli. Tuhansia yrittää joka viikko Eurooppaankin. Maailma hukkuu ihmisiin, varsinkin mustiin ihmisiin. Pieni luonnollinen karsinta kuten Ebola on ihan paikallaan. Syntyvyys kuriin Afrikassa!

Se ei tuo Ebola-virus käsittääkseni välitä kohteen ihonväristä tai asuinmantereesta.

Minua ei juurikaan huvita, vaikka syntyvyys Afrikassa olisikin saatava kuriin.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Ebola ei tartu pisaratartuntana, vaan pitää olla suorassa kontaktissa eritteiden tai veren kanssa. Mm. tästä syystä pidetään epätodennäköisenä, että ebola voisi levitä laajalle länsimaissa.
Pitää paikkansa. Täsmennän sen verran, että tartunnan saaneen asiointi esim. WC:ssä vilkkaasti liikennöidyllä lentokentällä voi altistaa tuhannet ihmiset tartuntavaaraan, vaikka virus ei onneksi leviäkään - ainakaan vielä - pisaratartuntana.
Huvittava tämä vouhotus Ebolan ja kuolleiden määrästä. Montako on virallisesti kuollut Ebolaan, joku 800?? Mitä sitten?? 800 uutta mustaa syntyy tunnissa. Afrikka vuotaa jo todella pahasti yli. Tuhansia yrittää joka viikko Eurooppaankin. Maailma hukkuu ihmisiin, varsinkin mustiin ihmisiin. Pieni luonnollinen karsinta kuten Ebola on ihan paikallaan. Syntyvyys kuriin Afrikassa!
Tuhansia Afrikkalaisia laittomia siirtolaisia nimenomaan yrittää joka viikko Euroopaan Välimeren yli, ja osa myös pääsee, laillisista siirtolaisista puhumattakaan. Eikö näin ollen ole hyvinkin mahdollista, että tauti voisi tällä tavoin levitä myös eurooppalaisiin maihin?
Tästäkö se lähtee, Hallitsematon ilmastonmuutos?

(linkki Tiedetuubi-nettijulkaisuun, koskien Siperian metaanikaasupurkauksia)
Permikauden joukkotuhon toisintoa odotellessa; ajoittaisia metaanipurkauksiahan on havaittu Siperiassa jo jonkin aikaa mm. merialueilla ilmenneenä kuplimisena (ks. esim. oheinen uutinen), mutta nyt nähdyt räjähdykset ovat ennenkuulumattomia.

Kusessa ollaan.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Täsmennän sen verran, että tartunnan saaneen asiointi esim. WC:ssä vilkkaasti liikennöidyllä lentokentällä voi altistaa tuhannet ihmiset tartuntavaaraan, vaikka virus ei onneksi leviäkään - ainakaan vielä - pisaratartuntana.

Vai voikohan? Olin pienenä siivoojana Gatwickilla ja kyllä vessoja jynssättiin ja tarkastettiin ahkeraan. Nykymaailmassa vielä varmasti monin verroin tarkemmin, koska työelämän vaatimukset ovat kiristyneet.

Sitä en tosin tiedä miten hyvin kunnollisetkaan siivousaineet Ebolan tuhoavat vai tuhoavatko ollenkaan.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Se ei tuo Ebola-virus käsittääkseni välitä kohteen ihonväristä tai asuinmantereesta.

Minua ei juurikaan huvita, vaikka syntyvyys Afrikassa olisikin saatava kuriin.

Jos tuo nyt jostain syystä eskaloituisi tuolla Afrikassa todelliseksi uhaksi, niin Euroopan rajat laitettaisiin kyllä kiinni vanhalla kunnon piikkilanka/konekivääri menetelmällä ja kaikki Afrikasta Eurooppaan yrittävät niitettäisiin armotta kumoon. Silloin kun oma perse on uhattuna, jopa suvaitsevaiset hyväksyvät kovemmat otteet ilman vastaväitteitä.

Tuo mainitsemani rajojen sulkeminen ja lentoliikenteen pysäyttäminen pitävät virukset, siellä missä niiden kuuluukin olla. Jos asia olisi minun päätettävissäni, nuo toimet olisi jo tehty.

Toki luotan länsimaisen lääketieteen pystyvän hoitamaan homman, vaikka tartuntoja olisikin Euroopassakin. Afrikassa sen sijaan asiat ovat vähän toisin. Just eilen Afrikasta tullut suomalainen asiantuntija kertoi YLEn aamu-TV:ssa miten sairaalan henkilökunta juoksee karkuun, jos on pienikin epäily että potilas sairastaa ebolaa.
 

TKH

Jäsen
ajoittaisia metaanipurkauksiahan on havaittu Siperiassa jo jonkin aikaa mm. merialueilla ilmenneenä kuplimisena (ks. esim. oheinen uutinen), mutta nyt nähdyt räjähdykset ovat ennenkuulumattomia.

Siperian erikoiset aukot kun näkyy olleen aiheena täälläkin, niin jatketaan asiasta tällä kertaa tähän ketjuun.

Large spikes of methane being released into the atmosphere above Siberia may be tied to the mysterious craters which have appeared in the landscape, according to a US scientist. Using data from a ground-based climate observing station in Tiksi, a small town in the Sakha Republic on the Arctic Ocean coast, Dr Box discovered "high end" levels of methane. The readings were backed up by data from similar stations in Alaska and Canada, according to News.com.au.

The spikes, which Dr Box calls "dragon breaths", may well be connected to the unusual holes that have appeared in the Siberia landscape over the last month.
Siberian Mystery Craters Explained: Methane Spikes Above Russia Linked to Climate Change

Kaivoin huvikseni Tiksin aseman datan ja kyllähän nuo piikit aseman mittauksista löytyy. Mitattu näihin aikoihin elokuussa viime vuonna. Linkissä ei muuten ole mitään luettavaa, mutta tuoltahan nuo mitatut huippulukemat voi vilkaista jos kiinnostaa.

Tiksi data
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tainneet kuitenkin hoitaa Saksassa tuon eristyksen vähän toisella tapaa kuin Liberiassa, jossa asemiehet hakevat sairaaloista ruumiita. Ei sillä, etteikö pidä ottaa erittäin vakavasti.
 

TKH

Jäsen
Metaaniklatraateista on tullut vuosien aikana laitettua juttua milloin mihinkin ketjuun. Laitetaan tällä kertaa tänne, vaikka tuo nyt ei sinänsä mitenkään ihmeellinen juttu olekaan. Mielenkiintoinen aihe kuitenkin ja metaaniklatraatit voi olla kuumakin aihe joidenkin vuosikymmenien kuluttua. Tämä siis koskien lähinnä arktisia alueita. Alemmasta linkistä vielä vähän lisää tuoretta juttua jos kiinnostaa.

Natural methane leakage from the seafloor is far more widespread on the U.S. Atlantic margin than previously thought, according to a study by researchers from Mississippi State University, the U.S. Geological Survey, and other institutions.

Methane plumes identified in the water column between Cape Hatteras, North Carolina and Georges Bank, Massachusetts, are emanating from at least 570 seafloor cold seeps on the outer continental shelf and the continental slope. Most seeps described in the new study are too deep for the methane to directly reach the atmosphere, but the methane that remains in the water column can be oxidized to carbon dioxide. This in turn increases the acidity of ocean waters and reduces oxygen levels.
Natural methane seepage on U.S. Atlantic ocean margin widespread

Just a week into the sampling program and SWERUS-C3 scientists have discovered vast methane plumes escaping from the seafloor of the Laptev continental slope. These early glimpses of what may be in store for a warming Arctic Ocean could help scientists project the future releases of the strong greenhouse gas methane from the Arctic Ocean.
SWERUS-C3: First observations of methane release from Arctic Ocean hydrates
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Nyt tutkitaan mahdollista Ebola-tapausta Tukholmassa, kertovat tiedotusvälineet, mm. Ruotsin yleisradio SVT.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös