Ilmoitukset

Nimimerkin Pompino jatkuva aggressiivinen ja henkilökohtaisuuksiin menevä kirjoitustapa on palkittu kuukauden pelikiellolla. Aiempi rikehistoria samasta asiasta pidensi pelikieltoa.

Sulje ilmoitus

Mauri-Antero pääsee viikon huilille Perussuomalaisten ketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi. Fantasiat koko mantereen tuhoamisesta eivät kuulu palstallemme.

Sulje ilmoitus

Suuri katastrofi ihmiskunnalle – milloin napsahtaa?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana MacLean10, 17.02.2008 klo 00.10.

 1. Stigu Jäsen

  Lainaus:
  Kyllä. Valtaojassa on hieman tähtitieteen oman Petteri Sihvosen piirteitä: Fiksu kaveri, joka provosoi (tietoisesti tai tietämättömyyttään), jotta saisi mielipiteensä kuuluviin.

  Veikkaan tai ainakin toivon että Valtaoja tietää, etteivät Mayat ennustaneet maailman loppuvan eiliseen. Sillä jos hän ei tätä tiedä, on hänellä melkoinen aukko sivistyksessään. Jokainen joka on edes pintapuolisesti tutustunut Mayojen kulttuuriin, tietää, ettei heidän kalenterinsa lopu eiliseen päivään. Mayojen kalenterissa on itse asiassa 9 eripituista kalenteria, joissa jokaisessa on 13 eri sykliä, ja aikoinaan joku jenkkitutkija ennusti, että yhden tällaisen kalenterin loppu saattaisi merkitä maailmanloppua, ja joku sitten laski että tämä maailmanloppu tulisi eilen. Mayat muutenkin nokkelina maanviljelijöinä ja tähtiteiteilijöinä tiesivät, että kaikki tässä maailmankaikkeudessa on syklistä. Tuon Maya-kalenterin isoin sykli muuten alkoi 16,3 miljardia vuotta sitten. Nykytiedon mukaan Big Bang tapahtui about noihin aikoihin parin mrd vuoden tarkkuudella.

  Mayojen kalenterin maailmanlopun ennustus (tai siihen uskominen) on vähän sama kuin joku jälkeläisemme vuonna 3545 löytäisi entisen Tattarinsuon Arskan autokorjaamon kohdalta vuoden 2012 Pirellikalenterin, ja toteasi, että nuo alastomat isotissiset, mutta ah niin kiihottavat hölmöt uskoivat tuolloin maailman loppuvan joulukuun 31. päivä vuonna 2012.
   
 2. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Vuosi 2047 k - Tiedeuutiset - Ilta-Sanomat

  Lainaus uutisen kommenteista, tiivistää koko kommenttiosion:
  Lainaus:
  Ottamatta kantaa nimenomaan tässä uutisessa mainitun tutkimuksen sisältöön, täytyy sanoa, että vaikken tiedä mikä meitä uhkaavista ekokatastrofeista lopulta korjaa ihmissatoa miljardimäärin, tiedän ainakin syyn sille.
   
 3. Gwai Lo Jäsen

  Lainaus:
  Valitettavan totta. Tässä hiljattain sattunut silmään tähän asiaan liittyvä tutkimuskin, joka tiivistyy tähän:

  Kahan conducted some ingenious experiments about the impact of political passion on people's ability to think clearly. His conclusion, in Mooney's words: partisanship "can even undermine our very basic reasoning skills.... [People] who are otherwise very good at math may totally flunk a problem that they would otherwise probably be able to solve, simply because giving the right answer goes against their political beliefs."

  Eli käytännössä omaa ideologiaa vastaan sotivat faktat tai tutkimustulokset sivuutetaan täysin ihan fiksujenkin ihmisten toimesta, mikäli ne vaan ei sovi omaan maailmankuvaan.

  Lainaus täältä: Most Depressing Brain Finding Ever | Marty Kaplan

  Itse tutkimuksessa käytetyt tutkimusmetodit ja aivopähkinät löytää täältä: Science Confirms: Politics Wrecks Your Ability to Do Math | Mother Jones

  IS:n kommenteista kumpuaa vaan ihmetys ihmisten intohimoista vastustamista tiedeyhteisön konsensusta vastaan - etenkin kun keskivertotallaajalla ei ole mitään kompetenssia arvioida asiaa.
   
 4. Ted Raikas Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, HIFK
  Ihmiset torjuu usein asioita, jotta ei vahingossakaan joutuisi muuttamaan käsityksiään tai tapojaan. Seassa on epävarmuutta ja pelkoa, minkä takia yksiselitteisesti tyrmätään asiat paskapuheena.

  Tämäkään nyt tuohon tutkimustulokseen sinänsä liittymättä. Voi pitää paikkansa tai sitten ei. Havainnot muuttuu ja tarkentuu.
   
 5. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Lainaus:
  Mielenkiintoinen tutkimus, joka osoittaa - käsittääkseni yleisen - käsityksen ihmisen selektiivisestä havainnoinnista todeksi. Kun tähän liitetään vielä ihmisen lyhytnäköisyys ja kilpailuvietti (ahneus taitaa olla liian arvolatautunut sana?), voidaan niiden varaan jo kehitellä varsin masentavia tulevaisuuden ennusteita...

  I am told, the world is nearly ending
  But when I look outside the birds are always singing


  laulaa Kasabian. Ja sekös pistää kyseenalaistamaan arkielämän havaintojen vastaisuuden lisäksi muutenkin tympeältä tuntuvia tutkimustuloksia.

  Lainaus:
  Totta. Ja valitettavaan suuntaan nuo tarkennukset näyttävät menevän.

  IPCC:n uusi raportti: lämpötilan nousu pahimmillaan lähes viisi astetta - Tiedotearkisto - Ilmatieteen laitos

  (linkki johtaa IPCC:n tuoreinta ilmastoraporttia käsittelevään uutiseen)
   
 6. TKH Jäsen

  Lainaus:
  Lainaus:
  Lainaus:
   
 7. TumE#16 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, suomalaiset NHL:ssä.
  Yellowstonessa jyrissyt, tällä kertaa 4.8 voimakkuudella. Tämä siis voimakkain 25 järistyksen sarjasta joka oli alkanut 27. päivä. Muut pienempiä noin 2.0-3.5 voimakkuudeltaan. Viimeksi näin voimakas järistys tapahtunut 1980.

  Vaikka nyt ei mitään sen hälyttävämpää asiantuntijoiden mukaan ole tiedossa, niin varoittelee kuitenkin olemassaolostaan.


  Raportti: M4.8 - 37km ENE of West Yellowstone, Montana 2014-03-30 12:34:39 UTC

  Kartta: Yellowstone tulivuori ja lähellä viimeaikaisista maanjäristyksistä - interaktiivisella kartalla / VolcanoDiscovery
   
 8. TKH Jäsen

  Lainaus:
  Mainitaan nyt vaikka tähän ketjuun kun sopii hyvin aiheeseen. Eli Foxilta tulee neljän maissa Evakuoikaa Maa -niminen pätkä. National Geographicin ohjelmat ei yleensä kovin kaksisia ole, mutta voihan niitä silti vilkaista.
   
 9. Ikävänkantaja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
  Iso-Britannian terveysviranomaiset ovat antaneet kiireellisen varoituksen maan lääkärikunnalle sekä rajavalvontaviranomaisille Länsi-Afrikassa leviävän, ennennäkemättömän laajan ebola-epidemian vuoksi, kertoo mm. The Independent -sanomalehti.

  Britannian kansanterveystyöstä vastaavan PHE:n johtaja Brian McCloskey toteaa Independentin uutisessa, että Länsi-Afrikan epidemia "ei ole tällä hetkellä hallinnassa" ja että kyseessä on näin ollen "akuutti terveydenhuollon hätätila", joka kohdistuu myös Britanniaan. Reutersin julkaiseman uutisen mukaan maan ulkoministeri Philip Hammond on kutsunut tänään maan eri viranomaistahojen edustajia koolle hätäistuntoon keskustelemaan toimenpiteistä taudin leviämisen ehkäisemiseksi.
   
 10. Ikävänkantaja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
  Lainaus:
  New Yorkissa tutkitaan mahdollista Ebola-tapausta, kertoo HS:n uutinen, joka perustuu uutistoimisto Reutersin tietoihin. Uutisen mukaan Manhattanilla sijaitsevassa sairaalassa on hoidettavana henkilö, joka on vieraillut Länsi-Afrikan epidemia-alueella ja jolla on ilmennyt Ebolaan viittaavia oireita.

  En haluaisi maalailla kauhukuvia, mutta jos epäily osoittautuu todeksi, ja kun otetaan huomioon, että taudin itämisaika on kaksi viikkoa, on hyvinkin mahdollista, että virus on jo levinnyt pisaratartuntana New Yorkissa (esim. JFK:lla). Sanomattakin on selvää, että em. skenaarion seuraukset olisivat totaalisen katastrofaaliset.
   
 11. Valioyksilö Jäsen

  Lainaus:
  Ebola ei tartu pisaratartuntana, vaan pitää olla suorassa kontaktissa eritteiden tai veren kanssa. Mm. tästä syystä pidetään epätodennäköisenä, että ebola voisi levitä laajalle länsimaissa.
   
 12. -OO- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Tämä, ja se että tauti tappaa niin nopeasti ja tehokkaasti että taudinkantaja ei ehdi tartuttaa sitä kovin laajalti. Minäkin näkisin niin että länsimaissa ei mitään kovin vakavaa epidemiaa pääse syntymään ennen kuin taudista kehittyy pisaratartuntana leviävä versio. Suurin syy miksi tämä tauti leviää tuolla Afrikassa niin tehokkaasti on nuo sikäläiset hautajaisrituaalit jossa ruumiit kuskataan kotiin ja niitä kosketellaan, ja hygienia nyt ei muutenkaan länsimaiden tasolla ole.

  Pahempana uhkana kuin leviämisen länsimaihin minä näen sen että tuo tauti leviää jonnekin Afrikkalaiseen suurkaupunkiin. Esim. Lagos taitaa olla aika lähellä näitä epidemia-alueita ja siellä asuu liki 20 miljoonaa ihmistä, ja vaikka hygienia ja terveydenhuolto ovat parempia kuin jossakin maaseudulla ja pikkukylissä niin se on silti kaukana länsimaisesta tasosta. Tuollaisessa kaupungissa tauti saattaa saada karmeaa jälkeä aikaiseksi.


  EDIT: Näköjään Lagosista on löytynyt jo pari tartuntatapausta. Toivottavasti saavat nuo tartunnat siellä kuriin nopeasti ennen kuin ehtii lähteä isommin leviämään.
   
  Viimeksi muokattu: 05.08.2014 klo 10.06
 13. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
  Lainaus:
  Tämä ja jos vaikka jollain lentokentällä on ollut epäilty viruksen kantaja, niin länsimaissa on kuitenkin keinoja saada jäljitettyä näitä ihmisiä. Ihan vaikka yrittämällä soittaa niille tai katsomalla turvakameroista missä ovat pyörineet.
   
 14. Kyynikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
  Huvittava tämä vouhotus Ebolan ja kuolleiden määrästä. Montako on virallisesti kuollut Ebolaan, joku 800?? Mitä sitten?? 800 uutta mustaa syntyy tunnissa. Afrikka vuotaa jo todella pahasti yli. Tuhansia yrittää joka viikko Eurooppaankin. Maailma hukkuu ihmisiin, varsinkin mustiin ihmisiin. Pieni luonnollinen karsinta kuten Ebola on ihan paikallaan. Syntyvyys kuriin Afrikassa!
   
 15. Hans Geering Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Doncaster Spinners
  Tästäkö se lähtee, Hallitsematon ilmastonmuutos?

  (linkki Tiedetuubi-nettijulkaisuun, koskien Siperian metaanikaasupurkauksia)
   
 16. Rommeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Pale Knuckles - EASHL
  Lainaus:
  Se ei tuo Ebola-virus käsittääkseni välitä kohteen ihonväristä tai asuinmantereesta.

  Minua ei juurikaan huvita, vaikka syntyvyys Afrikassa olisikin saatava kuriin.
   
 17. Ikävänkantaja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
  Lainaus:
  Pitää paikkansa. Täsmennän sen verran, että tartunnan saaneen asiointi esim. WC:ssä vilkkaasti liikennöidyllä lentokentällä voi altistaa tuhannet ihmiset tartuntavaaraan, vaikka virus ei onneksi leviäkään - ainakaan vielä - pisaratartuntana.
  Lainaus:
  Tuhansia Afrikkalaisia laittomia siirtolaisia nimenomaan yrittää joka viikko Euroopaan Välimeren yli, ja osa myös pääsee, laillisista siirtolaisista puhumattakaan. Eikö näin ollen ole hyvinkin mahdollista, että tauti voisi tällä tavoin levitä myös eurooppalaisiin maihin?
  Lainaus:
  Permikauden joukkotuhon toisintoa odotellessa; ajoittaisia metaanipurkauksiahan on havaittu Siperiassa jo jonkin aikaa mm. merialueilla ilmenneenä kuplimisena (ks. esim. oheinen uutinen), mutta nyt nähdyt räjähdykset ovat ennenkuulumattomia.

  Kusessa ollaan.
   
 18. Lätkä-Bongari Iso-E Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KK
 19. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
  Lainaus:
  Vai voikohan? Olin pienenä siivoojana Gatwickilla ja kyllä vessoja jynssättiin ja tarkastettiin ahkeraan. Nykymaailmassa vielä varmasti monin verroin tarkemmin, koska työelämän vaatimukset ovat kiristyneet.

  Sitä en tosin tiedä miten hyvin kunnollisetkaan siivousaineet Ebolan tuhoavat vai tuhoavatko ollenkaan.
   
 20. moby Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP(#42)
  Lainaus:
  Jos tuo nyt jostain syystä eskaloituisi tuolla Afrikassa todelliseksi uhaksi, niin Euroopan rajat laitettaisiin kyllä kiinni vanhalla kunnon piikkilanka/konekivääri menetelmällä ja kaikki Afrikasta Eurooppaan yrittävät niitettäisiin armotta kumoon. Silloin kun oma perse on uhattuna, jopa suvaitsevaiset hyväksyvät kovemmat otteet ilman vastaväitteitä.

  Tuo mainitsemani rajojen sulkeminen ja lentoliikenteen pysäyttäminen pitävät virukset, siellä missä niiden kuuluukin olla. Jos asia olisi minun päätettävissäni, nuo toimet olisi jo tehty.

  Toki luotan länsimaisen lääketieteen pystyvän hoitamaan homman, vaikka tartuntoja olisikin Euroopassakin. Afrikassa sen sijaan asiat ovat vähän toisin. Just eilen Afrikasta tullut suomalainen asiantuntija kertoi YLEn aamu-TV:ssa miten sairaalan henkilökunta juoksee karkuun, jos on pienikin epäily että potilas sairastaa ebolaa.
   
 21. TKH Jäsen

  Lainaus:
  Siperian erikoiset aukot kun näkyy olleen aiheena täälläkin, niin jatketaan asiasta tällä kertaa tähän ketjuun.

  Lainaus:
  Kaivoin huvikseni Tiksin aseman datan ja kyllähän nuo piikit aseman mittauksista löytyy. Mitattu näihin aikoihin elokuussa viime vuonna. Linkissä ei muuten ole mitään luettavaa, mutta tuoltahan nuo mitatut huippulukemat voi vilkaista jos kiinnostaa.

  Tiksi data
   
 22. Ikävänkantaja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
 23. DAF Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
  Tainneet kuitenkin hoitaa Saksassa tuon eristyksen vähän toisella tapaa kuin Liberiassa, jossa asemiehet hakevat sairaaloista ruumiita. Ei sillä, etteikö pidä ottaa erittäin vakavasti.
   
 24. TKH Jäsen

  Metaaniklatraateista on tullut vuosien aikana laitettua juttua milloin mihinkin ketjuun. Laitetaan tällä kertaa tänne, vaikka tuo nyt ei sinänsä mitenkään ihmeellinen juttu olekaan. Mielenkiintoinen aihe kuitenkin ja metaaniklatraatit voi olla kuumakin aihe joidenkin vuosikymmenien kuluttua. Tämä siis koskien lähinnä arktisia alueita. Alemmasta linkistä vielä vähän lisää tuoretta juttua jos kiinnostaa.

  Lainaus:
  Lainaus:
   
 25. Ikävänkantaja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
  Nyt tutkitaan mahdollista Ebola-tapausta Tukholmassa, kertovat tiedotusvälineet, mm. Ruotsin yleisradio SVT.