Mayat olivat toki taitavia omana aikanaan, mutta eivät kuitenkaan matemaatikoina sen kummempia kuin nykyään on yläasteella opiskeleva lapsi. Eivätkä ymmärtäneen maailmankaikkeudestakaan nykypikkulasta enempää.
Sitä on luettu ahkerasti Esko Valtaojan tuoreinta kolumnia aiheesta. Olisit sinä voinut sen tännekin linkata
Turun Sanomien nettisivuilta:
Tiedepuolella mayat olivat erityisen eteviä matematiikassa ja tähtitieteessä. Nykyaikaan suhteutettuna se tarkoittaa sitä, että heidän matematiikan osaamisensa oli peruskoulun yläastelaisten tasoa, ja tietonsa maailmankaikkeudesta selvästi vähäisempää kuin päiväkotilapsilla. Muinainen Viisaus ei ollut ihan sitä, mitä mainostetaan.
Valtaoja tapansa mukaan kärjistää ja liioittelee. Jos minun pitäisi laatia tarkka kalenteri vuosituhansiksi eteenpäin, niin ottaisin ennemmin parikymmentä maya-pappia sitä laatimaan kuin koululuokallisen ES-Jonneja suomalaiselta yläasteelta. Kuinka moni meistä osasi yläasteella laatia tarkkoja kalentereita vuosituhansiksi eteenpäin ja laatia systeemin, joka huomioi myös karkauspäivät sun muut?
Kuinka moni meistä osasi yläasteen seiskalla laatia matemaattisesti laskien (päässään tai maahan piirtäen) pohjapiirustukset, joiden mukaan rakentaa koulun kentälle iso pyramidi, joka pysyy koossa vieläpä ilman sementtiä tai muuta vastaavaa?
Mayoilla ei ollut tietystikään nykyistä tähtitieteellistä käsitystä kosmoksesta saatika yleistietoa maailmankaikkeudesta. Eihän heitä moinen edes kiinnostanut, tähtitaivas oli heille pikemminkin uskonnollinen vertauskuva. Mutta moniko tuntemanne päiväkotilainen tietää luonnontieteen perusasiat sekä astronomiset käsitteet?
Valtaoja syyllistyy tiedemiehelle käsittämättömään ajattelutapaan, jossa tuhansia vuosia vanhan kulttuurin ajattelutapaa ja lähtökohtia verrataan sellaisenaan (ja vieläpä virheellisesti) nykypäivän lähtökohtiin. Totta vitussa se on helppo vähätellä mitä tahansa menneen ajan kulttuuria tai vaikuttajaa tällä periaatteella. Tyhmät egyptiläiset, kun heillä ei ollut edes nettiä käytössään. Idiootit roomalaiset, kun rakensivat akvaduktit mutta jättivät sähköpiuhat vetämättä, kun eivät olleet keksineet sähköä. Nykypäivän raksamies tai Remontti-Reiskahan siis selvästi hakkaa tietojensa osalta nämäkin kulttuurit.
Kannattaisi Valtaojan keskittyä joskus siihen leipätyöhönsä eli tähtitieteeseen, jossa hän on ilmeisesti hyvä. Yleistieteilijänä hän on yliarvostettu ja ja joka paikan höylänä (esim. yhteiskunnalliset asiat) hän on vailla sen suurempaa asiantuntemusta kuin kuka tahansa kadunmies, joka tykkää puhua politiikkaa oman leipätyönsä ohessa.
Jos joskus kohtaisin sammuneen Esko Valtaojan, niin luultavasti leikkaisin hänen partansa irti ja liimaisin sen hänen päähänsä. Kun hän ei olisi enää "partainen viisas mies" vaan kalju, ikääntynyt hevitukka, niin luultavasti parran suoma arvovaltakin vähän vähenisi.