Suomi vs. Venäjä – naapurisuhteet

  • 844 377
  • 5 271

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tämä ei suoraan tee vertailua Suomen ja Venäjän välillä, koska se kertoo pääasiassa Sveitsistä.
Mutta ajatuskaava on erittäin mielenkiintoinen. Artikkeli on hyvinkin pitkä, joten pistän vain linkin Tiede-lehden sivulle:
https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/enta_jos_maan_asioista_paattaisi_kansa
Ja jutun on kirjoittanut melkoisen terävä Juha Rahkonen. Ketjua tässä lähinnä sivutettiin, mutta en katsonut tarpeelliseksi perustaa uutta ketjua.

Synnytti aika paljon ajatuksia. Pysytyisikö Suomi tähän? Tuskin Venäjä...
Mulle tarjoaa linkkiä klikatessa "
Hakemaasi sivua ei löytynyt
"
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
@Wiljami olet ihan oikeassa. Yön aikana se todella hyvä artikkeli oli poistettu? Siellä luki, että he uusivat netiisivustoansa...
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Jeps, nyt tuli lukaistua tuo artikkeli, kiitoksia linkistä @lasaleiko . Ihmettelin vähän pääministeri Vanhasta, mutta tosiaan juttuhan olikin vuodelta 2009. Tuon jälkeen on tullut uutisointia Sveitsinkin suunnasta ettei välttämättä ole paras mahdollinen juttu kun kaikki erikoisasiantuntemustakin vaativat päätökset voidaan alistaa kansan päätettäväksi, viimeisimpänä taisi olla aloite koko rahajärjestelmän romuttamisesta (ts. rahaksi hyväksyttäisiin ainoastaan konkreettiset vaihtovälineet mikä tarkoittaisi käytännössä melkoista ryntäystä pankkeihin tyhjentämään holveja ja luonnollisesti n. 90% kansasta huomaisi talletustensa olevan arvottomia). Rahoituspuolen asiantuntijoiden positiivisin kommentti aloitteesta oli "no olisihan se ihan mielenkiintoista nähdä mitä käy", mutta aika laaja konsensus oli ettei ehkä kannattaisi. Nyttemmin saatu vielä aika varoittavia esimerkkejä siitä miten kansalaisten mieliin pystytään vaikuttamaan todella reippaasti halukkaiden intressiryhmien toimesta niin vaikea nähdä yhtään positiivista vaikutusta suoralla demokratialla Suomessa tai missään muuallakaan (paitsi toki maissa joissa ei demokratiaa ole lainkaan jolloin tämä olisi toki parannusta vallitsevaan tilaan). Täyttä utopiaa kuvitella äänestäjien tutustuvan aiheeseen faktapohjaisten infopakettien avulla ja näin muodostavan valistuneen mielipiteen, kun käytännössä eri puolten demagogit lietsovat tunnetta niin maan perkeleesti ettei faktoilla ole käytännössä enää mitään väliä.
 
Ei noista mitään isompaa ristiriitaakaan näytä olevan, jollei sellaiseksi lasketa sitä että toisessa sanottiin naisten kestävän paremmin stressiä ja toisessa sanottiin heidän masentuvan helpommin. Sinullahan taisi joku väite tähänkin olevan.

Jälkijunassa ja täysin väärään ketjuun tulee, mutta mitenhän tämä teikäläisen linkkaama on ristiriidassa aiemmin tutkimustietoon viittamani kanssa, että naiset ovat alttiimpia burn outille, kun taas kestävät paremmin menetyksiä ja surua ja osaavat käsitellä niitä rakentavammin esimerkiksi hakematta lohtua alkoholista. Minä en ole väittänyt mitään, koska en ole asiasta tutkimusta ollut tekemässä.

Rotta- ja apinakokeiden perusteella sukupuolten stressinkäsittelyssä on eroa. Krooninen stressi vaurioittaa hippokampuksen hermosoluja uroksilla, muttei naarailla. Sen sijaan akuuttia stressiä uros kestää paremmin. Tästä on saatu viitteitä myös ihmisillä.
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Niinpä. Olisko Äänislinnan konsulaatin viisumiosastolle päässyt soluttautumaan joku Johan Bäckmanin kätyri ja hylännyt vapaussankarin viisumin?

Vai olisiko Aleksei paljastunut aivan muuksi kuin vapaussankariksi?

Eipä noista ryssistä oikein saa selvää Geneven sopimuksen mukaisilla metodeilla. Veikkaan kuitenkin jälkimmäistä vaihtoehtoa.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Venäjä tarttui Suomen poliittisen johdon ehdolliseen paljatukseen Venäjän gsp-häirinnästä. Vaihtoehtoisia selityksiä venäläismediassa ihan perusputinilaiseen tapaan. Linkki IS:

Näin Venäjä hämärtää GPS-häirintäkohua – 10 ”vaihtoehtoista selitystä” Suomen lyttäämiseksi
https://www.abcnyheter.no/nyheter/n...orstyrret-gps-signaler-under-trident-juncture

Norjan puolustusministeriö vahvistaa Putlerreichin GPS-keppostelun. Linkki ABC Nyheter -uutisisivustolle.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjä tarttui Suomen poliittisen johdon ehdolliseen paljatukseen Venäjän gsp-häirinnästä. Vaihtoehtoisia selityksiä venäläismediassa ihan perusputinilaiseen tapaan. Linkki IS:

Näin Venäjä hämärtää GPS-häirintäkohua – 10 ”vaihtoehtoista selitystä” Suomen lyttäämiseksi
Hauskin noista on
8) Venäjä olisi ilmoittanut ylpeästi, jos se olisi kaiken takana
Tuo ei ole kuulunut putinistien pelikirjaan missään vaiheessa.

Tuo selitysten moninasuus on osoittautunut päteväksi tavaksi levittää savuverhoa tulipa sitten tehtyä mitä vaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tuo selitysten moninasuus on osoittautunut päteväksi tavaksi levittää savuverhoa tulipa sitten tehtyä mitä vaan.

Suomen ulkoministeriö vahvisti tänään, että gps-häirintä tuli Venäjältä. Kun oligarkkien apuörkki Harry Harkimo kertoi myös tänään, että Jokerien myyminen ei olekaan vielä varmaa, selitys löytyy listatuista kohdista 4 ja 6. Kyseessä on siis venäläisvastainen massapsykoosi ja mitään häirintää saati sitten oligarkkien hyväksymää kauppaa ei ole edes tapahtunut.

e: linkki vie IS:n uutiseen.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Suomen Venäjän politiikan rikkaruohot, Esko Aho ja Paavo Lipponen, saavat ansaitun paikkansa alla olevan linkin Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa:

Pääkirjoitus: Ex-pääministeri Esko Aho on Venäjän taskussa

Pääministeri Sipilä antoi Aholle luvan toimia USA:n ja EU:n asettamien Venäjä-pakotteiden ykköspankissa. Sekin olisi hyvä muistaa venäläisen ydinvoimala ja NS2 kanssa, kun hallituksen ulkopolitiikkaa arvioidaan. Vielä on matkaa siihen, että Ahon ja Lipposen toiminta tuomittaisiin kokonaan.
 

sininen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suomen Venäjän politiikan rikkaruohot, Esko Aho ja Paavo Lipponen, saavat ansaitun paikkansa alla olevan linkin Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa:

Hienoa, että Ilta-Sanomat kirjoittaa suoraan niin kuin asia on.

Sipilän viimeaikaiset jutut ovat hyvä esimerkki siitä kuinka ulkopoliittiset asenteet keskustassa eivät ole muuttuneet mihinkään. Suomettumisen perinne elää vahvana. Toki Ahon ja Lipposen puuhat ovat jo räikeämpiä kuin pelkkää suomettuneisuutta.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Toki Ahon ja Lipposen puuhat ovat jo räikeämpiä kuin pelkkää suomettuneisuutta.
Ei oikeastaan. Tässä mennään ihan normisti naapurin etu edellä. Muistetaan esim Koiviston puheet Viron uudelleen itsenäistymisen aikoihin...mutta ajat on nyt eri ja tuolle ei pitäisi antaa yhtään sijaa.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
YLE:n kirjeenvaihtajan podcast:
Venäläisten mielestä suomalainen jogurtti on turvallisempaa kuin kotimainen – kirjeenvaihtaja Marjo Näkki vastasi kahdeksaan kysymykseen venäläisten Suomi-kuvasta (YLE)

1. kysymys: Venäläisessä mediassa tuntuu olevan, ainakin ajoittain, voimakas vihakampanja Suomen kohtaan, jolla myönteisiä mielikuvia pyritään muuttamaan. Miten arvioit, onko tällaisella kampanjalla menestymisen mahdollisuuksia pitkässä juoksussa?

Marjo Näkki: – Venäjällä valtionjohtoisen television kanavilla on välillä ollut uutisia ns. lapsikaappaustapauksista, joissa kuvataan venäläislasten joutuneen kaapatuiksi Suomessa. Samankaltainen kampanja oli käynnissä Suomen jälkeen myös Norjaa vastaan.

Tällä hetkellä tämä aihepiiri ei ole ollut ajankohtainen. Osaltaan siihen on auttanut Suomen ulkoministeriön ja Venäjälle lähetettyjen suomalaisdiplomaattien ponnistelut faktojen oikaisemiseksi sekä venäläiselle medialle järjestetyt toimittajamatkat Suomeen. Niiden aikana venäläistoimittajille on kerrottu Suomen lastensuojelusta ja he ovat saaneet haastatella suomalaisia asiantuntijoita.

Loppuvuodesta kohistiin hetki Sandarmohin vainajista, mutta tämä aihe ei lyönyt läpi Venäjän valtakunnan mediassa ja se hiipui melko nopeasti.

Kampanjat toki herättävät venäläisissä huolta. Olen itsekin joutunut vastaamaan kysymyksiin, voivatko venäläiset vanhemmat ottaa lapsensa mukaansa lomamatkalle Suomeen. Tällaiset kysymykset ovat kuitenkin melko harvinaisia.

Kampanjoilla taidetaan pikemminkin pönkittää venäläisten yleistä epäluuloa länttä kohtaan. Tässä mielessä Suomi ei ole lainkaan etulinjassa. Nyt Venäjän television uutisissa on kerrottu Ukrainan ortodoksikirkon erosta, Brexitistä, Ranskaa ravistelleista mielenosoituksista sekä Yhdysvaltain toiminnasta. Uutisoinnin sävy on sellainen, että se pönkittää Venäjän omia poliittisia kunnianhimoja.

2. kysymys: Ajatteleeko tavallinen venäläinen Suomea suvereenina itsenäisenä naapurina, vai onko kovin yleinen ajatus, että Suomi olisi osa Venäjän valtapiiriä ja jopa sille kuuluvaa maata - mm. Venäjän vanhojen rajojen perusteella?

– Tämä on hyvä kysymys. Venäläiset uskovat voimaa, joten Suomen käymät kaksi sotaa ovat hyvä pohja nykyisillekin suhteille. Eron huomaa erityisesti kun seuraa, miten virallinen Venäjä kohtelee esimerkiksi Baltian maita, joiden irtautuminen tuntuu edelleen olevan kova pala. Venäjän suhtautuminen Suomeen on erilainen kuin sen suhtautuminen entisen Neuvostoliiton alueelta itsenäistyneisiin maihin.

Tämä tulee esiin erityisesti ns. virallisen Venäjän kannanotoissa. Tavallisilla ihmisillä voi sitten olla hyvinkin läheiset ja ymmärtäväiset suhteet samojen maiden edustajiin ruohonjuuritasolla.

Kun kerrottiin että Helsinki olisi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huipputapaamisen pitopaikka, venäläisarviot olivat sangen positiivisia.

Silloin puheissa luonnehdittiin Suomea usein ”neutraaliksi maaksi”. mikä tietysti meidän korvaamme särähtää pahasti YYA-ajalta. Venäläisten puheenparressa neutraali-sanalla ei kuitenkaan ole samanlaista poliittista latausta. Heille neutraali tarkoittaa itsenäistä. Vaikka varsinkin koulutetut ja asioita seuraavat tietävät Suomen olevan EU:n jäsen ja siten osa länttä, he näkevät silti Suomen neutraalina idän ja lännen välissä olevana valtiona.

Asia ehkä muuttuisi, jos Suomi liittyisi sotilasliitto Natoon, sillä Yhdysvallat on edelleen venäläismielissä jonkinlainen arkkivihollinen.

4. kysymys: Perheemme luona kävi uudenvuoden jälkeen kylässä peräkkäin kaksi perhettä. Heidän suhtautuminensa Suomeen oli kuin yö ja päivä: yleensä suhtautuminen on myönteistä, mutta löytyy niitäkin jotka eivät voi hyväksyä Suomen kaltaista maata. Vastaako tämä sinun kokemustasi venäläisten suhtautumisesta Suomeen?

– Ihmisten mielipiteet taitavat vaihdella myös sen mukaan minkälaisia henkilökohtaisia kokemuksia heillä on. Pietarin alueella asuvat tuntevat Suomen läheisyyden paremmin kuin muualla Venäjällä asuvat, mutta myös Moskovassa esimerkiksi Valion elintarvikkeita myydään tekstillä ”Suomalaista laatua” . Jopa Kaukoidässä näin syrjäisessä ostoskeskuksessa plakaatin, joka mainosti ”suomalaisia vaatteita”.

Yleisesti Suomea pidetään Venäjällä puhtaana, luotettavana, toimivana ja vähän ehkä tylsänäkin maana. Historiaa tuntevat venäläiset tietävät, että joskus Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa. Joskus joku poliitikko – kuten ikimuistoisesti populistipoliitikko Vladimir Žirinovski – on vaatinut vanhoja rajoja takaisin ja Suomen palauttamista Venäjän yhteyteen. Tosin samainen herra taisi luvata Viipurin Suomella muutamaa vuotta aikaisemmin, jos hän voittaisi presidentinvaalit.

Suomen johto ja sotilasasiantuntijat eivät näe, että Venäjällä olisi mitään tällaisia pyrkimyksiä. Žirinovskin kaltaisilla ajoittaisilla huutelijoilla on tietty provokaattorin ja narrin rooli Venäjän politiikassa. Heidän pitääkin räväyttää.

Venäläisten länsivastaiset kommentit on suunnattu etupäässä kotimaan kulutukseen. Presidentti Putin ja Venäjän ulkoministeriö haukkuvat länttä, koska he tarvitsevat viholliskuvaa pönkittääkseen omaa valtaansa.

8. kysymys: Mitä venäläiset ajattelevat suomalaisten rehellisyydestä?

– Venäläiset pitävät suomalaista rehellisyyttä osin naiiviutena. Tosin arvostavat myös sitä, että suomalaiseen voi luottaa. Venäläisten toiminta esimerkiksi liike-elämässä perustuu suurilta osin luottamukseen. Kädenpuristus on usein paljon pitävämpi sopimus kuin allekirjoitus.

Venäläisessä kansanperinteessä oveluutta pidetään hyveenä. Siksi esimerkiksi sääntöjen rikkomista ei pidetä niin pahana asiana, jos lopulta asiasta jotain hyötyy.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki

Venäjän "virallisen" median uutisointi Suomesta on vääristelevää ja negatiivista, ja sillä on ilmeinen tarkoitus maalata Suomesta kuvaa yhtenä Venäjän vihamielisistä naapureista.

Mielenkiintoista on se, että se ei tunnu tavan venäläisiin oikein uppoavan, joiden kuva Suomesta on juuri tuo mainittu: maa jossa on kaunis luonto, asiat toimii, puhdas, hiljainen, turvallinen ja vähän tylsä. Venäläisten kuva suomalaisista ihmisistä on hyvinkin positiivinen: venäläiset pitävät suomalaisia luotettavina ja rehellisinä - ehkä vähän naiiveina. Tuotteissa suomalaisuus on venäläisille laadun tae.

Olen ollut jonkin verran venäläisten kanssa tekemisissä sekä ammatillisesti että henkilötasolla. Mielenkiintoista on se, että oman näkemykseni mukaan Suomi tunnetaan Venäjällä erittäin hyvin siihen nähden, että Suomi on kuitenkin venäläisestäkin näkökulmasta katsoen varsin syrjäinen maa. Niidenkin ihmisten, jotka Suomessa eivät itse ole käyneet, Suomi-kuva on hyvin todellisuutta vastaava. Tietysti tämä pätee Pietariin, jolle Suomi on läheinen naapuri, mutta yllättävää kyllä, myös muualla Venäjällä Suomi tunnetaan melko hyvin. Ero on suuri, jos vertaa mihin tahansa Euroopan suureen maahan, joissa Suomea ei tunneta ja kuva Suomesta on paljon hatarampi ja virheellisempi, kuin mikä se on venäläisillä. Edelliseen poikkeuksen tekevät Puola ja Saksa (etenkin Pohjois-Saksa), joissa Suomi tunnetaan melko hyvin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kiitokset @jalperi YLE:n kirjeenvaihtaja Marjo Näkkin vastausten linkittämisestä. Olisi muuten varmaan mennyt minulta ohi. Näkki ei paljon ole venäläistä mediaa seurannut, koska unohti mainita suurimmat Venäjän Suomi-vastaiset vihapuheet.

Lapsikaappaukset ovat kyllä olleet sivuosassa vuoden 2018 aikana. Venäjä on käynnistänyt useita Suomen vastaisia kampanjoita ja aiempaa näyttävämpänä. Esimerkiksi Suomen valmistautumisesta ottamaan alueita Venäjältä, venäläisten sorron virallistaminen Suomessa ja Suomen sijoittaminen Venäjän vihollisten joukkoon. Alla HS Jarmo Mäkelä hieman avaa Venäjän syöttämän Suomi-kuvan taustaa:

Kolumni: Kun Venäjän media raportoi Suomesta, lähtökohta on se, että Suomi kuuluu Venäjää ympäröivien vihamielisten valtioiden joukkoon

Venäläisten kuva ukrainalaisista ennen hyökkäystä 2014 oli hyvin positiivinen. Levada-keskus, joka on ainakin pääosin riippumaton, mittasi pian hyökkäyksen jälkeen Venäjän propagandan tehonneen nopeasti. Propaganda muuttaa siis nopeasti näkemykset, kunhan Venäjä laittaa myllyynsä kierroksia.
 

Pakkanen

Jäsen
Olen tehnyt aiheesta "years of research" mutta...

Oikeasti heitän täysin mutulla, että siltä näyttää että ei hyvältä näytä. Let's wake up!!

Minä kuitenkin otan unilääkkeen ja jatkan nukkumista.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Sen kummemmin analysoimatta linkkaan ketjuun Alpo Rusin uusimman, mielestäni tosin hieman huterasti jäsennellyn US- blogi linkin:
Vakoilun peittely ei ratkaisu kansallisen turvallisuuden näkökulmasta

Poimintana tuosta, tribuuttina Olli Ainolalle, myös minulta:

"Iltalehden edesmennyt erikoistoimittaja Olli Ainola raportoi 7.1.2017 ulkoministeriön julkisiksi tulleiden asiakirjojen pohjalta, miten talvella 1992 Supo, tasavallan presidentti Mauno Koivisto sekä pääministeri Esko Aho (kesk.) ja kaksi muuta keskustaministeriä heittivät vaivihkaa ulos Suomesta yksitoista venäläisdiplomaattia, ”jotka olivat aiemmin urallaan sotkeutuneet vakoiluun tai muihin salakähmäisiin tiedustelupuuhiin”, kuten Ainola muotoili."

Kaksi muuta keskustaministeriä... Yllätys arveelle tällainen raikulimeininki, poliittisesti arveluttavaa kepulaisuutta, yllättävän vaikeaa minun keksiä porukasta eli talvella 1992: tästäpä linkki Ahon hallitukseen Ahon hallitus – Wikipedia

lisäys: no tottakai mun pitää arvata nimet: Mauri Pekkarinen, sisäministeri. Pekka Tuomisto, kauppa ja teoll. ministeri.
 
Viimeksi muokattu:

Vahva tunne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sen kummemmin analysoimatta linkkaan ketjuun Alpo Rusin uusimman, mielestäni tosin hieman huterasti jäsennellyn US- blogi linkin:
Vakoilun peittely ei ratkaisu kansallisen turvallisuuden näkökulmasta

Poimintana tuosta, tribuuttina Olli Ainolalle, myös minulta:

"Iltalehden edesmennyt erikoistoimittaja Olli Ainola raportoi 7.1.2017 ulkoministeriön julkisiksi tulleiden asiakirjojen pohjalta, miten talvella 1992 Supo, tasavallan presidentti Mauno Koivisto sekä pääministeri Esko Aho (kesk.) ja kaksi muuta keskustaministeriä heittivät vaivihkaa ulos Suomesta yksitoista venäläisdiplomaattia, ”jotka olivat aiemmin urallaan sotkeutuneet vakoiluun tai muihin salakähmäisiin tiedustelupuuhiin”, kuten Ainola muotoili."

Kaksi muuta keskustaministeriä... Yllätys arveelle tällainen raikulimeininki, poliittisesti arveluttavaa kepulaisuutta, yllättävän vaikeaa minun keksiä porukasta eli talvella 1992: tästäpä linkki Ahon hallitukseen Ahon hallitus – Wikipedia

lisäys: no tottakai mun pitää arvata nimet: Mauri Pekkarinen, sisäministeri. Pekka Tuomisto, kauppa ja teoll. ministeri.
-92, silloinkos se Putin varovasti jo kokeili? Ullatus...
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Sen kummemmin analysoimatta linkkaan ketjuun Alpo Rusin uusimman, mielestäni tosin hieman huterasti jäsennellyn US- blogi linkin:
Vakoilun peittely ei ratkaisu kansallisen turvallisuuden näkökulmasta
Rusi kyselee typeriä: "Palveleeko suomalaisten vakoilu ja yhteistoimintatapausten salailu kansallista turvallisuutta, on varmasti ongelmallista."
Salailu palvellee yksilöiden ja puolueiden etua ja sehän riittää. Kansallinen etu tarkoittaa poliitikoille oikeasti omaa hillotolppaa....
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Palaan ensi viikolla paremmalla ajalla @arvee linkittämään Rusin näkemykseen. Sen voi sanoa jo nyt, että ihan noin se ei mennyt. Päätöksen karkottamisesta teki presidentti Koivisto ja sitä ajoi Supon uusi johtaja Kekomäki. Koiviston tuella, toki. Nämä kaksi herraa olivat 100 % kaikista päätöstä valmistellessa. Rusin esille nostama kepulaisten rooli ei ollut oleellinen. Pääministerinä toimi Aho, ulkoministerinä Väyrynen ja tuo kolmas ministeri oli Pekkarinen. Se on totta, että kepulaisministerit hyväksyivät karkotukset. Kun ei ollut vaihtoehtoa Koiviston puristuksessa. Ja kepulaisministereillä oli kova pelko siitä, mitä NKP:n ja KGB:n arkistoista kaivetaan Suomea koskien. Tässä Koivisto antoi periksi, ja lopulta mitään ei kaivettu julkisuuteen.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
Paavo Lipponen Ylellä: Suomessa esiintyy liikaa Venäjä-vastaisuutta

Lipposen mielestä siis Suomessa on liikaa Venäjä-vastaisuutta. Jos ei ole lukuoikeuksia Hesariin tai et osaa käyttää selaimen pornomoodia, niin yksi valikoitu sitaatti:

”Me olemme Venäjä-kriittisiä sen johdosta, mitä Venäjä teki Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Sanktioissa olemme mukana, mutta sellainen asenteellinen Venäjä-vastaisuus ei ole viisasta. Sitä on vähän liikaa esillä”, Lipponen sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Lipponen ei määritellyt, missä tarkalleen asenteellista Venäjä-vastaisuutta esiintyy.

Eli pakotteet on ihan ok, mutta asennetta venäläisiä kohtaan ei saisi olla. Ei, vaikka salamurhaavat ihmisiä ja tekevät (erittäin tehokasta) vaikuttamista netin kautta maailmanlaajuisesti ja tukevat rahallisesti populistisia/äärioikeistolaisia liikkeitä. Hyvä Paavo.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös