Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 052 493
  • 10 364

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Jos ne ei osaa laittaa pitkänkantaman ohjuksia noihin varalaskeutumiskenttiin, niin samapa tuo mitä ne miettivät sen jälkeen jos eivät osaa niin tehdä. Totta vitussa sinne iskevät, kuten lentokentille yleensäkin. Ja ryysy sen tietää kyllä jo. Toki osumistarkuus ei välttämättä ole presiis. Ohjuksia vastaan tässä taistellaan vissiin? Toki Hornetit voi lentää vaikka Norjaan piiloon, ja se helpottaa varmasti ilmavoimia.

Kyse ei ole edes osaamisesta. Toki nyt nähtynä Ukrainassa, siinä osaamisessa on nimenomaan suuria ongelmia. Venäjän kyvyttömyys tässä mittakaavassa on tullut yllätyksenä varmasti kaikille Ukrainan laajamittaisesta sodassa. Myös Venäjän kaluston surkea kunto ja ikä operatiivisessa käytössä olevasta kalustosta on tullut yllätyksenä.

Venäjän ohjusvarastot vähenee kokoajan ja Suomeen hyökätessä, en usko, että Venäjä kykenee käyttämään suuria määriä ohjuksia maantiekentille, missä ei ole ketään.

Jos käyttää, niin Suomella on kyky rakentaa kentät uudestaan ja se ei ole edes iso rasti.

Venäjä on jo tuhlannut yli tuhat ohjusta 3 viikossa.





Vähän omaa kommenttia viimeisimpään keskusteluun:

Lentokentät eivät ole kertakäyttöisiä, varsinkaan sotilaskäytön osalta, vauriot voidaan korjata. Esimerkiksi Syyriassa USA iski 40-50 ohjusta yhdelle ainoalle kentälle, silti se oli viikossa uudelleen käytössä. Toinen tärkeä pointti on se, että venäjällä ei ole määräänsä enempää pitkän kantaman tarkkuusaseita, itse asiassa ovat jo räimineet huomattavan osan varastoistaan Ukrainaan, eivätkä ne kaikkia loppuja yhteen Suomeen läimäisisi.

En todellakaan aliarvioi moskovan fasistien uhkaa Suomelle, mutta ei sitä pidä liioitellakaan.

Tämä oli erinomainen pointti. Se on vaan perus maarakentamista, jossa Suomella on erinomainen osaaminen ja kokemus. Kenttiä pystytään rakentamaan paljon lisääkin suhteellisen pienellä panostamisella. Jokainen riittävän pitkä suora tienpätkä on potentiaalinen maantiekenttä.

Uskallan väittää ettei neukuilla ole yhtäkään edes Hornetin veroista konetta (en usko että SU-57 olisi vielä operatiivisessa käytössä), ja ero vain kasvaa kun F-35 otetaan käyttöön. Eli jälleen, samaa mieltä.

Olen täysin samaa mieltä. Nykyiset hornetit vastaa kymmentä ryssän hävittäjää. Venäjällä ei ole käytössä uusia koneitaan mitään huomattavia määriä, jos ollenkaan vaan lentävät vanhemmilla malleilla. Niistäkin on jo suuri osa toimivista koneista tullut tonttiin ja arvokkaampina sodassa kuolleet ja osaavat taistelulentäjät. Venäjä ei ole saanut Ukrainassa ilmatilaa hallintaan edes Ukrainaa vastaan vaikka vastassa on lähtökohtaisesti samantasoista tai jopa vanhempaa venäläistä kalustoa.

Ukraina on tosin myös uudistaneet jotain kalustoaan, ainakin panssarivaunuja, mutta se ei sinänsä liity ilmatorjuntaan.

Jep. Tuossa @Alejandro n linkkaamassa hesarin jutussa on vielä monta jotka eivät joko ole kantaansa ilmoittaneet tai kanta on ei osaa sanoa. Tässä vaiheessa on ihan ookoo vielä olla olematta mieltä, mutta kun tuo selonteko ensi kuussa valmistuu ja se on käsitelty eduskunnassa, niin odotan näkeväni joka ikiseltä edustajalta selkeän kyllä tai ei kannan. Jos silloin vielä ei kantaansa osaa määrittää, niin ei ansaitse olla kansanedustaja.

Eli pitääpäs laittaa tuo hesarin juttu kirjanmerkkeihin.

Olen täysin samaa mieltä. Suomi menee nyt selonteko edellä ja se pitää vain meidän innokkaimpien hyväksyä ja oikeastaan se on jopa hyvä tapa, koska näin on aina toimittu. Kun selonteko on käyty läpi, niin silloin viimeistään pitää tulla jokaiselta poliitikolta selkeät vastaukset, joko kyllä tai ei. Tätä ei saa enempää pitkittää. Äänestys pitää tapahtua viimeistään sen keskustan puoluekokouksen jälkeen vaikka mieluummin aiemmin.

Paras hetki liittyä NATOon on silloin kun venäjä on heikoimmillaan. Näin oli 90-luvulla ja näin on äärimmäisen todennäköisesti tästä muutamia vuosia eteenpäin. Harmillinen paradoksi on, että juuri niinä hetkinä (vuosina) välittömän konfliktin todennäköisyys on pienimmillän. Tämä saa varovaiset hyssyttelemään ja uskottelemaan, että eihän tässä vaaraa ole, venäjä on säyseä.

Itse olen lyönyt seuraavien eduskuntavaalien puolueeni lukkoon tämän hetken NATO-kannatuksen perusteella ja se on Kokoomus. Nuo EOS ja Ei kantaa tyypit ovat paskahousuja tai myötätuuliperseennuolijoita. On suuri vaara, että venäjän heikentyessä he lipuvat takaisin EI-kannalle. Tähän ei ole varaa.

Lisäksi jos tilanne menee niin kuin se nyt näyttää menevän, niin lupaan yrittää muistaa tästä hamaan tulevaisuuteen, että meidän vapaus ja liikkumavara on lunastettu suurelta osin Ukrainalaisten verellä.

EDIT: Laitetaan se NATO-gallupin tilanteen linkki vielä tähän:

Päivittyvä NATO-kannan seuranta. HS.
Juuri näin. Suomi ei enää koskaan tule saamaan näin hyvää ikkunaa liittyä Natoon kuin nyt on. Venäjä on heikoimmillaan. Ilman Ukrainaan hyökkäystäkin, Venäjä on yllätykseksi heikompi mitä osasimme aavistaa, mutta nyt lisäksi heikkenee aivan mieletöntä vauhtia. Lisäksi kun Venäjän talous sakkaa ja lännestä on vaikea saada erilaisia komponentteja, niin Venäjällä menee vuosia ennen kuin kykenee uudestaan hyökkäämään niin, että sillä olisi jotain voimaa.

Venäjän parasta kalustoa on tuhoutunut suuret määrät, Venäjä on ampunut suuren määrän ohjuksia. Venäjällä on kuollut eturivin kenraaleita ja muita upseereita sekä kokonaisia erikoisjoukkojen yksiköitä. Näitä ei korvata alle 5 vuodessa millään.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olen täysin samaa mieltä. Suomi menee nyt selonteko edellä ja se pitää vain meidän innokkaimpien hyväksyä ja oikeastaan se on jopa hyvä tapa, koska näin on aina toimittu. Kun selonteko on käyty läpi, niin silloin viimeistään pitää tulla jokaiselta poliitikolta selkeät vastaukset, joko kyllä tai ei. Tätä ei saa enempää pitkittää. Äänestys pitää tapahtua viimeistään sen keskustan puoluekokouksen jälkeen vaikka mieluummin aiemmin.
Kiitos Ukrainalle, Mannerheimintie 30 on aikaa pähkäillä jonkun aikaa. Jos Ukraina olisi nyt paketissa, niin aikaikkuna olisi sulkeutumassa. Slava Ukraine!

Jos enemmistö on selvä, niin keskustaa ei tule odotella. Ottakoon osumaa seuraavissa eduskuntavaaleissa..
 

Birchman

Jäsen
Viimeisten viikkojen ulostuloja seuranneena alan olla varma Suomen tulevasta Nato-jäsenyydestä. Uskon sen myös tapahtuvan vielä tämän vuoden aikana.

Tasavallan Presidentin puheet prosesseista ovat selkeytyneet. Ensimmäinen näistä prosesseista on Suomen länsimaalaisuuden jatkuva esille nosto tapaamalla keskeisten jäsenvaltojen johtajia (Biden, Johnsson, Scholtz). Viestinä koko maailmalle - jos se ei vielä kaikille ollut täysin selvää - Suomi on osa länttä. Asekaupat, Pohjoismainen puolustusyhteistyö ja Puolustusvoimien määrärahojen lisääminen ovat mukava lisä, mutta eivät tämän prosessin keskeisin tavoite.

Toinen näistä prosesseista liittyy Natoon ja sen jäseneksi tulemiseen. Kyselyt ovat vahvistaneet yleistä mielipidettä, puolue toisensa jälkeen on joko avoimesti kertonut kannattavansa jäsenyyttä tai kuten Vasemmistoliitto tänään ilmoitti, ettei jäsenyys ole vastaisuudessa kynnyskysymys hallitustyöskentelylle (ei tietenkään, koska vaihtoehtona on jäädä puhtaaseen marginaalipuolueen asemaan). Käytännössä Eduskunta tietää, että tulemme olemaan Naton jäsen. Ulostulot ovat suunniteltuja, osa prosessia. Kulisseissa tehdään parlamentaarista työtä ja edetään protokollan mukaan, jotta historiankirjoissa tämä hetki kestää päivänvalon. On myös ymmärrettävää, että kansalle on annettava aikaa asian sulatteluun. Asia ei kaikille ole valitettavasti vielä täysin selvä. On paljon helpompi jatkaa, yleisen mielipiteen vahvistuttua riittävästi. Kuten Niinistö sanoi, ei viivytellen, mutta huolella. Yhtenäinen Suomi on meidän kaikkien etu myös tulevaisuudessa.

Naton näkökulmasta uskon heidän ottavan enemmän kuin mielellään jäsenekseen laadukkaan asevelvollisuusarmeijan modernilla Nato-yhteensopivalla kalustolla. Tykistömme on yksi Euroopan suurimmista ja olemme juuri hankkineet yhden maailman moderneimmista hävittäjälaivueista. Ovi on varmasti auki, niin monesti tämä asia on viime viikkojen aikana ääneen sanottu.

Venäjän silmin uskon heidän jo pitkään ajatelleen Suomen olevan osa länttä ja puolustusyhteistyön kautta myös osa Natoa. En usko Putinin hyökkäävään koskaan edes EU-maahan, varsinkaan Ukrainassa nyt nähty sotamenestys sekä lännen yhtenäisyys huomioiden. Venäjä sotii konventionaalisesti jatkossakin entisillä Neuvostoliiton alueillaan, jotka eivät ole joko EU:n tai Naton jäseniä. Riskit Putinille ovat muissa tapauksissa yksinkertaisesti liian suuria. Siltikin Naton jäsenyys tulee olemaan Suomelle viimeinen sinetti irtautumisellemme menneestä. Saamme varmasti nähdä paljon hybridivaikuttamista ja pelottelua tulevina kuukausina – mutta siihen se jää.

Tämän vuoden aikana tämä kaikki toivottavasti kulminoituu meille hienoon kansalliseen hetkeen, jossa olemme vihdoin oikea itsenäinen Suomi. Emmekä enää mieti, mitä Ruotsi tekee tai mitä Venäjä sanoo.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset


Mun arvostus ja rakkaus Baltian maita kohtaan on saanut ihan uuden levelin tämän sodan aikana.

Kiitos Ukrainalle, Mannerheimintie 30 on aikaa pähkäillä jonkun aikaa. Jos Ukraina olisi nyt paketissa, niin aikaikkuna olisi sulkeutumassa. Slava Ukraine!

Jos enemmistö on selvä, niin keskustaa ei tule odotella. Ottakoon osumaa seuraavissa eduskuntavaaleissa..
Allekirjoitan tämän täysin. Mua ei hirveästi haittaisi, jos keskusta olisi pienpuolue Suomessa tulevaisuudessa.
 
Viimeksi muokattu:

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Mun arvostus ja rakkaus Baltian maita kohtaan on saanut ihan uuden levelin tämän sodan aikana.


Allekirjoitan tämän täysin. Mua ei hirveästi haittaisi, jos keskusta olisi pienpuolue Suomessa tulevaisuudessa.
Mä en olisi Kepustakaan hirveän huolissani. Kannattajat ovat tukensa ilmaisseet(olikohan 67% kepun tukijoista), ja pakkohan tämän on näkyä puolueen kannassa. Onhan siellä ne dinosaurukset edelleen, mutta esimerkiksi Vanhasen uskon kääntyvän kannalle kuitenkin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kaiken kaikkiaan kriisitilanteessa ollaan aina yksin. Niin kauan, kun ei olla kriisitilanteessa kannattaa olla hyvällä tavalla suomettuneita. Eli hymyillään ja ollaan kohteliaita ja ystävällisiä, mutta aina valppaita.

Itse olen muuttanut mieleni tämän suhteen. Ilman Natoa ollaan varmasti yksin. Naton kanssa on a) jonkinlainen mahdollisuus avun saamiseksi ja b) uhka erillissodan eskaloitumisesta maailmansodaksi. Ukrainan sodan jälkeen on yksi lysti, mitä rajan takana asiasta mietitään. Luottamus on nyt hävinnyt joka tapauksessa vuosikymmeniksi.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Naton kanssa on a) jonkinlainen mahdollisuus avun saamiseksi

Kukaan ei ole koskaan testannut käytännössä artikla viitosta, joten sen uhkavaikutus on ollut ainakin toistaiseksi riittävä
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Huhtikuu ja loppukevät tulee olemaan jännittävää aikaa. Ja myöskin on hyvin mahdollista, että suhteet tulevat kiristymään: hakuaika on se haastava kohta, mutta epäilemättä turvatakuut tulevat siksi ajaksi. Onneksi näyttää siltä, että Venäjä on siellä uppoamassa Ukrainan mutaan suht. pitkäksi aikaa...
Mietin kanssa että jos tuossa keväällä tai kesällä lähtevät hakemaan, niin luulisi tuon hakuajan olevan se paras sauma mihin Venäjä pyrkisi väliin iskemään jollain operaatiolla? Jos niitä siis asia todella kiinnostaa ja haluavat sen estää, niin mieluummin kai testaisivat hakuvaiheen turvalupauksia kuin jäsenyyden aikana enää..
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Venäjältä tulee jo nykyisten puheiden seurauksena melkoinen hybridivaikuttamisen paketti vastaan. Jos virallista askelia otetaan, niin sitten tulee koko arsenaalilla, koska sotatoimet tuskin tulevat kyseeseen.
Nyt pitäisi todella laittaa vauhtia vaikuttamisen torjunnan suhteen. Varmaan ainakin kyberpuolustusta on varaa parantaa. Mutta myös rajalle tarvitaan fyysisiä- ja lainsäädäntöesteitä pakolaistulvaa vastaan. Muuten en tiedä mitä tulee. Ehkä koittavat aiheuttaa jotain hässäkkää venäläisväestöömme. Jos kukaan ei provosoida heitä vainoamaan, niin ehkä lavastavat jotakin. Vaikeaa arvioida. Ikävintä olisi, jos saisivat tietoliikenteen kyykkyyn. En tiedä onko se realistista, mutta parempi varautua nyt kun on vähän aikaa.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Mä en olisi Kepustakaan hirveän huolissani. Kannattajat ovat tukensa ilmaisseet(olikohan 67% kepun tukijoista), ja pakkohan tämän on näkyä puolueen kannassa. Onhan siellä ne dinosaurukset edelleen, mutta esimerkiksi Vanhasen uskon kääntyvän kannalle kuitenkin.

Uutisextrassa oli puolustusministeri Kaikkosen haastattelu. Kyllä pystyi rivien välistä selkeästi lukemaan että jäsenyyttä tullaan hakemaan ja Keskusta on kääntänyt kurssiaan. Hyvin haastattelija pystyi puhuttamaan Kaikkosta. Täysin selvä asia jo mielestäni.
 

Magenta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Uutisextrassa oli puolustusministeri Kaikkosen haastattelu. Kyllä pystyi rivien välistä selkeästi lukemaan että jäsenyyttä tullaan hakemaan ja Keskusta on kääntänyt kurssiaan. Hyvin haastattelija pystyi puhuttamaan Kaikkosta. Täysin selvä asia jo mielestäni.

Onkohan tämä nähtävillä jossain?
 
Suosikkijoukkue
Kärpät

IMATION

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjoinen, Canes
Uutisextrassa oli puolustusministeri Kaikkosen haastattelu. Kyllä pystyi rivien välistä selkeästi lukemaan että jäsenyyttä tullaan hakemaan ja Keskusta on kääntänyt kurssiaan. Hyvin haastattelija pystyi puhuttamaan Kaikkosta. Täysin selvä asia jo mielestäni.
Piti se itsekkin katsoa tekstisi innottamana. Ei tuosta lopusta voi muuta sanoa kun keskusta tekee takin käännön heti huhtikuun alusta. Ei tuota kepulainen politikko paljon suorenpaa voi sanoa.
 

Numero13

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Seuraako kukaan aktiivisesti Ruotsin poliittista keskustelua NATO-jäsenyydestä, millainen ilmapiiri siellä on asian suhteen? Suomi tulee nähdäkseni jättämään hakemuksen jo ennen vuoden puoltaväliä, mutta vaikea usko, etteikö tässä mentäisi Ruotsin kanssa käsi kädessä.
 

vimpa

Jäsen
Lueskelin Maikkarin nettisivulta jonkun professori Heikki Patomäen mielipiteestä koskien Suomen Natoon liittymistä. Selitti Rus/Nato sodan olevan lähellä, joten Suomen pitäisi liennyyttääkseen tilannetta olla liittymättä Natoon. En oikein osta ideaa, että Suomen pitäisi omillaan seurata, mitä putte aikoo seuraavaksi. Kyllä minusta putelle pitäisi osoittaa, että täältä löytyy yhteisrintamana niin paljon paukkuja, ettei kannata edes yrittää.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Lueskelin Maikkarin nettisivulta jonkun professori Heikki Patomäen mielipiteestä koskien Suomen Natoon liittymistä. Selitti Rus/Nato sodan olevan lähellä, joten Suomen pitäisi liennyyttääkseen tilannetta olla liittymättä Natoon. En oikein osta ideaa, että Suomen pitäisi omillaan seurata, mitä putte aikoo seuraavaksi. Kyllä minusta putelle pitäisi osoittaa, että täältä löytyy yhteisrintamana niin paljon paukkuja, ettei kannata edes yrittää.
Ehkä tuo avaa vähän taustoja:
 

Tuamas

Jäsen
Lueskelin Maikkarin nettisivulta jonkun professori Heikki Patomäen mielipiteestä koskien Suomen Natoon liittymistä. Selitti Rus/Nato sodan olevan lähellä, joten Suomen pitäisi liennyyttääkseen tilannetta olla liittymättä Natoon. En oikein osta ideaa, että Suomen pitäisi omillaan seurata, mitä putte aikoo seuraavaksi. Kyllä minusta putelle pitäisi osoittaa, että täältä löytyy yhteisrintamana niin paljon paukkuja, ettei kannata edes yrittää.

Patomäen arviot menevät samaan kategoriaan kuin Kivinen ja Kangaspuro, kaverit katsovat Venäjää samanlaisten vaaleanpunaisten lasien läpi kuin teinitytöt poikabändien idoleitaan.

Patomäen parhaista voidaan ottaa esimerkiksi joulukuulta 2021 tämä:

”Se, että vuoden 2022 aikana tapahtuisi jotain niin suurisuuntaista, että Venäjä lähtisi laajentamaan sotaa Ukrainassa käyttäen avoimesti omia asevoimiaan, pitäisin sen todennäköisyyttä viiden ja kymmenen prosentin välillä.”

Loput haastattelusta onkin sitten Venäjän mielikuvituksessaan kokemien uhkien validointia, mukaan lukien valheellinen väite siitä, että Nato olisi luvannut lopettaa itään laajenemisen.


Jännästi nämä kaikenmaailman venäjä-apologistit olivat vuosikymmeniä ihan vakavasti otettavaa valtavirtaa, toivottavasti ei koskaan enää.
 
Viimeksi muokattu:

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Lueskelin Maikkarin nettisivulta jonkun professori Heikki Patomäen mielipiteestä koskien Suomen Natoon liittymistä. Selitti Rus/Nato sodan olevan lähellä, joten Suomen pitäisi liennyyttääkseen tilannetta olla liittymättä Natoon. En oikein osta ideaa, että Suomen pitäisi omillaan seurata, mitä putte aikoo seuraavaksi. Kyllä minusta putelle pitäisi osoittaa, että täältä löytyy yhteisrintamana niin paljon paukkuja, ettei kannata edes yrittää.
Vähän vaikea nähdä tilannetta että Venäjä lähtisi haastamaan Natoa sotaan, kun Ukrainan operaatio on menossa kiville. Natoa vastaan sotiessa venäläisten pitää pystyä tekemään muutakin kuin ampua kerrostaloja tykillä.

Patomäki on vasemmistolainen ja Putinin kannattaja, jos sen nyt saa ääneen sanoa.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Väkiluvusta luonnollisesti puhuinkin, koska se on tässä oleellinen asia. Pinta-ala tekee puolustamisesta lähtökohtaisesti vaikeampaa, eli sen suhteen suurempi koko on negatiivinen asia.
Tekee ehkä hyökkäämisestä vielä vaikeampaa. Hyökkääjät ei tiedä kaikkia paikkoja mihin iskeä ohjuksilla, kun puolustajalla on lääniä mihin piilottaa. Myöskin asutuskeskuksiin on pidempi matka marssia kun hyökätään laajaan maahan.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Tekee ehkä hyökkäämisestä vielä vaikeampaa. Hyökkääjät ei tiedä kaikkia paikkoja mihin iskeä ohjuksilla, kun puolustajalla on lääniä mihin piilottaa. Myöskin asutuskeskuksiin on pidempi matka marssia kun hyökätään laajaan maahan.
Suomi on niin harvaan asuttu, ja kaupunkialueetkin suht hajanaisia Helsingin kantakaupunkia lukuunottamatta, että massapommituksissa pitää käyttää järkyttävä määrä murkulaa että saa kunnolla tuhoa aikaiseksi. Myös täsmäpommitus strategisiin kohteisiin ohjuksilla aiheuttaisi vähemmän ns. collateral damagea. Lisäksi kaupunkiväestö luultavasti pyrkisi turvaan maakuntiin sukulaisille ja mökeille. Näin maallikkona arvioisin että siviiliuhrien määrä olisi Suomessa varsin maltillinen.

Maantieteellisesti Suomen haaste on pitkä itäraja. Tiedustelutieto ja kyky nopeaan joukkojen keskittämiseen tärkeää.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös