Liittymällä EU:hun Suomi on sitoutunut eurooppalaiseen arvoyhteisöön. Naton kohdalla tilanne on jo tyystin erilainen, kun Naton tosiasiallinen liiderivaltio on sotaisa ja aggressiivinen maailmanpoliisin roolin ominut Yhdysvallat, jonka äärimittavan aseteollisuuden intresseissä on lietsoa epävakautta ja sotia ympäri maailmaa. Lisäksi Natossa on mukana teokraattinen diktatuurivaltio Turkki.
Hienoa, että Naton vastustajakin ilmestyy keskusteluun. Unohdat tuosta luettelosta sen, että Naton jäseninä ovat myös Norja, Tanska ja Baltian maat. Onko niiden poliittinen järjestelmä pahasti viturallaan, kun ovat tuon toksisen arvoyhteisön jäseninä? USA:n innokkuus sotiin on kovin vaihtelevaista, välillä maa vetäytyy kokonaan kuoreensa, välillä taas on mukana aktiivisesti muokkaamassa parempaa maailmaa. Valitettavasti USA on ainoa vastavoima Venäjälle ja Kiinalle, mieluimmin olen jenkkien kuin diktatuurien kumppani.
Tuota argumenttia voitaisiin kutsua hifistelijän argumentiksi. Ei oikein seura kelpaa, kun joukossa on vaikkapa Turkki. Nato on tässä suhteessa neutraali, se on puolustusyhteisö. Nato puolustaa kaikkia siihen kuuluvia jäseniään, myös teokratiaa. Ilmiselvää on, että Turkin geopoliittinen merkitys on USA:lle ja Natolle tärkeä. Mutta myös toisinpäin, eli Turkkikin ilman omaa suurta intoaan, osallistuu länsimaiden turvallisuuden takaamiseen.
Olisi muuten kiintoisaa, mitä olisit sanonut aikanaan YYA:sta. Mehän olimme diktatuurin kanssa varsin läheisesti tekemisissä. Et varmaan itse olisi pitänyt YYA-sopimuksesta, koska teimme sen hyvin ikävän maan kanssa.
Tässä mielessä Nato-jäsenyyden puolesta on osin harhaista argumentoida tunteisiin vetoavalla läntiseen arvoyhteisöön kuulumisella. Sauli Niinistön aikanaan esille tuomaa eurooppalaisempaa Natoa voisin kannattaa, mutta nykymuodossaan Nato pitää siinä määrin vastenmielisiä piirteitä sisällään, että näen itsenäisyyteen, itsemääräämisoikeuteen, sotilaalliseen liittoutumattomuuteen, yleiseen asevelvollisuuteen ja korkeaan maanpuolustustahtoon perustuvan puolustuspolitiikan parempana ratkaisuna Suomelle.
Nato puolustaa kaikkia jäseniään, kuten totesin, myös läntistä arvoyhteisöä. EU:n puolustusta on pykätty monta kymmentä vuotta, tulos pyöreä nolla. Käytännössä EU:n turvallisuuden takaa Nato. Sen odottaminen, että joskus EU saa jotakin aikaan, voi maksaa Suomelle itsenäisyyden. Jos suomalainen upseeri julkisesti epäilisi Suomen puolustuskykyä, hän syyllistyisi maanpetokseen. Yksityisissä keskusteluissa upseerit saattavat myös esittää toisenlaisia näkemyksiä Suomen puolustuskyvystä, kun Venäjä iskee koko voimallaan.
Legendaarinen Gustaf Hägglund on ansiokkaasti tuonut esiin sen, että Nato-jäsenyys olisi riski korkean maanpuolustustahdon ylläpitämisen näkökulmasta. Eikä Suomella sinällään ole pakottavaa tarvetta liittoutua, koska Suomen puolustuskyky on siinä määrin vahva, että esimerkiksi nykyvahvuudessaan Venäjä ei kummoista menestystä Suomeen hyökkäämällä voisi saavuttaa. Sotilasliitossa Suomi täten herkästi olisi enemmän antaja- kuin saajapuolella, kun varmaan Baltian ilmavalvontaa sun muita vastuita herkästi Suomelle oltaisiin sovittelemassa.
Tässä taas vetoat järkiargumenttiin eli katsot Venäjän tavoitteita utilitaristin näkökulmasta. Mitähän menestystä Venäjä Ukrainassa saavuttaa? Paitsi, että varmistaa taas sadaksi vuodeksi eteenpäin sen, että ukrainalaiset suhtautuvat erittäin vihamielisesti Venäjään. Ja Ukraina liittyy Natoon heti kun se vain on mahdollista. Putinin historiaperusteissa ei ole mitään järkeä. Historian käyttäminen oikeutuksena maan laajenemiseen on irrationaalista eli sitä ei voi arvostella utilitaristisin kriteerein. Putinilla on harhainen visio, jota hän näköjään käy toteuttamaan vastustuksesta piittaamatta.
Me emme voi tietää, mitä Putin seuraavaksi tekee. Voi olla, että suunnitelmissa on hyökkäys Suomeen. Oli tai ei, elämä jatkuvassa epävarmuudessa syö poliittista järjestelmäämme rotan lailla. Nato tarjoaa sen turvallisuuden, jota me tarvitsemme. Joudumme toki luopumaan jostakin hifistelijän asenteesta, mutta mitä sitten? Olimme 80 vuotta sitten liitossa natsi-Saksan kanssa. Vaikea on tuotakaan liittoutumista järkisyin lähteä kritisoimaan. Nyt sentään lähes kaikki Naton jäsenet ovat läntisiä demokratioita. Kelpaa minulle.
Juuri nyt kuullaan, että EU-maat eivät lähetä hävittäjiään Ukrainalle, koska Nato ei ole sodan osapuoli. Miten siis luulet, että Suomi saisi lisää ilmatukea Venäjän hyökkäyksessä? Sitä nimittäin tarvitaan, kun Venäjän kolonnista pitäisi tehdä rautaromua.