Sitoutuminen tiukasti länteen, venäläisten tunteiden loukkaaminen, velvollisuus osallistua liittolaisten puolustukseen aseellisesti, sitoutuminen läntisen arvoyhteisön tulevaan Kiinan vaikutusvallan rajoittamiseen, moraalinen paine osallistua USA:n seikkailuihin varsinkin jäsenyyden alussa (jota teemme jo nyt), Maailman Lääkäri -illuusion menettämien.Hyviä puolia ei sen sijaan ole käytössä ilman jäsenyyttä eli mitä ne huonot puolet, joita meillä ei muka vielä ole ovat?
Näen itse vähän niin, että jos täytyy lähteä jonkun suurvallan kelkkaan, niin täydellisiä vaihtoehtoja ei ole, mutta USA on hyvin pitkälti se paras vaihtoehto.Sitoutuminen tiukasti länteen, venäläisten tunteiden loukkaaminen, velvollisuus osallistua liittolaisten puolustukseen aseellisesti, sitoutuminen läntisen arvoyhteisön tulevaan Kiinan vaikutusvallan rajoittamiseen, moraalinen paine osallistua USA:n seikkailuihin varsinkin jäsenyyden alussa (jota teemme jo nyt), Maailman Lääkäri -illuusion menettämien.
Minusta muutamat noista on itseasiassa puoltavia, mutta voidaan nähdä myös vastustavina.
En tiedä tasan tarkkaan onko Tuomas Mannisella agendaa. Useinhan tuppaa maalailemaan tekstejään aika laajoin kaarroksin ja kirjavasti. Kai noista joskus joku pointtikin löytyy.
Kiitos muistutuksesta. Jenkkien sisäpolitiikka on nykyään aika karmeaa. Eli sen voi lisätä vastustaviin argumentteihin. Naton merkitys on kuitenkin niin suuri USA:lle, että ei sitä yksi Trumpin uusi tuleminen murenna.Ja toisaalta näen, että jonkin suurvallan kelkkaan on järkevää lähteä. Muut tällaiset suurvallat olisivat lähinnä Kiina ja Venäjä (heh), joten on aika helppoa nähdä jenkit näitä parempana vaihtoehtona.
Naton huonoista puolista on oikeastaan kaksi hyvää koontia tullut vastaan, toinen Jatkoajassa ja toinen twitterissä.
Ja toisaalta näen, että jonkin suurvallan kelkkaan on järkevää lähteä. Muut tällaiset suurvallat olisivat lähinnä Kiina ja Venäjä (heh), joten on aika helppoa nähdä jenkit näitä parempana vaihtoehtona.
Jenkkien sisäpoliitiikka on täältäpäin katsottuna ollut ihan järkyttävää jo vuosia ennen Trumpia. Omasta mielestäni suurin kysymys on tässä se, että haluammeko jättää sellaisen historian taaksemme, josta lapsemme kärsivät? Jenkit ovat haista vittua omalla sisäpolitiikallaan, mutta mitä tapahtuu esim. 20v päästä? Jenkit eivät kyllä ole muuttuneet mihinkään sitten Reaganin. Ainoastaan joku Trump pystyy tuhoamaan jenkit sisältäpäin.Kiitos muistutuksesta. Jenkkien sisäpolitiikka on nykyään aika karmeaa. Eli sen voi lisätä vastustaviin argumentteihin. Naton merkitys on kuitenkin niin suuri USA:lle, että ei sitä yksi Trumpin uusi tuleminen murenna.
Talouden osalta EU on aika hyvin tuota kohti edennyt, mutta jos haluaa kokonaisuutena esittäytyä tietynlaisena suurvaltana, niin pelkkä talous ei riitä.Itse, ja varmaan moni muukin Nato-kriittinen, olen odottanut ja toivonut EU:n nousevan tietynlaiseksi suurvallaksi, tai ainakin riittävän tasaveroiseksi peluriksi. Sinällään olisi ollut varmaan mahdollistakin - siitä kertoo jo sekin, kuinka paljon Venäjä on tuota kehitystä pelännyt ja vastustanut... Tätä ei ole kuitenkaan tapahtunut, eikä Brexitin jälkeen tule tapahtumaankaan.
Tämähän olisi monessa mielessä ollut se optimitilanne Suomelle.
Jep, nämäkin on tullut luettua jo aiemmin ja niissä on paljon oikeaa asiaa, mutta eivät silti muuta mihinkään sitä, että mielestäni hyvät puolet ovat todella paljon merkittävämpiä.
Huomionarvoista myös se, että oikeastaan molempien koontien kirjoittajat ovat lopulta Natoon liittymisen kannalla.
Jos tulee liittovaltio, niin toiveenne toteutuu. Ei vissiin ihan nopeasti. Siinä menisi monelta pressalta ja etenkin pääministeriltä tarkoitus. Nykyinen EU pystyy näköjään olemaan vahva. Mutta sen sotilaallinen turvallisuus tulee säilymään Naton suojissa ja meille jää vain valinta. Mukana tai ei.Itse, ja varmaan moni muukin Nato-kriittinen, olen odottanut ja toivonut EU:n nousevan tietynlaiseksi suurvallaksi, tai ainakin riittävän tasaveroiseksi peluriksi. Sinällään olisi ollut varmaan mahdollistakin - siitä kertoo jo sekin, kuinka paljon Venäjä on tuota kehitystä pelännyt ja vastustanut... Tätä ei ole kuitenkaan tapahtunut, eikä Brexitin jälkeen tule tapahtumaankaan.
Tämähän olisi monessa mielessä ollut se optimitilanne Suomelle.
Tottakai voi tehdä. Tuolla perusteellahan tehdään jatkuvasti päätöksiä. Tottakai ne hyvät ja huonot puolet käydään tarkkaan läpi, mutta lopputulemana nimenomaan sillä perusteella voidaan hyvin helposti tehdä päätöksiä, että hyvät puolet ovat huomattavasti merkittävämpiä.Valtiovalta ei voi tehdä päätöstä sen perusteella, että ”hyvät puolet ovat todella paljon merkittävämpiä.”
Ei Nato-päätös voi olla pelkästään kyllä tai ei, vaan myös perustelut on oltava kunnolliset. Valtiovalta ei voi tehdä päätöstä sen perusteella, että ”hyvät puolet ovat todella paljon merkittävämpiä.”
Perustelut pitää olla sellaiset, että liittyminen on vedenpitävää myös silloin, kun kriisejä ei ole ja kansan syviä rivejä houkutellaan äänestämään.
Olen samaa mieltä, että hyödyt ovat haittoja suuremmat, mutta keskustelu on niin surkealla tasolla, ettei em. pätevät haitat mene kansalaisten tietoisuuteen, vaan iso osa perustaa vastustuksensa YYA-aikaiseen Venäjän-pelkoon.
Valtiojohto peräänkuuluttaa konsensusta, mutta nämä kangaspurot, pylväät ja kiljuset ovat sen esteenä, koska he eivät esitä Naton omiin operaatioihin ja jäsenmaihin kohdistuvaa kritiikkiä. Jäsenyyttä kannattava Kari huomioi tämän A-studiossa jäsenyyttä vastustavan Kangaspuron laulaessa 70-luvun virsiä. Minusta ei ole väärin sanoa, että parantuneista galluplukemista huolimatta keskustelussa on iso ongelma.
Keskustelu kiertää osittain kehää. Mutta vaatiiko osa ihan vilpittömän aidosti ja aikuisuuden tilassa, että pressan, pmin & co. tulisi ilmoittaa Nato-kantansa julki asian selkeyttämiseksi ja edistämiseksi? Vai kuuluuko tämä vapaan länsimaisen demokratian keskustelukulttuuriin ja teatteriin?
Jotenkin itse tunne ettei turpo-asioista tartte huudella vittujakaan vaan edistää taustalla ja kulisseissa. Toisaalta, voihan olla, että avoimuus ja kissa pöydälle on jossain välissä tarpeellista, sisäpoliittisesti, kenties viestinä ulospäinkin.
Oma kompetenssi ei riitä lähteä huutelemaan avoimmuutta kesken herkkien turpo-prosessien.
Tämä on huomion arvoista. Aina pitää varautua tulevaan ja naapurien heikoimpaan mahdolliseen kehitykseen. Meillä ei ole lähimaillakaan muita liittoutumattomia kuin Ruotsi - tuo maa, joka ylpeilee rauhantahtoisuudellaan ja katsoo samalla itään. Mikä on Ruotsista itäänMe kun emme tiedä Venäjän kehityksestä. Riskinä voi olla, että valtaan nousee Putinin jälkeen jopa vieläkin aggressiivisempi "äiti-Venäjän" etujen ja etupiirien puolustaja. Mielestäni tähän täytyy varautua hakeutumalla Nato jäseneksi. Kysymys ei ole vain siitä, mitä Venäjä on Ukrainan sodan jälkeen, vaan varsinkin siitä mitä se voi olla vuosien ja vuosikymmenten päästä.
Minä en näe ongelmaa siinä, vaikkei korkein johto ottaisi asiaan suoraan kantaa tässä vaiheessa. Uskon että Marin ja Niinistö tulevat päätöstä tukemaan, ja eduskunnassa siihen saadaan selvä enemmistö. Kyse on siitä, että emme tiedä mitä kulisseissa tapahtuu, tai sitä, kuinka todennäköinen ja missä aikataulussa jäsenyys on realistinen.Keskustelu tulee kiertämään kehää tasan tarkkaan niin kauan ennen kun joku uskaltaa ottaa siihen kantaa. Ei siihen edes Niinistö uskalla ottaa kantaa nyt.
Kepulaiset ja Sdp ovat vain äännestetty tähän valtion rakenteeseen syvälle. Marin toki ei mieti kuin omaa häpykarvoitustaan ja sen muotoa korkeintaan. Ihmettelen kovasti jos uskaltavat tehdä muuta ulostuloa.Minä en näe ongelmaa siinä, vaikkei korkein johto ottaisi asiaan suoraan kantaa tässä vaiheessa. Uskon että Marin ja Niinistö tulevat päätöstä tukemaan, ja eduskunnassa siihen saadaan selvä enemmistö. Kyse on siitä, että emme tiedä mitä kulisseissa tapahtuu, tai sitä, kuinka todennäköinen ja missä aikataulussa jäsenyys on realistinen.
Siitä ei ole mitään apua että valtionjohto ilmoittaa nyt tukevansa jäsenhakemuksen jättämistä, ja eduskunta ensiviikolla hyväksyy sen. Ja sitten alkaa vuoden-kahden pituinen prosessi ilman turvatakuita ja jännitetään, milloin vihreät miehet ilmestyy.
Antaa kepulaisten ja Kangaspurojen käydä metakeskustelua siihen asti, että homma on selvä ja tiedetään millä aikataululla ja askelmerkeillä prosessissa tullaan etenemään, ja miten turvatakuut saadaan järjestettyä hakuvaiheessa. Tullaan sitten kaapista valmiin, nopeasti toteutettavan suunnitelman kanssa. Tämä epämääräisyyden verho ja ilmassa leijuva epävarmuus voi olla myös ihan tarkoituksella masinoitua itäänpäin järjestettyä teatteria.
Tämä on huomion arvoista. Aina pitää varautua tulevaan ja naapurien heikoimpaan mahdolliseen kehitykseen. Meillä ei ole lähimaillakaan muita liittoutumattomia kuin Ruotsi - tuo maa, joka ylpeilee rauhantahtoisuudellaan ja katsoo samalla itään. Mikä on Ruotsista itään
Mihin? Ainakaan Niinistön, Marinin tai Kaikkosen suusta en ole kuullut yhtään huonoa lausuntoa tässä muuttuneessa uhkia vilisevässä tilanteessa.
Se on vuoren varmaa, ettei mitään päivän ratkaisua ole olemassa, tuskin viikkojenkaan.
Ei mikään agentti sentään, mutta hyvin Venäjä-myönteinen ollut aina. Ja ilmeisesti on edelleen. Aika höyhensarjaa verrattuna esimerkiksi Vasemmistoliiton Yrttiahoon. En ymmärrä, miksi YLE tykkää käyttää tuota tyyppiä jonain asiantuntijana.Onko tämä joku Venäläisten agentti? Ihan hirveän ympäripyöreää höpöhöpöä, ei yhtään hyvää argumenttia Natoa vastaan paitsi se että "Venäjälle tulee paha mieli ja ei ne varmaan aina tuu olemaan sotaisia".
No nyt minä mietin sitä samaa kuumeisesti. Voi hitsi.Marin toki ei mieti kuin omaa häpykarvoitustaan ja sen muotoa korkeintaan.
No nyt minä mietin sitä samaa kuumeisesti. Voi hitsi.