Hetken kestää vain elämää ja sekin on synkkää ja ikävää.Velkainen, vanheneva, yhteiskunnallisesti jakautunut ja kurjistuva kolkka maailmaa, jossa on myös pimeää sekä kylmää.
Hetken kestää vain elämää ja sekin on synkkää ja ikävää.Velkainen, vanheneva, yhteiskunnallisesti jakautunut ja kurjistuva kolkka maailmaa, jossa on myös pimeää sekä kylmää.
Jo jonkin aikaan olen Twitterissä keskustellut talouden faktoista niin Henri Alenille kuin muillekin. Fakta on se, että kulutus on lähes nollissa (lukuunottamatta hamstrausta): ravintoloissa, yökerhoissa yms. on hiljaista eikä kukaan juurikaan matkaa takseissa. On ihan kiva ajatus, että pidetään pyörät pyörimässä eli mennään ravintolaan yms. mutta jos ei ole varmuutta toimeentulosta tai tulee joku valmiuslaki,niin kyllä siinä jäävät hyvät ajatukset ajatusten tasolle.
Vaikutukset heijastuvat myös kuntatalouteen. Verotulojen tippuessa ja kustannusten noustessa alkaa moni kunta olla siinä pisteessä, ettei ole maholiisuuksia itsenäiseen selviytymiseen. Elämme epäselviä ja epävarmoja aikoja.Niin, raju lamahan tässä on pakosta tulossa - vähän kuten 2008-2009. Mutta kai vielä on toiveissa että se olisi lyhytkestoinen sukellus, myöskin finanssikriisin tapaan. Tosin tämä poikkeustilanne on tietysti aika erilainen. Aikamoisia aikoja.
Vaikutukset heijastuvat myös kuntatalouteen. Verotulojen tippuessa ja kustannusten noustessa alkaa moni kunta olla siinä pisteessä, ettei ole maholiisuuksia itsenäiseen selviytymiseen. Elämme epäselviä ja epävarmoja aikoja.
Tämä vaikuttaa lähes kaikkiin ja kaikkeen. Mihin tämä ei vaikuta. Apteekit. Ruokakaupat. Lääkäripalvelut. Muita? Olen erittäin huolissani.
Kaikki mikä vaikuttaa ostovoimaan, tulee myös noihin vaikuttamaan.
Autokaupat. Kun kävimme tällä viikolla ostamassa vaimolle uuden auton niin autokauppias valitti, että kauppa käy koronan takia huonosti, vaikka on kevät.Tämä vaikuttaa lähes kaikkiin ja kaikkeen. Mihin tämä ei vaikuta. Apteekit. Ruokakaupat. Lääkäripalvelut. Muita?
Kyllä ne olisi pitänyt tehdä hyvänä aikana, mutta ei viittitty kun on vaan kivempaa elvyttää. Sorry siitä!Voisko niitä kuuluisia rakenteellisia uudistuksia nyt sitten tehdä? Varmaan kirpaisee kovaa ja inhimillinen tragedia iskee moneen, mahdollisesti myös minuun, mutta mitä sitten? Olisko se tosiasioiden tunnustaminen kuitenkin viisauden alku.
Niinno ajattelin, että nyt kun kaikki menee vituiks kuitenkin, niin onko merkitystä jos kaikki menee vielä seuraavalle levelille vituiks? Eli vähän niinkuin Tuntemattomassa sotilaassa ihmettelivät, että miksi ne lentäjät niin suuria sankareita ovat, koska onko sillä merkitystä kuinka korkealta kuollessaan putoaa.Kyllä ne olisi pitänyt tehdä hyvänä aikana, mutta ei viittitty kun on vaan kivempaa elvyttää. Sorry siitä!
Sinänsä koko keskustelussa ei ole mitään pointtia kun meillä ei ole hallitusta joka muutosta edes haluaisi tehdä, mutta esim työttömyysturvan uudistus olisi reilua tehdä silloin kun työttömyys on matalalla tasolla. Vasemmistoliittohan suoraan kielsi työllisyystavoitteiden huomioimisen.Niinno ajattelin, että nyt kun kaikki menee vituiks kuitenkin, niin onko merkitystä jos kaikki menee vielä seuraavalle levelille vituiks? Eli vähän niinkuin Tuntemattomassa sotilaassa ihmettelivät, että miksi ne lentäjät niin suuria sankareita ovat, koska onko sillä merkitystä kuinka korkealta kuollessaan putoaa.
Kaikki tarvittavat rakennemuutokset olisi helpointa tehdä kun menee hyvin. Mitään ei tehty. Kiitos erityisesti 2011-2020.Sinänsä koko keskustelussa ei ole mitään pointtia kun meillä ei ole hallitusta joka muutosta edes haluaisi tehdä, mutta esim työttömyysturvan uudistus olisi reilua tehdä silloin kun työttömyys on matalalla tasolla. Vasemmistoliittohan suoraan kielsi työllisyystavoitteiden huomioimisen.
Kaikki tarvittavat rakennemuutokset olisi helpointa tehdä kun menee hyvin. Mitään ei tehty. Kiitos erityisesti 2011-2020.
Meillä nauretaan jenkkien kaksipuoluejärjestelmälle samalla kun oma poliittinen päätöksenteko on ollut pikku näpertelyä lukuunottamatta täysin jumissa kohta vuosikymmenen.
Se on totta. Meinasin laittaa lisävuosilukuja, mutta en sitten jaksanut. Muutokset olisi pitänyt tehdä viimeistään 2011-2020 hallitusten aikana, muotoillaan nyt vaikka näin.Ei tuolloin mennyt erityisen hyvin. Paras aika olisi ollut Vanhasen hallitusten aika - finanssikriisin jälkeen ajat eivät ole olleet järin normaalit. @dana77 Rakenteellinen vaje ei edelleenkään ole "elvytystä".
Se on totta. Meinasin laittaa lisävuosilukuja, mutta en sitten jaksanut. Muutokset olisi pitänyt tehdä viimeistään 2011-2020 hallitusten aikana, muotoillaan nyt vaikka näin.
Surullista on, että Suomen ikärakenne ja sen tuomat haasteet ovat olleet tiedossa vuosikymmeniä, mutta nyt poliitikot ovat vasta tiedostaneet asian, mutta eivät vieläkään ole asialle mitään tehneet (jos nyt tekevätkään).
Tästä samaa mieltä joskin Sipilän hallitus pieni pilkahdus olikin kyvystä tehdä päätöksiä. Suomi oli vielä joskus tunnettu maana, jossa pystyttiin konsensushengessä tekemään kovia päätöksiä. Nyt tuntuu - ja tämä on todennäköisesti epäreilu arvio - että hallitus on jopa hieman helpottunut että tuli kriisi, ettei tarvi tehdä omien eturyhmien vastaisia päätöksiä muuta kuin pakon edessä.Meillä nauretaan jenkkien kaksipuoluejärjestelmälle samalla kun oma poliittinen päätöksenteko on ollut pikku näpertelyä lukuunottamatta täysin jumissa kohta vuosikymmenen.
Tästä samaa mieltä joskin Sipilän hallitus pieni pilkahdus olikin kyvystä tehdä päätöksiä.
Kai tämän voi näin muotoilla, mutta onhan tämä nykyinen vielä järkyttämpi yritys lähtökohdiltaan. Sotessa ei ole edes tavoitteena säästää kustannuksia ja sosiaaliturvan uudistamisessa ei suostuta huomioimaan työllisyysvaikutuksiaKorjaisin tuota hieman: "joskin Sipilän hallitus pieni pilkahdus olikin kyvystä tehdä vääriä päätöksiä". Sote-vyyhti oli osoitus ihan järkyttävästä inkompetenssista ja se oli ylivoimaisesti koko hallituksen tärkein uudistus, kaikki muut olivat näpertelyä siihen verrattuna. Vähän kuin se vertaus, että ainakin ehtivät mukavasti järjestelemään kansituolit Titanicilla.
Kai tämän voi näin muotoilla, mutta onhan tämä nykyinen vielä järkyttämpi yritys lähtökohdiltaan. Sotessa ei ole edes tavoitteena säästää kustannuksia ja sosiaaliturvan uudistamisessa ei suostuta huomioimaan työllisyysvaikutuksia
Ei ole pakko. Ei kutsuta asiantuntijoita ollenkaan paikalle niin ei tarvitse kuunnella heitä.Sosiaaliturva-uudistuksesta voi sanoa vaikka mitä, siinä on luontaisesti pakko miettiä myös työllisyysvaikutuksia.
Siirsin Venäjältä tänne.Otetaan vertailun vuoksi ennuste, että Suomen BKT pudonnee kriisin vuoksi muutaman prosentin.
Siirsin Venäjältä tänne.
30-vuotiaalta kaveriltani, joka tekee gradua kauppatieteelliseen, kysyin 12.3.2020 paljonko arvelee Suomen BKT:n tipahtavan tämä vuonna. Arvioi 0,5 %.
Pidin huumorivastauksena.
Oma arvioni tuolloin 12.3. Oli -17,7 %.
Nauroi, kysyi olenko tosissani.
En ole arviotani muuttamassa.
Tietysti pidät huumorivastauksena, tiesin sen jo sanomattakin.Pidän 17,7% pudotusta kaverisi tavoin huumorivastauksena.
Vaikka tässä nyt ollaan vasta kriisin alkuvaiheessa, niin Kiinasta saadut signaalit epidemian taittumisesta tukevat ajatusta siitä, että kriisi on väliaikainen hidaste, jonka vaikutukset käytännössä loppuvat, kun epidemia talttuu.