Kukkaro ottaa pari askelta eteen ja muutaman taakse, paljonkohan tuossa käppyrä vielä laskee?
Tässä kun miettii ikäluokkia, jotka syntyneet about 1985-1995 ja hieman oikoo ja pyöristelee asioita isossa kuvassa:
- lapsuudessa lamavuosia, mutta niistä ehkä jäänyt vanhempien traumat taloudessa, pitkät lainat, työttömyys jne eli joillain on jo lähtökohdat kotoa niukat.
- finanssikriisi, taantuma ja sen jälkeinen niukan kasvun aika iski siinä vaiheessa kun ensimmäisiä "oikeita" työpaikkoja pitäisi hakea opiskelun jälkeen. Mitään ei ole tarjolla kuin pätkätöitä ja niukkuutta. Koulutuksen mukaisia hommia ei välttämättä ollenkaan joten ehkä uutta kierrosta koulunpenkillä.
- Matalat palkat, historiallisen huono ansiotason kehitys kuten em. kuvasta näkyy, ja korkeat asumiskulut kaupungeissa pakottaa monen asumaan vuokralla kun ei ole käsirahaa omistusasuntoon, eli ei pääse kerryttämään varallisuutta omistusasunnon kautta.
- Sitten iskee korona ja siitä alakohtaisia vaikutuksia: lomautuksia, konkursseja jne.
- Näistä jos toipuu ja jotain jäämässä käteen niin inflaatio syö senkin ja pudottaa takaisin lähtöruutuun. Sitten kun sait kitkuteltua omistusasunnon, perheen, auton jne, niin toki energian hinta, korkomenot ja muu elämisen kalleus vie loputkin palkankorotukset mitä ehkä sait viime vuosina. Niin ja ehkä kämpänkin arvo on jo tippunut salakavalasti.
- Samalla maksat suurten ikäluokkien eläkkeet ja näkymät oman eläkkeen suhteen huonot tai erittäin huonot.
Ei ihme jos tässä maassa ei nuorempi väestönosa vaurastu kun eletään kädestä suuhun jatkuvasti ja jos onnistuu jotain extraa hankkimaan niin nurkan takana on uusi kriisi verottamassa ne edut pois. Joo on tonnin iPhonet ja taulutelkkarit mutta eipä ne paljon paina kun ruvetaan jossain vaiheessa perkaamaan mitä viivan alle on jäänyt. Ja tämän väestönosan kantamat yhteiskunnankustannukset ei ainakaan pienene tästä kun väestö ikääntyy.
Hapokasta sanoisi kola-Olli.