Suomi-Salama kirjoitti:
En kyllä allekirjoita nielemättä tuota väitettä. Sotakirjallisuudessa, niin dokumentaarisessa kuin romaaneissakin, kuvataan kyllä poikkeuksetta varsin selvästi esimerkiksi Talvisodan ja kesän -44 torjuntataisteluiden aiheuttamia tappioita varsin realistisella tavalla. En minä ainakaan ole törmännyt kuin korkeintaan sota-ajan propagandassa siihen, että omia tappioita yritettäisiin tietoisesti vähätellä.
Ainakin minulla siitä asti kun jotain aloin ymmärtämään, on suurhyökkäyksestä ollut sellainen kuva, että Puna-armeija jyräsi ensin hurjalla tulivalmistelulla ja sen jälkeen materiaaliylivoimalla suomalaisten asemia täältä ikuisuuteen aiheuttaen suomalaisille tuntuvia tappioita ja pakottaen armeijamme perääntymään ja vain sinnikäs vastarinta "pelasi" Suomelle suotuisat kortit siinä pöydässä, jossa rauhanneuvotteluita käytiin. Toki sitten sen mukaan kun ikää karttui alkoi saamaan lisää tietoa tapahtuneesta, mutta kyllä minulla aivan mukulasta asti on ollut se käsitys, että esim. upseeritappiot olivat suurhyökkäyksen aikana suuret. Mutta kuten aiemmin ihmettelin, viisi pitkää sodan vuotta ja vain 300? "kauhukuvaa". Joku minussa ei usko tuota, että kaikesta tk-materiaalista vain nuo 300 olisivat olleet sellaisia, joita ei ole voinut julkaista ja kaikki muu materiaali on ollut julkaisukelpoista. Voihan se toki olla niinkin, että aika paljon arveluttavasta kuvamateriaalista on vielä yksityisissä kokoelmissa, veteraanien albumeissa ja ne eivät ehkä koskaan päädykään julkisuuteen, mutta jos Suomen valtiolla vielä on jossain kätkössä kuvia, niin eikö olisi aika saattaa myös ne julkisuuteen puolueettoman sotahistorioinnin nimissä?
Ainahan sitä ollaan naureskeltu "naapurin" tiedotuspolitiikan suuntaan, mutta kieltämättä viime ajat alkaen Huhtiniemen kaivauksista nyt näihin sotakuviin asti, puhumattakaan Karjalan keskitysleireistä, ovat pistäneet miettimään, että mitähän kaikkea sodistamme ei vielä ole kerrottu ja kuinka hyvin eri asioita on pystytty salaamaan näihin päiviin asti, vai onko se niin, että tässä tulisi alkaa kulkea tutkijan tietä, että kaikki tieto on saatavilla, mutta sitä pitää osata etsiä.
Ihmisiä tässä ollaan kaikki, joten en jaksa uskoa siihen, (siis enää uskoa, kyllä tämä käsitys armeijamme puhtoisuudesta on elänyt minussa pitkään) että Suomen sotilas olisi kaikissa tilanteissa ollut se sodan mielettömyydenkin keskellä ihmisyyden säilyttänyt olento, joka ei olisi syyllistynyt sotarikoksiin tai muihin sodan "pimeän puolen" ilmentymiin. Jos näkee perheensä partisaanien jäljiltä heinäpellossa häväistynä ja tapettuna, niin kuinka paljon sellaisella ihmisellä enää riittää myötätuntoa vihollista kohtaan. Jos omaa veljeä tai pidettyä komppanianpäälikköä raahataan suolet ulkona ja kirkuvana kohti jsp:tä ja kuolemaa, niin paljon siinä arvostaa enää esim. aseettoman venäläissotilaan henkeä, sanoivat vankien kohtelusta kansainväliset asetukset mitä tahansa.
Niinkuin Taneli Mäkelä Pekka Parikan Talvisota-elokuvassa (kirjan lukemisesta on liian kauan, että en muista onko sama repliikki siinäkin) veljensä mentyä täysosumasta keskeltä kahti ja kappaleiksi edellä taisteluhaudassa, sanoi: "Kyllä se niiltä oli semmoinen temppu, että vaikea niitä on tämän jälkeen enää rakastaakaan."