BKT ei mittaa hyvinvointia kun kansakunta saavuttaa tietyn tulostason. Kansalaisten onnellisuus, tyytyväisyys ja turvallisuus ei enää lisäänny BKT:n tahdoissa Suomessa, joten miksi edelleen mitataan BKT:ta taloudenmittarina?
Luetko koskaan läpi näitä juttujasi? BKT:lla nimenomaan mitataan TALOUDEN aktiviteettia, siksi sitä käytetään TALOUDEN mittarina. Aika yksinkertaista vai mitä? Onnellisuusmittarit on sitten erikseen.
Ja sitten näihin ISEWiin ja GPI:n. Kerrotko minulle mitä tapahtui vuonna 83 kun ISEW kääntyi jyrkkään laskuun? Oliko Suomi parempi paikka vuonna 1983 kuin esim. 2007? No ei varmasti. Miksi ISEW ei laskenut 90-luvun syvän laman aikana kun työttömyys hipoi 20%? Suomi oli tuolloin vitun hilpeä paikka vai mitä?
ISEWin ja GPIn ongelma on myöskin se että ne ovat osittain todella epämääräisiä, esimerkiksi saastumisen vaikutus rahallisesti on hyvin epätieteellisesti määritelty eikä hyvinvoinnin aspekteja voida mitata luotettavasti.
Se että muita indeksejä otetaan mukaan on hyvä asia mutta BKT on edelleen se mittari jolla tarkimmin määritellään kuinka paljon varoja yhteiskunnalla on laittaa ympäristönsuojeluun, hyvinvointiyhteiskunnan palveluihin jne. Jos BKT ei kasva niin hyvinvointiyhteiskunta ei varmasti parane, näytti muut indeksit mitä tahansa. Loppujen lopuksi kysehän on siitä miten BKT-kasvun tuomia rahoja käytetään.
Niinistö on kokoomuslaisena kuitenkin perinteisesti mitannut BKT kasvu = hyvinvoinnin kasvu, joka ei siis faktisesti pidä paikkaansa.
BKT:n kasvulla ja hyvinvoinnin kasvulla on ollut Suomessa hyvin vahva positiivinen korrelaatio pidemmällä aikavälillä. Se että valtiolla on vähemmän rahaa käytettävissä ei varmasti paranna hyvinvointia, se on fakta.
vihreät ovat ajaneet GPI mittaamista jo pitkään, ja tätä se Haavistokin , aivan oikein, korostaa. Niinstöllä on vaikea tätä ymmärtää/myöntää.
Toisin kuin Vihreät, Niinistö elää tässä maailmassa. GPI:tä voidaan ja pitääkin mitata mutta se ei todellakaan voi korvata aitoja taloudellisen aktiviteetin mittareita. Tämäkin pääsee Vihreiden pitkään haihattelulistaan jonka vuoksi puolue on aina marginaalissa, todellisuus kun ei istu tähän unelmahöttöön joka perustuu epämääräisiin teorioihin ja unelmiin.