Asiahan on niin, että asetelma vasemmistolainen-oikeistolainen on liian suppea ja aikansa elänyt, samoin räikeämpi porvari vs. kommari, vai miten asia nyt yleensä kärjistetään.
Yksiulotteinen jana vasemmalta oikealle ei riitä. Monella yhteiskunnallisesti konservatiivisella ihmisellä on paljon yhteistä, olivat he "vasemmalla" tai "oikealla" sanan perinteisessä merkityksessä. Ja vastaavasti vaikkapa taloudellisesti ääriliberaalilla ja nahkapäisellä äärioikeistolaisella ei ole hirveästi yhteisiä intressejä, vaikka kumpikin lasketaan oikeistolaiseksi.
Tämä on varmasti ollut jossain Jatkoajassakin joskus, ja tämä kaipaisi melkeinpä oman ketjunsakin, mutta nostan nyt kumminkin esille poliittisen kompassin, jossa vasen-oikea -janan lisäksi tulee ylhäällä-alhaalla -jana, eli poliittisesta suuntautumisesta saadaan nelikenttä. Vasen-oikea -jana kuvastaa taloudellista skaalaa: äärivasemmalla on kommunismi ja äärioikealla estoton uusliberalismi. Ylös-alas -jana kuvastaa sosiaalista/yhteiskunnallista skaalaa. Ääriylhäällä on autoritaarinen/totalitaarinen linja, äärialhaalla on anarkismi.
Pari esimerkkiä: sekä Hitler että Stalin ovat ääriylhäällä eli totalitaarisen mallin edustajia. Stalin on kuitenkin vasemmalla kommunismissa ja Hitler jonkin verran keskiviivan oikealla puolella. Kuitenkaan Aatu ei ole läheskään niin oikealla taloudellisessa ajattelussa kuin mitä esim. Margaret Thatcher oli, Thatcherhan oli kovan linjan yksityistäjä ja taloudellisesti ääriliberaali. Thatcher oli samaan aikaan yhteiskunnallisesti myös hyvin korkealla ylhäällä konservatiivis-autoritaarisella puolella - ei toki Hitler-lukemissa mutta ihan tarpeeksi ylhäällä.
Poliittiseen kompassiin voi tutustua tämän metodin
kotisivuilla, ja siellä voi tehdä myös testin, joka määrittää oman poliittisen kompassin aseman. Testin kysymykset heijastavat pitkälti yhdysvaltalaisia arvoja, ja siitä seuraa väkisinkin se, että vaikka Suomessa tuntuisi eri puolueiden välillä olevan kovatkin erot arvomaailmassa, niin jenkkien republikaaneihin ja tea party -porukoihin verrattuna täkäläiset porvarit ovat suurin piirtein kommunisteja.
Itse sijoitun taloudellisessa ajattelussani melkoisen vasemmalle (Economic Left/Right: -6.62). Olen kutakuinkin samalla viivalla kuin Nelson Mandela ja Gandhi talouspoliittisesti ja vastustan neoliberalistista, äärikapitalistista ja globaalia suurpääoma-ajattelua, jolla pistetään köyhät kyykkyyn ja joka on haitaksi oman maan kansalaisten eduille. Yritystoimintaa (erityisesti pienyritystoimintaa), liiketoimintaa ja markkinataloutta en vastusta, päin vastoin. Mutta kansalliset ja paikalliset edut on huomioitava, ja itseisarvona ei saa olla pelkkä työ itsessään vaan se, että tehdystä työstä maksetaan sellaista palkkaa, että sillä elää ja että työnteko hyödyttää sekä työnantajaa että työntekijää ja takaa yhteiskunnallisen rauhan ja vakauden. Työ ilman palkkaa tai nälkäpalkalla kun on orjatyötä.
Sosiaalisella/yhteiskunnallisella tasolla sijoitun pikkiriikkisen keskiviivan alapuolelle (Social Libertarian/Authoritarian: -0.72), eli olen kutakuinkin yhtä kaukana anarkismin kaaoksen tukemisesta kuin totalitaarisen poliisivaltion kannattamisesta. Ei siis ihme, että suht maltillisen keskitien kannattajana äärilinjan aktivistit ja punavihreät rettelöitsijät yököttävät yhtä paljon kuin fundamentalistihihhulit ja stalinistista hirmuvaltaa haikailevat.
Olisi mielenkiintoista nähdä, miten Niinistö ja Haavisto tähän akselille sijoittuisivat. Koitin huvikseni vastata "niin kuin Niinistö vastaisi" eli vastasin kysymyksiin sen mukaan, minkä kuvan olen Niinistöstä saanut hänen puheittensa, kannanottojensa ja tekojensa perusteella ja miten hän suhtautuu yrityksiin, homoadoptioon, ekonomiseen ajatteluun jne. Tämä (kieltämättä ns. hatusta vedetty) tulos tuotti seuraavan tuloksen:
Economic Left/Right: 4.62
Social Libertarian/Authoritarian: 1.13
Eli Niinistö olisi taloudellisessa ajattelussa oikeistolainen kapitalistiliberaali, kutakuinkin Sarkozyn ja Gordon Brownin tasolla ja oikeammalla kuin mitä Saksan Angela Merkel. Ja niinhän Saukki taitaa ollakin. Yhteiskunnallisesti Niinistö on enemmän autoritaarinen ja konservatiivisempi ja on tässä suhteessa kutakuinkin edellä mainitun Merkelin tasolla. Tämä siis on vain minun tulkintani, mutta kutakuinkin varmaan oikeanlainen.
Sitten koitin eläytyä Haaviston nahkoihin. Kysymyksenasettelun "amerikkalaisuus" vääristää jonkin verran Haavisto-wannaben tulosta, sillä homoseksuaalina Haavisto totta kai kannattaa homojen adoptiota ja homojen oikeuksia sataprosenttisesti, mutta näin vastaamalla testi tuottaa erittäin vapaamielisen ja liberaalin lopputuloksen, koska testi todennäköisesti olettaa, että vastaajana on hetero, joka kannattaa homojen oikeuksia. Yhtä kaikki sain "Haavistona" seuraavat lukemat:
Economic Left/Right: -5.25
Social Libertarian/Authoritarian: -6.15
Eli taloudellisesti Haavisto olisi vasemmistoakselin puolivälissä, jossain Dalai Laman tietämillä ja näin ollen selvästi enemmän ns. hyvinvointivaltion kannattaja kuin Niinistö (mikä tietysti on itsestäänselvää). Libertariaanisella/autoritaarisella asteikolla Haavisto olisi varsin alhaalla ja lähempänä melkeinpä anarkismia kuin keskitason linjaa. Dalai Laman tietämillä edelleen tässäkin. Mutta tähän akseliin vaikuttavat nuo homokysymykset huomattavan paljon, joten ilman niitä Haavisto tuskin olisi näin alhaalla.
Ylläolevat ovat siis puhtaasti minun (perusteltuja) arvauksiani siitä, mitä kukin ehdokas saattaisi Political Compassin kysymyspatteriin vastata ja perustuvat täysin ehdokkaiden kannanottoihin, lausuntoihin, poliittisiin tekoihin ja toimiin sekä osassa tapauksista heidän antamiinsa mielikuviin. Ne voi siis tulkita aivan toisinkin, mutta olipa tämä ainakin kiintoisaa ajanvietettä.
Kokeilkaapa muutkin poliittista kompassia ja pistäkää tuloksenne ja/tai omat arvionne mihin presidenttiehdokkaat sijoittuisivat. Ja vielä kerran muistutukseksi: kysymykset on tehty jenkkinäkökulmasta ja täkäläiset "oikeistolaiset" päätyvät jenkkien mittapuulla liberaalipunikeiksi, jos ovat vähänkin vapaamielisiä ja kannattavat verorahoitteisia peruspalveluita.