Toimittajakunnassa elätelläänvvielä toivoa, että Haavisto saisi kannatusta muualtakin kuin vihervasemmistosta.
Entistäkin selvemmältä näyttää, että sitä ei ole tulossa kuin joidenkin hajaäänien verran ruotsalaisilta, kokkareista ja kepusta.
Prosentit voivat myös hämätä laskelmissa: jos oletetaan toiselle kierrokselle Stubb ja Haavisto ja pohjaksi eduskuntavaalit, saadaan seuraava asetelma:
Kok 650 M, PS 620, SDP 620, Kes 350, Vih 220, VL 220, RKP 130, KD 130. N. 3 M ääntä.
Haavistolle voidaan laskea heti 1,060 M (suunnilleen yhtä paljon kuin v. 2012)
Stubbille vain 650 M.
Joten kysymys kuuluu, miten loppuosan äänisaalis jakautuu? Kuinka suuri osa porvareista äänestää Stubbia? Entä kuinka suuri osa jättää äänestämättä? Toisaalta, tuleeko nukkuvista täydennystä toiselle kierrokselle? Keitä he ovat? Äänioikeutettuja on 4,5 M.
Yksi hypoteesi on, että kyseessä on arvovaalit. Koska, toisin kuin aiemmissa vaaleissa, kaksi liberaalia on vastakkain, suurin osa konservatiiveista skippaa toisen kierroksen.
Toinen on se, että että blokkirajat merkitsevät enemmän kuin arvorajat. Porvari äänestää kuitenkin porvaria.
Ensimmäisessä tapauksessa Stubb on vaikeuksissa. Mikä on nettosumma, mikäli pieni osa porvareista äänestää Haavistoa? Jos PS skippaa tokan lähes kokonaan, silloin Stubb voisi saada sieltä nettoerona 200M, Kepusta 200 M ja KD:stä 100M, yhteensä 1150M. RKP saattaa mennä aika tasan. (En siis laske Haavistolle yhtään ääntä lisää, vaan lisään ainoastaan Stubbin plussaäänet.)
Mutta jos oletetaan, että nukkuvista tulee pääasiassa nuoria Haaviston taakse, asetelma voi muuttua.
Toisessa tapauksessa laskeminen on turhaa, mennään vuoden 2012 askelmerkeillä, jolloin Stubb voittaa ylivoimaisesti.
Johtopäätös on se, että Haaviston pitää todella keksiä jotakin repäisevää, saada nuoret liikkeelle, tehdä vaaleista jotenkin arvovaalit. Ja tehdä Stubb yläluokan ehdokkaaksi. Rasismikorttia ei kannata käyttää, koska Stubb on outsider, ei siis vastuussa Orpon valinnoista. Samasta syystä hallituksen talouspolitiikkakin aseena ei ole kovin tehokas.
Stubbilla on vastaavasti kova tarve jalkautua kansan pariin. Hänen on mielisteltävä konservatiivisia äänestäjiä joillakin teemoilla, mutta ennen kaikkea tehtävä itsestään ihan tavallinen virtanen. Ilmainen vihje: rasismiin ei kannata koskea pitkällä tikullakaan.
Näistä vaaleista tulee hillittömän hauskat, jos viitsii seurata kampanjointia.