Kuitenkin jos brändätään joku porukka "faktantarkistajiksi" ja yritetään luoda kuvaa äänestäjien päätöksiä helpottavasta objektiivisesta ja totuudet paljastavasta uutisoinnista, tulisi miettiä uudelleen tuo täysin vinossa oleva lähtöasetelma. Kärjistettynä, kai ymmärrät että jos henkilö A on kertonut 100 puolitotuutta/valhetta ja henkilö B neljä, on äärimmäisen vääristelevää ja ohjailevaa esittää jonain faktantarkistajien analyysin tuloksena, että A:lla oli 3 paikkaansa pitämätöntä heittoa ja B:llä 2, kun analysoitiin viisi väitettä. False balance.
Jutussa tuli ilmi, että siitä oli poistettu itsestään selvyydet (olivatpa ne totta tai valhetta) ja huomioitu sellaiset väitteet, joihin kyseiset faktantarkastajat olivat kiinnittäneet huomiota. Minusta tämä pitää nähdä tulkintana, ei ehdottamana tilastofaktana. Minusta jutun arvo oli siinä, miten paljon Niinistöltä tulee tulkinnanvaraisia kommentteja, ja Väyryseltä taas täysin vääriä. Jos huomioidaan tekemäni pisteytys, ei yksikään ehdokkaista saanut puoliakaan maksimipistemäärästä, mikä ei ole kovin mairittelevaa, kun kysymys pitäisi olla maan kärkipoliitikoista (jokainen tietää, ettei ole mutta pitäisi olla).
Ei tuo juttu ole laadukas, mutta ei myöskään täysin turha, koska se auttaa ihmisiä ymmärtämään, miten paljon ehdokkaat puhuvat asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Kysymys kun ei ole ehdokkaiden mielipiteistä vaan väitteistä, jotka he esittävät tosina. Nämä ovat kuitenkin väitteitä, joiden perusteella ihmiset valitsevat ehdokkaansa. Suomessa on joukko ihmisiä, jotka kokevat Paavo Väyrysen kyvykkäimpänä ihmisenä presidentin tehtävään. Näin siitä huolimatta, että pienellä otoksella nähdään, miten paljon hän puhuu asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Vaikka teinkin pisteytyksen, en katsoisi listausta ehdokkaiden keskinäisenä vertailuna, vaan ylipäätään totuuden ja valheen puhumisen vertaamisena.
Näkisin faktantarkistuksen eräänlaisena vaalikoneena, johon ehdokas on syöttänyt viisi väitettä, jotka tarkistetaan ja ilmoitetaan. Eivät vaalikoneetkaan anna ehdotonta lopputulosta siitä, kuka ehdokkaista on kullekin paras, vaan lukijan täytyy osata arvioida se itse. Lukija voi siis arvioida Ylen faktantarkastajien tulkinnat, ja muodostaa oma mielipide, onko väite totta, valehtta vai tulkinnanvarainen.
Niinistö ja Vanhanen pätevimmät hommaan.
Mielelläni lukisin perusteluita, enkä pelkästään yksinkertaistettuja mielipiteitä. Niinistön toimikausi on kestänyt noin kuukauden vajaa kuusi vuotta, joten hänen pätevyyttään ei tarvitse perustella, mutta mikä mielestäsi tekee juuri Vanhasen pätevämmäksi kuin kuusi ehdokasta?
Moni tuntuu suosivan Torvaldsia, mutta minulle hän vaikuttaa ihmiseltä, joka ei tunne koko maata niin hyvin kuin presidentin mielestäni pitäisi. Esimerkiksi eilen, kun puhuttiin vaikeuksista siirtyä työn perässä arvottoman talon tai lainan takia, otti hän esimerkiksi Salon. Ehkä olen väärässä, mutta minusta tuo kommentti kuulostaa siltä, että Torvalds ei näe Itä-Suomen syrjäkylien tilannetta, koska joutuu ottamaan esimerkiksi kaupungin, josta on hyvät ja lyhyet yhteydet Helsinkiin ja Turkuun. Kyllä, presidentti on ulkopolitiikan johtaja, mutta niin kauan kuin tällainen yhden henkilön hallinto on olemassa, toivon hänen ymmärtävän mahdollisimman hyvin koko maata.