Siviilipoliisiautojen tuntomerkkejä rekisterinumeroineen kerätään rikollisten käyttöön. En tiedä, keräävätkö vassarianarkistit nykyään niitä myös, mutta ainakin ennen kerättiin, koska oli syytä pysyä hereillä ja valmiina juoksemaan karkuun tai häviämään hiljaisemmin paikalta, jos tietty auto ilmestyi lähistölle. Itsenäisyyspäivänä siviilipoliisiauton valokuvaaminen herättää ilman muuta kysymyksen siitä, millä asialla kuvaaja on. Poliisi pyysi kuvaajalta henkilöllisyystodistusta, jota ei joko löytynyt tai haluttu näyttää.
Yleensä näissä tilanteissa käväistään kamarilla selvittelemässä, josko tunnistus voisi jotenkin tapahtua. Iso mahdollisuus on, että henkilötodistus oli mukana, mutta haluttiin tulla kiinniotetuksi, ja videokuvaaja oli sopivasti lähistöllä, jos poliisin saisi huijattua hitusenkin väkivaltaiseksi. Tällöin olisi saanut jakeluun hyvän kokonaisuuden, johon olisi myös lähistöllä päivystänyt, kenties raskaana ollut (ei näkyvästi) meksikolainen (tms) vahingossa osunut ja mennyt haastamaan poliisia. Tämä sitten mediaan. Näin anarkistit ja vassarit toimi aiemmin ja nykyään, kuten on palstalla monta kertaa tullut esille. Luultavimmin kuvaaja oli kuitenkin yksittäistapaus tällä kertaa.
Jos haussa oli suunnilleen tuntomerkkejä vastaava henkilö, käydään aivan varmasti laitoksella selvittämässä, kuka henkilö on. Suomessa tämä tapahtuu fiksusti ilman turhia ylilyöntejä, mutta ulkomailla menettely voi olla kaikkea muuta tilanteessa, jossa poliisi esimerkiksi pyrkii pidättämään jonkun kuvaajaa muistuttavan henkilön ja ottaa muutenkin väkeä kiinni mielenosoituksiin liittyen.
Toki taas saatu juttu, kuinka poliisi on paha ja polkee kansalaisoikeuksia. Todellisuudessa poliisin valpas ja rehti toiminta on estänyt melkoisen määrän vakavia tekoja Suomessa, koska on oikeasti tarkistettu henkilön taustoja. Tällä kertaa siihen meni tunti, jota voi pitää erittäin kohtuullisena ajankohta huomioiden.