Minä näen kadulla auttaessani huumeiden ongelmat eri tavoin, ja esimerkiksi kannabispsykoosi on varsin tuttu. Osa sen saajista on ihan hyvin menestyneitä koulussa tai työssä, eikä muilla päihteillä ole ollut merkittävää vaikutusta. Tämän jälkeen osa toipuu, ja osa ei palaa normaalilla tavalla yhteiskuntaan koskaan. Osalla psykoosi tulee nopeasti ja siitä sitten lähdetään hakemaan apua.
Henkilökohtaisesti epäilen, että kannabis olisi kovinkaan vahva itsenäinen riskitekijä psykoottisten mielisairauksien puhkeamiseen. Todennäköisesti lisää aikaista sairastumisriskiä niillä, joilla on herkkyys sellaisille. Kannabiksen olettaminen itsenäiseksi ja muista tekijöistä riippumattomaksi riskitekijäksi on kuitenkin yhden erään hyvin oleellisen tekijän valossa kiistanalaista. Otetaanpa vertaus.
Tupakka voidaan katsoa olevan itsenäinen riskitekijä mm. keuhkosairauksille sekä sydän- ja verisuonitaudeille. Tästä voidaan tehdä sellainen ennuste, että tupakanpolton noustessa nuo sairaudet nousevat väestätasolla. Samaten tupakoinnin vähentyessä sairaudet laskevat väestötasolla. Tämä on ihan todistettu fakta, jota tuskin monikaan pitää kyseenalaisena.
Jos kannabis olisi psykoosin itsenäinen ja riippumaton riskitekijä, sille pitäisi päteä sama ennuste kuin tupakalle. Kannabiksen käytön lisääntyminen pitäisi lisätä psykoosien määrää väestötasolla ja käytön väheneminen puolestaan vähentää psykoosien määrää. Näin ei kuitenkaan näytä olevan. Kannabiksen käyttö on noussut räjähdysmäisesti viimeisten vuosikymmenien aikana, eikä psykoottisten mielisairauksien määrässä käsittääkseni ole ollut merkittävää muutosta. Tämä ei hyvin todennäköisesti johdu parantuneista elinolosuhteista, aikaisemmasta avun hakemisesta tai hoidon ja ennaltaehkäisyn tehokkuudesta. Yleinen psykologinen hyvinvointi ei ole länsimaissa parantunut, ja esimerkiksi masennus ja ahdistuneisuushäiriöt ovat lisääntyneet viimeisinä vuosikymmeninä, kun taas laajemmin geneettisperäiset sairaudet, kuten skitsofrenia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö, ovat ilmeisesti pysyneet jokseenkin samanlaisena.
On mahdollista, että kannabis on psykoottisten mielenterveysongelmien itsenäinen riskitekijä, mutta edellä mainittujen faktojen valossa asia on mielestäni yhä kiistanalainen.