En tiedä pykälän virallista nimeä, mutta poliisilakiperustainen kiinniotto antaa poliisille oikeuden ottaa ihminen kiinni rikokselta ja häiriöltä suojaamiseksi. Tähän riittää käsitykseni mukaan yksittäisen poliisin arvio.
Ja henkilö, joka kieltäytyy todistamasta henkilöllisyyttään poliisille, syyllistyy vähintäänkin virkavallan käskyn noudattamattajättämiseen.
Se rikokselta ja häiriöltä suojaaminen on juuri tuo mainitsemani poliisilain 2. luvun 10. pykälä. Siinä on ehtona, että on oletettavaa, että henkilö "syyllistyisi henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen taikka aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle". Ei täyty millään.
Niskoittelu poliisia vastaan on tuo jälkimmäisen kappaleesi pykälä, eli rikolain 16. luvun pykälä 4. Se tosin tulee käyttöön vain, mikäli poliisilla on niiden henkilötietojen tai muun informaation pyytämiseen perusteltu syy.
Yleisesti ottaen pointtini tässä on se, että poliisi on tässä uutisoidussa tapauksessa menetellyt virheellisesti. Tätä ei poista se, että sinua harmittaa asian näin olevan. En itse asiassa ihan ymmärrä, että miten tämä ketju spinnattiin taas siihen "oma vika jos poliisin kohteeksi joutuu" -tarinointiin, vaikka puheena oli aika lailla päinvastaista osoittava KHO:n päätös. Mutta mitäpä näistä faktoista, tai lakipykälistä.