Ei moneen muuhun verrattuna. Peruskysymys kai kuitenkin on, haluammeko lisää poliiseja vai emme. Nykyinen määrä on monilla paikkakunnilla ongelmallinen ja hälytysajotkin kestävät. Osa täkeiksi koetuista tehtävisä jää hoitamatta ja määrä oli poliisien liiton mukaan muistaakseni 100 000 vuodessa. Suomessa on hyvin vähän poliiseja per asukas enkä ole vakuuttunut, että tämä on meidän etu nykyisessä Euroopassa, jossa rajat ovat pitkälti normaalisti auki myös rikollisille.
Toinen kysymys on (johon linkittämäni komisario viittasi), oliko poliisihallituksen perustaminen vuonna 2010 virhe. Sisäministerinä oli Vanhasen kakkosessa Holmlund (Kok) ja aiemminkin on tullut kritiikkiä siitä, että johtoportaassa on liikaa väkeä, jota PoHa lisäsi.
Katsoin valtion talousarvioesityksiä ja vuonna 2010 poliisien määrärahat olivat 679M€. Poimin kaksi kohtaa jotka uskoakseni ovat vertailukelpoisia lukuja, A) yleisen järjestyksen ja turvallisuuden tehtävämäärät (kpl, tavoite) ja B) selvitetyt rikoslakirikokset (kpl, arvio). Vuosina 2010-2020-2022 A:n kehitys on ollut 1.08M - 1.07M - 1.07M ja B:n kehitys 360k - 265k - 313k. Poliisille osoitetut määrärahat ovat nousseet +19% vuodesta 2010, vuodessa keskimäärin +1,5%.
En tunne poliisitoimea että voisin vakuuttaa käsi sydämellä että yllä oleva data on oikea peruste kyseenalaistaa määrärahojen nousua, mutta vastaavanlaista analyysia pitäisi tehdä jotta voitaisiin perustella poliisitoimen kustannusten nousu. On liian yksinkertaista sanoa että Suomessa pitäisi olla sama määrä poliiseja kuin esim. Ruotsissa koska toimintaympäristö on erilainen. Suomen onneksi poliisiin voidaan luottaa ja poliisi on ilmeisen tehokas. Tätä tuskin kannattaa muuttaa.
Yleinen luottamus poliisiin perustunee näkyvyyteen ja heidän ammattitaitoonsa. Kritiikkiä saa hallinto joka puheiden perusteella on liian raskas. Mutta hallinnollakin on tarkoituksensa, ja yleensä se johtuu velvoitteista joka poliisin tapauksessa voisi liittyä esim. oikeusprosesseihin joihin tarvitaan riittävää dokumentaatiota. Toisaalta tarvitaan rahaa myös järjestelmien uusimiseen, koulutukseen, rakennuksiin ym. Meneekö nämä kulut hallinnon alle?
Mitä tulee istuvaan sisäministeriin, hän on onnistunut nostamaan poliisin määrärahoja merkittävästi enemmän kuin edeltäjänsä. Se ettei se riitä oikeistolle, on mielestäni "populistista lässytystä" koska määrärahojen nostaminen merkittävästi yhdellä kertaa ei ole missään olosuhteissa mahdollista. Jos poliisitoimella olisi rahahanat auki, ei olisi mitään syytä muutokselle. Koska rahat ovat kulutettu, se on tarvittava syy hakea tehostamistoimia jotta turhista tuottamattomista töistä päästään eroon. Näin toimitaan myös yksityisellä puolella kun kassavirta heikkenee.