Okay, väärä se oli silti.
(Oikeuden mukaan jäsenyys tai osallisuus rikoksia harjoittavassa yhteisössä ei ole sellainen yksityiselämään liittyvä seikka, että se olisi salassa pidettävä).
Kuten sanoin (median mukaan myös), käsittämätön ristiriita mikä on julkista ja mikä ei.
Toki pitäisi lukea tarkkaan. Mitäs mieltä olet isosta kysymyksestä, jota koitin varovaisesti asiana nostella esille? Onko mielestäsi tapahtunut mitään muutosta parin vuoden aikana ja jos on, ollaanko menty salailussa parempaan vai huonompaan suuntaan? Entä ne Supon huolet? Onko nykytilanne, jota hiukan kuvasi, hyvä vai olisiko syytä Supolta poistaa oikeuksia?
Isoja kysymyksiä.
Aiemmin toin esiin sen, että juristiikka ja tiukimman mukaan mentalitettti on ajan henki: vältetään "virheitä" loppuun asti. Tavallaan oikein, mutta kun lait eivät kuitenkaan ole "tarkkarajaisia" valitettavasti, niin ne rajat tulisi hakea, jotta kaikille olisi selvää missä mennään mikä käsittääkseni on lakien tarkoitus. Toisaalla sitten eletään kuin eletään (VTV).
Ylipäätään salailu ei ole yleisellä tasolla kenenkään etu - loppujen lopuksi. Yksityisellä tasolla sen ymmärtää, mutta mielestäni "yksityisyys" (vrt. kuuluminen rikollisjengiin) on laajennettu liian laajaksi. Salailu ulkoisen turvallisuuden kannalta onkin toinen juttu.
Kysymyksesi on jossain määrin johdatteleva (muutos parin vuoden sisään = vasemmistolainen hallitus), mutta oikeutettu sinänsä.
Salaamisen suhteen pari seikkaa, jotka eivät ole kiinni nykyisestä hallituksesta vaan yleisinä huomioina kaikkina aikoina:
Tulli toimii verottajan ominaisuudessa, ei tietääkseni mitään ongelmia., vahva asema
Rajavartiolaitos toimii rajoilla annettujen ohjeiden mukaan, läheinen yhteys Puolustusvoimiin, sitä kautta vahva asema
Poliisi - poliittinen tuuliviiri - perushommat hoidetaan, mutta poliittisten suhtanteiden mukaan "reagoidaan tarpeisiin".
En ole kuullut tai nähnyt mitään erikoista muutosta parina viime vuotena, mutta poliisi on ollut sangen herkkä reagoimaan poliittisiin tarpeisiin.