Vaikka annoin itselleni luvan olla osallistumatta tähän ketjuun niin sorrun heikkona ihmisenä jälleen kerran.
Huomioita seuraavaan pätkään.
Viestin lähetti Carlos
Yksi mahdollinen rangaistusmuoto voisi olla tosiaankin asian lähestyminen uhrin/omaisten näkökulmasta. Miten olisi jos se raiskattu/pahoinpidelty/murhatun omaiset saisivat päättää annettavasta rangaistuksesta? Sanotaan vaikka niin että uhri/omainen saisi antaa "alustavan tuomion", ja jos hän vielä vuoden kuluttua tunteiden laannuttua on samaa mieltä, tuomio pantaisiin sitten täytäntöön. Skaala voisi olla vaikkapa "sakoista sähkötuoliin". Ei "tunteeton" tuomari ole välttämättä oikea henkilö tuomitsemaan jotain rikollista, sillä he voivat olla liiankin objektiivisia.
Niinpä, olisihan tämä eräs vaihtoehtoinen mahdollisuus ratkoa ongelmia ja langettaa rangaistuksia, mutta mitkä voisivat olla mahdolliset seuraamukset. Sen "vähän" mitä olen lukenut aihetta (rikollisuutta) käsittelevää tai sivuavaa kirjallisuutta, niin en kuitenkaan jaksa nähdä tällaista vaihtoehtoa pidemmän päälle kovinkaan kannatettavana ja järkevänä, liiallisiin ylilyönteihin tulee liiaksi mahdollisuuksia, samoin mahdollisuudet peruuttamattomien (kuoleman) tuomioiden langettamiseen lisääntyisivät entisestään. Toisaalta, myös päin vastaisin ongelmia voi ilmetä.
Pari ääripäätä käsittelevää esimerkkiä:
Oletetaan, että vanhus jolla on kohtuullisesti varallisuutta, ja jonka lapset ovat taloudellisessa ahdigossa, on tapettu raasti. Tekijä saadaan piakkoin kiinni, sitten tiedustellaan omaisilta (jotka perivät vanhuksen rahat ja omaisuuden ja selviävät näin omista ongelmistaan) "alustavaa tuomiota" ja he sanoisivat etteivät kanna kaunaa tekijää kohtaan joten hänet voi vapauttaa.
Kuinka toimitaan tällaisessa tapauksessa jos omaiset vielä vuoden kuluttua ovat tätä mieltä ja haluavat ehdottomasti vapauttaa rikoksen tekijän? Onko yhteiskunnalla enää tällaisessa "oikeusjärjestelmässä" mahdollisuutta tuomita tekijää jos kerran omaiset ovat sitä mieltä, että hänet tulee vapauttaa? Tai onko mahdollisuutta antaa muuta kuin minimi rangaistus, vaikkapa sakkoja?
Toinen esimerkki.
Henkilö löydetään murhattuna. Paineiden alla työskennelleen poliisin onnistuu lopulta pidättää epäilty. Näytöt puhuvat hyvin vahvasti epäiltyä vastaan, joka kaikesta huolimatta kiistää syytteet ja vakuuttaa olevansa syytön mutta hänellä ei ole esittää mitään alibia ja näin ollen näyttöjen perusteella häntä pidetään syyllisenä.
Murhatun omaiset raivoissaan haluavat kivittää murhaajan kuoliaaksi, ja vielä vuoden kuluttua he ovat raivoissaan syyttömyyttään vakuuttavalle syytetylle, ja kun poliisin ei ole onnistunut löytää syyttömyyttä tukevia todisteita syytetty siis tuomitaan omaisten tahdon perusteella kuolemaan. Tuomio pannan käytäntöön, ja kun se on suoritettu sitä ei voi enää kumota. Tähän saakka kaikkihan sujuu aivan "oppikirjan" mukaan, mutta sitten tuleekin se kuuluisa mutta.
Mutta aivan yllättäen muiden tutkimusten yhteydessä poliisille paljastuu, että kuolemaan on tuomittu syytön. Mitä tehdä tässä vaiheessa? Entäpä jos tämän syyttömänä tuomitun omaiset ryhtyvät vaatimaan oikeutta? Tapetaanko, mikäli he niin vaativat, poliisit, murhatun omaiset, vai onko heidän edes mahdollisuutta saada oikeutta, tai haluaamaansa oikeutta?
Vaikka nämä ovat kärjistettyjä esimerkkejä nämäkin on huomioitava, ja tällaisessa tilanteessa jossa tuomioita jaeltaisi kaikkea muuta kuin objektiivisesti väärien tuomioiden tai suhteettomien rajujen tuomioiden mahdollisuus kasvaa olennaisesti. Minä en tällaisessa yhteiskunnassa, joka perustuu kaikkea muuta kuin objektiivisuuteen, haluaisi elää hetkeäkään.
vlad#16.
edit: lisäys.