Suomen Nato-jäsenhakemuksen ratifioinnin seurantaketju

  • 507 202
  • 3 748

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Hieno ja historiallinen päivä tämä tosiaan on ollutkin!

Vaikka edelleen tietysti on nimellisiä tai sen oloisia viiveitä kaiken muun hyväksynnässä esimerkiksi viime hetken osalta Unkarin ja Turkin osalta, mutta ei tullut viime hetken kuiskauksia Stoltenbergin tai Niinistön korviin ja mikäli näytti tulevan niin kyse oli muusta hyväksynnästä ja mitä ilmeisimmin onnitteluista.

Kun näin ei käynyt niin mahdollisesti etenkin toisella näistä varmemmin ellei myös sittenkin ehkä Turkilla on saattanut olla aiemmin jo tämä muu ilmoitus jolloin se määräaika olisi tullut täyteen juuri nyt tai huomisesta alkaen kun Suomi aloittaa täyden jäsenyyspäivänsä ensimmäisen kerran kuten pitää.

Mikäli vieläkin viivettä on niin kuten eilen totesin niin se on sitten nimellistä.

Eri asia miten olisi käynyt jos kuiskuttelujen jälkeen olisi Stoltenbergin tai Niinistön naama ollut vakavampi joutuen sitten vielä ilmoittamaan jokusen päivän tai vähintään ainakin huomiselle venyvästä lisäviivyttelystä.

Onneksi näin ei käynyt jolloin sen uhka toki erillistä nimellisyyttä huomioimatta väistyi.

Sale puhui muuten pitkästä aikaa yllättävän hyvin ja selkeääkin ikäluokkaenglantia kun aina välillä on ollut takeltelua tai menoa vähän sinne 'rallienglantiin' päin.

On myös aina joskus ollut vaimeamman kuuloinen, mutta tämä lienee jo hieman myös ikäkysymys.

Paljon on edetty esimerkiksi 28.9.2022 olleesta tilanteesta jolloin tuolloin tilanne oli ehkä hetken ilon suhteen ylimmillään eli kuin tänä päivänä ja luultiin, että vielä ehditään NATO:n puoleen viime vuonna.

Ikävä kyllä tuolloin erikoista oli se, että viimein tuolloin myös Unkari ja Turkki suostuivat tuolloin allekirjoittamaan alustavat Suomen liittymispaperit kuten myös erikseen velvoituspaperit Suomen yleisen jäsenyyden pysyväiskäsittelystä.

Tuolloinkin siis tietysti erään Vladimir Putin raivoksi näin he tekivät, mutta vaikka näin he tekivät niin sitten oli tietysti senkin jälkeen melkoisia viivyttelyjä.

Lisäksi tuon 28.9.2022 tilanteen pohjalta erikoista oli se, että erinäisistä liittymispapereista ja velvoituspapereista puhuen melkein kaikki eli 29 NATO-jäsenmaata oli jo toimittaneet suostumukset Suomen suhteen Yhdysvaltoihin enemmän tai vähemmän.

Riippuen siitä mihin uskoo niin joko Unkari tai Turkki makuasiallisesta propagandasta oli tuohon mennessä ollut toimittamatta suostumusta Suomen suhteen Yhdysvaltoihin ja näin heitä on niin syytetty kuten he ovat myös syyttäneet runsaasti toinen toisiaan asian suhteen.

Tiedä sitten, että kumpi lopulta todella syylliseksi jäi kun on niin hirveästi kiistoja ja välillä puhdasta valetietoakin liikkeellä asiasta.

Historioitsijoille niin nyt kuin tulevaan jää siinä perkaamista, mutta kun toinen näistä näin teki niin siksi käytännössä Suomi ei voinut tuolloin 28.9.2022 käytännössä liittyä NATO:n piiriin jopa vielä nopeammin kuin liittyi tai olla noin vuoden 2022 päätteeksi eli 31.12.2022 NATO:ssa mitä silloin tietysti vielä toivottiin.

Lopulta hyvin nopeasti Suomi piti velvoitteet ja liittyi NATO:n kuin ennätysajassa vaikka sinänsä Suomi tietysti koko ajan on ollut vuodesta 1997 lähtien jo NATO:n liitännäisjäsen tietenkin myös koko ajan vahvistuen.

Sen sitten huipensi tämä päivä.

Huomiselle kuten tulevaan haasteita riittää.

Ennen kaikkea mielenkiintoista on nyt se, että alettaisiinko lisätä yhteistyötä Suomen ensimmäisen hyväksyjän silloin kuin Yhdysvaltoja sellaisenaan Ranskan, Iso-Britannian tai muun järjestön puuhamiehiä tai naisia ei lasketa eli Tanskan kanssa?

Ennen kaikkea Tanskankin tien näyttö oli tärkeää Suomelle silloin kun oli ECMM-liittymistilanne johon on tietysti kuuluttu siitä lähtien viimeistään kun Suomi meni EU:n pariin eli 1995.

Jo aiemminkin muissa NATO-puolen viesteissäni olen tätä käynyt läpi sen omiin aihealueisiin.

Tuolloin oltiin tosin ensin ulkopuolella ja sitten liitännäisjäsen, mutta samalla Ruotsin typeryyden tavoin toistettiin se papukaijana ja laiminlyötiin ECMM-joukkojen kehittämisvaade Euroopan turvaksi.

Ennen kaikkea kun mikäli silloin olisi pitänyt ensin olla niin NATO:n ulkopuolella tai olla enintään liitännäisjäsen kuten on oltukin vuodesta 1997 niin olisi pitänyt juuri silloin tietysti luoda se eurooppalaispuolustus tehokkaasti.

Toki myöhemmin sekin osin romahti myöhemmin siksi kun Tanskaankin tuli asioista pihalla olleempi edeltäjäänsä typerämpi hallitus, mutta kyllähän se Suomen moka jälleen Ruotsia toistaen oli hyvin typerä juttu silloin.

Toivottavasti kun nyt ollaan jo äärimmäisen, käytännön lähellä pysyvää de jure-jäsenyyttä entisen de facto-jäsenyyden sijaan niin kiinnitettäisiin huomiota ECMM-joukkojen yhteistyöhön sen parannuksineen.

Mikäli ne sitten nähdään jo vanhanaikaisina tai 'pöytälaatikkoon' jääneinä niin ECMM-joukot voisi lakkauttaa ja luoda tilalle nk. Uuden ECMM:n tai sitä vastaavan uuden sotilaallisen yhteistyöjärjestön myös Eurooppaan.

Suomi voisi siinäkin ottaa uuden jäsenyysaskeleen tämän myötä kun NATO-jäsenenä täysin voidaan kehittää sitä paremmin kuin mitä liitännäisjäsenenä tehtiin. Toki tuolloinkin sitä kehitettiin, mutta se jäi enimmäkseen puolitiehen tai oli olemattomampaa kuin mitä piti olla lähinnä siis Suomen itsensä osalta alkuinnostusta huomioimatta.

Toki nytkin on parempi juttu, että se ei olisi enää vain kompromissi miellyttääkseen SDP:n tai Keskustan tilannetta kun tuolloinhan ECMM-joukkoihin meno oli se mitä haluttiin mikäli oli nyt niin ihan pakko sitten Suomen sellaisiin mennä tai olla jäsen.

Sittemmin järjenvastaisesti sellaista kyllä tuettiin noissa puolueissa välillä paljonkin, mutta helppohan se tietysti on tukea tai patsastella käytännössä ennen pitkää 'kulissijoukoissa' kuin olla sitten todella selkeässä suuressa järjestössä mikäli ECMM-joukkoja todella olisi kehitetty oikein kuten olisi pitänyt.

Kun mikäli sitten todella olisi niin käynyt, että se olisi kehitetty huippuunsa kuten piti tai edes riittävän merkittävän toimivaksi niin sitten ehkä juuri ja juuri olisi voinutkin ymmärtää NATO-kielteisyyttä silloin kun sitä esiintyi ja ehkä joskus sitten Yhdysvallat olisi voinutkin jo jättää homman tukemisen vähemmälle.

Ikävä kyllä Tanskan ja Saksan poliittinen suhde kiinnostuksena kärkijoukkoihin tuolloin laantui.

Tämän vuoksi onneksi ikään kuin jo asian osin etukäteen aavistaen 1990-luvulla Yhdysvallat jäi ja on jäänyt tukemaan Eurooppaa 2020-luvulle kuten toivon mukaan jatkoonkin yhdessä Iso-Britannian ja Ranskan kanssa.

Haasteita riittää, mutta iloitaan nyt kuin voidaan ja kiitos myös Ukrainalle sinnittelystä suurta vihollista vastaan!

Liittymisen päätteeksi tulee vielä tämä pieni päätöskehu:

Thank You NATO!/Merci OTAN!
 

CuJo#31

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins | HIFK | Leijonat | Les Bleus
Avattiin rouvan kanssa kuohuviinipullo. Juotiin malja lastemme turvalliselle tulevaisuudelle. On tämä vain hieno päivä!
 

Fordél

Jäsen
Tämä on 30 000. viestini Jatkoaikaan. En olisi koskaan uskonut, että pääsen kirjoittamaan sen Nato-maan kansalaisena.

Vajaa vuosi on seurattu ratifiointiprosessin etenemistä. Matkaan on mahtunut valtavasti erilaisia käänteitä, paljon iloa, paljon tuskaa. Tänään se matka on tullut kuitenkin maaliin. Myönnän, että se tuntui syvällä ja se tuntui äärettömän hyvältä. Siis minussa, joka vielä nuoruudessa, naiviudessani vastustin Natoa (myöhemmin toki silmäni avautuivat).

Kiitos Suomen kansalle ja päättäjille, jotka jälleen kerran tosi paikan tullen heittivät erimielisyydet syrjään, ymmärsivät hetkessä tosiasiat ja mitä seuraavaksi pitää tehdä ja myös tekivät sen. Päättäjämme saavat paljon paskaa niskaansa, monesti aiheestakin. Tämä prosessi näytti kuitenkin sen, kuinka tiukan paikan tullen meillä on hyvin vastuunsa kantavia päättäjiä, ideologiaan tai puoluekantaan katsomatta. Juuri kaiken tämän takia tämä maa on puolustamisen arvoinen.

Täällä on ehdotettu, että jatkossa 4.4 pitäisi olla liputuspäivä. Vaikka tämä päivä on suuren juhlan aihe, olen eri mieltä. Meillä on jo Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4. kesäkuuta, jolloin juhlistamme Puolustusvoimiamme ja joka on virallinen liputuspäivä. Se päivä sopii jatkossa hyvin myös Nato-jäsenyyden juhlintaan, koska sotilaallisesta liittoutumisesta huolimatta vastuu tämän maan puolustamisesta kuuluu jatkossakin meille itsellemme. Luojan kiitos sitä ei kuitenkaan enää tarvitse tehdä yksin vaan tukenamme ovat parhaat mahdolliset voimat. Ja mikä parasta, kynnys niiden voimien koettelemiseen on korkein mahdollinen.

Kiitos kaikille ja tähän on hyvä päättää.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Täällä on ehdotettu, että jatkossa 4.4 pitäisi olla liputuspäivä. Vaikka tämä päivä on suuren juhlan aihe, olen eri mieltä. Meillä on jo Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4. kesäkuuta, jolloin juhlistamme Puolustusvoimiamme ja joka on virallinen liputuspäivä. Se päivä sopii jatkossa hyvin myös Nato-jäsenyyden juhlintaan, koska sotilaallisesta liittoutumisesta huolimatta vastuu tämän maan puolustamisesta kuuluu jatkossakin meille itsellemme. Luojan kiitos sitä ei kuitenkaan enää tarvitse tehdä yksin vaan tukenamme ovat parhaat mahdolliset voimat. Ja mikä parasta, kynnys niiden voimien koettelemiseen on korkein mahdollinen.

Minäkin toin innoissani esille sen, että 4.4 olisi jatkossa virallinen liputuspäivä. Kyllä tuo 4.6 sopii myös NATO-jäsenyyden juhlintaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Töiden jälkeen vasta katselen seremonioita - onhan tämä hämmentävän hienoa, ja historiallista: pitkä vaiherikas, vaarojen täyteinen aikakausi on päättynyt. Suomi ei sortunut toisessa maailmansodassa niin kuin niin moni muu pikkuvaltio, mennen tullen. Itse Stalin kunnioitti sitä, eikä lähtenyt uudelleen koittamaan sodan jälkeen. Ehkä osin se sitten vähän hämärsi meidän käsitystämme siitä, miten olennaista oli lännen voima sille, että meidän erityissuhteemme Neuvostoliiton suhteen oli mahdollinen.

Ja kun Neuvostoliitto lopulta romahti ja olisi ollut luontevaa liittyä Natoon niin menneisyys piti meitä liikaa otteessaan. Pyrimme loppuun asti pitämään yllä rakentavia suhteita Venäjään, myös Niinistön kaudella, aina 24.2.2022 saakka. Mutta ei kelvannut. Sitä saa mitä tilaa, ja peiliin voi aina halutessaan katsoa. Emme olleet mikään revansistinen, kostonhimoinen valtio vaan aidosti halusimme ystävälliset suhteet Venäjään. Kreml valitsi eri linjan.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
hyvä ystäväni pamahti tonteille konulekan kanssa ja ilmoitti että nyt olisi Nato-kahvien aika. Ai että mikä olo!
Pakko oli itsekin hörpätä tänään oikein Nato-kahvit, tosin ilman mitään lekaa. Ei vain sattunut harmillisesti olemaan mitään Nato-yhteensopivaa pullaa..

Josko sitten viikonloppuna maistaisin asian kunniaksi ensimmäistä kertaa eläissäni kuuluisaa Otan-olutta..
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Perinteiseen suomalaiseen tyyliin tänään voidaan juhlistaa tilannetta kahvilla ja kampawienerillä mutta huomenna jo sitten käännetään katseet Ruotsin ratifioinnin suuntaan. Ei pidä jäädä tuleen makaamaan jne.
Se on meidän elintärkeä etumme - varmasti Ruotsi on tulossa Natoon tänä vuonna, mutta mitä pikemmin sitä paremmin meille. Ruotsin alue ja ilmatila on olennaisen tärkeä meidän puolustuksellemme.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Tämä on 30 000. viestini Jatkoaikaan. En olisi koskaan uskonut, että pääsen kirjoittamaan sen Nato-maan kansalaisena.
Onneksi olkoon! Sekä viestistä että sen kirjoittamisesta Nato-Suomen kansalaisena!

Kiitos Suomen kansalle ja päättäjille, jotka jälleen kerran tosi paikan tullen heittivät erimielisyydet syrjään, ymmärsivät hetkessä tosiasiat ja mitä seuraavaksi pitää tehdä ja myös tekivät sen. Päättäjämme saavat paljon paskaa niskaansa, monesti aiheestakin. Tämä prosessi näytti kuitenkin sen, kuinka tiukan paikan tullen meillä on hyvin vastuunsa kantavia päättäjiä, ideologiaan tai puoluekantaan katsomatta. Juuri kaiken tämän takia tämä maa on puolustamisen arvoinen.
Jos kohta saksalaisten salainen supervoima on äärimmäinen tehokkuus ja päämäärätietoisuus sille päälle lähdettäessä, niin suomalaisten salainen supervoima on mun mielestä yksimielisyys, kunhan vain asia on tarpeeksi tärkeä. Itsenäistymistä seurannut sisällissota ei estänyt kasaamasta rivejä Neuvostoliiton hyökätessä. Puolueiden ja suomalaisten kannat asioihin eivät estäneet liittymästä Natoon. Eduskuntavaaleista ei tullutkaan Nato-vaaleja, koska puolueet ja kannattajat olivat asiasta niin yksimielisiä.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Kävin hölkkäämässä 10 km. Koko matkan mietin Natoon liittymistä, ja että miltä nyt tuntuu. Paljon on ehtinyt elinaikanani asioita tapahtua, mutta kyllä tämä on merkittävin hetki. Olo on iloinen, turvallinen ja ennenkaikkea helpottunut. Nyt iso lasi konjakkia.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Venäjä ilmoitti, että vastaa tähän Suomen jäsenyyteen, koska tuntee, että NATOn uhka on liikaa ja suora hyökkäys heitä vastaan. Nyt jäädään odottelemaan.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Talvi- ja jatkosodan veteraani, sotainvalidi Tenhunen toivoi kaikista eniten NATO-jäsenyyttä syntymäpäivälahjaksi. Nyt voi kiikutella pehmustetussa tuolissa tyytyväisin mielin syntymäpäivälahjan toteuduttua reilu kuukausi sen jälkeen, kun täytti 100 vuotta (haastattelu maaliskuulta).

 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Niinistöltä hyvä pointti Natoa vastustavien suuntaan.

Hänen mukaansa on varsin ymmärrettävää, että Nato-jäsenyydestä on erilaisia mielipiteitä.

– Taustalla on päätös turvata Suomen turvallisuutta ja vakautta. Toivon, että ne, jotka kokevat kielteisenä tämän asian, tuumaisivat myös tuolta kannalta tilannetta.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Se on meidän elintärkeä etumme - varmasti Ruotsi on tulossa Natoon tänä vuonna, mutta mitä pikemmin sitä paremmin meille. Ruotsin alue ja ilmatila on olennaisen tärkeä meidän puolustuksellemme.
Olen ihan samaa mieltä. Suomen Nato-jäsenyys on minulle tärkeä asia, mutta se on tärkeä asia enemmänkin mentaliteetin kuin seurausten kannalta - olen toivonut Suomen ja suomalaisten identifioivan itsensä länteen.

Pitkällä tähtäimellä Natossa minusta kaikkein tärkein asia on saada Suomi, Norja ja Ruotsi puolustusliittoon keskenään. Tanska on hyvä plussa päälle. Tämä siksi, että kun katsotaan tästä vuosikymmeniä eteenpäin, niin sattuneesta syystä luotan kovassa paikassa eniten näihin meidän lähialueen naapureihin. En halua dissata muita Itämeren maita, mutta silti, kaikesta huolimatta, oikein kovassa paikassa uskoisin Norjan ja Ruotsin pysyvän rinnalla pidempään kuin vaikkapa Saksan ja Puolan.

Miksi listassa ei ole Viroa? Uskon kyllä, että Suomen ja Viron suhteet pysyvät ihan hyvinä - tai no, sisarellisina, ja siihen kuuluu osana myös nokittelu - hyvin, hyvin pitkään, mutta tosi pahassa paikassa Suomenlahti toimii erottavana tekijänä. Meillä ei ole juuri sen enempää valmiutta puolustaa Viroa kuin Virolla Suomea, vaan me joudumme molemmat hankkimaan selkänojan eri suunnasta. Viro Itämeren etelärannikolta, Suomi sen pohjoisrannikolta.

Toivotaan, että niin pahaan tilanteeseen ei koskaan jouduta, että näitä suhteita joudutaan sitten oikeasti mittaamaan.
 

Numero13

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Niinistön haastattelussa korvaan pisti aika suora analysointi Ruotsin ja Turkin tilanteesta. Kuten yleisestikin on pohdittu, myös Niinistö näki Turkin tehneen itselleen jo joulukuussa polun jonka päätteeksi se tulee Ruotsin hyväksymään kunhan uusi terrorilainsäädäntö astuu voimaan sopivasti kesän alussa. Mielestäni oli rohkeita sanoja pelkäksi spekulaatioksi ja ainakin itse tuolta pohjalta uskallan naulata Ruotsin olevan NATOssa Vilnan kokouksen aikana.
 

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Venäjä ilmoitti, että vastaa tähän Suomen jäsenyyteen, koska tuntee, että NATOn uhka on liikaa ja suora hyökkäys heitä vastaan. Nyt jäädään odottelemaan.

Niin jäädään. Jos aiemmin Venäjän vaihtoehdot reagoida oli vähäiset, niin nyt ne on olemattomat.

Suomi on viidennen artiklan suojissa. Tämän lisäksi meillä on omasta takaa todella kovat puolustusvoimat. Venäjä konttaa Ukrainassa kunnolla, haluaako Putin vastaan maailman ylivertaisimman sotilasliiton?

Ryssät ei onnistu ottamaan ilmatilaa haltuunsa Ukrainassa, Naton koneet on "hieman" eri kalustoa mitä Ukrainan, menestys olisi varmasti huimaa.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Kun seurasi niiden kahden vekkulin (Unkarin ja Turkin napamiehet) vuorovedoin tapahtuvaa kikkailua ja venyttämistä, niin voinen myöntää, että hieman alkoi täällä päässä usko loppua. Mutta ehkä kyse oli, kuten minulle monta kertaa sanottiin, kaikkien aikojen iltalypsystä. Toki ei se vielä loppu ole, kun Ruotsi pitäisi saada Natoon myös mahd. pian, eli mitä keksivätkään U ja T. Toivon mukaan Suomi antaa diplomaattista painetta, että ratifiointi hoituu. Hurjasti on tapahtunut nyt parin-kolmen viime vuoden aikana. What a great time to be alive, sanoisi joku, mutta jos ei mitään muuta, niin meitä kaikki mullistukset ovat kansakuntana vahvistaneet. Vaikka Twitter-rääkymisen ja muun sometauhkan perusteella voisi päätellä rintamalinjojen kaivetun syvälle polarisoituneessa Suomessamme, niin kyllä tämä maa ja kansa pystyy edelleen yhtenäisyyteen. Osasi handlata koronan, antoi edellytykset valtionjohdon hoitaa meidät Natoon ilman protesteja, ilman laajaa poliittista liikehdintää sitä vastaan. Meni työn tohinassa tämä päivä, mutta ehkä kohta näin saunan jälkeen on tullut hetki katsoa iltapäivän huippukohdat.

Tässä niistä yksi:
"Yhteen hiileen kun puhaltaa siitä tulee iso tuli."

Hannes Tuovinen, 99, on odottanut tätä päivää 74 vuotta: katso sotaveteraanin reaktio, kun Suomesta tuli Naton jäsen"

Miksi tätä sitten niin kovasti vastustin, niin vaikea ymmärtää. Ehkä syynä on sekin, että kun on "saanut" elää tovin myös YYA-aikaa, niin vaikka NL romahti, on pitänyt Venäjää aina suurvaltana ja valinnut mielessään sen linjan, että "puoleettomana" ja suu supussa eleleminen on sitä parasta ulkopolitiikkaa. Noh, nyt on YYA:t ohitse ja Suomi vihdoin täysin osa länttä, ei lännen ja idän välissä, ei etupiiriläisenä, vaan läntistä maailmaa. Hienoa!
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Mulla jää Nato-alkoholijuomien juominen ylihuomiseen, kun pari työpäivää vielä ennen pääsiäislomia. Käyn ensimmäistä kertaa Alkosta ostamassa alkoholijuoman Baileys Original Irish Cream 0,05l muovipullon ja jos s-marketista löytyy, niin vielä OTAN-olutta.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Niinistön haastattelussa korvaan pisti aika suora analysointi Ruotsin ja Turkin tilanteesta. Kuten yleisestikin on pohdittu, myös Niinistö näki Turkin tehneen itselleen jo joulukuussa polun jonka päätteeksi se tulee Ruotsin hyväksymään kunhan uusi terrorilainsäädäntö astuu voimaan sopivasti kesän alussa. Mielestäni oli rohkeita sanoja pelkäksi spekulaatioksi ja ainakin itse tuolta pohjalta uskallan naulata Ruotsin olevan NATOssa Vilnan kokouksen aikana.

Niinistö tosiaan harvemmin puhtaalta oletuspohjalta antaa yhtään mitään lausuntoja. Hänen vastauksestaan saattoi myös johtaa sen ajatuksen, että Niinistön ja Erdoganin kahdenvälisissä keskusteluissa käytiin läpi myös tätä Ruotsin lainsäädäntöön liittyvää tilannetta osana maan Nato-jäsenyyttä. Sitten kun mietitään, että Ruotsin hallitus on toistuvasti jo todennut täyttävänsä kaikki Naton ja kolmikantasopimuksen ehdot, niin ainoa liikkuva osa minkä Turkki voi käytännössä katsoa lähitulevaisuudessa sen kaipaamaksi muutokseksi, on Ruotsin terrorismilainsäädännön voimaanastuminen (kesäkuussa?).

F-16 kaupat voivat sitten toki taustalla olla mukana vaikuttamassa, mutta kukaan ei koskaan tule myöntämään niiden liittyvän Turkin liikkeisiin myös Ruotsin ratifioimisessa.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Kun seurasi niiden kahden vekkulin (Unkarin ja Turkin napamiehet) vuorovedoin tapahtuvaa kikkailua ja venyttämistä, niin voinen myöntää, että hieman alkoi täällä päässä usko loppua. Mutta ehkä kyse oli, kuten minulle monta kertaa sanottiin, kaikkien aikojen iltalypsystä.
Kyllä minusta kyse on ensisijaisesti siitä, ja siis Turkin iltalypsystä ja Orbanin halusta olla wannabe-Erdogan. Erdogan itse kyllä ottaa tuollaisen hölmön antamaan itselleen selkänojaa.

Hurjasti on tapahtunut nyt parin-kolmen viime vuoden aikana. What a great time to be alive, sanoisi joku, mutta jos ei mitään muuta, niin meitä kaikki mullistukset ovat kansakuntana vahvistaneet.
Se on totta, ja mulla on tässä kyllä ollut viimeisen parin vuoden aikana aika lujat dejavu-fiilikset suhteessa 90-luvun taitteeseen. Siellä ei ollut koronaa, mutta oli Suomen iso talouskriisi, Neuvostoliiton hajoaminen ja kylmän sodan loppuminen.

Vaikka Twitter-rääkymisen ja muun sometauhkan perusteella voisi päätellä rintamalinjojen kaivetun syvälle polarisoituneessa Suomessamme, niin kyllä tämä maa ja kansa pystyy edelleen yhtenäisyyteen. Osasi handlata koronan, antoi edellytykset valtionjohdon hoitaa meidät Natoon ilman protesteja, ilman laajaa poliittista liikehdintää sitä vastaan. Meni työn tohinassa tämä päivä, mutta ehkä kohta näin saunan jälkeen on tullut hetki katsoa iltapäivän huippukohdat.
Yhtenäisyys on yksi Suomen ja suomalaisten salaisista supervoimista, mun mielestä. Tärkeissä asioissa me kuitenkin ollaan samassa rintamassa. Tuolla vaaliketjuissa joku sanoi, että loppuviimeksi valtaosa suomalaisista on erivärisiä demareita: sinertävämpiä, punertavampia, vihertävämpiä, mutta yhtä kaikki, mentaliteettiin ei kuulu se, että porukka jätetään omilleen. Toki oletus on se, että kaikkien on kannettava oma vastuunsa yhteiskunnasta, mutta silti.

Miksi tätä sitten niin kovasti vastustin, niin vaikea ymmärtää. Ehkä syynä on sekin, että kun on "saanut" elää tovin myös YYA-aikaa, niin vaikka NL romahti, on pitänyt Venäjää aina suurvaltana ja valinnut mielessään sen linjan, että "puoleettomana" ja suu supussa eleleminen on sitä parasta ulkopolitiikkaa. Noh, nyt on YYA:t ohitse ja Suomi vihdoin täysin osa länttä, ei lännen ja idän välissä, ei etupiiriläisenä, vaan läntistä maailmaa. Hienoa!
Minusta koskaan ei ole väärä aika vaihtaa mielipidettä. Sitä ei pidä kenenkään koskaan hävetä!

Kerroin tuossa edellä oman tarinan, ja tosiaan, itsekin olen aikanaan ysärillä luopunut aktiivisemmasta Suomen Nato-jäsenyyden ajamisesta, koska vastustamiselle oli talouspoliittisia syitä. Sitähän nämä jutut on: joku näkee jonkun toisen polun lupaavampana kuin toisen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös