Taas kerran iltaa tänne. :) PS-threadissa aloiteltiinkin jo tänne pitkälti kuuluvaa keskustelua, joten jatketaan siis.
Sanoisin että
@Ann Arbor on ihan oikeassa siinä demografisessa fokuksessaan: se on avain ja perusta meidän taloutemme pelastamiselle. Ei tämän nykyisen rakenteellisen budjettivajeen kattaminen, se voidaan toki kattaa, mutta sitten tulee uusia. Ruotsi kaikkine ongelmineen on oikealla tiellä väestöpolitiikkansa suhteen, me sillä väärällä ja taantuvalla.
Näin uskon sen toden totta menevän. Vaikka Suomen talouden haasteet ovat moninaisia ja halki yhteiskunnan ulottuvia... hetkinen... me tarvitaan se yhteiskunta myös huomenna. Ymmärrän näkemyserojen nostavan päätään, mutta kavahdan Suomen ajautumista "Euroopan Kainuuksi", mitä tulee demografiseen kehitykseemme.
Ruotsin demografiseen kehitykseen jonkin verran perehtyneenä, en todellakaan sano, että meidän on syytä pykälä pykälältä kopioida Ruotsin toimet viimeisen 30 vuoden ajalta, mutta vaikka Ruotsi on osan maahanmuuttajistaan kotouttamisessa epäonnistunut, on ruotsalainen yhteiskunta samanaikaisesti hyötynyt merkittävästi kasvaneesta väestöstä ja kulutuskysynnästä.
Vaikka Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta esille meillä nousee ennen kaikkea maan pitkään harjoittama avarakatseinen humanitäärinen maahanmuuttopolitiikka, on Ruotsi ollut maahanmuuton suurvalta, myös muilla kriteereillä. Näin anekdootteina poimittuina, esimerkiksi thaimaalaistaustaisia on Ruotsissa neljä kertaa enemmän kuin Suomessa, vaikka Ruotsin väkiluku kaikkinensa on edelleen alle tuplat meistä. Intialaistaustaisia on miltei viisinkertainen määrä, kuten myös brasilialaistaustaisia.
Ruotsi teollistui ennen meitä, Ruotsissa on louhittu mineraaleja iät ja ajat, Ruotsissa on "vanhaa rahaa", Toinen maailmansota ei runnellut Ruotsia... Näitä faktoja ei kukaan käy kiistämän, kuten ei myöskään sitä, että myös ns. massamaahanmuutto alkoi Ruotsiin vuosikymmeniä ennen meitä.
Olen kaikkea muuta kuin "svekofiili", mutta vaikka Ruotsi usein halutaankin tuoda esille jonkinlaisena "varoittavana esimerkkinä", mitä on tuleva maahanmuuttoon, näyttää pettereillä varsin hyvin skulaavan kaikesta huolimatta. Vaikka maahanmuutto pysähtyisi kokonaan (joo ei realistista) joksikin aikaa, ei maan väestö kääntyisi heti laskukäyrälle, huomioiden syntyneiden enemmyyden kuolleisuuteen. Samanaikaisesti Suomessa kuolleita on kahdeksatta vuotta peräkkäin enemmän kuin syntyneitä.
Mahaanmuutto muuttaa maata. Naivia kiistää tätä. Itse haluan ennen kaikkea kuitenkin lähteä siitä, että maahanmuutto ennen kaikkea vahvistaa meitä. Mikäli Suomi olisi joskus ysärillä käpertynyt kuoreensa ja sallinut lähinnä EU:n sisäisen muuttoliikkeen, oletan Suomen väkiluvun kääntyneen jo laskuun ja maamme tulevaisuudennäkymien olevan ankeahkojen. Asennemuutos on ollut esillä laajalti viime aikoina. Asennemuutosta tarvitsemme, suhtautumisessa maahan tulijoihin, mutta asennemuutosta tarvitsemme myös, mitä tulee koko kansallisen identiteettimme määrittämiseen tulevaisuudessa. Suomalaisuutta ei enää voi määritellä ihonvärin perusteella, tai sukupuun perusteella. No. Asiasta voinee käydä keskustelua vastaisuudessakin, mutta jätetään tällä kertaa tähän.
Tilanne tulevaisuutta ajatellen on joka tavalla mielenkiintoinen. Vaikka maamme demografinen tulevaisuus onkin huolestuttava, ovat kortit pitkälti edelleen käsissämme.