Lukijoilta | Maahanmuuttajien työllistäminen on suomalaisten yritysten kohtalonkysymys
Monimuotoisuus puuttuu edelleen monesta yrityksestä, sanoo mielipidekirjoittaja.
www.ts.fi
Tuo on hyvä kirjoitus, mutta muistutan edelleen siitä, että integroituvista maahanmuuttajista tulee edelleen hiljalleen suomalaisia, eivätkä he voi tätä kehitystä muuttaa. Niistä puolestaan, jotka eivät integroidu, he lisäävät ahdinkoa.Vaikka lisääntyneen maahanmuuton myötä maamme väestötrendi onkin ottanut käänteen parempaan, on syytä huomioida, että maamme väestöpyramidi kuitenkin kääntyy hiljalleen kärjelleen ja olemme yksi maailman iäkkäimmistä kansoista.Pääkirjoitus: Mykistävä luku: Suomen tulevaisuus on ruumisarkku, jos mitään ei tehdä
Enää alle 40 prosenttia suomalaisista kannattelee hyvinvointiyhteiskuntaa, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Perttu Kauppinen.www.iltalehti.fi
Tämän vuoksi Suomi ei kestä oikeistohallitusta, joka lisää syrjäytyneiden tai matalatuottoisten määrää. Me tarvitsemme korkeasti koulutettuja mieleltään vakaita emmekä henkisesti oireilevia syrjäytyviä tai sinnitteleviä matalatuottoisia.Jos koskaan vaikka äänestäessä ihmettelet, että mikä into kansantalouden parissa puuhaavilla ihmisillä on saada kaikki kynnelle kykenevät työelämään, niin ehkä tuo 34%?
Kiitos kerrassaan mainiosta viestistä, mutta kenties tässä se oleellinen. Täystyöllistetyt, ketkä tätä yhteiskuntaa kannattelevat niin kriittisissä toimissa, kuin muilla aloilla ovat loppujen lopuksi yllättävänkin pieni osa meistä suomalaisista. Omassa arjessa paiskin ajoittain hektistäkin työtä, mutta ammattiylpeyden lisäksi, isänmaallisena ihmisenä olen tyytyväinen, että olen yksi heistä, ketkä päivä toisensa jälkeen tekevät oman osuutensa isänmaalle.Kun aina puhutaan siitä, kuinka sen ja sen tahon pitäisi osallistua talkoisiin, niin kannattaa nyky-Suomessa muistaa, että ne hartiat, joilla yhteiskunta seisoo, ovat kapeat. Jos koskaan vaikka äänestäessä ihmettelet, että mikä into kansantalouden parissa puuhaavilla ihmisillä on saada kaikki kynnelle kykenevät työelämään, niin ehkä tuo 34%?
Tämä on arkipäivää ja vaikuttaa kansantalouteen todella paljon ja ennenkaikkea on inhimillisesti ajateltuna väärin. Tässä esimerkissä vanhempi jaksaa hakea apua. Pahimmillaan vanhempi on jo samassa jamassa tai uupuu itse ja on sen jälkeen yhteiskunnan elätettävänä. Lisäksi moni hoitaa iäkästä vanhempaa tai puolisoa kotona ja on työmarkkinan ulkopuolella sen takia.Tämän vuoksi Suomi ei kestä oikeistohallitusta, joka lisää syrjäytyneiden tai matalatuottoisten määrää. Me tarvitsemme korkeasti koulutettuja mieleltään vakaita emmekä henkisesti oireilevia syrjäytyviä tai sinnitteleviä matalatuottoisia.
Tähän ei olisi varaa.
Lukijan mielipide | Psyykkisesti oireileva nuoremme ei saa apua
Perheellemme ei ole tarjottu mitään tukea, vaikka nuoren oireilu uhkaa uuvuttaa sekä vanhemmat että sisarukset.www.hs.fi
Vaikka globalisaation ja vapaan liikkuvuuden myötä ihmisiä lähtee Suomesta muualle, vaikka tekisimme maamme pitovoiman eteen mitä, tulisi Suomen toimia niin, että mahdollisimman moni tänne tullut (ja täällä syntynyt) haluaisi tehdä työuransa Suomessa.Suomesta muuttaa pois kipeästi tarvitsemaamme työvoimaa
Suhteutettuna väestöön eniten lähtijöitä on Ahvenanmaalta ja Uudeltamaalta. Lähtijöissä on hieman enemmän naisia kuin miehiä. Tyypillinen muuttaja on 25–44-vuotias, eli parhaassa työiässä oleva ja vähintään toisen asteen tutkinnon suorittanut. Juuri sellainen, jonka tarvitsisimme itsekin kipeästi työmarkkinoillemme. Lähes puolella lähtijöistä on korkea-asteen tutkinto, ja he muuttavat pääsääntöisesti korkean kehitysasteen maihin. Suurin muuttovirta kulkee Ruotsiin, Isoon-Britanniaan, Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Espanjaan.
Lähtijöistä miltei puolet on ulkomaalaistaustaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomi on kouluttanut nämä henkilöt tai tarjonnut työpaikan, mutta pitovoima on pettänyt. Voi olla, että nämä henkilöt eivät enää koskaan palaa Suomeen. Huippuosaajista käydään maailmanlaajuista kilpailua. Meilläkin on houkuttimeksi säädetty esimerkiksi tuloverotukseen avainhenkilölaki, joka keventää tulijan veroastetta parhaimmillaan jopa parillakymmenellä prosenttiyksiköllä.
Poismuuttajista toinen puoli on suomalaisia. Suurin osa heistä lähtee hankkimaan työkokemusta ja uusia kontakteja ulkomailta. Tämä on sinänsä toivottavaa ja kuuluu myös EU-sisämarkkinoiden perusvapauksien piiriin. Aiheellisesti huolissaan voi sen sijaan olla siitä, että paluumuuttajamme eivät helposti löydä osaamistaan vastaavaa työtä kotimaassaan. Monet paluumuuttajat ovat ilmaisseet turhautumisensa sanoen, että on helpompi muuttaa pois kuin muuttaa takaisin Suomeen.
Vaikea kyllä nähdä tuollaista kehitystä, varsinkin kun naapurimaa velloutunut uutisissa jo vuosien ajan pahenevan jengirikollisuuden vuoksi. Mikä tämmöinen edes teoreettinen katalyytti olisi jollekin massamuutolle Ruotsiin? Jokin paheneva turvallisuustilanne Venäjän kanssa, ehkä?Vaikka suurista muuttoaalloista Ruotsiin onkin kulunut puoli vuosisataa, ei periaatteessa ole mahdotonta, että ne tapahtuisivat uudelleen.
Toisaalta Suomesta Ruotsiin työn perässä muuttavat tuskin tulevat jengirikollisuuden kanssa olemaan tekemisissä, vaikkeivat ihan millekään Solsidan-hoodeille muuttaisikaan. Hyvin segregoitunut maa Ruotsi, enkä jaksa uskoa etteikö esimerkiksi Luulajassa uskaltaisi keskustassa kävellä, siinä missä Oulussa. Tietyllä tavalla Ruotsi edelleen se vahvempi isobroidi, vaikka ongelmansa heilläkin.Vaikea kyllä nähdä tuollaista kehitystä, varsinkin kun naapurimaa velloutunut uutisissa jo vuosien ajan pahenevan jengirikollisuuden vuoksi. Mikä tämmöinen edes teoreettinen katalyytti olisi jollekin massamuutolle Ruotsiin? Jokin paheneva turvallisuustilanne Venäjän kanssa, ehkä?
Toisaalta onhan nyt esim Norja sellainen paikka jossa olisi mahdollista tienata aika kivat liksat vaikka lähihoitajana tai sairaanhoitajana vrt. Suomeen. Lukuja en ole katsonut, mutta ei taida olla mitään älytöntä liikehdintää ollut sinne suuntaan? Toki Ruotsi on vielä piirun verran lähempänä kuin Norja noin maantieteellisesti.Mikäli Suomen taloudellinen tilanne heikkenee ja kuilu hyvinvoinnissa Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä kasvaa entisestään, niin en ihmettelisi vaikka muuttoliike kiihtyisikin. Jos Ruotsissa LVI-asentajan tai lähihoitajan hommat mahdollistavat Suomea merkittävästi korkeamman elintason, niin kyllä ihmiset siirtyvät, siinä missä Virosta on Suomeen muutettu näihin päiviin asti. Tällä hetkellä tilanne ei sitä vielä ole.
Hyvä huomio. Hoitajiahan Norjaan on kyllä lähtenyt, mutta mistään virrasta ei voi vielä puhua, saati että vastavalmistuneet lähtisivät heti pois.Toisaalta onhan nyt esim Norja sellainen paikka jossa olisi mahdollista tienata aika kivat liksat vaikka lähihoitajana tai sairaanhoitajana vrt. Suomeen. Lukuja en ole katsonut, mutta ei taida olla mitään älytöntä liikehdintää ollut sinne suuntaan? Toki Ruotsi on vielä piirun verran lähempänä kuin Norja noin maantieteellisesti.
Nyt vedän ihan hihasta mutuna: Norjaan muuttaa todennäköisesti sinkku sairaanhoitajatar tekemään tiliä. Moni kuitenkaan ei tunne oloaan siellä kotoisaksi tai on muu tarve tulla takaisin Suomeen esim sairaat vanhemmat ja eikös viiden vuoden jälkeen ala menettämään jo suomalaisoikeuksiakin.Nyt kun otit asian puheeksi, niin kävin ihan tilastokeskuksen sivuilta katsomassa. Suomen ja Norjan välinen muuttoliike on ollut tällä vuosituhannella lähes plus miinus nolla ja kolmena viime vuonna Norjasta on muutettu hivenen enemmän Suomeen kuin toisinpäin. Sikäli olisi mielenkiintoista tietää, mikä saa ihmisen muuttamaan Norjasta ilmasto-olosuhteiltaan varsin samanlaiseen, mutta matalamman palkkatason Suomeen.
Hyvin mahdollinen tämänkaltainen skenaario. Toki sitä olettaisi Norjan joka tapauksessa olevan parempi paikka nuorenparin aloittaa perheen perustaminen, mitä Suomen, mutta eivät kaikki ihmiset niin tilastojen perusteella valintoja tee, mikäli Suomi joka tapauksessa vaikuttaa hyvältä.Nyt vedän ihan hihasta mutuna: Norjaan muuttaa todennäköisesti sinkku sairaanhoitajatar tekemään tiliä. Moni kuitenkaan ei tunne oloaan siellä kotoisaksi tai on muu tarve tulla takaisin Suomeen esim sairaat vanhemmat ja eikös viiden vuoden jälkeen ala menettämään jo suomalaisoikeuksiakin.
Eli iso osa muuttaa takaisin Suomeen mutta extrana mukaan tulee vielä Einar jonka on tavannut Norjassa.
Oliko tilastoissa mainittu ihmisten ikää?Hyvä huomio. Hoitajiahan Norjaan on kyllä lähtenyt, mutta mistään virrasta ei voi vielä puhua, saati että vastavalmistuneet lähtisivät heti pois.
Nyt kun otit asian puheeksi, niin kävin ihan tilastokeskuksen sivuilta katsomassa. Suomen ja Norjan välinen muuttoliike on ollut tällä vuosituhannella lähes plus miinus nolla ja kolmena viime vuonna Norjasta on muutettu hivenen enemmän Suomeen kuin toisinpäin. Sikäli olisi mielenkiintoista tietää, mikä saa ihmisen muuttamaan Norjasta ilmasto-olosuhteiltaan varsin samanlaiseen, mutta matalamman palkkatason Suomeen. Magnar Dalen nyt oli hiihtovalmentaja, mutta tuskin talviurheilu kaikkia työllistää.
Maahan- ja maastamuuttoa käsittelevästä datasta ei käy ilmi tulijoiden ja lähtijöiden ikä, mutten ihmettelisi vaikka kuvailemasi kaltaisia tapauksia olisi paljon.Oliko tilastoissa mainittu ihmisten ikää?
Aika paljon 60-luvun alkupuolella syntyneitä lähti norjaan töihin ja alkavat olemaan eläkeläisiä nykyään niin tulevat helposti takaisin suomeen eläkepäiville. Toisaaltahan tämä on hyväkin, heidän eläkkeensä ovat keskimäärin parempia kuin mediaanitulot suomessa.